Skip to Content

De 8 Meest Gebruikelijke Signalen Van Manipulatie Binnen Een Relatie

De 8 Meest Gebruikelijke Signalen Van Manipulatie Binnen Een Relatie

Manipulatie binnen relaties is een veelvoorkomend verschijnsel waar de meeste excellente manipulators mee weg komen, mede door hun slinkse gedrag en subtiele overtuigingskracht. 

Heb je je ooit afgevraagd of die jou is overkomen zonder dat je je daar bewust van was?

Het begint vaak met kleine dingen. Op een dag word je wakker en realiseer je je dat je de laatste tijd dingen doet die je normaal nooit zou doen, maar je bent er nog niet te veel mee bezig, dus laat je het gaan.

Je staat er niet echt bij stil en je gaat gewoon verder met je dag.

Dan begin je te merken dat je partner je woorden begint te verdraaien en dat hij ze tegen je begint te gebruiken.

Het voelt alsof je vertrouwen is geschaad en je bent totaal verbijsterd omdat hij zo slinks is geweest.

Excellente manipulators doen vaak dingen die de schijn opwekken dat alles jouw schuld is.

Ze zorgen ervoor dat je het gevoel krijgt dat je volkomen gestoord bent en dat je aan je eigen oordel begint te twijfelen.

Je hebt het gevoel dat alles wat je zegt en doet je begint te achtervolgen omdat hij het altijd doet lijken alsof je kwaadaardige bedoelingen hebt, terwijl hij juist degene is die alles wat je zegt en doet tegen je gebruikt.

Je begint je machteloos te voelen en alsof je niet langer de baas bent over wat je zegt of doet en het voelt als een bodemloze put waar je niet aan lijkt te kunnen ontsnappen.

Manipulatie binnen relaties is vaak opvallend in de partner die jouw gedachten altijd lijkt te besturen en voordat je er überhaupt erg in hebt maakt hij alle beslissingen voor jou.

Maar hij doet dit op zo’n sluwe manier dat je het je niet eens realiseert totdat het al te laat is!

Sommige manipulators zijn zo goed dat je ze bijna niet op hun gedrag kunt betrappen, maar als je het gevoel hebt dat er een mogelijkheid is dat jou dit op dit moment overkomt, lees dan vooral op, want ik heb een lijst opgesteld met de meest gebruikelijke signalen van manipulatie binnen relaties. Een lijst die je zal helpen om dit grondig uit te zoeken!

Als je deze signalen herkent en je toe durft te geven aan jezelf dat er misbruik van je gemaakt wordt door middel van manipulatie, kun je jezelf trainen om er tegenin te gaan en dit voorgoed een halt toe te roepen!

1. Pesterijen

Allereerst lijkt het alsof hij maar een grapje maakt, maar als je erbij stilstaat lacht hij niet met je mee, hij lacht je eigenlijk uit.

Zijn toon en de blik in zijn ogen zeggen je dat hij geen grapje maakt. Door je te pesten wil hij ervoor zorgen dat je ‘gehoorzaam’ bent en dat hij de baas over je is.

Je realiseert je het niet eens, maar zijn grappen zijn echt een waarschuwingssignaal omdat hij je eigenlijk manipuleert om je te laten denken dat je minderwaardig bent of dat je ergens gewoon extreem slecht in bent.

Waarom? Nou, wanneer degene van wie je houdt deze dingen elke dag herhaalt begint het natuurlijk te worden, dan is het net alsof het altijd zo is geweest.

2. Je kunt geen nee zeggen

Je kunt gewoon geen nee zeggen. Het maakt niet uit hoe vaak  je dit ook probeert, alleen de gedachte al dat je een verzoek van je partner afslaat maakt je bang.

‘Nee’ zeggen lijkt gewoon een gek idee.

Je voelt je steeds zwak en hulpeloos wanneer je probeert om ongehoorzaam te zijn, ook al weet je niet zeker waarom dit zo is.

Soms kun je de dingen die hij vraagt onmogelijk doen en je weet dat ‘nee’ zeggen de juiste keuze zou zijn, maar tegelijkertijd krijg je het gewoon niet uit je mond.

Het sluwste hieraan is dat hij je het gevoel geeft dat je een slecht mens bent als je nee zegt! Hij lijkt goede bedoelingen te hebben (dit is nooit zo) en als je weigert ben jij degene die een probleem heeft.

Daarom zeg je uiteindelijk altijd ja, want hij weet gewoon hoe hij je moet manipuleren om alles te doen wat hij wil, zonder dat hij manipulatief of bazig overkomt.

3. Je praat je daden goed

Niet alleen je eigen daden, maar ook die van hem. Je probeert een reden te verzinnen voor hoe jullie je beiden gedragen.

Het is net alsof je altijd probeert om een smoes te verzinnen voor het feit dat je alles doet wat hij je vraagt.

Je wilt ook zijn gedrag goedpraten alsof hij iets nodig heeft en dat jij de enige bent die hem dat kan geven.

In jouw ogen lijken de verklaringen zelfs vreselijk, maar je blijft ze verzinnen en je blijft jullie gedrag rechtvaardigen.

Dit is hoe hij alles aanpakt. Hij zorgt ervoor dat je smoesjes verzint voor hem!

Je weet dat dit niet hoort, maar het is makkelijker als je probeert te geloven dat er misschien wel een goede verklaring voor zijn gedrag is; ook al is er geen.

4. Als je echt van me hield…

Deze laat zien hoe slecht je partner echt is.

Als hij je dwingt om dingen te doen door te zeggen, “Als je van me hield zou je dit voor me doen,” dan snap ik niet waarom je nog bij hem bent.

Deze zin houdt in dat hij jouw liefde gelijkstelt aan wat je voor hem doet.

“Als je echt van me hield…” is nogal duidelijk, maar hij kan ook hetzelfde verzoek anders formuleren om dezelfde betekenis te hebben.

Dit is een van de meest gebruikelijke en gevaarlijke signalen.

Hij gebruikt je emoties en geeft je een schuldgevoel, zodat je dingen voor hem doet, want hij weet precies hoe hij je pijn kan doen.

Iemand die van je heeft gehouden zou je liefde nooit als smoes gebruiken om je te chanteren. Onthoud dit!

Deze man houdt niet van je, hij gebruikt je alleen voor zijn eigen plezier. 

5. Je geeft jezelf de schuld

De 8 Meest Gebruikelijke Signalen Van Manipulatie Binnen Een Relatie

Het maakt niet uit hoe vaak iemand je heeft gezegd dat het niet aan jou heeft gelegen, je geeft jezelf nog steeds de schuld omdat je in jouw optiek een slechte partner bent.

Je voelt je schuldig omdat je wat tijd hebt uitgetrokken om tot rust te komen, want in jouw optiek hoor je bij je partner te zijn en hoor je hem gelukkig te maken.

En dit is hoe hij je te pakken krijgt. Hij sluipt weer in je hoofd en blijft daar zolang je niet al zijn subtiele commando’s opvolgt.

Wanneer je jezelf de schuld begint te geven omdat je iets buiten de relatie doet en je ook echt een eigen leven hebt, moet je erkennen dat dit zijn manier is om spelletjes met je te spelen.

Je hebt alle recht om te doen wat je zelf wilt en om af te spreken met wie je wilt, en als je je dan een slecht mens voelt moet je weten dat het tijd is om aan jezelf toe te geven wat er gaande is en om het meteen onder ogen te zien.

6. Emotionele chantage

De 8 Meest Gebruikelijke Signalen Van Manipulatie Binnen Een Relatie

Liefste, emotionele chantage is de ergste vorm van manipulatie. Het wordt vermomd als zorg en liefde, maar het is gewoon verschrikkelijk.

Door te zeggen dat je ‘dood zou gaan’ zonder je partner, zeg je eigenlijk dat je zelfmoord zou plegen als ze bij je weg zouden gaan.

Natuurlijk geeft dit je een rotgevoel, want je krijgt dan het gevoel dat jij verantwoordelijk bent wanneer zij zichzelf van het leven beroven.

Maar realiseer je alsjeblieft dat het welzijn van wie dan ook niet slechts van jou afhangt.

Neem geen verantwoordelijkheid voor de belabberde, lage daden of bedreigingen van een ander!

Als hij iets wil doen zal hij het doen, zonder dat jij daar aan te pas komt, dus laat hem je nooit verantwoordelijk voelen voor zijn geluk.

Dat is echt zijn eigen verantwoordelijkheid! 

7. Gaslighting

De 8 Meest Gebruikelijke Signalen Van Manipulatie Binnen Een Relatie

Gaslighting is een veelvoorkomende vorm van manipulatie.

Het is meestal opvallend, als je alert bent en op de signalen blijft letten.

Hij zegt bijvoorbeeld dat je iets niet hebt gezegd of dat hij iets niet heeft gezegd, of hij verzint nieuwe dingen over het verleden of hij verzint nieuwe scenario’s om je te laten geloven dat je volledig door bent gedraaid.

Als hij dit al een tijdje doet zul je het gevoel hebben dat je je eigen brein niet eens kunt vertrouwen, en daarom begin je hem volledige te vertrouwen.

Je hebt het gevoel dat je partner in de buurt moet zijn, zodat je helder blijft, aangezien je klaarblijkelijk doordraait als hij er niet is.

Hij is degene die jou in het gareel houdt en je voelt je alleen gezond en normaal als hij bij je is.

8. Behoeftigheid wanneer het uitkomt

De 8 Meest Gebruikelijke Signalen Van Manipulatie Binnen Een Relatie

Laten we stellen dat je partner en jij ergens naartoe moeten, maar je weet dat hij niet echt mee wil en dat hij zich daarom opeens niet lekker voelt en hij opeens niet mee kan.

Of hij moet echt even zijn troep opruimen omdat hij een zooitje van het huis heeft gemaakt, maar opeens heeft hij knallende hoofdpijn en kan hij niet van de bank af of luisteren terwijl je tegen hem schreeuwt.

Daarom is dit behoeftigheid wanneer het hem goed uitkomt. Het gebeurt alleen wanneer de manipulator ergens onderuit wil komen!

Deze is makkelijk te spotten, dus als dit binnen jouw relatie gebeurt moet je het herkennen en er een streep achter zetten.

Hieronder lees je ook welke 10 soorten emotionele manipulatie er bestaan:

We hebben allemaal weleens dit soort mensen ontmoet, waarschijnlijk waren het liefdespartners, en het is zeer kwetsend om erachter te komen dat onze partner ons heeft gemanipuleerd om te denken dat ze ons ware gevoelens hebben laten zien.

Ik geef je dus, zonder verder oponthoud, alle vormen van emotionele manipulatie, zodat je het de volgende keer kunt herkennen!

1. Het slachtoffer

Je hebt ‘het slachtoffer’ zeker minstens eens in je leven ontmoet. Telkens als ze hun mond opendoen weet je gewoon dat ze zo zijn.

“Ik ben gewoon niet goed genoeg,” “Je houdt niet meer van me,” “Je bent zo onbeleefd tegen me, kun je niet zien dat ik kwetsbaar ben?”

Wat er ook gebeurt, deze mensen zullen altijd ergens onzeker over zijn en ze weten nooit wat ze ermee moeten.

Hun doel is om jouw goedkeuring te krijgen en om ervoor te zorgen dat je medelijden met ze hebt.

Waarom?

Nou, ze heten niet voor niets ‘slachtoffers’.

Ze willen dat iedereen medelijden met ze heeft en ze geven je de macht om hen weer een beter gevoel te geven omdat ze dat zelf niet kunnen.

Je bent misschien overweldigd met zo iemand en krijgt vaak ruzie met hen vanwege hun frequente stemmingswisselingen.

2. OVERAL expert in zijn

Deze mensen zuigen me het ergst leeg omdat hun onophoudelijke drang om beter dan anderen te zijn zo sterk is dat het ze op de een of andere manier lukt om nooit hun onzekerheden bloot te leggen.

Maar stel je eens voor hoe kwetsbaar en onzeker iemand moet zijn om steeds de drang te voelen om zichzelf met jou te vergelijken en om je te kleineren door te zeggen dat ze zoveel beter zijn dan jij.

Ze zeggen dat ze zover boven je uitsteken en dat je hun tijd niet waard bent. Deze mensen zuigen anderen leeg met hun toxische karakter.

Ze kunnen je volproppen met hun eigen onzekerheden en ze benadrukken deze continu om je alle fouten te laten zien die je ooit gemaakt hebt.

Laat deze mensen gewoon achter je.

3. De flirt

Nou, als het op deze mensen aankomt kun je slechts toekijken en hen uitlachen. Ze onthullen zoveel over zichzelf dat ze wanhopig lijken.

Misschien zijn ze dat ook? Je hebt sowieso een vriend die het flirterige toxische type is.

Jawel, je kent diegene wel, iemand die geen grenzen kent. Ze zal met al je exen flirten, met je vrienden van het mannelijke geslacht, misschien zelfs met je partner. 

Ze zal proberen om je relatie kapot te maken en je een ellendig gevoel bezorgen zonder dat je dat überhaupt doorhebt!

4. In de verdediging schieten 

Oké, je hebt iets verkeerd gedaan en je hebt daarmee iemand gekwetst. Je geeft dit meteen toe.

Maar deze persoon doet dit niet, want iedereen heeft hier schuld aan behalve zijzelf.

Het is nooit hun schuld dat er iets kapot is gegaan of dat een project niet naar behoren is afgerond.

Ze zullen je het idee geven dat jij degene bent die het heeft verprutst en niets is ooit hun schuld.

5. De woedeuitbarsting

“WAAROM VRAAG JE ME ZOIETS? HOE DOM BEN JE?!” Ik heb ook gedate met iemand die me emotioneel chanteerde.

Eigenlijk waren veel van mijn ex-partners zo, maar ik had nooit door dat het een patroon was.

Ik dacht gewoon dat ik te aanhankelijk was en dat ik de schuldige was. Maar dat was niet zo. Dat ben ik nooit geweest.

Ze zijn op de een of andere manier gewoon boos op zichzelf, omdat ze een doel niet hebben weten te bereiken, of zoiets. 

Besteed dus vooral geen tijd aan deze mensen.

Ze hebben woedeproblemen en daar zou jij je geen zorgen over moeten hoeven maken. Ze zijn niet boos op jou. Ze zijn boos op zichzelf.

6. De onschuldige leugenaar

De 8 Meest Gebruikelijke Signalen Van Manipulatie Binnen Een Relatie

Ze zullen een verhaal verzinnen om interessanter over te komen.

Ze willen dat je hen mag en daarom zullen ze zich niet verontschuldigen, want waarom zouden ze? Het is een onschuldige leugen. Maar pas op.

Je weet nooit echt of ze de waarheid zeggen over iets belangrijks.

Ze verzinnen misschien ook leugens over jou en beweren dan, “Nou, zo heb je het niet gebracht,” of, “Oh, ik heb je dan misschien verkeerd begrepen”

7. De sterke zwakkeling 

Je bent er waarschijnlijk getuige van geweest dat vrouwen die een relatie hebben in de slachtofferrol blijven hangen omdat zij het ‘zwakkere’ geslacht zijn en ze geven hun partner het gevoel dat ze constant op hen moeten letten, alleen maar omdat ze dan niet verdrietig zullen zijn.

Je wilt hen op de een of andere manier opvrolijken, maar het werkt niet. Het zijn gewoon aanstellers.

8. Degene met twee gezichten

De 8 Meest Gebruikelijke Signalen Van Manipulatie Binnen Een Relatie

Ik weet niet hoe ik ze anders moet noemen. Dit zijn de mensen die aardig doen tegen hun slachtoffer en die de onschuld zelve spelen om hun vertrouwen in te winnen.

Als ze dit vertrouwen hebben gaan ze naar de volgende om jouw geheimen aan te vertellen.

Ze willen de goedkeuring en liefde van iedereen om hen heen en daarom maken ze gebruik van het voordeel dat ze altijd weten wat er speelt en roddelen ze.

Ze hebben blijkbaar zelf geen leven.

9. De agressieve

De 8 Meest Gebruikelijke Signalen Van Manipulatie Binnen Een Relatie

Als je niet doet wat ze van je vragen zullen ze je misschien pijn doen. Of dreigen ze hiermee.

Hun woordenschat is een combinatie van scheldwoorden en bedreigingen dat ze je wat aan zullen doen.

Vat het niet te serieus op, probeer gewoon aardig met ze te praten. Als dit ook niet werkt, vertrek dan gewoon. Het is het niet waard.

10. De ‘alles-in-één’ persoon

De 8 Meest Gebruikelijke Signalen Van Manipulatie Binnen Een Relatie

Dit is waarschijnlijk overdreven, maar er zijn mensen die ons meervoudig emotioneel chanteren van wie we dat niet hadden gedacht.

Ze kunnen zwakke slachtoffers zijn die ons met de dood bedreigen als we niet doen wat zij willen. Daarom is dit nogal een interessante combinatie.

Hoe staat het er nu voor? Je weet nu waar je op moet letten om erachter te komen of mensen manipulators zijn.

Soms vermommen ze zichzelf uitstekend, maar geloof me, uiteindelijk zullen ze hun ware gezicht laten zien.

Bewaar gewoon de afstand en besteed je tijd en aandacht niet aan hen. Je zal je dan vermoeider voelen dan ooit.

De 8 Meest Gebruikelijke Signalen Van Manipulatie Binnen Een Relatie