Skip to Content

Teleurgesteld In Vriendschap: Hoe Ga Je Daarmee Om?

Teleurgesteld In Vriendschap: Hoe Ga Je Daarmee Om?

Goede vriendschappen zijn helaas niet vanzelfsprekend. We hopen natuurlijk allemaal dat de vrienden die we nu hebben er voor ons zijn in goede en slechte tijden. Je kunt bepaalde verwachtingen misschien beter vermijden, maar je bent wel blij met wat steun wanneer je dat nodig hebt. Het gaat erom dat je je gehoord voelt, en vaak heb je niet eens zoveel nodig. Op echte vrienden kun je rekenen en echte vrienden willen alleen het beste voor elkaar. Maar ben je op het moment misschien teleurgesteld in vriendschap en weet je niet goed hoe je daarmee om moet gaan? Maak je geen zorgen, je bent niet de enige. In dit artikel geven we je een aantal handige tips om je door deze situatie heen te slaan. 

Vrienden door dik en dun

Teleurgesteld In Vriendschap: Hoe Ga Je Daarmee Om?

Het gaat niet altijd om begrip, maar meer het gevoel dat je ertoe doet, dat iemand je hoort. Soms heb je gewoon een knuffel nodig, een spontaan telefoontje om je op te vrolijken, of een lief kaartje in de bus. 

Wanneer we het hebben over vriendschap, willen we dat deze geldt in goede en slechte tijden. En dat werkt natuurlijk in twee richtingen. Het gebeurt vaak dat vriendschappen stuklopen omdat één van de twee door een moeilijke periode gaat.

De ander begrijpt niet wat er gaande is en besluit zich terug te trekken. De persoon die het moeilijk heeft, zal zich behalve somber nu ook teleurgesteld in vriendschap voelen. Natuurlijk komt het ook voor dat vriendschappen stuklopen omdat dat een bewuste keuze is van beide of één van de twee. Vriendschappen zullen helaas ook wel eens eindigen door jaloezie.

Redenen om teleurgesteld te zijn in vriendschap

Teleurgesteld zijn in vriendschap kan komen door diverse dingen. Een veelvoorkomende oorzaak is het hebben van hoge verwachtingen.

Hoge verwachtingen

Wanneer we teleurgesteld zijn, heeft dat vaak te maken met bepaalde verwachtingen die we hebben en onze behoeften. Je voelt je teleurgesteld wanneer een bepaalde verwachting niet uitkomt of wanneer iets anders loopt dan je had gedacht. jij had een heel ander beeld van de situatie, en daarom ben je nu teleurgesteld.

Er zijn een aantal ongeschreven regels die geassocieerd worden met vriendschappen. Stel je hebt een vriendin die altijd veel voor je doet, dan is het niet gek dat je soms meer gaat verwachten. Dit gebeurt vaak onbewust. Als die persoon dan een keertje ‘nee’ antwoordt op een verzoek, kan je nogal teleurgesteld raken in die persoon. Maar is die teleurstelling op z’n plaats? Want waar ligt de grens van die (onbewuste) verwachtingen? 

Als jij bepaalde verwachtingen hebt, is het misschien verstandig om jezelf af te vragen waarom je die verwachtingen hebt. Want jouw verwachtingen hebben ervoor gezorgd dat jij nu teleurgesteld in vriendschap bent.

Als het je lukt om verwachtingen los te laten, zul je zien dat je minder snel teleurgesteld raakt. Iedereen maakt verschillende fases mee, en helaas past niet iedereen die je tegenkomt in iedere fase. Verwacht daarom ook niet dat je vrienden altijd contact blijven houden. Als je dat wel zou doen, komt een teleurstelling al snel om de hoek kijken. Het komt vaak voor dat je iemand soms een hele tijd niet spreekt, maar zodra jullie elkaar weer tegen het lijf lopen het net lijkt alsof jullie nooit uit elkaar zijn geweest. En hier kunnen we net zo goed spreken van een vriendschap.

Onbegrip

Een andere oorzaak voor problemen in vriendschappen is onbegrip. Je krijgt te maken met een burn-out en verwacht steun van je vriendin. Vrienden kunnen soms opmerkingen maken die vervelend overkomen, maar niet rot bedoeld zijn. Denk aan: ‘Je kunt wel leuke dingen doen, maar niet werken?’.

Als iemand zo iets zegt, kan dat veel irritatie opwekken maar meestal komt het voort uit onkunde. Dat je dan teleurgesteld in vriendschap bent, is niet zo gek. Je kunt je onbegrepen voelen en zelfs een beetje boos zijn. Het is belangrijk dat je je vriendin uitlegt wat een burn-out is en hoe het voelt. Je zult zien dat je vriendin van nu af aan zich heel anders zal opstellen. 

Laat het los

Er zijn dus verschillende redenen om teleurgesteld in vriendschap te zijn. Het kan onder andere te maken hebben met verwachtingen en onbegrip. Soms kan het komen door iemands hoogsensitieve karakter (daarover later meer), en het kan ook geassocieerd worden met de vroegere hechting.

In andere gevallen kan het gelinkt worden aan problemen met de controle los te laten. Dat je een vriend(in) een tijdje niet spreekt, hoeft niet meteen te betekenen dat je het contact compleet moet verbreken.

Soms is het nodig om elkaar even de ruimte te geven, om vervolgens weer een sterkere band op te bouwen. Misschien vind je het fijn om een therapeut in de arm te nemen die je helpt te leren loslaten. Daar is helemaal niks mis mee.

Piekeren door teleurstelling

Je zit al een tijdje te wachten op een berichtje of belletje van je vriendin. Je frustraties worden steeds groter en je begint je boos te voelen. Dit zal niet alleen voor veel stress zorgen, maar er ook toe leiden dat je minder goed slaapt. Het komt vaak voor dat mensen piekeren voordat ze gaan slapen, terwijl dat juist het moment is dat je dient te ontspannen.

Als je in je bed ligt te denken aan de situatie, wordt je brein steeds actiever en stijgen je adrenaline levels. En dit zorgt ervoor dat je niet in slaap kunt komen. Als je te maken hebt met en burn-out of een ander probleem, dan is dat wel het laatste wat je wil. Je raakt mentaal steeds verder uitgeput.

Hoe ga je om met een teleurstelling in vriendschap?

Teleurgesteld In Vriendschap: Hoe Ga Je Daarmee Om?

Teleurstellingen in vriendschap: wat kun je eraan doen? We moeten begrijpen dat er geen leven is zonder teleurstellingen. We hebben allemaal wel eens te maken met een teleurstelling, klein of groot. Waar het om gaat, is dat we leren ermee om te gaan. 

In liefdesrelaties is het normaal om ups en downs te hebben, en in vriendschappen is het niet anders. Er is wel eens een meningsverschil tussen twee vrienden en daaruit kan helaas ook een ruzie ontstaan. In sommige gevallen wordt het uitgepraat, maar in andere gevallen niet en wordt de vriendschap verbroken. Als je teleurgesteld in vriendschap bent; hoe ga je hier het beste mee om, en hoe kun je het contact weer herstellen?

Maak het bespreekbaar

Praten is van essentieel belang. We weten het, dat kan vaak moeilijk zijn. Misschien ben jij onwijs teleurgesteld in je vriendin, maar heeft zij het totaal niet door. Of heeft zij een hele andere kijk op de situatie. Besef dat je er niet zomaar vanuit kunt gaan dat iedereen begrijpt wat er in je hoofd omgaat. Eerlijke en duidelijke communicatie is dus een must. 

Het lijkt simpel, maar tegelijkertijd wil je ook je vriendin niet kwetsen. Toch is praten de beste oplossing. Als jij teleurgesteld in vriendschap bent, moet je dat bespreken. Praat met elkaar en uit je gevoelens. Als jullie echt goede vrienden zijn, moet jullie vriendschap dit wel overleven.

Vooral als je steun mist in een moeilijke tijd, is het goed om dit bespreekbaar te maken. Sommige mensen weten nu eenmaal niet hoe ze met een bepaalde situatie moeten omgaan en kiezen er daarom maar voor om afstand te nemen. Als jij kunt bespreken wat je dwars zit, zul je ook je eigen verwachtingen wegnemen. 

Wat je dus niet moet doen, is je gevoelens opkroppen. Als je teleurgesteld in vriendschap bent, kunnen je emoties escaleren. Wacht niet en geef eerlijk aan wat je niet lekker zit. 

Behoud je grenzen

Ben jij teleurgesteld in vriendschap? Dan heeft iemand jouw grenzen overschreden. Het is daarom belangrijk om duidelijk je grenzen aan te geven en te laten merken wat jij niet accepteert in jullie vriendschap.

Evalueer de vriendschap

Als je problemen ondervindt in je vriendschap, dan vraag je je misschien af waarom je precies een vriendschap bent aangegaan met die ene persoon. Misschien is de vriendschap een soort gewoonte geworden. Of misschien ben je echt nog zo dol op je vriendin. Helaas gebeurt het wel eens dat we blijven hangen in een vriendschap die ons eigenlijk geen vreugde meer brengt. Evalueer de situatie dus en trek realistische conclusies.

Kijk eens naar jezelf

Je ziet nu de slechte kant van je vriendin, maar heb je ook al eens in de spiegel gekeken? Probeer eens objectief te kijken naar je eigen gedrag. Heb jij je vriendin zelf wel eens teleurgesteld? Misschien is haar reactie wel het resultaat van die keer dat jij haar hebt teleurgesteld.

Ga voor een onvoorwaardelijke vriendschap

In plaats van voorwaardelijke vriendschap, kun je beter kiezen voor een onvoorwaardelijke vriendschap. Je kunt niet zomaar wensen dat jouw vrienden of vriendinnen doen wat jij van ze verlangt. Dan hebben we het over een voorwaardelijke vriendschap.

Misschien kom je erachter dat je sommige vriendschappen los moet laten omdat die niet meer de moeite waard zijn. Dat hoort nu eenmaal bij het leven. 

Verwachtingen van te voren bespreken

Teleurgesteld In Vriendschap: Hoe Ga Je Daarmee Om?

Wat ook kan helpen om teleurstellingen in de toekomst te voorkomen, is door verwachtingen bespreekbaar te maken. Misschien is het nieuw voor je, misschien heb je er helemaal geen goede ervaring mee, maar uiteindelijk zul je er iets van leren. Bespreek dus van te voren wat jullie van elkaar verwachten. Transparanter kan het eigenlijk niet.

Blijf eigenaar van je verwachtingen

Je moet eigenaar blijven van jouw verwachtingen en daarmee ook van je teleurstellingen. Natuurlijk heeft je vriendin net zo goed invloed op de manier waarop je je nu voelt, maar je hebt verder weinig controle over haar gedrag. Waar je je beter op kunt focussen, is hoe je zelf met het gevoel van teleurstelling om kunt gaan en hoe je je verwachtingen het beste kunt managen. 

Verwacht weinig tot niets

Probeer het eens niet erg te vinden als een ander je teleurstelt. Het is jammer, maar het is normaal. Want je kunt niet zomaar verlangen dat anderen je nooit zullen teleurstellen of altijd maar doen wat jij wil. Als jij die controle wil hebben, kan dat op een gegeven moment leiden tot een burn-out. Dat breekt je mentaal af.

Van nu af aan is het dus verstandig om niets meer van anderen te verwachten. Zij zullen je toch nooit voor de volle 100% geven wat jij wil. Als je daar vanuit zou gaan, dan zul je helaas vaak teleurgesteld worden. 

Als je succesvol wil zijn, gelukkig, of iets anders; je zult het zelf moeten doen. Er kunnen mensen zijn die bijdragen aan deze doelen, maar je moet eerst laten zien dat jij graag de verantwoordelijkheid neemt voor wat je wil bereiken in het leven. Daarna zul je de juiste mensen om je heen verzamelen, die jou – als het goed is – zo weinig mogelijk zullen teleurstellen. 

Mensen zijn eigenlijk onbekwaam

Serieus, denk er eens over na:

  • De meeste mensen die zich ‘communicatie experts’ noemen, zijn vaak helemaal niet goed in communiceren.
  • Veel yoga leraren zijn eigenlijk ontzettend gestreste mensen.
  • Marketeers die alles zo goed weten, gebruiken ook gewoon de ‘promoot bericht’ button op Facebook of andere social media kanalen. 

Probeer dus niet teleurgesteld te zijn in je yogalerares, de marketeer die je hebt ingehuurd of dus je vriendin. Leg de lat wat lager, je zult er minder stress door ervaren.

Andere tips bij teleurstellingen in vriendschap

Ruzie met een vriendin

Als je ruzie hebt met een vriendin, is het verstandig om na te gaan of die ruzie het wel waard is. Een ruzie kan er soms voor zorgen dat twee mensen hechter worden. Maar het kan ook uitlopen op een breuk. Soms is het daarom beter om je erbij neer te leggen. Vooral als je veel waarde hecht aan jullie vriendschap, is het herstellen van deze band belangrijker dan je gelijk te krijgen. Praat met elkaar en bedenk samen een oplossing. 

Vriendin heeft geen tijd meer voor je

Als jij het idee hebt dat je vriendin ineens geen tijd meer voor je maakt, dan kan dat pijnlijk zijn. Vrouwen kunnen daar erg onzeker van worden. Ze zullen zich af gaan vragen of ze wel leuk genoeg zijn. Het beste wat je kunt doen (daar komt ie weer) is die gevoelens bespreekbaar maken.

Als je er daarna achter komt dat je vriendin niet meer wil investeren in de vriendschap, dan is het jammer, maar zul je de vriendschap achter je moeten laten. Jij bent het waard om je geliefd te voelen en een fijne vriendenkring om je heen te hebben. Als een ander om wat voor reden dan ook jouw vriendin niet meer wil zijn, dan kun je daar weinig aan doen. Focus je op de (echte) vriendinnen die wel graag bij jou in de buurt zijn en die graag leuke dingen met je doen.

Jullie ervaren de vriendschap verschillend

Teleurgesteld In Vriendschap: Hoe Ga Je Daarmee Om?

Het gebeurt ook wel eens dat twee vriendinnen hun vriendschap op een hele andere manier ervaren. Je denkt in de eerste instantie misschien dat die ene vriendin bij je past, maar naarmate de tijd vordert, zie je in dat jullie steeds vaker meningsverschillen hebben en jullie je gefrustreerd voelen. In zulke gevallen is het beter om gewoon eerlijk te zijn tegenover elkaar. Wellicht zijn jullie het er over eens dat jullie in deze vriendschap het beter wat rustiger aan kunnen doen. 

High-sensitive people vaker teleurgesteld in vriendschap

Iemand die zogenaamd high-sensitive is, is veel gevoeliger voor prikkels en stimuli dan een gemiddelde persoon. HSP’ers kunnen kleine veranderingen in iemands lichaamstaal en stemming waarnemen en zijn bovendien gevoeliger voor prikkels als licht, geur en geluid.

Misschien heb jij het gevoel dat je meer investeert in jullie vriendschap dan je vriendin. Of ben jij er altijd voor je vriendinnen, maar zijn zij er niet altijd voor jou. Hoogsensitieve mensen zijn vaak prettige vrienden. Ze zijn empathisch en zorgzaam, maar helaas voelen ze zich vaak teleurgesteld in vriendschap. Hoe komt dat nu?

Houd altijd rekening met anderen

Het brein van een HSP’er werkt anders dan die van iemand die niet hoogsensitief is. Hoogsensitieve mensen zijn over het algemeen meer gericht op anderen, en dat zie je ook terug in hun hersengebieden. Ze houden altijd rekening met anderen en peilen hoe mensen zich voelen. 

Voelt anderen goed aan

Hoogsensitieve mensen voelen goed de emoties van anderen aan. Zonder daar moeite voor te doen, weten HSP’ers precies wat er omgaat in de mensen om hen heen. Er bestaat een onzichtbare verbinding tussen de hersenen van mensen, en die verbinding is bij hoogsensitieve mensen actiever.

Eigen behoeftes minder belangrijk

HSP’ers vinden het niet erg om zichzelf op te offeren voor een ander. Ze hebben liever dat de groep iets leuks gaat doen wat zij niet per se leuk vinden, dan dat zij hun zin doordrijven en dat de groep zich daardoor verdeelt. 

Vriendinnen zijn anders

Hoogsensitieve mensen hebben vaak niet door dat anderen niet zoals hen zijn. Zij gaan er daarom vanuit dat hun vriendinnen hen ook aanvoelen. Ze moeten echter beseffen dat dat vaak niet het geval is. Pas als HSPìers over hun gevoelens praten, zullen hun vriendinnen begrijpen wat er speelt, en kunnen ze eventueel iets voor hen betekenen. 

Duidelijk communiceren

Het is belangrijk dat je duidelijk communiceert over wat je voelt of denkt. HSP’ers zijn namelijk geneigd om te zeggen dat ze ‘niet zo lekker in hun vel zitten’, terwijl het eigenlijk erg slecht gaat. Maar hun vriendinnen horen dat ze dus ‘niet zo lekker in hun vel zitten’. Reacties omvatten dan vaak dat ze ‘ook zulke periodes hebben’ en ‘dat het wel goed komt’.

Het is dan ook niet gek dat HSP’ers sneller teleurgesteld in vriendschap zijn. Ze hebben het gevoel dat anderen hen niet begrijpen. Wat ze hiervan kunnen leren, is dat ze zich in moeten zetten om duidelijk over te brengen wat ze voelen.

Je bent nog steeds belangrijk

Als je uiteindelijk hebt vertelt hoe je je voelt, kan het zijn dat je vriendin niet meteen actie onderneemt. Maar dat wil niet zeggen dat je vriendin jou onbelangrijk vindt, nee, soms hebben mensen gewoon hele andere prioriteiten.

Iemand die niet hoogsensitief is, is nu eenmaal wat minder gericht op anderen en zal zich misschien meer focussen op zijn/haar dagelijkse taken. De vriendin die het moeilijk heeft, zal dan een beetje op de achtergrond raken, maar zal nog steeds belangrijk zijn.

Je voelt je niet gewaardeerd

HSP’ers zijn geneigd om zich in de steek gelaten te voelen, of krijgen het gevoel dat ze niet gewaardeerd worden. Zij vinden bepaalde dingen normaal in een vriendschap, die anderen niet per se als normaal beschouwen. HSP’ers kunnen hele fijne vrienden zijn, maar door de hoge verwachtingen kunnen ze snel teleurgesteld in vriendschap raken. Daar moeten ze van leren.

Als je je weer eens teleurgesteld voelt, is het belangrijk om in te zien of je niet te hoge verwachtingen hebt van anderen. Besef dat niet iedereen zoals jij denkt of voelt. Als jij iets verlangt van een ander, wees dan duidelijk over wat dat is en hoe je je voelt. De ander zal nu begrijpen wat er van hem/haar gevraagd wordt, en dan wordt het ook een stuk makkelijker om dat uit te voeren.

Teleurgesteld in vriendschap: Conclusie

Teleurgesteld In Vriendschap: Hoe Ga Je Daarmee Om?

Soms voelen we ons bedrogen door een vriendin, of genegeerd. Dat kan hele vervelende situaties te weeg brengen. Als je teleurgesteld in vriendschap bent, kan dat nogal pijn doen, maar besef dat je met de tijd je beter zult gaan voelen.

Wees dankbaar voor de (echte) vrienden die je nu hebt en waar je een fijne vriendschap mee deelt. In ons leven zullen we veel verschillende mensen leren kennen. Sommige daarvan spelen een tijdelijke rol, anderen worden echte vrienden. Als je het gevoel hebt dat je anderen niet meer kunt vertrouwen, dan is het misschien wel belangrijk om professionele hulp te zoeken.