Wat is het verschil tussen liefde en verliefdheid? Veel mensen nemen aan dat liefde en verliefdheid hetzelfde zijn.
Maar de waarheid is dat deze twee intense gevoelens volledig van elkaar verschillen terwijl je ze erg makkelijk door de war kunt halen.
Dus hoe weet je wat het verschil tussen liefde en verliefdheid is?
Om mee te beginnen voel je je in de zevende hemel wanneer je verliefd bent, je droomt weg en je zit met je hoofd in de wolken.
Je hebt telkens sterke lustgevoelens en extreme euforie als je aan het doelwit van je verliefdheid denkt en het is alsof je je op magnetische wijze tot hen aangetrokken voelt.
Afgaand op deze omschrijving zou je al deze intense emoties waarschijnlijk omschrijven als echte liefde.
Dan moeten we hierbij helaas je waanbeelden kapotmaken en je de belangrijkste verschillen laten weten tussen die twee concepten en je helpen realiseren of je nou verliefdheid of liefde ervaart.
1. Fysieke aantrekkingskracht of het karakter
Een van de eerste verschillen tussen liefde en verliefdheid ligt in de reden waarom jullie voor elkaar zijn gevallen.
Ik zal je niet voorliegen — het eerste wat je meestal opvalt aan een ander is hun uiterlijk. Je voelt je fysiek tot iets wat hun lichaam of gezicht aangetrokken of de manier waarop ze spreken, glimlachen, dansen of met je praten.
Als het echter op verliefdheid aankomt is de fysieke aantrekkingskracht het enige wat er tussen jullie bestaat, zelfs na een poosje.
Hoeveel tijd je ook met deze persoon doorbrengt, je voelt je vooral tot hen aangetrokken vanwege hun lichaam; als je een man bent, ben je trots dat je een vriendin met een geweldige kont hebt of grote borsten en als je een vrouw bent, ben je blij dat je een stuk hebt weten te scoren met een geweldig wasbordje en die gespierd is.
Als het echter op liefde aankomt is dit uiteindelijk allemaal irrelevant en wordt het belangrijker wat de karaktereigenschappen van deze persoon zijn.
Je voelt je aangetrokken tot de vriendelijkheid van je partner en hun toewijding aan jou, tot het feit dat je hen volledig kunt vertrouwen en het feit dat ze onvoorwaardelijk van je houden.
Ja, je kunt niet negeren dat je vriendin een geweldig lijf heeft, maar je weet dat je net zoveel van haar zou houden als ze aan zou komen of haar haar kort zou laten knippen.
Bovendien zou je haar nog steeds willen zoenen en haar in je armen willen sluiten zoals toen ze eruitzag als een topmodel.
Niet alleen dat — als het op echte liefde aankomt wordt je partner elke dag mooier of zie je dat gewoon zelf zo.
Wat er ook gebeurt, je zou nog steeds alleen interesse in hen hebben en ze zouden nog altijd de aantrekkelijkste persoon in de wereld zijn volgens jou.
Ze zouden in een rolstoel kunnen eindigen, rimpels kunnen krijgen of op een andere manier hun hele uiterlijk kunnen veranderen, maar ze zouden je nog steeds erg opwinden.
Je houdt net zoveel van hen als je naast hen wakker wordt zonder make-up, met je haar in de war en een ochtendadem, terwijl zij er tiptop uitzien.
Verliefdheid haalt dit gevoel echter niet in je naar boven.
2. Plotseling of een proces
Volgens de meeste dating experts bestaat liefde op het eerste gezicht helemaal niet.
Dit concept is eigenlijk zelfs verliefdheid omdat verliefdheid op deze manier ontstaat — in een oogwenk.
Het gebeurt plotseling en voordat je het weet ben je halsoverkop verliefd op deze bijzondere persoon.
Als je zoiets gebeurt en als je in de wolken begint te zweven door alleen maar naar deze persoon van het andere geslacht te kijken ben je ervan overtuigd dat dit het lot is.
Alles is net als in films; jullie kijken elkaar aan en denken dat de ander degene is op wie je je hele leven hebt gewacht, dat je eindelijk je zielsverwant hebt gevonden en degene met wie je de rest van je leven zou moeten doorbrengen.
Ik vind het natuurlijk niet leuk om je uit de droom te helpen, maar de waarheid ligt echt anders.
In de meeste gevallen is de snelle seksuele aantrekkingskracht die mensen verkeerd aanzien voor liefde op het eerste gezicht eigenlijk alleen maar fysieke aantrekkingskracht en verliefdheid.
Aan de andere kant is ware liefde echt anders en is het een langer en complexer proces.
Ik weet niet wat sprookjes je hebben geleerd, maar in het echte leven moet liefde groeien, er is tijd en moeite voor nodig.
Je moet diegene echt leren kennen voordat je kunt zeggen dat je van hen houdt.
Je moet de kern van hun karakter zien te bereiken, hen meemaken in verschillende situaties en veel over hen ontdekken voordat je echt kunt zeggen dat je van hen houdt.
Dus hoe kun je nou eigenlijk zeggen dat je van iemand houdt met wie je meteen chemie voelde?
Dat kan dus niet — je kunt alleen verliefd op hen zijn en deze twee concepten zijn compleet verschillend.
3. Fysieke intimiteit of een diepere band
Ik zal niet tegen je liegen — seks is een cruciaal onderdeel van elke liefdevolle relatie en de mensen die je het tegendeel willen bewijzen vertellen je niet de waarheid.
Dit is vooral het geval als jullie niet met elkaar door één deur kunnen in de slaapkamer omdat deze problemen makkelijk andere aspecten binnen de relatie kunnen gaan aantasten.
Het verschil van verliefdheid en liefde ligt dus niet in de kwaliteit van je seksleven; in beide gevallen is het een belangrijk onderdeel en iets waar je constant aan moet werken.
Het grootste verschil is echter hoeveel intimiteit er is en of de intimiteit hetzelfde als seks is of niet.
Als iemand het object is van jouw verliefdheid kunnen jullie echt alleen een band opbouwen tussen de lakens.
Je hebt een geweldig seksleven, je probeert nieuwe dingen, experimenteert in de slaapkamer en jullie passen klaarblijkelijk in dit opzicht goed bij elkaar.
Als het echter op echte liefde aankomt realiseer je je dat intimiteit in een gezonde relatie zoveel meer is dan seks alleen.
Jullie voelen je veel diepgaander met elkaar verbonden dan slechts fysiek.
Jullie lossen onenigheid niet met seks op, jullie grijpen niet iedere kans aan om van bil te gaan en jullie relatie draait gewoonweg niet alleen daarom.
Jullie kunnen bijvoorbeeld zelfs een hele avond elkaars handen vasthouden en in elkaars ogen staren zonder dat jullie aan elkaar moeten zitten en jullie hebben het evengoed erg naar jullie zin.
Als het op activiteiten binnen de slaapkamer aankomt hebben jullie niet alleen seks met elkaar — jullie vrijen telkens met elkaar als jullie bij elkaar slapen.
Jullie voelen je beiden ook betrokken bij de behoeftes van de ander en in jullie ogen vertegenwoordigt deze daad meer dan alleen fysiek genot — het is ook een diepere connectie die jullie nog hechter maakt en die jullie relatie volledig naar het volgende niveau tilt.
4. Vlinders of kalm zijn
Verliefdheid is verslavend. Het is een nieuwe liefde die binnen slaat en die volledig de overhand neemt voordat je überhaupt de kans krijgt om je te realiseren wat er gebeurd is.
Het draait allemaal om de vlinders in je buik waar je maar niet vanaf komt, hoe hard je je best ook doet.
Het draait allemaal om enthousiasme en het gevoel alsof je vol de ruimte in zal vliegen als je hartendief je aankijkt. Het draait allemaal om vuurwerk en storm.
Het is het gevoel dat je niet in slaap kunt komen omdat je weet dat je degene op wie je een oogje hebt de dag erna zal zien.
Als je verliefd bent zie je niet de typische signalen van de liefde en heb je het gevoel dat je high bent, alsof je niet zou kunnen ademhalen zonder deze persoon en alsof je alleen hen nodig hebt om goed te kunnen functioneren in deze wereld.
Deze sterke emoties kunnen de overhand nemen; je palmen worden klam, je staat met je mond vol tanden en kunt niet eens normaal praten, je pupillen worden groter, je stem trilt en deze persoon is de enige aan wie je ooit zou kunnen denken.
Het ergste is dat dit in elke fase van de relatie zal gebeuren.
Als ze er niet zijn mis je hen steeds of als er iets niet klopt maak je je zorgen over wat er daarna zal gebeuren.
Als jullie aan de andere kant bij elkaar zijn heb je het gevoel dat je in de zevende hemel bent vanwege het feit dat ze bij je zijn en je kunt niet helder nadenken omdat je opgeslokt wordt door het genot dat de aanwezigheid van deze persoon in je naar boven haalt.
Klinkt romantisch, nietwaar?
Nou, dat is het niet — het is ongezond en eng.
Jullie zijn klaarblijkelijk in een cyclus van codependentie gezogen en deze achtbaan van emoties geven je het idee dat diegene de ware is.
Laat me je vertellen dat dat niet zo is.
Als je jong bent wil je echt geen vredige relatie zonder dieptepunten.
Je vindt deze stellen saai en je gaat ervan uit dat hun liefdevolle relaties in een sleur terecht zijn gekomen, aangezien er geen opwinding meer is.
Maar naarmate je ouder wordt en volwassener begin je te begrijpen waar echte liefde om draait — om de kalmte.
Ja, verliefd zijn zorgt ervoor dat je vlinders in je buik voelt, maar van iemand houden zorgt ervoor dat je je volledig vredig voelt.
De aanwezigheid van deze persoon kalmeert je, het geeft je het gevoel dat je thuis bent en alsof niets en niemand je iets kan maken.
Ze worden je haven en je anker, en dit beschermt je tegen alle stormen.
5. Korte termijn of lange termijn
Nog een cruciaal verschil tussen verliefdheid en liefde is de duur ervan.
Hoe lang duurt je relatie of hoe lang denk je dat het gaat duren?
Hoewel verliefdheid een intens gevoel is duurt het veel minder lang dan ware liefde.
Het dooft en vervaagt gewoon weer alsof het nooit heeft bestaan, zonder dat het een permanent spoor op je leven achterlaat.
Begrijp me niet verkeerd — ik beweer niet dat elke echte liefde een lang leven beschoren is.
Jammer genoeg komen sommige ten einde en zijn niet voorbestemd, ondanks al je moeite om het te laten slagen.
Het feit is echter dat liefde geen houdbaarheidsdatum heeft en zelfs als het ten einde komt blijft het nog belangrijk.
Het vormt je als mens en het blijft altijd een onuitwisbaar deel van wie je bent.
Ware liefde duurt jaren en het is niet afhankelijk van je financiële status, uiterlijk, vrienden, familie, opleiding, etc.; het bestaat gewoon, ondanks alles.
Het accepteert al jullie veranderingen en het groeit onbaatzuchtig met jullie mee.
Het daagt de tijd uit en alle andere obstakels waar het leven misschien mee op de proppen komt.
Het is sterker dan alles wat het in de weg staat en het kan door niets of niemand kapot worden gemaakt.
Dat klinkt erg romantisch, ik weet het.
Het is slechts een aanname totdat je het ervaart en totdat je ziet dat het echt de waarheid is.
Aan de andere kant eindigt verliefdheid als er moeilijkheden om de hoek komen kijken.
Het vervangt je doet een beter iemand, iemand die beter uitkomt en het doet niet hard genoeg zijn best om te vechten voordat het voor altijd afgestorven is.
6. Jaloezie of vertrouwen
Als je verliefd bent is het natuurlijk dat je bang bent om je partner kwijt te raken en daarom verschijnen jaloezie en bezitterigheid op het toneel.
Je bent bereid om alles te doen om hen te behouden en je bent ervan overtuigd dat je niet zonder hen zou kunnen.
Je wordt extreem overheersend en je denkt dat door je te gedragen alsof je de baas bent over degene die je zo leuk vindt je voorkomt dat ze bij je weg zullen gaan.
Meestal gebeurt het tegenovergestelde. Vaak werkt het averechts en jaag je de ander juist weg.
Als je aan de andere kant echt van je partner houdt is er geen plek voor jaloezie of bezitterig gedrag.
Natuurlijk zou je niet onverschillig zijn als je bijvoorbeeld ziet dat ze een ander zoenen, maar je angst om hen kwijt te raken is niet de baas over je en het staat niet in het middelpunt.
Je weet dat je zonder deze persoon kunt leven — je wilt dit gewoon niet (in tegenstelling tot verslavende liefde, waarbij je ervan overtuigd bent dat je het niet zou redden zonder het object van je verliefdheid).
Je weet dat je hun afwezigheid uiteindelijk wel overleeft — je kiest er gewoon voor om iedere dag voor hun aanwezigheid te vechten.
In een gezonde relatie zoals deze is wederzijds vertrouwen een van de belangrijkste dingen waarop jullie liefde gebaseerd is.
Je voelt niet de behoefte om je partner te stalken, om hen te volgen, om controle te hebben over alles wat ze doen of om hen altijd te controleren omdat je erop vertrouwt dat ze niets achter je rug zouden doen, zelfs als ze de kans kregen.
Als ze echt een ander willen, wie ben jij dan om ze tegen te houden?
Het laatste wat je zou moeten willen is dat ze bij je blijven terwijl ze aan een ander denken of terwijl ze emotioneel vreemdgaan.
Een van de signalen van liefde is namelijk het onbaatzuchtige erachter.
Je voelt zulke sterke emoties voor iemand dat je hen graag gelukkig wilt zien, zelfs als jij daar niet bij hoort.
Andersom is het net zo — het is niet dat je trouw bent omdat je bang bent dat je betrapt zal worden; je gaat niet vreemd omdat je jezelf met geen andere partner ziet en omdat je liever alleen zou zijn dan een andere partner te hebben.
7. Een wrok koesteren of vergeven
Het ego speelt een grote rol in relaties die gebaseerd zijn op verliefdheid.
Telkens als de ander iets doet wat jij niet leuk vindt of je op de een of andere manier kwetst bedenk je manieren om hen het betaald te zetten en om hen een koekje van eigen deeg te geven.
Je koestert voor altijd een wrok en die wrok vreet vaak aan je.
Je moet gewoon wraak nemen en je wordt boos als dat niet lukt.
Als het echter op liefde aankomt zijn jullie je beiden bewust dat elkaar vergeven het belangrijkste ingredient is voor een gezonde relatie.
Ik zeg niet dat je in dit scenario toe moet laten dat de ander telkens over je heen loopt terwijl je daar niks aan doet, maar je zal ook niet wraak nemen voor elk minuscuul dingetje om je kapotte ego te herstellen.
Als ze zich verontschuldigen accepteer je het gewoon en vergeten jullie het weer.
Je weet dat ze het menen als ze zeggen dat ze zoveel spijt hebben en je weet dat het geen nut heeft om steeds het verleden op te rakelen als jullie met elkaar hebben afgesproken dat jullie het achter je zouden laten.
Je maakt ze niet wijs dat je hun misstappen hebt kunnen vergeven alleen omdat je ze zich dan op glad ijs bevinden en jij het hen betaald kunt zetten.
In plaats daarvan neem je de tijd en besluit je of je echt het voorgeval kunt vergeten dat je gekwetst heeft en je gaat verder alsof er niets is voorgevallen.
Wat de liefde betreft doe je je best om je partner te begrijpen, zelfs als je het niet met hen eens bent.
Je oordeelt niet over hen en je probeert je in hen te verplaatsen om hun redenen te begrijpen en om hen uiteindelijk te vergeven.
Je laat je emotionele bagage je relatie niet verpesten en je staat open voor alle mogelijke oplossingen die jullie romance vooruit kunnen helpen.
8. Passie of vriendschap
Als je verliefd bent op iemand zie je hen alleen als je vrijer en liefdespartner.
Op het eerste gezicht doe je de aanname dat dit meer dan genoeg is en dat een gezonde relatie je niet meer hoort te geven.
Het is slechts wanneer je echte liefde ervaart dat je begrijpt hoe belangrijk andere dingen zijn.
Je realiseert je dat je geliefde niet alleen je vrijer zou moeten zijn — ze zouden ook je beste vriend moeten zijn.
Je begrijpt de echte betekenis van het partnerschap.
Dit is je persoon, je metgezel en je wederhelft — de eerste persoon bij wie je aanklopt als je in de problemen komt of als je advies of hulp nodig hebt.
Dit is iemand die je aan het lachen kan maken, iemand die de capaciteit heeft om al je tranen weg te vegen, iemand die je duisterste dag kan opvrolijken en iemand die je dierbaarste familielid en beste vriend ooit is.
Je partner wordt je vertrouweling en degene met wie je het liefste tijd doorbrengt.
Het is iemand aan wie je je diepste geheimen kan vertellen, zonder dat je bang bent om veroordeeld te worden, iemand die naar je luistert en die je interesses deelt.
Zonder je individualiteit kwijt te raken worden jullie een item en functioneren jullie.
Je bent niet alleen een romantisch stel — je bent een team en je trotseert de wereld.
9. Idealiseren of accepteren
Nog een cruciaal verschil tussen liefde en verliefdheid ligt in hoe je partner en jij naar elkaar kijken.
Het is het verschil tussen realistische en onrealistische verwachtingen van de relatie.
Als je verliefd bent op een andere persoon houd je slechts van hun beste versie en probeer je niet de meerdere lagen van hun complexe persoonlijkheid te verkennen.
Je bent niet geïnteresseerd in de tekortkomingen van je partner en je doet geen moeite om hun duistere kant te leren kennen, iets wat we allemaal hebben, alleen maar omdat je daar niet genoeg om geeft.
Andersom geldt hetzelfde; je probeert er altijd tiptop uit te zien als je bij je partner bent, dat je met een glimlach rondloopt en dat je in de beste stemming bent, zelfs als je eigenlijk in een diep dal zit.
Je valt deze persoon niet lastig met je financiële problemen of familienoodgevallen, je deelt je zorgen niet en je laat hen niet volledig toe.
Daarom idealiseren jullie allebei de ander, romantiseren jullie de hele relatie en vinden jullie alles beter dan het daadwerkelijk is.
Als het echter op de liefde aankomt accepteer je degene naast je volledig.
Je houdt die roze bril niet op en je ziet hen niet als een of andere superheld die nooit chagrijnig, zenuwachtig en in een slechte stemming is.
Je probeert hen niet te veranderen en je bent je volledig bewust van hun imperfecties.
Niet alleen dat — je houdt van hen vanwege die imperfecties omdat je je er bewust van bent dat die hen ook hebben gevormd tot wie ze nu zijn. Je verwacht niet dat deze persoon perfect is en je hebt niets aan te merken op hun karakter en uiterlijk.
In plaats daarvan hou je onvoorwaardelijk van hen en zou je niets aan hun karakter veranderen, ook niet als de kans zich voordeed.
Als er twijfel bestaat over ware liefde zorgen jullie hetzelfde voor elkaar, of het nou goed of slecht gaat.
Je probeert elkaar niet in hokjes te plaatsen en je hebt realistische verwachtingen van de relatie.
10. Drama of een compromis
Als je verliefd bent op een andere persoon ervaar je sterke gevoelens voor hen.
Je geniet van de oneindige spanning in de relatie en je vindt het zelfs leuk.
Je ziet het feit dat jullie niet met elkaar door één deur kunnen als tekenen van een sterke chemie en een vurige passie.
Jullie ruziën en maken van een mug een olifant.
De seks is tenslotte altijd beter als de ruzie voorbij is.
Wat jullie gewoon niet zien is dat jullie misschien intense gevoelens voor elkaar hebben en dat we het niet over liefde hebben, maar over diepe gevoelens en seksuele aantrekkingskracht aangezien jullie blijkbaar niet goed genoeg bij elkaar passen om een gezonde en volwassen liefdesrelatie te hebben.
Begrijp me niet verkeerd — ik zeg niet dat stellen die niet ruzie geen intense emoties voelen of dat degenen die van elkaar houden geen ruzie maken.
Dat is zeker wel het geval, maar hun ruzies hebben altijd nut en ze creëren niet zomaar drama.
Hun ruzies zijn zelfs vaak zo productief mogelijk en ze gebruiken deze als leermomenten om de relatie beter te maken.
Ze zijn zich ervan bewust dat ze in hetzelfde team zitten en zij gaan altijd samen de strijd aan met het probleem, nooit met elkaar.
Als je van je partner houdt ben je je bewust van het belang van compromissen sluiten.
Jullie vinden dat de relatie van twee kanten hoort te komen en jullie zijn beiden bereid om je uiterste best te doen om het te laten slagen.
In dit geval is er geen ruimte voor je ego of het boosten van je zelfvertrouwen en het maakt nooit uit wie er wel of niet gelijk heeft.
Je doet geen wedstrijdje wie er meer ruzies heeft gewonnen en het enige wat belangrijk is, is dat jullie tot een oplossing komen waar jullie het beiden mee eens zijn en die het beste zal zijn voor de toekomst van jullie relatie.