Skip to Content

De 3 Meest Pijnlijke Dingen Die Een Narcist Je Zal Aandoen

De 3 Meest Pijnlijke Dingen Die Een Narcist Je Zal Aandoen

Tegenwoordig is narcisme een populair woord geworden. Soms wordt het gebruikt om individualisme en egocentrisme te omschrijven (Wat is goed voor MIJ en hoe krijg ik wat ik wil?).

Andere keren wordt het gebruikt om iemand te beschrijven die niet het vermogen heeft om om anderen te geven.

Niettemin moet je weten dat narcisme niet slechts een kleine afwijking is van inlevingsvermogen dat kan worden goedgepraat met de drang naar succes.

De waarheid is dat narcisme een serieuze persoonlijkheidsstoornis is met een grote toxische invloed op elke relatie.

Alleen Nadat Je De Beproeving Hebt Doorstaan Van Een Relatie Met Een Narcist (Een Huwelijk En Vriendschap Tellen Allebei) Zul Je Weten Wat Voor Pijn En Emotionele Chaos Een Narcist Je Echt Kan Berokkenen.

Een relatie hebben met een narcist zal geen slechte ervaring zijn – in het prille begin! Zelfs het tegenovergestelde. Het zal opwindend en gepassioneerd zijn.

Je zal je compleet begrepen en gezien voelen, waarschijnlijk zul je de beste behandeling in je hele leven ontvangen. In eerste instantie.

Tijdens de eerste fases van de relatie zal de narcist je aanbidden, terwijl ze de wereld aan je voeten leggen.

Ze zullen je regelmatig bellen en appen, ze zullen openlijk delen hoe erg ze je aanbidden, hoe erg ze in de ban zijn van jou, hoe onmisbaar en uniek je in hun ogen bent.

Ze zullen je vleien en ze zullen altijd in je buurt willen zijn.

Deze techniek staat ook wel bekend als “love bombing” en het doel hiervan is om je in een erg gevaarlijke staat van emotionele afhankelijkheid te zuigen waardoor je constant hun lof, aandacht en validatie nodig zult hebben.

En wanneer ze er zeker van zijn dat je succesvol bent betoverd, zal de hel losbarsten. Voor jou.

Je zult je vreselijk voelen zonder dat je echt kunt uitleggen waarom dit zo is, je zult je schuldig, verkeerd, egoïstisch en wat ook niet voelen. En je zal vechten voor meer van die oude smakelijke lof en zorg die ze je ooit gaven.

Je zal jezelf erop betrappen dat je je verontschuldigt voor wat je hebt gedaan en voor wat je bent.

Je zal geobsedeerd zijn geraakt door de herinnering van hoe geweldig het ooit tussen jullie was en je zult bereid zijn om bijna alles te doen om dat weer mee te maken.

Hier Zijn De 3 Belangrijkste Dingen Die Een Narcist Zal Doen Waardoor Je Een Volkomen Verloren En Vermorzeld Gevoel Zal Krijgen – En Ze Laten Nooit Weten Dat Zij Er Al Die Tijd Achter Hebben Gezeten:

1. Devaluatie Na Het Aanbidden

Nadat de idealisatiefase voorbij is – welke normaal gesproken plotseling gebeurt, zonder enige signalen vooraf – zul je van je voetstuk getrapt worden.

De narcist zal onverwacht (en onverklaarbaar) koud en afstandelijk worden. Op dat moment zullen ze je voor het eerst bekritiseren. Ze zullen je met anderen gaan vergelijken – altijd in jouw nadeel.

Wanneer je probeert met ze te praten zullen ze je de stilte behandeling geven en ervoor zorgen dat je weet hoe diep teleurgesteld ze met je zijn.

Je zal dan gaan geloven dat het jouw fout was en je zult pogingen doen om weer hun oude lieve gedrag te verdienen – om de relatie terug te duwen naar de huwelijksreisfase.

Je verlangen om ze terug te winnen zal ervoor zorgen dat de narcist je aanhankelijk, jaloers en verstikkend zal noemen. Zo nu en dan zal de narcist je overladen in het liefdevolle gedrag dat zij in het begin hebben laten zien.

En dan zullen ze teruggaan naar dwarsliggen, ongeïnteresseerd en inconsequent zijn. Ze zullen je het gevoel geven dat je erg onbelangrijk bent, terwijl je eerst hun “hele wereld” was.

2. Gaslighten

Gaslighten is een manipulatieve techniek die door de narcist wordt ingezet om ervoor te zorgen dat je niet meer kunt zeggen op welke manier ze je pijn doen.

Vrijwel elke keer dat je tegen hun beschuldigingen rebelleert, zullen ze je een nog meer inadequaat gevoel geven – omdat je het ter sprake brengt, omdat je gek bent, omdat je hen stress bezorgt, omdat je hen in het algemeen wegdrijft, en hun boosheid uitlokt. 

De narcist zal je overtuigen dat het niet aan hen ligt, maar aan jou.

Ze zullen aan je uitleggen hoe emotioneel labiel je bent, hoe je je problemen op hen projecteert. De veelvoorkomende zinnetjes die ze zullen gebruiken zijn:

  • “Ik heb nooit geweten dat je zo gevoelig was”
  • “Ik heb dat nooit gezegd”
  • “Door jou klinkt het nu alsof het mijn schuld is”
  • “Je neemt je alles altijd zo persoonlijk aan”
  • “Ik kan dit niet meer aan”

Gaslighten zorgt ervoor dat je gelooft dat jij degene bent die de relatie in gevaar brengt met je opmerkingen, vragen, en behoeftes.

Je zal op de een of andere manier altijd degene lijken te zijn die zich beter moet gedragen en hen beter moet begrijpen.

Dus, zelfs wanneer de relatie erg toxisch is geworden, zul je proberen om te blijven en het te fiksen – want je zult denken dat het jouw verantwoordelijkheid is om alles recht te zetten, vanwege jouw “wangedrag”.

3. Triangulatie

Je weet hoeveel pijn het doet wanneer iemand zegt dat iemand anders zoveel beter is in dit en dat.

Nou, dat is eigenlijk wat triangulatie inhoudt – je laat iemand geloven dat ze minderwaardig zijn, minder competent, of aantrekkelijk dan iemand anders.

Degene met wie de narcist jou vergelijkt kan iedereen zijn – een vriend, een gemeenschappelijke kennis, een ouder, een maîtresse, zelfs een volkomen onbekende.

Niettemin zullen ze je het meest vergelijken met iemand van je eigen geslacht, en zullen ze ervoor zorgen dat je je niet slechts vernederd voelt, maar ook verdrietig en jaloers.

Voor de narcist is het erg van belang om je te laten gissen naar hun liefde voor jou.

Dit is omdat hun manipulatie het beste werkt als ze je laten concurreren met een derde partij voor hun liefde en goedkeuring.

Je zult je onzeker en inadequaat gaan voelen, bang dat ze hun interesse in jou kwijt gaan raken, en je zult wanhopig proberen om je beste kwaliteiten in ere te houden om de narcist terug te verleiden om weer meer van jou te houden (en alleen jij!).

Hoe kun je jezelf redden?

Simpel maar pijnlijk. Vertrek.

Je zult nooit het vermogen hebben om de narcist te verslaan tijdens hun eigen spel, terwijl je in de relatie blijft en wacht tot ze hun gedrag veranderen.

Hun wreedheid zal uiteindelijk veranderen in tederheid en zorgzaamheid.

Je kunt en zult niet genoeg van hen houden om hen te genezen of te repareren. Ze zullen uiteindelijk nooit dezelfde liefde teruggeven.

Hoe pijnlijk dat ook klinkt, het is je enige ticket naar een emotioneel gezond leven.

Verlaat de relatie en kijk nooit terug, ook niet als ze je proberen terug te winnen met tranen, beloftes, spijt, passie die opnieuw opvlamt of elke andere manipulatieve truc die ze misschien uit hun hoed tevoorschijn halen.

De 3 Meest Pijnlijke Dingen Die Een Narcist Je Zal Aandoen