Skip to Content

Dit Is De Betekenis Van De 25 Meest Voorkomende Dromen

Dit Is De Betekenis Van De 25 Meest Voorkomende Dromen

Wat betekenen je dromen?

Er wordt gedacht dat je door je dromen af te lezen en te interpreteren dingen over jezelf te weten kan komen, zoals wat je brein je probeert te vertellen of wat je echt uit het leven wilt halen.

De dromen die in dit artikel uit worden gelegd, zullen DE MEESTE lezers aangaan, dus als je een rare droom hebt gehad en je niet weet wat die betekent, lees dan door en je zal de betekenis hieronder vinden. 

Het kan ook gebruikt worden om je te laten weten waar je bang voor bent en waar je echt naar verlangt.

Droombetekenissen hangen af van hoe je ze interpreteert, maar er zijn meerdere boeken en handleidingen voor droombetekenissen die beweren dat ze de betekenis kennen van bepaalde elementen binnen deze dromen. 

Waarom droom je als je je dromen toch niet ONTHOUDT? 

Dit Is De Betekenis Van De 25 Meest Voorkomende Dromen

Het is erg belangrijk om in staat te zijn je dromen te onthouden (kom meer te weten over onze super effectieve methode om meer dromen te onthouden) en ook echt levendig voor de geest te kunnen halen waar je over droomde, om je dromen op de juiste manier te kunnen interpreteren. 

Je vindt het ook misschien nuttig om een vitamine B6 supplement te nemen om je te helpen om alles gedetailleerder te onthouden. 

Het idee is dat we door bepaalde combinaties van droomelementen dingen te weten kunnen komen over de geest van het individu en de manier waarop ze diep vanbinnen denken; daarom gaat het over een droombetekenis.

Hieronder lees je een samenvatting van de meest voorkomende droomsymbolen en daarna volgt een gedetailleerde betekenis van ieder droomsymbool.  

1: Water

Dit Is De Betekenis Van De 25 Meest Voorkomende Dromen

Aan water gerelateerde dromen kunnen betekenen dat je je overweldigd voelt of dat je het gevoel hebt dat je niet wordt gesteund door je naasten. 

Dromen over water kan meerdere dingen betekenen, maar vaak symboliseert het dat je gevangen zit of dat je juist vrij bent.

De betekenis hangt af van waar jij water mee verbindt in jouw dagelijks leven.

Als het een grote hoeveelheid water is, kan dat betekenen dat je diepe emoties voelt of dat je sterk emotioneel op iets reageert wat er op dit moment in je leven speelt. 

2: Voertuigen (auto’s of busjes)

Dit Is De Betekenis Van De 25 Meest Voorkomende Dromen

Een droom over een voertuig betekent vaak niets speciaals. Als je ECHTER over iets droomt als een auto-ongeluk, betekent dit dat je weinig zelfvertrouwen hebt.

Op dit soort dromen zouden mensen meer moeten letten, aangezien het emotionele stress of een slechte psychische stemming symboliseert. 

Als je over een auto-ongeluk droomt kan dat eigenlijk betekenen dat je je zorgen maakte dat je je baan, je relatie of zelfs je huis zou kwijtraken, en daarom moet je de bron van deze zorgen achterhalen. Probeer erachter te komen waarom je je daar zorgen om maakt en fiks het dan. 

3: Ergens vast komen te zitten

Dit Is De Betekenis Van De 25 Meest Voorkomende Dromen

Dromen dat je vast komt te zitten betekent vaak dat je je gewoon zorgen maakt om je huidige situatie.

Dit kan betrekking hebben op je baan, je relatie of zelfs het land waarin je woont.

Je brein laat je vaak op een subtiele manier dingen te weten komen, dus als je je bijvoorbeeld zorgen maakt dat je baan je ervan weerhoudt om te reizen, creëert je brein wellicht een droom waarin je vast bent komen te zitten. 

Dromen dat je vastzit in een kleine ruimte betekent vaak dat je gewoon niet gelukkig bent met waar je je op dit moment begeeft en wil je je huidige situatie veranderen.

Er zijn maar weinig gevallen waarin dromen over vastzitten iets positiefs is, dus wees op je hoede wat deze droom betreft! 

4: Uitvallende of wiebelende tanden

Dit Is De Betekenis Van De 25 Meest Voorkomende Dromen

Dromen (of kan ik beter nachtmerries zeggen!) dat je tanden uitvallen, is een VEELVOORKOMENDE droom bij veel mensen.

Bijna iedereen heeft ooit weleens gedroomd dat hun tanden uitvielen en iedereen heeft zich weleens afgevraagd wat dit betekent.    

Het blijkt dat deze droom vaak voorkomt omdat het voor het eerst uitvallen van onze tanden wanneer we kind zijn (het melkgebit maakt plaats voor het echt gebit), ons bang maakt.

Ik weet nog dat ik doodsbang was toen mijn tanden voor het eerst uit begonnen te vallen en het is meestal de eerste ECHTE traumatische en enge ervaring op jonge leeftijd. 

Het is dus geen verrassing dat het brein deze eerste ervaring KOPPELT aan angst en trauma met andere dingen in het leven die je een bang of ongemakkelijk gevoel bezorgen.

Daarom is het dus zo, wanneer je als VOLWASSENE droomt over het uitvallen van je tanden, het slechts betekent dat je bang of bezorgd bent over de veranderingen die je op dit moment doormaakt. 

Het is net alsof je brein zegt “Man, man, man, dit is zorgelijk… het is eigenlijk net als dat andere zorgelijke wat we jaren geleden hebben meegemaakt, het moment dat je TANDEN uit begonnen te vallen!”  

5: Baby’s of kinderen krijgen

Dit Is De Betekenis Van De 25 Meest Voorkomende Dromen

Dit is nog een veelvoorkomende droom en de betekenis van deze is eenvoudig.

Dromen over baby’s betekent gewoon dat je je gezin wilt laten groeien en een nalatenschap wilt hebben.

Het betekent dat je een vader- of moederfiguur in het leven van je kinderen wilt zijn en de wereld wilt verbeteren. 

De andere kant van deze droom kan echter zijn dat je iets tegenhoudt.

Over kinderen dromen kan ook betekenen dat je een band wilt opbouwen met het kind in jezelf.

Er wordt gezegd dat iedereen een kind in zichzelf heeft of een ware ik en dat deze staan te trappelen om vrijgelaten te worden.

Dit manifesteert zich soms in de vorm van een droom. 

6: Dieren (alle dieren)

Dit Is De Betekenis Van De 25 Meest Voorkomende Dromen

Deze is lastig te interpreteren, want dromen over een specifiek dier betekent meestal iets compleet anders dan wanneer je droomt over dieren in het algemeen.

DE MEESTEN van ons dromen tenminste eens in ons leven over dieren en meestal NOG VEEL VAKER. 

Dromen over dieren is bijna altijd een aspect van jezelf.

Dieren kunnen zo makkelijk gekoppeld worden aan een karaktereigenschap of een emotie, zoals je bijvoorbeeld een slang koppelt aan iemand die onoprecht of oneerlijk is.

Je koppelt een leeuw misschien aan iemand die sterk, moedig en krachtig is. 

Dromen over een bepaald dier is dus meestal vrij makkelijk om te analyseren.

Soms betekenen de dieren waar we echt over dromen gewoon dat we over ons gedrag in de wakkere wereld nadenken. 

7: Achterna gezeten worden door iets

Dit Is De Betekenis Van De 25 Meest Voorkomende Dromen

Ik schreef ‘iets’ want vaak WETEN we niet eens wat ons achterna zit in deze dromen.

Door iets of iemand achterna gezeten worden is een droom die zo vaak voorkomt, dat er hele boeken en websites aan gewijd zijn. 

Meestal is het niet iets specifieks, maar gewoon het ‘gevoel’ dat er iets achter je aan zit en je dus op de vlucht blijft.

In de droom zorgt het rennen en ‘forceren’ van je beenspieren er alleen maar voor dat je langzamer wordt, net als wanneer je probeert te vliegen. 

Dit is nogal een interessante kwestie, want het kan natuurlijk zijn dat je te veel horrorfilms hebt gezien en dat je bang bent dat er iemand achter je aan zit.

Deze scenes komen ERG vaak voor in horrorfilms en misschien herbeleef je het omdat je zojuist een film hebt gezien. 

Het kan echter ook betekenen dat je je zorgen maakt om iets dat nog niet is opgelost.

Laten we zeggen dat als je werk laat liggen dat je volgende week af MOET hebben, je brein je met deze droom zegt ‘kom op, besteed nu meteen aandacht aan dit probleem’.

8: De dood of doodgaan

Dit Is De Betekenis Van De 25 Meest Voorkomende Dromen

Er bestaan een aantal dromen die gewoon zo vaak voorkomen dat iedereen wel een andere theorie heeft over de betekenis erachter.

Dromen over de dood is nogal persoonlijk zoals bij de meeste dromen het geval is en daarom kun je deze dromen niet echt een stempel opdrukken wat betreft de betekenis. 

Wat je wel kunt stellen is dat ze ZELDEN positief zin.

Doodgaan wordt altijd als iets slechts of negatiefs beschouwd, tenzij je ruimdenkender wordt en je je realiseert dat de dood slechts de volgende fase is, de volgende stap. 

Eenvoudiger gezien, kan dromen over de dood gewoon betekenen dat je accepteert dat je verandert.

Als we veranderen wordt er gezegd dat we een ‘kleine dood sterven’, wat inhoudt dat een gedeelte van wie we WAREN sterft en het plaats maakt voor wie we worden.

We gaan elke dag eigenlijk op een kleine manier dood, maar we worden ook op een kleine manier geboren.

Dit betekent alleen maar dat je verandert en dat je brein en lichaam het proberen te begrijpen, en soms openbaart zich dat gewoon door over de dood te dromen!

Het is niet de leukste droom, maar het kan positief zijn als het gekoppeld wordt aan een positieve verandering in je leven.

Ik ben persoonlijk gek op verandering en ik zie veranderen als een positief iets in dit leven en de natuur in het algemeen. 

9: Christelijke kruizen

Dit Is De Betekenis Van De 25 Meest Voorkomende Dromen

Meestal droom je alleen over een kruis als je deel uitmaakt van de wereld waarin kruizen belangrijk zijn.

Het kruis is traditioneel gezien een christelijk symbool van de dood en wedergeboorte van Christus.

Dit betekent voornamelijk dat alleen gelovige mensen over kruizen zullen dromen, aangezien zij deze elke dag zien als ze in hun kerk, bijbel, enzovoorts, kijken. 

In verschillende werelddelen kan dit echter verschillende dingen betekenen, dus is het het waard om een beetje research te doen en erachter te komen wat dit voor jou betekent.

Als je niet christelijk bent en je over kruizen blijft dromen, kan het iets anders betekenen.

In sommige werelddelen kan het moeilijkheden symboliseren of een gevaarlijke tijd aanduiden die nog moet komen.

10: Toetsen maken

Dit Is De Betekenis Van De 25 Meest Voorkomende Dromen

Deze droom kan slechts betekenen dat je in je wakkere leven op de proef wordt gesteld of dat je het gevoel hebt dat je door de mensen om je heen veroordeeld wordt.

Het hoeft niet negatief te zijn en soms zegt je brein alleen maar ‘je wordt door anderen bekeken’. 

Het kan echter ook letterlijk betekenen dat je je zorgen maakt over je toetsen, als je nog naar school gaat!

Maar voor volwassenen die allang hun examens hebben gehad, betekent het meestal dat ze zich zorgen maken om de meningen van anderen of hoe ze zullen presteren tijdens een belangrijke gebeurtenis die nadert. 

11: Kleding

Dit Is De Betekenis Van De 25 Meest Voorkomende Dromen

Dromen over kleding heeft vaak te maken met hoe je jezelf wilt laten zien in de wereld.

Onze kleren zijn echt een statement en hoe we laten weten ‘wie we zijn’.

Dus degenen die ervoor kiezen om gedurfde felle kleuren te dragen, zeggen iets anders dan de mensen die voor saaie grijstinten kiezen. 

Door ANDERE kleren in het wakkere leven te dragen dan in je droom, laat je eigenlijk je ware ik niet aan de wereld zien.

Als je bijvoorbeeld altijd erg felle kleuren in je droom draagt, maar je dit niet doet als je wakker bent, is het net alsof je brein wil dat je je meer uit en dat je meer zelfvertrouwen krijgt. 

12: Voedsel

Dit Is De Betekenis Van De 25 Meest Voorkomende Dromen

Dromen over eten kan betekenen dat je honger hebt en ik heb vaak gedroomd dat ik zoveel heb GEGETEN omdat ik met honger naar bed ging.

Naar bed gaan met honger is zelfs een tactiek die je kunt inzetten om lucide dromen te krijgen, want je brein is zo gefocust op het vinden van eten dat je waarschijnlijk bewuster gaat zijn en de kans groter is dat je lucide dromen zal ervaren. 

Je weet meestal wel of deze droom willekeurig over eten gaat of dat je hongerig naar bed ging die nacht ervoor.

Soms zul je over iets dromen omdat je ernaar verlangde toen je naar bed ging en in slaap viel terwijl je daaraan dacht.

Dit is het geval met dromen over seks en zelfs wanneer je dorst hebt. 

13: Demonen of monsters

Dit Is De Betekenis Van De 25 Meest Voorkomende Dromen

Dromen over een demon is vaak het gevolg van het kijken van een horrorfilm.

We zien ALLEEn beelden van demonen in horrorfilms en daarom is het niet iets gewoons om over te dromen.

Bijna alle andere dromen die we hebben komen voort uit echte levenservaringen of dingen die echt zijn, zoals dieren. 

Over een monster of demon dromen is echt alleen het resultaat van te veel horrorfilms kijken.

Het kan ook gekoppeld worden aan wat demonen voor ons symboliseren.

We denken dat demonen slecht en kwaad zijn en als we daar dus over dromen, betekent dat dat we angstig zijn of negatief denken over iets in ons leven. 

14: Gebouwen en huizen 

Dit Is De Betekenis Van De 25 Meest Voorkomende Dromen

Dromen over een gebouw of een huis is meestal een signaal dat je denkt aan het huis waar je in je jeugd in woonde.

Het kan ook betekenen dat je nadenkt over zekerheid en veiligheid.

Huizen en gebouwen worden gelinkt aan veiligheid, warmte, onderdak en voor de meesten van ons is het een thuis.

Over het huis van een ander dromen betekent wellicht dat je meer tijd met diegene door zou willen brengen. 

Let op welke kamer van het huis of het gebouw je jezelf bevindt. Verschuil je je in een kamer?

Of ben je op zolder en bekijk je de wereld door het zolderraam? Over welke kamer je droomt kan een verschil maken in droombetekenis. 

15: Mensen vermoorden

Dit Is De Betekenis Van De 25 Meest Voorkomende Dromen

Dit is nog een negatieve droom.

Dromen dat je mensen vermoordt kan of het resultaat zijn van te veel gewelddadige videospelletjes, films of onderdrukte woede. 

Niets van deze dingen is goed en je deze droom echt goed in de gaten houden.

Als je merkt dat je regelmatig droomt dat je mensen vermoordt, is dat een signaal dat er echt iets niet deugt, of je nu te veel geweld in de media ziet of je met woedeproblemen en frustratie kampt. 

16: Geld

Dit Is De Betekenis Van De 25 Meest Voorkomende Dromen

Dit kan positief of negatief zijn.

De meeste mensen willen meer geld, zodat ze meer van het leven kunnen genieten en de dingen kunnen doen die ze echt willen doen.

Er zijn manieren om dit voor elkaar te krijgen zonder meer geld te hebben, maar voor de meesten van ons betekent meer geld meer lol en plezier. 

Als je dus droom over geld kan dat misschien betekenen dat je wat extra geld wilt, zodat je dingen kunt gaan doen die je graag wilt doen, zoals op vakantie gaan of een nieuwe auto kopen.

Soms betekent het dat je gewoon macht wilt, wat niet niet altijd een goed teken is.

17: Seks

Dit Is De Betekenis Van De 25 Meest Voorkomende Dromen

Onze lichamen zijn gemaakt om te verlangen naar eten, onderdak, liefde en seks.

Dit heeft ons zo lang in leven gehouden dat ons brein vrij regelmatig aan seks denkt.

Telkens als we een aantrekkelijk iemand zien, worden we herinnerd aan het feit dat we naar seks verlangen en dat het fijn is. 

Dromen over seks duidt dus meestal aan dat je een gezonde volwassene bent en dat alles naar behoren werkt.

Net als bij eten is het zo dat als eraan denkt (bewust of onbewust) voordat je gaat slapen, je normaal gesproken er ook over zal dromen.

Dit is een goede droom omdat het een lucide droom kan worden, en dat is nog VEEL leuker. 

18: Vallen

Dit Is De Betekenis Van De 25 Meest Voorkomende Dromen

Dromen dat je valt komen bij mensen van alle leeftijden voor.

De reden hiervoor is dat net als dat je wordt aangevallen of verwond, we geschapen zijn om deze gevaren te ontwijken.

Er wordt gezegd dat we soms over nogal slechte dingen dromen, zodat ons brein gewend raakt aan die ervaring en we er veel makkelijker mee om zouden kunnen gaan als het DAADWERKELIJK zou gebeuren. 

De theorie stelt dat we dromen dat we aangevallen of achterna gezeten worden, zodat als we ooit zouden worden aangevallen we het niet buitengewoon zullen vinden omdat ons brein die situatie al in onze droom hebben ‘getest’ en we eigenlijk de basis al onder de knie hebben. 

Vallen is eigenlijk net zo, behalve dat je er niet veel aan kunt doen als je valt.

Dromen dat je valt betekent vaak dat je de situatie niet onder controle hebt en je geen leiderschap in je leven hebt.

Besteed hier aandacht aan als je altijd droomt dat je valt, aangezien het kan betekenen dat je je hopeloos en zelfs depressief voelt. 

19: Naakt zijn in het openbaar

Dit Is De Betekenis Van De 25 Meest Voorkomende Dromen

We zijn allemaal bang om voor gek gezet te worden voor de samenleving en naakt zijn in het openbaar is jammer genoeg een veelvoorkomende droom.

Vanaf jonge leeftijd wordt ons verteld dat we ons altijd moeten bedekken om onszelf niet aan anderen bloot te stellen.

Dit betekent dat dromen dat je naakt bent inhoudt dat je je zorgen maakt over wat anderen vinden.  

Je bent op een bepaalde manier bezorgd over hoe je overkomt in de maatschappij en zelfs hoe je overkomt op een vriend of partner.

Let op hoe vaak je deze droom hebt en verzin manieren om je zorgen af te laten nemen. 

20: Een beroemdheid ontmoeten

Dit Is De Betekenis Van De 25 Meest Voorkomende Dromen

We willen allemaal ons idool ontmoeten.

Ik heb meerdere malen gedroomd dat ik beroemdheden van muzikanten tot spreker en zelfs tot historische figuren ontmoette.

Het is een veelvoorkomende droom omdat we hier vaak mee bezig zijn.

Beroemdheden zijn beroemd geworden omdat ze de aandacht trekken en daarom denken we aan hen. 

Onze gedachten worden vaak onze dromen (onder andere). En daarom dromen mensen vaak over beroemdheden. 

21: Bedrogen worden (door je partner)

Dit Is De Betekenis Van De 25 Meest Voorkomende Dromen

Als je een relatie hebt en je ooit in het verleden bedrogen bent, weet je nog hoe verloren je je voelde toen je erachter kwam.

Dit is ingebakken in je brein en wordt hevig als ‘slecht’ bestempeld.

Dus als we in de toekomst een relatie krijgen (nadat een ex-partner ons bedrogen heeft), dromen en denken we helaas een hele tijd ‘wat als ik weer bedrogen word?!’. 

En daarom dromen we soms dat we worden bedrogen.

Het betekent niet altijd dat je je partner niet vertrouwt, je moet overwegen of je eerder gekwetst bent geweest en hoe erg je je hebt gevoeld.

Je hebt misschien wel de meest loyale partner ooit, maar als je vaak bedrogen bent is het gewoon logisch dat je een beetje behoedzaam bent, en daarom droom je hierover. 

22: Te laat zijn 

Dit Is De Betekenis Van De 25 Meest Voorkomende Dromen

Niemand komt graag te laat. Het bewijst dat we niet goed de tijd in de gaten kunnen houden en het is nogal beschamend.

Net als veel van de andere veelvoorkomende dromen, zijn we gewoon bang om bepaalde dingen te doen.

Telkens als we een vergadering of een bijeenkomst bijwonen, waar denken we dan aan terwijl we onderweg zijn? 

‘Ik hoop dat ik niet te laat kom!’ is waar we aan denken en waar we ons vaak op focussen. Daarom dromen we hierover.

Ik heb altijd gezegd dat we over onze voornaamste gedachten dromen. Focus je niet op de negatieve dingen!

23: De weg kwijt zijn

Dit Is De Betekenis Van De 25 Meest Voorkomende Dromen

Meestal is de weg kwijt zijn in een droom een aanwijzing dat je angstig of paniekerig bent.

Dit is echter niet altijd zo en het gaat eigenlijk om wanneer je droomt over je angsten.

Het is alsof je brein je voor de gek houdt en zegt ‘Weet je nog die ene angst? Zo voelt die angst’. 

Soms kan dromen dat je de weg kwijt bent, betekenen dat je niet weet welke richting je op moet in het leven of je het gevoel hebt dat je geen doelen hebt of niks hebt bereikt. 

24: Een auto-ongeluk

Dit Is De Betekenis Van De 25 Meest Voorkomende Dromen

Dromen over een auto-ongeluk betekent meestal dat je je zorgen maakt dat er iets te gebeuren staat.

Normaal gesproken droom je hierover als je bijna een sollicitatiegesprek hebt of iets soortgelijks en je brein je voor de gek begint te houden en je daardoor denkt ‘wat als het helemaal misgaat?’.

Het kan ook een herleving zijn van een herinnering als je ook ECHT een auto-ongeluk hebt gehad, maar voor de meesten van ons betekent het dat je je zorgen maakt om de uitkomst van een toekomstige gebeurtenis, 

25: Zwanger zijn (voor vrouwen)

Dit Is De Betekenis Van De 25 Meest Voorkomende Dromen

Zwangerschap in een droom wijst vaak aan dat je zover bent om iets nieuws geboren te laten worden in je leven.

Het zou ook ECHT een kind kunnen zijn als je je zorgen maakt over zwanger worden of het kan zijn dat je alleen maar overweegt om aan iets nieuws te beginnen, zoals een relatie, een baan, reisplannen of je gewoon jezelf probeert te veranderen. 

Het kan ook aanduiden dat je bang bent om nieuwe verantwoordelijkheden aan te nemen, aangezien het hebben van kinderen vaak gekoppeld worden aan veel verantwoordelijkheid.

Op een negatieve manier hierover dromen (het gevoel van de droom is gehaast, paniekerig of stressvol), kan betekenen dat je nog niet zover bent om nieuwe uitdagingen aan te gaan. 

Dit Is De Betekenis Van De 25 Meest Voorkomende Dromen