Skip to Content

12 Keer Antwoord Op De Vraag: Heb Ik Borderline?

12 Keer Antwoord Op De Vraag: Heb Ik Borderline?

Vraag je jezelf wel eens af: Heb ik borderline? Dan zal het een hele geruststelling voor je zijn om een aantal eigenschappen te lezen die bij dit ziektebeeld passen.

De kans is namelijk groot dat je denkt dat je alleen bent, dat er niemand anders op de wereld is die zich zo voelt. Hierdoor ga je je alleen maar vreemder gedragen en worden je symptomen erger.

Je doet er dus goed aan om je er wat meer in te verdiepen. Niet alleen zodat je kunt voelen dat je echt niet alleen bent, maar ook omdat je met de juiste hulp een heel eind kunt komen.

Borderline is helaas niet te genezen, maar je leven kan wel een stuk comfortabeler worden. Zo kan je jezelf bepaalde manieren aanleren die het makkelijker maken om met je symptomen om te gaan.

Begin je reis naar een meer comfortabel leven met het lezen van dit artikel, misschien dat het voor jou een grote verandering kan zijn.

Wat is borderline?

Voordat we kijken welke eigenschappen er passen bij iemand die borderline heeft, is het goed om eens een beeld te krijgen van wat het precies is.

De stoornis wordt namelijk te pas en te onpas gebruikt om te verwijzen naar mensen die niet zo stabiel zijn, maar dat is lang niet altijd de juiste term.

Zelfs in de medische wereld vinden mensen het nog ingewikkeld om precies vast te stellen wat er is. Het is namelijk een hele gecompliceerde mix van allerlei eigenschappen.

Er is niet één vaste definitie, de stoornis komt bij iedereen weer op een andere manier tot uiting. De ene persoon heeft veel last van bepaalde eigenschappen, terwijl een ander weer tegen hele andere dingen aan loopt. Toch hebben ze allebei een borderline stoornis.

De meest voorkomende definitie is dat het lijkt alsof iemand twee persoonlijkheden heeft. Ze voelen zich niet in balans, hebben last van stemmingswisselingen en zijn enorm bang dat de mensen in hun omgeving ze zullen verlaten.

In Nederland heeft ongeveer 1% van alle bewoners oprecht een borderline stoornis, waarbij het net zo vaak bij mannen als bij vrouwen voorkomt.

12 Keer Antwoord Op De Vraag Heb Ik Borderline

Er zijn ook gradaties in hoe heftig iemand het heeft. Bij een milde vorm heeft iemand bijvoorbeeld meer last van eenzaamheid en instabiele relaties, terwijl iemand met een heftige vorm dat kan aanvullen met woedeaanvallen en vormen van zelfbeschadiging.

Je kunt een hele gelukkige jeugd hebben en pas later in het leven ontdekken dat je borderline hebt. In de meeste gevallen krijgt iemand de diagnose tussen de leeftijd van 17 en 25.

Dit is in Nederland vaak de leeftijd dat iemand zelfstandig wordt en ook alleen gaat wonen. Pas als je op jezelf aangewezen bent, krijgen de symptomen de ruimte om zich te ontwikkelen.

Je bouwt namelijk allerlei nieuwe relaties op, maar jij bent de enige die merkt dat je daar ook echt moeite mee hebt.

Voor jou lijkt alles gewoon veel langzamer te gaan dan bij anderen. Het voelt alsof jij de enige bent die niet direct een plekje in deze wereld heeft gevonden.

Natuurlijk zijn het ook gewoon dingen die bij de leeftijd horen, waardoor het vaak moeilijk te onderscheiden is als een stoornis. Vaak wordt het verward met een moeilijke puberteit of gewoon opstartproblemen in het volwassen leven.

Helaas is het hierdoor ook ingewikkeld om voor iemand met borderline de juiste behandeling te vinden. Soms kan het wel jaren duren voordat de stoornis is vastgesteld en iemand een manier heeft gevonden om er beter mee om te gaan.

Onderstaande uitspraken zijn vaak van toepassing op mensen die echt borderline hebben. Als jij worstelt met de vraag: Heb ik borderline, doe je er dus goed aan om deze eens bij jezelf te toetsen.

Houd er wel rekening mee dat borderline een serieuze stoornis is en dat je altijd advies moet inwinnen van een gediplomeerde dokter om vast te stellen of het echt zo is.

Borderline is niet zoals een griepje, het gaat niet vanzelf over. Met de hulp van de juiste medische professional kun jij de kwaliteit van je leven aanzienlijk verbeteren. Zelfmedicatie is geen optie!

1. Heb ik borderline? Ik heb moeite met het onderhouden van vriendschappen en relaties

Een van de kenmerken van borderline die veel voorkomt is wisselende relaties, zowel romantische als vriendschappen. Je gaat het ene moment super veel met iemand om en vervolgens zie je dezelfde persoon wekenlang niet.

Je denkt misschien dat het een keuze is, maar het komt door de borderline. De kans dat iemand jou aan de kant zet, is op deze manier namelijk veel kleiner. Jij bent de ander altijd een stapje voor.

Wat je doet is mensen aan de kant zetten zonder dat je echt klaar met ze bent. Je maakt die relatie met die leuke man alvast uit, terwijl je er eigenlijk nog niet klaar mee bent. Het is een vorm van zelfbescherming die voor gezonde mensen onvoorstelbaar is.

Door al deze wisselende relaties is het heel lastig om een echte band op te bouwen. OP het moment dat het serieus begint te worden, ben jij namelijk al lang weg.

Hierdoor mis je in je leven een bepaalde diepgang die je alleen krijgt uit langdurige relaties. Je leert nooit de intieme kant van een ander kennen en je laat ook nooit die van jezelf zien.

2. Ik voel me snel afgewezen

12 Keer Antwoord Op De Vraag Heb Ik Borderline

Als je jezelf vaak en heel snel afgewezen voelt, is het normaal dat je worstelt met de vraag: Heb ik borderline?

Afwijzing is namelijk een van je grootste angsten, waardoor je de hele tijd denkt dat je ook echt afgewezen wordt. Zelfs bij de kleinste hindernis wordt jij al overvallen door een gevoel van afwijzing, zelfs als het niet persoonlijk is.

In sommige gevallen heb je hier een gegronde reden voor, bijvoorbeeld als een van je ouders je op jonge leeftijd verlaten heeft. Je hebt dan het idee dat je voor niemand goed genoeg bent.

Zodra er sprake is van aan afwijzing, reageer je hier ook heel heftig op. Je kunt keihard gaan huilen, maar ook boos worden of jezelf terugtrekken. Alles om te verbergen dat je enorm wordt geraakt door de afwijzing.

Soms heb je moeite om aan anderen uit te leggen dat je je afgewezen voelt. Zij snappen gewoon echt niet hoe jij uit de meest simpele dingen een afwijzing kunt halen. Helaas vinden ze vaak dat je je aanstelt, waardoor ze je niet kunnen helpen.

3. Ik ben erg impulsief

Een van de kenmerken die ervoor zorgt dat mensen de borderline stempel krijgen is impulsiviteit. Ze kunnen zich van de ene op de andere dag in een nieuwe situatie storten, wat op andere mensen vreemd over kan komen.

Het is voor anderen namelijk normaal om van te voren goed na te denken over een belangrijke beslissing. Ze storten zich bijvoorbeeld niet zomaar in een nieuwe relatie en nemen niet zonder overweging een nieuwe baan aan.

Als jij jezelf afvraagt: Heb ik borderline? dan heeft iemand dit misschien al eens tegen je gezegd. Zij zien namelijk in dat jij het op een hele andere manier aanpakt.

Heel vaak eindigen je impulsieve beslissingen ook in een ramp, want je denkt niet goed na over de gevolgen op de lange termijn. Die nieuwe relatie blijkt toch niet zo top te zijn en die nieuwe baan past eigenlijk toch niet bij je.

Ook vind je het door je impulsiviteit moeilijk om jezelf in te houden. Als je een avondje besluit te drinken, eindig je vaker wel dan niet kotsend boven je toiletpot. Hierbij kun je namelijk ook niet nadenken over de gevolgen op de lange termijn.

4. Heb ik borderline? Ik heb veel last van stemmingswisselingen

12 Keer Antwoord Op De Vraag Heb Ik Borderline

Het ene moment ben je super vrolijk en nog geen minuut later heb je het idee dat je in tranen uit kunt barsten. Sommige vrouwen hebben hier last van als hun menstruatieperiode eraan komt, maar bij jou lijkt het een continue cyclus te zijn.

Zelf kun je er geen touw aan vastknopen. Het maakt niet uit of je goed geslapen hebt, weinig stress hebt of op een andere manier lekker in je vel zit. De stemmingswisselingen kunnen je altijd overvallen.

Naast blijheid en somberheid, kun je ook worden overvallen door angst, opwinding en spanning of een echte woedeuitbarsting. Voor de mensen om je heen kan dit heel ingewikkeld zijn, want zij krijgen het idee dat ze nooit weten waar ze met jou aan toe zijn.

De ene dag kunnen ze een grap maken waardoor je helemaal in een deuk ligt, de volgende dag moet je van hetzelfde grapje bijna huilen. Ook voor jou is dat heel vervelend, want mensen zullen hierdoor afstand nemen.

Er bestaat dus zeker een kans dat je echt borderline hebt, wat voor jou het meest vervelend is. Zoek dus hulp als dit jou in je dagelijkse leven in de weg zit.

5. Ik heb extreme verlatingsangst

We zijn allemaal wel eens bang dat mensen genoeg van ons zullen hebben. Iedereen twijfelt aan relaties en vriendschappen. Bij jou neemt dit echter extreme vormen aan.

Je hebt een enorme behoefte aan intieme relaties, maar je bent er ook heel erg bang voor. Het is voor jou namelijk geen optie om niet de hele tijd bezig te zijn met wanneer iemand je gaat verlaten.

Altijd heb je het idee dat je niet goed genoeg bent voor de ander en dat diegene daar op een dag achter zal komen. Dat geldt voor romantische relaties, maar ook voor vriendschappen. Jouw zelfvertrouwen is zo laag dat je je niet kunt voorstellen dat je iemand waard bent.

Voor jou is alles een afwijzing. Ook als die vriendin op het laatste moment afzegt omdat ze ziek is. Jij denkt altijd dat het een smoes is, omdat ze eigenlijk geen zin heeft om met jou af te spreken.

Wat je liever doet is wisselende contacten onderhouden. Op die manier ben je nooit te veel gebonden aan één persoon, waardoor de teleurstelling veel minder groot is.

6. Heb ik borderline? Ik weet niet altijd wat ik aan het doen ben

12 Keer Antwoord Op De Vraag Heb Ik Borderline

Overkomt het je wel eens dat je niet meer weet hoe je ergens gekomen bent? Niet dat je met een kater wakker wordt in een vreemd bed, maar dat je opeens in de supermarkt staat.

Jouw brein is zo druk met het verwerken van alle emoties, dat de alledaagse dingen worden uitgezet. Er wordt simpelweg ruimte gemaakt door de onnodige dingen te verwijderen.

Ook als je wel ergens bewust bent gekomen, kun je een vervreemd gevoel hebben. Je hebt het idee dat je buiten je lichaam bent en naar jezelf kijkt.

Het hele leven kan soms voelen als een koortsdroom. Dat is voornamelijk omdat je in de zevende versnelling leeft en jezelf niet altijd de tijd geeft om alles te verwerken.

Je gaat maar door en door, waardoor je brein soms uitschakelt. Wat jij nodig hebt is rust, maar dat gun je jezelf niet. Jouw drijfveer is de angst om iets te missen of anderen teleur te stellen. Wanneer ben je voor het laatst eens een avond alleen thuis geweest?

7. Ik heb het idee dat anderen mij niet begrijpen

12 Keer Antwoord Op De Vraag Heb Ik Borderline

Iemand die borderline heeft is sociaal en kan heel gemakkelijk contacten leggen. Jij hebt heel veel vrienden en bekenden die je graag mogen.

Hierdoor heb je de reputatie dat je leuk, sociaal en succesvol bent, maar zo voel jij je helemaal niet. Voor jou is het alleen een manier om met je angsten om te gaan.

Dit zorgt vaak voor conflicten. Iemand denkt bijvoorbeeld dat jij gemakkelijk iets aankunt, maar dat is helemaal niet zo. Op je werk krijg je de hele tijd extra opdrachten toegewezen, omdat ze niet zien dat je al gebukt gaat onder je huidige werklasten.

Deze periodes worden afgewisseld met periodes waarin je juist wel extreem kwetsbaar bent. Je kunt de act gewoon even niet meer volhouden en je stort in. In plaats van bruisend en vrolijk, ben je teruggetrokken en depressief.

Ook hierdoor is het voor artsen en specialisten moeilijk om vast te stellen of iemand borderline heeft. In de pieken van je kunnen ontken je namelijk alles en op het moment dat je in een dal zit, is het eigenlijk al te laat.

8. Ik denk alleen maar zwart-wit

Het feit dat jij alleen maar zwart-wit kunt denken, zal er toe leiden dat je je afvraagt: Heb ik borderline? Bij andere mensen zie je namelijk vaak dat er ook nog een heel groot grijs gebied is.

Wanneer jij bijvoorbeeld ruzie hebt met een vriendin, ben je meteen in staat om haar voor goed uit je leven te schrappen. In jouw hoofd bestaat het niet dat jullie ook nog vrienden kunnen zijn nadat jullie een moeilijke periode hadden.

Voor jou is het alles of niets en in dit geval is het niets. Je merkt dat het bij haar heel anders ligt. Zij is bereid om even de ruimte te nemen en het uiteindelijk weer goed te maken.

Wat jou betreft is dat niet aan de orde. Jij kan maar niet uit je hoofd zetten dat jullie die ruzie hebben gehad. Voor jou heeft die ruzie alles kapot gemaakt.

Dit schijnt ook door in het advies dat je anderen geeft. Zodra een vriendin vertelt dat haar vriend vreemd is gegaan, is voor jou de enige optie om hem te verlaten. Voor haar is dit idee een beetje extreem, zij is nog bereid om naar zijn kant van het verhaal te luisteren.

9. Ik heb het idee dat ik mijn leven niet op de rit kan krijgen

12 Keer Antwoord Op De Vraag Heb Ik Borderline

Doordat je zo impulsief bent, is het voor jou heel moeilijk om een stabiele omgeving voor jezelf te creëren. Zo heb je bijvoorbeeld nooit geld, omdat je dit uitgeeft zodra het op je rekening staat.

Je onvermogen om na te denken over de lange termijn, zit je hierbij enorm in de weg. Voor jou is de eerste optie altijd de juiste keuze, je zal nooit eens verder kijken.

Hierdoor zijn de belangrijke pilaren in je leven, je woning, je baan en je relaties, bijzonder instabiel. Hierdoor kun je nooit een niveau van comfort bereiken dat je bij andere mensen wel ziet.

Het is voor jou nooit mogelijk om je spaardoelen te halen, waardoor je niet dezelfde dingen kunt als de mensen om je heen. Een huis kopen of even lekker op vakantie gaan, dat zit er voor jou niet in.

Zonder koophuis vind je geen stabiliteit en zonder vakantie kom je eigenlijk nooit tot rust. Je bent de hele tijd de eindjes aan elkaar aan het knopen, waardoor het moeilijk is om vooruit te komen.

10. Heb ik borderline? Ik weet niet goed wie ik ben

12 Keer Antwoord Op De Vraag Heb Ik Borderline

We hebben al besproken dat het voor andere mensen moeilijk is om jou te doorgronden, maar daar heb je zelf natuurlijk ook last van.

Je wisselt zo vaak van alles, dat je geen vaste grond onder je voeten hebt. Zo denk je altijd dat je gelukkig bent met de keuzes die je maakt, maar ze zijn zo impulsief dat je er vaak alleen maar ongelukkig van wordt.

Ook is het typisch iets voor jou om je identiteit te verbinden aan dat wat je doet. Je hebt gekozen voor die baan in finance, waardoor jij er alles aan doet om je in die cultuur onder te dompelen.

Aan de ene kant doe je dit om te verbergen dat je zeker weet dat je er niet goed genoeg voor bent. Anderzijds heb je ook gewoon nooit de tijd genomen om jezelf echt te leren kennen, waardoor dir een logisch gevolg is.

Je bent wat mensen van je verwachten, niet wat je voelt dat je bent. Het is goed om eens wat afstand te nemen en je niet langer te laten definiëren door de mensen en dingen om je heen.

11. Ik heb de neiging om verslaafd te raken

Alles wat je doet, doe je met de volle overgave. Jij kunt aan een Netflix-serie van vier seizoenen beginnen en daar na twee dagen klaar mee zijn.

Je hebt geen rem en je kunt niet nadenken over de invloed die dit heeft op de rest van je leven. Het feit dat je een belangrijke toets hebt, afspraken met vrienden hebt staan of nog allerlei andere dingen moet doen, is op dat moment niet relevant.

Netflix is hier een onschuldig voorbeeld van, maar het kan ook gaan om drank, drugs of roken. Alles wat jou maar even kan losmaken van de realiteit, grijp je met beide handen aan en laat je niet meer los.

Hierdoor heb je verschillende demonen in je leven. Jij weet dat een avondje uitgaan voor jou heel gevaarlijk kan zijn. Zo kan het gebeuren dat je op vrijdagavond weg gaat en pas op maandagochtend weer thuis komt.

Mensen die dicht bij je staan maken zich zorgen om je, maar ze kunnen je niet helpen. Jij bent zo overtuigd van je eigen gelijk, dat ze gewoon niet tot je doordringen.

12. Heb ik borderline? Ik heb ook last van andere stoornissen

12 Keer Antwoord Op De Vraag Heb Ik Borderline

Helaas is borderline een stoornis die maar zelden alleen komt. Veel mensen die er last van hebben, kampen ook met depressie, angststoornissen, verslaving en eetstoornissen.

Juist hierdoor is het voor artsen vaak moeilijk om de diagnose borderline te stellen. Veel van de symptomen overlappen elkaar, wat het lastig maakt om de verschillende ziektebeelden van elkaar te onderscheiden.

Door je hele leven heen, zullen verschillende andere stoornissen elkaar afwisselen. Zo kun je een periode een hele moeilijke relatie met eten hebben, maar ook een tijdje periodes van extreme depressie doormaken.

Je bent geneigd hierdoor te denken dat je ‘genezen’ bent, maar de realiteit is dat je borderline actief blijft. Het is dus niet de bedoeling dat je stopt met voor jezelf zorgen. Op het moment dat je hiermee stopt, zal je de volgende keer alleen maar verder in een gat vallen.

Houd er dus rekening mee dat het ene het andere niet hoeft uit te sluiten. Het is helaas niet zo dat ieder persoon slechts één ziekte kan hebben, met een beetje pech moet jij in dit leven tegen meerdere demonen vechten.