Zodra je merkt dat het jou meer energie kost dan oplevert, kan afstand nemen in een vriendschap een goede beslissing zijn. Dit geeft je de tijd om jullie positie te evalueren en na te denken over wat er precies aan de hand is.
Sommige vriendschappen zijn gewoon even je tijd niet waard, waardoor het een verstandige keuze is om jezelf op de eerste plek te zetten. Dit hoeft niet voor altijd, maar gewoon totdat je in staat bent om weer energie van iemand te krijgen.
Het is alleen moeilijk om te weten wanneer het tijd is voor deze stap en hoe je het kunt doen zonder de ander te kwetsen.
Om je een beetje op weg te helpen, hebben we hier voor je op een rijtje gezet hoe je een giftige vriendschap kunt herkennen en hoe je uiteindelijk afstand neemt van een persoon die jou op dit moment in de weg staat.
Zo weet je zeker dat je de juiste beslissing neemt en de schade zo veel mogelijk beperkt.
Hoe je er achter komt dat afstand nemen in een vriendschap even nodig is
Laat ik duidelijk zijn, het ligt lang niet altijd aan de ander dat jij even een break nodig hebt. Soms komt het volledig vanuit jezelf.
Ook dan is het goed om aan te geven dat je even rust nodig hebt. Wanneer je namelijk gewoon maar de hele tijd doorgaat, bestaat er een kans dat je meer schade aanricht dan je van tevoren gepland had.
Soms kun je er ook gewoon niet je vinger op leggen wat er precies aan de hand is tussen jullie. Je hebt het gevoel dat afstand nemen in jullie vriendschap de juiste stap is, maar je weet niet precies waarom.
Laat je inspireren door de onderstaande redenen die vaak worden genoemd voor het willen van afstand in een vriendschap, misschien kun je hierdoor wel achterhalen wat er bij jou aan de hand is.
1. Zelfs de kleinste dingen vind je irritant
Ken je dat, dat zelfs de manier waarop iemand ademt het bloed onder je nagels vandaan kan halen? Dat iemand niks, maar dan ook echt niks goed kan doen in jouw ogen?
Dat kan zijn omdat er eerder iets grootst is gebeurd, wat je nu niet echt van je af kunt zetten. Een andere reden is dat je elkaar nog niet zo lang kent en nu pas door hebt hoe de ander echt is.
Tot nu toe liet je al deze irritante gewoontes gaan, maar nu ben je op het punt dat je er echt niet meer tegen kunt, de glans is er echt vanaf. Zo is de ander bijvoorbeeld altijd te laat of is het onmogelijk om een gesprek te hebben over iets anders dan jongens.
In je hoofd blijf je je frustraties opbouwen, waardoor je irritaties alleen maar groeien. Uiteindelijk kom je op een punt waarop je alles aan de ander irritant vindt en het wordt moeilijk om dit te verbergen.
Je snapt natuurlijk wel dat je op deze manier niet samen verder kunt. Afstand nemen in jullie vriendschap is de enige stap die je nu nog kunt zetten.
Neem de tijd om even af te koelen. Denk daarbij ook na over hoe je aan de ander kunt communiceren dat er trekjes zijn die bij jou echt in het verkeerde keelgat schieten.
Vaak is de tijd los van elkaar genoeg om even te bedaren. Zodra je een beetje ademruimte hebt, ben je weer in staat om ook de leuke kanten van de ander in te zien.
2. Het is tijd voor afstand nemen in een vriendschap als jullie niet meer zo veel lol hebben als eerst
Natuurlijk is het normaal dat jullie, naarmate jullie elkaar langer kennen, minder met elkaar lachen. Daar waar jullie voorheen voornamelijk bezig waren met een leuke girls night out, heeft jullie vriendschap nu ook plaats gemaakt voor serieuze gesprekken.
Maar als de lol volledig uit jullie vriendschap verdwenen is, is afstand nemen in een vriendschap misschien niet zo’n slecht idee.
Soms kan het voelen alsof je al de hele tijd naar dezelfde grappen luistert, waardoor je gewoon niet meer zo hard moet lachen. Dat is helemaal niet erg. Zelfs als je de leukste cabaretier van de wereld elke dag moet aanhoren, kan dat na een tijdje gaan vervelen.
In dit geval hebben jullie elkaar waarschijnlijk gewoon te veel gezien, waardoor de lol er even vanaf is. Wat tijd los van elkaar, kan het ideale medicijn zijn.
Een andere reden kan zijn dat een van jullie twee zich even niet zo goed voelt. Er is even geen ruimte om lollig te doen, want er zijn serieuzere dingen aan de hand.
In dit geval is afstand nemen in een vriendschap dus precies niet wat je moet doen. Je moet nooit afstand nemen van een vriendin als het even niet zo goed met haar gaat.
Juist op dit moment moet je er voor haar zijn. Als haar problemen zijn opgelost, zal de lol in jullie vriendschap vanzelf weer zijn weg terug vinden.
3. Je bent te veel afhankelijk van de ander
Ben je elke dag met haar aan het Whatsappen? Is zij de eerste die bij je opkomt op het moment dat je een kleine tegenslag hebt? Dan is afstand nemen in een vriendschap misschien wel precies wat je nodig hebt.
Natuurlijk moet je er in een vriendschap voor elkaar zijn, maar het kan ook te extreem worden. Het is belangrijk dat jullie ook allebei nog je eigen leven hebben.
Anders kom je in een situatie terecht waarin je het gewoon niet redt zonder de ander en dat is niet houdbaar. Je moet leren om ook in je eentje jezelf te kunnen vermaken.
Daarbij moet je dat niet alleen alleen kunnen, maar ook met anderen. Je hoeft niet alles wat je doet ook samen te doen. Het is gezond om beide een andere vriendengroep te hebben.
De rol van jouw entertainer kan namelijk echt verstikkend zijn voor de ander. Ze kan het gevoel krijgen dat ze er altijd voor jou moet zijn, waardoor ze zichzelf misschien wel wegcijfert.
Ook als het andersom zo is, is afstand nemen in een vriendschap de stap die je moet zetten. Neem wat tijd voor jezelf en laat die vriendin het even zelf uitzoeken.
In het begin zal het even moeilijk zijn, maar je moet beseffen dat het jullie vriendschap op geen enkele manier zal beschadigen. Tijd los van elkaar is heel gezond in dit geval.
4. Het is tijd om afstand te nemen in een vriendschap als je niet de beste versie van jezelf bent
Sommige vrienden kunnen je meesleuren op een pad dat gewoon niet voor jou is. Op de middelbare school had je altijd dat groepje meiden waar iedereen bij wilde horen, maar waarin iedereen doodongelukkig was.
Helaas kan het ook in het volwassen leven voorkomen dat je zo’n relatie hebt. Je merkt gewoon dat jullie nooit iets positiefs samen doen, dat jullie altijd alleen maar bezig zijn met het naar beneden halen van een ander.
Op je werk kan je het bijvoorbeeld samen gemunt hebben op een collega. Jij hebt er al heel lang geen echt plezier meer in, maar het is het enige wat jullie samen doen.
Wat jou betreft is het tijd om eens verder te kijken en om jullie relatie naar het volgende niveau te tillen. Nu kom je er achter dat jullie eigenlijk niks anders met elkaar gemeen hebben.
Afstand nemen in een vriendschap kan in dit geval een hele goede keuze zijn. Jij bent namelijk niet de beste versie van jezelf en dat is niet waarom je met iemand bent.
Neem even pauze om jezelf weer te vinden én om te beslissen of je nog wel met deze ‘vriendin’ verder wil. Het is onderdeel van het leven om deze mensen af en toe te laten gaan.
Jij hebt alleen mensen nodig die jou naar een volgend niveau brengen. Niet personen die je daarin tegenhouden. Kies voor jezelf!
5. Je moet altijd inschikken
Het is in een vriendschap of relatie heel normaal dat je soms dingen doet waar je niet per se zin in hebt. Zo ga je bijvoorbeeld met je vriendin mee naar een bepaalde plek, omdat zij weet dat haar crush daar is.
Wanneer alles in balans is, gaat zij de keer daarop weer met jou mee. Zo doen jullie allebei af en toe dingen waar jullie niet per se zin in hebben, maar wat de ander blij maakt.
Sommige vriendschappen zijn zo uit balans, dat jullie altijd doen wat één persoon wil. Eigenlijk ben je de hele tijd aan het inschikken, zodat zij haar zin krijgt.
Vergeet niet, dat jij daarvoor je tijd en soms ook geld investeert. Dat is erg zonde, zeker als het niet is waar je zelf voor zou kiezen.
In het ergste geval, besteedt die ‘vriendin’ ook nog is geen aandacht aan jou. Zo laat ze je bijvoorbeeld kaartjes kopen voor een club, terwijl zij de hele avond nergens te bekennen is.
Jij staat uiteindelijk de hele avond in je eentje met een drankje in je hand, te kijken hoe zij die crush van haar versiert.
Een keer is dat natuurlijk niet erg. Wanneer het een structureel probleem is, moet je er echt eens over na gaan denken. Het zou zomaar kunnen dat het tijd is om afstand te nemen in de vriendschap en haar een andere handtas te laten zoeken.
6. Je verveelt je
Ben je, terwijl jullie samen zijn, de hele tijd met iets anders bezig? Kijk je de hele tijd op je telefoon of horloge? Heb je alle Instagram stories van de dag al gezien? Dan verveel je je waarschijnlijk.
Let op. Dit is niet het soort relatie met een vriendin die je al jarenlang hebt. Waarbij je naar haar huis kan gaan en daar op de bank gaat liggen om door je telefoon te scrollen.
Ik heb het hier over een vriendschap waarbij je gericht met elkaar afspreekt, bijvoorbeeld in een cafe of voor een lunch. Als je op dat moment jezelf verveelt, hebben jullie een groot probleem.
Probeer in de eerste plaats eens te achterhalen waarom jullie je vervelen. Is jullie vriendschap ontstaan op grond van een speciale gebeurtenis en zijn jullie daar nu over uitgepraat?
Er kunnen tal van redenen zijn waarom je je zo voelt. Je begint dus altijd met uitvogelen waar die verveling vandaan komt.
Om dat op de juiste manier te kunnen doen, is afstand nemen in een vriendschap altijd een goed begin. Los van elkaar kun je makkelijker achterhalen waar de verveling vandaan komt.
Ook kun je in de pauze bedenken wat je kunt doen om de vriendschap weer een beetje leven in te blazen. Misschien heb je wel even ruimte nodig om te herontdekken waarom je haar ook alweer zo interessant vindt.
7. Afstand nemen in een vriendschap omdat je je niet langer op je gemak voelt
Ken je dat? Van die vriendinnen die altijd hun oordeel klaar hebben? Jij bent net naar de kapper geweest en super blij, maar zij weet er weer een lelijke opmerking over te maken.
Meteen voel je je helemaal down en zij lijkt daar van te genieten. Het feit dat jij je even niet helemaal goed voelt, lijkt haar juist op te peppen.
Een ding is zeker: bij je vriendinnen moet je je altijd op je gemak voelen. Sterker nog, zij zijn degenen die er altijd voor moeten zorgen dat jij je aangemoedigd voelt. Zij moeten als je allergrootste fans langs de zijlijn staan.
In plaats daarvan, voel je alleen maar negativiteit van de ander af komen. Ze nemen je voor lief en spelen een spelletje met je. Dit zijn niet de soort mensen die jij in je leven wil hebben.
Het zal geen verrassing zijn dat afstand nemen in een vriendschap precies is wat je moet doen. Laat de ander maar eens voelen wat ze missen.
Een goede vriendin zal bij je terug komen en haar excuses aanbieden. Zij weet dat ze je niet op de juiste manier behandelt heeft en probeert het weer recht te zetten.
Hoor je niks meer van haar? Dan mag je blij zijn dat je afstand genomen hebt, deze persoon hoort simpelweg niet in jouw leven thuis.
Hoe je op een nette manier aangeeft dat je afstand wil nemen in een vriendschap
In sommige van de bovenstaande situaties wil je alleen tijdelijk afstand nemen in een vriendschap. Je moet dus een manier vinden om de boodschap over te brengen, die niet te kwetsend is.
Hier vind je vier tips die je kunnen helpen om de ander er van te verzekeren dat het slechts om een tijdelijke pauze gaat. Dat je niet de intentie hebt om voorgoed afscheid van de ander te nemen.
Zo geef je de ander wat rust en jezelf de tijd om even uit te zoeken wat je nu echt wil. Kom je er in de pauze achter dat jullie toch maar beter helemaal geen vrienden meer kunnen zijn? Dan kun je dat altijd daarna nog een keer aangeven.
Hoe dan ook, denk altijd goed na over of je echt voor goed met iemand wil breken. Een pauze kan een goed moment zij om alles weer op een rijtje te zetten en te kijken wat voor jullie de beste oplossing is.
Probeer altijd eerst de volgende vier tips, daar zal je me later dankbaar voor zijn.
1. Denk goed na over de reden waarom je even afstand wil nemen
Je kunt pas echt goed aan de ander duidelijk maken waarom je even afstand wil, als je daar zelf voldoende lang over hebt nagedacht.
Hiervoor heb je wel eerst even die afstand nodig. In die tijd moet je bedenken hoe je iemand de waarheid gaat vertellen, zonder de ander te kwetsen.
Als je bijvoorbeeld het idee hebt dat jullie samen niet zo veel lol meer hebben, moet je heel zeker weten dat dat niet is omdat je vriendin niet lekker in haar vel zit. Door er dan een opmerking over te maken, duw je haar alleen maar verder de put in.
Wees dus voorzichtig met je woordkeuze en hoe je de situatie formuleert. Het is namelijk heel gemakkelijk om altijd de schuld bij de ander te leggen, maar je moet ook nadenken over je eigen aandeel in de situatie.
Je kunt er maar beter veel te lang over nadenken, dan te snel met een antwoord komen. Zo is de kans dat je de ander kwetst het kleinst.
2. Spreek zo veel mogelijk in de ik-vorm
Om de bovenstaande tip aan te vullen, kun je ook altijd maar het beste zo veel mogelijk in de ik-vorm spreken als je aangeeft waarom het tijd is voor wat afstand.
‘Ik heb het gevoel dat ik me de laatste tijd erg verveel als we samen zijn’ en niet ‘Het komt door jou dat ik me de hele tijd verveel als we samen zijn. De tweede is namelijk een hele andere boodschap, die ook op een hele andere manier aan zal komen.
Nu is niet het moment om te spreken over hoe jouw vriendin je constant naar beneden haalt. Stip in plaats daarvan aan wat je eigen behoeftes zijn, zonder haar daarbij in waarde te verminderen.
Geef aan dat zij op dit moment niet degeen is die jouw behoeftes kan vervullen en dat dat niks met haar te maken heeft. Een goede vriendin zal je dan vragen wat ze kan doen om jou te helpen.
Doet ze dat niet? Dan kun je in de tijd dat je afstand neemt van je vriendschap even nadenken over wat je van haar nodig hebt en hoe je dat kan formuleren.
3. Besluit niet om afstand te nemen in een vriendschap als je kwaad bent
Net als bij andere dingen, is het ook als je teleurgesteld bent in je vriendschap, verstandig om even te wachten tot je bent afgekoeld. Als je kwaad bent, zeg je nooit de dingen die je echt wil zeggen, waardoor je ook niet het gewenste resultaat krijgt.
In dit geval is de kans dat je iets zegt dat haar zal kwetsen nog veel groter dan onder normale omstandigheden. Wacht dus altijd tot je weer een beetje bedaard bent.
Het kan helpen om thuis eerst een paar dingen op te schrijven en daar vervolgens een gesprek van te maken. Zo weet je zeker dat je alles zegt wat je dwars zit en dat je daarbij de gevoelens van je vriendin niet kwetst.
Een kwaad gesprek kan je vriendschap zo beschadigen, dat het misschien nooit meer helemaal goed komt. Jullie zijn daarna nog wel vrienden, maar het blijft toch altijd anders voelen.
Besef ook dat je vriendin even de tijd nodig heeft om te verwerken wat je zegt. Jij hebt misschien wel de tijd gehad om je voor te bereiden op dit gesprek, maar bij haar is het als donderslag bij heldere hemel. Geef haar dus ook de ruimte om haar gevoelens op een rijtje te zetten.
4. Maak plannen om in de toekomst iets af te spreken
Wanneer je afstand wil nemen van iemand die je echt heel vaak ziet, kun je altijd plannen maken die iets verder in de toekomst liggen. De ander zal namelijk schrikken van de afstand, maar het feit dat er nog iets in het verschiet ligt, kan ook weer een bepaalde vorm van rust brengen.
Ook weet je zo voor jezelf hoe lang je ongeveer tijd voor jezelf hebt, zodat je weer op kunt laden. Hierdoor heb je de inzichten om je strijdplan te plannen.
Het enige is dat je ook duidelijk moet maken dat je elkaar in de tussentijd niet hoeft te zien. Hierbij kan een gouwe ouwe smoes altijd goed van pas komen.
Geef aan dat je even tijd voor jezelf nodig hebt, maar dat die vriendin zeker de eerste is die je na die periode weer wil zien. Iemand die jou echt als een vriendin ziet, zal hier geen problemen mee hebben.
Een onzeker iemand kan hierdoor echter wel van haar stuk gebracht worden. Bij zo iemand kan het altijd handig zijn om op een aantal verschillende manieren te benoemen dat het echt niks met haar te maken heeft.