Veel vrouwen houden van het idee van het moederschap en ze kunnen niet wachten om zelf moeder te zijn.
De gedachte om een klein persoontje te hebben om van te houden. En op te voeden om uit te groeien tot iemand die goed is, is zo hartverwarmend en iets dat vrouwen van nature weten te doen.
Het is echter één ding om moeder te zijn voor je echte kind. En een ander ding dat je voor een volwassen man met mama-problemen zijn moeder moet worden.
Als je dit wilt vermijden, dan zijn hier 11 tekenen van onvolwassenheid die hij in de vroege stadia van daten zal laten zien waar je zeker op moet letten.
11 tekenen dat je zijn moeder moet zijn in de relatie
1. Hij heeft een constante behoefte aan geruststelling
Mannen die ongelukkig genoeg waren om met emotioneel afstandelijke of afwezige moeders op te groeien, hebben meestal een angstige hechtingsstijl.
Dit komt allemaal voort uit het feit dat ze nooit hebben ervaren hoe het is om nodig en belangrijk te zijn voor zo’n cruciale ouderfiguur.
Daarom hebben deze mannen de neiging om aanhankelijk en behoeftig over te komen. Ze moeten voortdurend worden gevalideerd en er zeker van zijn dat alles in orde is in hun relatie.
En zelfs als ze worden gevalideerd, dan hebben ze nog steeds moeite om te ontspannen en zich veilig te voelen.
Als je je partner in deze eigenschappen kunt herkennen, houd er dan rekening mee dat hij in de toekomst je constante geruststelling nodig heeft om zijn zelfrespect te behouden.
2. Hij zoekt de hele tijd goedkeuring
Je zult een voortijdige moederrol op je moeten nemen als de man met wie je uitgaat altijd goedkeuring van verschillende mensen in zijn leven zoekt. Bij ouders, broers en zussen, vrienden, collega’s, bazen en tot slot jij.
Net als bij het bovengenoemde teken komt de aanmatigende behoefte aan externe goedkeuring voort uit zijn lage zelfrespect en overgeërfd onvermogen om zijn eigen beslissingen te nemen en stevig met beide benen op de grond te staan.
3. Hij is nog steeds afhankelijk van zijn moeder
Het maakt niet uit of hij nog steeds bij zijn moeder woont, of dat hij haar alleen komt opzoeken als hij honger heeft en zijn was moet wassen (met andere woorden elke dag).
Als je man nog steeds een sterke en afhankelijke relatie met zijn moeder heeft, dan kun je er zeker van zijn dat hij zijn behoeftigheid en onvolwassenheid naar jou zal kanaliseren zodra jullie relatie serieuzer wordt.
Dus je gaat zijn sokken wassen, eten voor hem koken, hem eraan herinneren om naar de doktersafspraak te gaan die hij heeft, enzovoort. En dat allemaal doen, terwijl je met zijn moeder wordt vergeleken.
4. Hij heeft woedeproblemen
Denk aan driftbuien bij peuters. Maar alleen in de vorm van een volwassen man. Als je man de gewoonte heeft om zijn woede naar jou toe te ventileren.
Het op jou te richten, dan kan het zijn dat hij in zijn jeugd heeft geleerd om die negatieve emotie te onderdrukken.
“Praat niet zo tegen je moeder!” was iets wat ze hem altijd vertelden. En hij verwacht in jullie relatie waarschijnlijk een vergelijkbare behandeling van jou.
5. Hij kan niet goed tegen kritiek, dus moet je als zijn moeder zijn
Een man die als kind voortdurend is bekritiseerd, weet niet goed met kritiek om te gaan. Ook al is het constructieve kritiek. Hij zal het als een persoonlijke aanval opvatten en direct overgaan om zichzelf te verdedigen.
Als je partner zoiets is, dan moet je ofwel zwijgen en geen “slechte” woorden zeggen, of je moet hem leren omgaan met kritiek. En hem constant geruststellen over zijn waarde en capaciteiten. Dat is weer iets wat een moeder zou doen.
6. Hij worstelt op de verantwoordelijk op zich te nemen
Als een moeder haar zoon niet leert hoe hij zich moet verontschuldigen en zijn eigen fouten moet toegeven, dan groeit hij uit tot een volwassen man die niet eens weet wat verantwoordelijkheid betekent.
Dit creëert problemen voor zijn toekomstige liefdesbelangen. En daarmee bedoel ik jou. Als hij toegeeft dat hij ongelijk had, dan staat dir gelijk aan een totale mislukking en iemands liefde en genegenheid onwaardig zijn.
7. Hij is van tijd tot tijd erg impulsief
Als je merkt dat je man de neiging heeft om zich impulsief te gedragen. Zoals winkelen, investeren, abrupte dwaze ruzie of iets nog ernstigers, zoals drugsmisbruik, dan is hij zeker het type persoon dat iemand anders nodig heeft om hem onder controle te houden.
Je moet hem constant onder controle houden, controleren waar hij is en wat hij doet. Kortom, je moet als zijn moeder worden.
8. In jullie relatie is hij veel meer codependent dan jou
Als je het gevoel hebt dat er een ernstige machtsongelijkheid in je relatie is. Alsof je constant degene bent die al het werk doet, elke date initieert en over het algemeen meer energie investeert dan je partner, dan ben je zeker met een extreem codependente persoon.
Je partner heeft waarschijnlijk tijdens zijn jeugd niet het gezonde soort liefde ontvangen. En nu is hij op zoek naar iemand die hem het gevoel geeft dat hij erbij hoort. En dat er voor hem gezorgd wordt.
Met andere woorden, hij is op zoek naar iemand om hem te bemoederen om het gebrek aan moederschap in zijn jeugd goed te maken.
9. Hij worstelt met het stellen van zijn grenzen en het respecteren van de grenzen van anderen
Heb je gemerkt dat je partner moeite heeft met het accepteren van nee als antwoord? Of voldoet hij continu niet aan je verwachtingen en je grenzen? Heeft hij überhaupt zijn eigen grenzen?
Het is bijna alsof je hem moet opvoeden. En hem moet leren hoe hij zich moet gedragen en vrouwen op de juiste manier moet behandelen, toch? Net als moeders moeten doen…
10. Je moet als zijn moeder zijn als hij bang is voor intimiteit
Dit type man heeft mogelijk geen problemen met de intimiteit in de slaapkamer. Maar een open en eerlijk gesprek, zijn gedachten en gevoelens delen, assertief zijn behoeften communiceren, grappen goed accepteren of zich veilig voelen als je er niet bent – dat kunnen mogelijk je aartsvijanden zijn.
Meestal zou het zijn alsof je met een tiener uitgaat – koud, afstandelijk en humeurig.
11. Hij is jaloers op het succes van anderen
Weet je hoe kinderen jaloers worden als ze iemand met een beter speeltje, koekje of iets anders zien dat ze in handen willen hebben? Nou, bij sommige volwassen mannen is hetzelfde gedragspatroon te zien.
Als je merkt dat je partner elke keer jaloers wordt als iemand anders ergens in slaagt. Dan denkt hij waarschijnlijk dat de wereld een oneerlijke plek is, dat dat succes van hem had moeten zijn en dat alles in zijn leven een groot onrecht is.
In dat geval moet jij degene zijn die hem troost – als een moeder – en hem geruststellen dat hij ook goed, succesvol en geweldig is. Wat hij misschien nog steeds niet gelooft en zal blijven mokken.