Het is geen gemakkelijke taak om in de moderne samenleving van vandaag te daten. Mensen hebben verschillende waarden en sommige hebben extreem vervormde percepties van liefde.
Soms denk ik dat het bijna onmogelijk is om een partner te vinden en tegelijkertijd aan je eigen normen en kernwaarden in het leven vast te houden.
Als je een man ontmoet met wie je niet op de eerste date naar bed wilt, dan ben je te stijf. Als je erop staat om de status van je relatie te bepalen, dan ben je te ingewikkeld. En als je een huwelijk en kinderen wilt, dan ben je te ouderwets.
Natuurlijk is de realiteit niet zo verschrikkelijk. En kun je met gemak een geschikte partner vinden als je je alleen aan je ‘niet onderhandelbare zaken’ houdt, die je als een perfect schild dienen tegen alle mannen wier belangrijkste doel het is om je tijd te verspillen.
Dus, wat zijn ‘niet onderhandelbare zaken’ en hoe maak je een eigen lijst? Laten we dat uitzoeken!
Wat zijn ‘niet onderhandelbare zaken’ in een relatie?
Ik denk dat de term zelf het al zegt: het zijn de dingen waar relatiepartners nooit over moeten onderhandelen. Die dingen zijn iets waar we stevig op staan en in het belang van ons eigen welzijn prioriteit aan geven en om onze relatie gezond en constructief te maken.
Betekent het hebben van ‘niet onderhandelbare zaken’ in een relatie dat ze de noodzaak van compromissen uitsluiten? Absoluut niet! Compromissen sluiten is nog steeds een essentieel onderdeel van elke vorm van relatie, maar sommige dingen zijn er gewoon niet vatbaar voor.
Het is uiterst belangrijk voor partners om aan het begin van hun relatie over hun kernwaarden te praten. En te bepalen of ze überhaupt dezelfde/vergelijkbare standpunten hebben.
Partners moeten zich bewust zijn van elkaars ‘niet onderhandelbare zaken’ en ze nooit negeren omwille van gemak of zogenaamde liefde. Omdat geen enkel toekomstig argument met succes zal worden vermeden of opgelost als de hoofdoorzaak ervan niet wordt aangepakt.
Als partners zelfs maar één ‘niet onderhandelbaar’ ding over het hoofd zien, dan zal dat op de lange termijn alleen maar meer problemen voor hen creëren. En in het verspillen van meer tijd dan ooit nodig was resulteren.
Enkele voorbeelden van ‘niet onderhandelbare zaken’ in een relatie
- De kwestie van loyaliteit
- Trouw
- Respect
- Jaloezie
- Vertrouwen
- Toewijding
- Consistentie
- Drugsmisbruik
- Godsdienstige overtuigingen
- Nationaliteit
- Politieke overtuigingen
- Loopbaan
- Huwelijk
- Kinderen krijgen (of niet)
- Rolpatronen
Hoe maak je je eigen lijst met ‘niet onderhandelbare zaken’ wanneer je weer begint te daten?
1. Maak een lijst van je kernwaarden
Als je je eigen lijst met ‘niet onderhandelbare zaken’ in relaties wilt maken, begin dan met het nadenken over en opschrijven van alle kernwaarden waar je naar leeft. Je lijst kan dingen bevatten zoals:
- Vriendelijkheid
- Loyaliteit
- Eerlijkheid
- Nederigheid
- Integriteit
- Barmhartigheid
- Spiritualiteit
- Religie
- Onbaatzuchtigheid, etc.
Alles wat je in het leven waardeert, wil zijn en die je wilt dat je partner heeft moet op je lijst staan.
Denk bij het schrijven van deze lijst niet na over wat andere mensen zouden kunnen zeggen. En kopieer/plak zeker geen lijst van een bepaald artikel dat je op internet vindt.
Je kernwaarden zijn van jou! Natuurlijk kun je je ergens door laten inspireren, maar als je uiteindelijk zegt dat je iets waardeert dat je eigenlijk niet waardeert, dan betekent dit niet alleen dat je tegen jezelf liegt, maar ook dat je jezelf saboteert.
2. Denk na over wat je eerdere ervaring je heeft geleerd over wat je wilt en nodig hebt
Wanneer je over je relatie ‘niet onderhandelbare zaken’ denkt, dan moet je ook teruggaan in de tijd en je vroegere relaties opnieuw bekijken.
Ik weet dat het pijnlijk kan zijn om bepaalde momenten en herinneringen opnieuw te beleven, maar die herinneringen hebben van jou – jou – gemaakt. Ze hebben je tot de persoon gevormd die je vandaag bent. Ze kunnen een geweldige gids zijn om te bepalen wat je in een toekomstige relatie wilt.
Ik kan je mijn persoonlijke voorbeeld geven. Mijn laatste relatie was erg gewelddadig en emotioneel uitputtend. Natuurlijk had het een aantal goede momenten die ik me liefdevol herinner en die ik op een dag zou willen herbeleven (met iemand anders natuurlijk), maar er waren veel meer dingen die ik helemaal niet leuk vond.
Ik hield niet van het gebrek aan vertrouwen en de constante jaloezie die mijn ex regelmatig had. Ik hield niet van de spionage, pogingen om me onder controle te houden en me veelvuldig een schuldgevoel te geven.
En ik hield niet van de manier waarop mijn ex met zijn emoties omging en het feit dat hij de behoefte voelde om me elke keer als we ruzie hadden te beledigen. Ik vond het niet leuk hoe hij volledig onzeker was en besloot al zijn onzekerheden via mij te genezen.
Nu weet ik dat ik een volwassen partner wil, iemand die zelfverzekerd en vertrouwend (en betrouwbaar) is en iemand die moedig genoeg is om verantwoordelijkheid te nemen voor zijn eigen daden.
Ik wil iemand die me een veilig, gehoord, geliefd en gewaardeerd gevoel geeft om wie ik ben, en niet om wie hij denkt dat ik zou moeten zijn.
Ik moedig je aan om hetzelfde te doen. Vraag jezelf af: wat heeft mijn vorige relatie(s) me geleerd? Wat wil ik wel en niet in een partner?
3. Bepaal wat je ‘must-haves’ zijn
Nadat je al je kernwaarden en ‘niet onderhandelbare zaken’ hebt opgeschreven en hebt nagedacht over je slechte (maar leerbare) ervaringen uit het verleden, is het nu tijd om een volledige lijst van al je ‘must-haves’ voor relaties te schrijven.
Deze dingen zullen zeer nauw verbonden zijn met je kernwaarden. Iets dat je als je persoonlijke kernwaarde beschouwt, hoeft echter niet van je toekomstige partner te zijn. Sommige dingen kun je gewoon laten gaan.
Je kunt bijvoorbeeld een christelijke vrouw zijn en je religieuze achtergrond waarderen, omdat het iets is dat je inspireert, je leven vervult en je een gevoel van doel geeft.
Maar tegelijkertijd kun je het prima vinden met een man en verliefd op hem worden terwijl hij niet zo gepassioneerd is over het christendom, of welke religie dan ook. Zolang hij een goede en genereuze man is, kun je het feit over het hoofd zien dat hij niet religieus is.
In dit geval is religie je kernwaarde, maar goed en genereus zijn is je ‘must-have’ in een partner.
4. Schrijf een concrete lijst van je absolute ‘niet onderhandelbare zaken’
Wanneer je je lijsten met kernwaarden en ‘must-haves’ voor relaties schrijft, kunnen ze in een zeer korte periode behoorlijk uitgebreid worden. Je kunt urenlang schrijven en al snel merken dat je tot 50 (of meer) dingen hebt opgeschreven.
In de meeste gevallen zijn dit soort lijsten onrealistisch. Het is moeilijk om iemand te vinden die elk ‘niet onderhandelbaar’ ding op je lijst afvinkt.
Daarom moet je je lijst beperken tot idealiter de top 5 ‘niet onderhandelbare zaken’, of op zijn minst de top 10. Door je lijst te verkleinen, dwing je jezelf om na te denken over wat echt belangrijk voor je is in een relatie.
5. Deel je lijst met je vriendin
Als je klaar bent, of als je moeite hebt om het af te maken, vraag je vriendin dan om alles te lezen wat je hebt opgeschreven.
Soms kennen mensen die het dichtst bij je staan je beter dan je jezelf kent. Dus door je lijst met je vriend te delen, krijg je een eerlijke mening van iemand die om je geeft en die echt wil dat je gelukkig bent en iemand vindt die je liefde waard is.