We weten allebei dat relaties hard werken en een investering van beide kanten vereist. Maar wat als dat niet gebeurt? Kan je (romantische) relatie een burn-out hebben?
Helaas, wel. Deze term is niet alleen gereserveerd voor een persoon die onder veel stress op het werk staat. Al je relaties, of die nu met familie en vrienden zijn of met je vriend (zelfs echtgenoot), kunnen door een burn-out gaan.
Maar maak je geen zorgen. Als je dit nu doormaakt, betekent dit niet noodzakelijk dat je relatie gedoemd is om te eindigen. Er zijn een paar manieren om dit op te lossen, en we zullen er later meer over vertellen. Laten we eerst de basis doornemen.
Wat is een relatie burn-out?
Stress, stress, en nog meer stress die uiteindelijk tot uitputting leidt. Ja, het is zeer vergelijkbaar met een gewone burn-out. De redenen dat dit gebeurt, variëren. Je professionele leven kan je relatie enorm beïnvloeden als je de problemen niet meteen oplost.
Niet genoeg qualitytime hebben, of te veel tijd samen doorbrengen, zullen er allebei voor zorgen dat de vonk afneemt.
Natuurlijk hou je nog steeds van elkaar, maar je hebt het gevoel dat er iets ontbreekt. Wanneer je niet dezelfde hoeveelheid liefde en genegenheid terugkrijgt die je geeft, dan kan en een burn-out in een relatie optreden.
Je begint je los te maken van je partner en je blijft gewoon al die negatieve emoties over je relatie hebben.
Die kleine dingen die hij vroeger voor je deed, hebben nu helemaal geen waarde, omdat onwetendheid en verwaarlozing te zwaar wegen.
Fasen van een relatie
De relatie zelf heeft een aantal fasen en een verkeerde afslag kan daadwerkelijk tot deze fase leiden. De eerste fase is de bekende wittebroodsweken-fase, waarin alles perfect is. Je houdt van elkaar en koestert elkaar, en je probeert nog steeds je partner voor je te winnen.
De tweede fase kan de bewustwordingsfase worden genoemd. In dit stadium ben je je eigenlijk meer bewust van wie je partner is en hoe hij of zij je beïnvloedt. De derde fase is waar de veranderingen in je stressniveaus plaatsvinden. Je zult je niet zo gemotiveerd voelen als in het begin, maar je moet er doorheen werken.
Wees voorzichtig, want de burn-outfase staat net om de hoek. In deze fase worden alle problemen benadrukt en beïnvloeden ze bijna je gemoedstoestand.
De laatste fase is de gebruikelijke burn-outfase waarin je wanhopig op zoek gaat naar de uitgang, omdat je relatieproblemen je leven beïnvloeden.
Een relatie burn-out is echter zelden een reden die goed genoeg is om het te beëindigen, vooral als we het over langdurige relaties hebben.
Je hebt zoveel geïnvesteerd om het te laten werken, het zou zonde zijn om het gewoon los te laten. Je tijd en emoties mogen niet worden verspild, dus rol je mouwen op en herstel je dingen.
Wat is de oorzaak van een relatie burn-out?
Veel dingen kunnen een relatie burn-out veroorzaken, te beginnen met het feit dat je gestopt bent met aan jezelf te werken tot het punt waarop overmatige stressvolle situaties een puinhoop in je hoofd maken. Het is ook zeer goed mogelijk dat een van jullie er überhaupt nog niet klaar voor was om zich te binden, maar dacht dat het leuk zou zijn om te proberen.
Een andere belangrijke oorzaak van een relatie burn-out is wanneer je het gevoel hebt dat jij degene bent die meer tijd, emoties en energie investeert in iets waar jullie allebei om zouden moeten geven. Misschien zijn jullie gewoon uit elkaar gegroeid en heb je dat in het begin niet gemerkt.
Je zou ook te veel tijd samen kunnen doorbrengen, of je relatie begon eruit te zien alsof je gewoon vrienden met voordelen bent. De meest voorkomende reden voor dit soort burn-out is het feit dat jullie niet elkaars prioriteit zijn.
Naarmate de tijd verstrijkt, raak je gewend aan hun aanwezigheid en je weet dat die persoon je hoe dan ook steunt. Totdat je op een dag al het andere voor degene van wie je houdt, begint te kiezen.
Je zult zelfs prioriteit geven om wat tijd voor jezelf te nemen, zelfs als je weet dat je partner een zware dag had en dat een knuffel van jou zou kunnen helpen. Probeer dat te veranderen, of vertrek en red jullie beiden.
Wat zijn de tekenen dat je een relatie burn-out ervaart?
Dus, we hebben snel alle mogelijke redenen behandeld die tot een relatie burn-out kunnen leiden en we hebben zelfs een aantal oplossingen gegeven. Maar hoe kun je weten dat je dat echt ervaart? Zijn er tekenen die erop wijzen?
Ja, die zijn er, en we helpen je graag verder. In dit volgende deel kun je over al die aanwijzingen lezen dat je op het randje van een relatie burn-out staat, of dat het al gebeurt. Het is aan jou om erachter te komen wat je met die kennis gaat doen. Zet je schrap!
1. Je voelt je gemakzuchtig
Als je een langdurige relatie hebt, dan kunnen jullie je allebei gemakzuchtig voelen. Dit betekent dat het paar aan elkaar gewend raakt en ze ontspannen zijn. Ze denken dat er niets mis kan gaan, en uiteindelijk wordt de hele relatie echt saai.
Je probeert geen opwinding naar de tafel te brengen, geen van jullie initieert nog leuke dates, noch complimenteren jullie elkaar zoals eerst. Het is ook mogelijk dat je dat tot op zekere hoogte doet, maar op de een of andere manier werd de hele relatie te voorspelbaar.
2. Je voelt je losgekoppeld van je partner
Als je in een relatie burn-out zit, dan voel je je ook losgekoppeld van je partner. Je bent niet meer opgewonden om tijd met hem door te brengen, en alle leuke activiteiten die je eerder hebt gedaan, zijn niet meer aantrekkelijk.
Sommige dingen kunnen te stressvol worden en je zult jezelf zelfs dwingen om minder over de hele situatie na te denken, inclusief je partner.
3. De onrust slaat toe
Voel je je elke keer onrustig als je met je partner uit moet gaan of gewoon wat tijd met hem doorbrengt? Nou, het is een van de tekenen dat je misschien een relatie burn-out ervaart. Je begint jezelf af te vragen of hij echt degene voor jou is, of dat je de dingen moet beëindigen.
Iedereen zegt dat je vrede moet hebben met degene van wie je houdt en je kalm moet voelen, maar er is duidelijk iets mis als het om je relatie gaat.
4. Jullie maken meer ruzie
Het is geen geheim dat zelfs de gezondste koppels soms ruzie maken. Hoe ze die argumenten oplossen, is wat hen dichter bij elkaar brengt en hun band verstevigt. Als je hebt gemerkt dat jij en je partner recenter veel meer ruzie maken, let dan ook op de andere tekenen.
Je bent waarschijnlijk snel geïrriteerd en zijn eigenaardigheden zijn niet schattig meer. Een van jullie zal uiteindelijk beginnen te ‘zeuren’ over alles wat er mis is in de relatie. En als je de problemen niet op een gezonde manier oplost, dan zul je de relatie heel snel beëindigen.
5. Je houdt je hoofd er niet bij tijdens gesprekken
Het is niet zo gemakkelijk om te volgen terwijl hij het over zijn dag heeft. Je hebt het gevoel dat je tijdens gesprekken je hoofd er niet bij hebt. Ja, dat is een ander teken dat je een relatie burn-out ervaart. Je bent snel afgeleid, en dat is eigenlijk waar de problemen beginnen.
Hierdoor ben je niet in staat om gezonde communicatie met je partner te hebben om problemen op te lossen of je gevoelens te uiten. Je zult beginnen te vermoeden dat hij hetzelfde doet (wat hij waarschijnlijk doet) en je zult je uiteindelijk afsluiten.
6. Stress is overal
Als je je negatief begon te voelen over je relatie, en je voelt dat je onder veel stress staat, dan staat een relatie burn-out aan de horizon. Uitgaan op een date kost te veel moeite en het delen van je prestaties is niet meer zo leuk als vroeger.
Zodra een relatie meer stress in je leven begint te brengen dan daadwerkelijke ondersteuning, dan is het tijd om er iet aan te doen. Maar als je denkt dat praten over deze problemen nog meer stress met zich meebrengt en je emotioneel uitgeput bent…
7. Het schuld schuiven begint
Als je dingen door praat, dan begint het schuld schuiven. En dat is de reden waarom je het onbewust probeert te vermijden. Natuurlijk hebben relaties problemen, maar het is niet normaal dat je je partner van elk klein probleem de schuld geeft dat zich voordoet. De schuld ligt ook voor de helft bij jou.
Je blijft echter naar je partner wijzen en hij doet hetzelfde. Wat je eigenlijk doet, is elkaars problemen op de andere persoon projecteren in plaats van iets aan hen te doen.
8. Je hebt geen zin om er moeite in te steken
Je zit vast in deze lus en je hebt duidelijk geen zin om er moeite voor te doen. Telkens wanneer je over de problemen probeerde te praten, ging het bergafwaarts en nu wil je er geen moeite meer voor doen. Als hij wil dat je blijft, dan zal hij vechten. Maar hij kan het niet alleen…
Ik weet dat het vermoeiend was, vooral als jij degene was die vocht, maar geef jezelf nog een kans. Laat me je ook iets interessants vertellen. Je hebt net je eerste stap gezet om je relatie te verbeteren door dit te lezen. Dus ga je gang, vecht die laatste strijd – samen!
9. Soms wil je gewoon weggaan
Ik denk dat het gevoel van leegte in je borst en het verlangen om alles achter te laten veel bekender voor je is dan dat ik het kan beschrijven. Ja, het maakt niet uit hoe goed de relatie van buitenaf lijkt te zijn, soms wil je gewoon weggaan.
Er is niets mis mee, omdat je eigenlijk probeert om jezelf te redden van opnieuw gekwetst te worden. Waarschijnlijk heb je een ongenezen trauma uit het verleden waardoor je je muren weer opbouwt. Red je het, of is het nog niet te laat om jezelf te stoppen?
10. Je hebt het niet meer over de toekomst
Er waren tijden dat jullie uren zaten te praten over van alles en nog wat. Je zou je voorstellen hoe je huis eruit zou zien, of dat je kinderen rond had rennen, en of je een Golden Retriever of een Labrador zou hebben.
Maar je hebt het niet meer over de toekomst. Jullie vergaten allebei het ‘wij’ voornaamwoord, en jullie spreken te vaak op een enkelvoudige manier. Helaas is dit een van de zekerste tekenen dat je relatie door zijn burn-outfase gaat en dat je iets moet doen als je wilt dat je relatie standhoudt.
11. Een dwalend oog
Het laatste teken op onze lijst is een dwalend oog. Dit betekent dat een van jullie, of allebei, zich begint af te vragen of het gras aan de andere kant groener is en of je iemand kunt vinden die beter is. Eerlijk gezegd wil je niet dat je relatie dit punt bereikt.
Gedachten zijn slechts de eerste stap naar actie, en als de puinhoop in je relatie voortduurt, is vreemdgaan onvermijdelijk. Of we het nu over fysiek of emotioneel vreemdgaan hebben, je partner kan op zoek gaan naar alles wat er je relatie ontbreekt.
Is het mogelijk om dit te overwinnen?
Gelukkig, ja, het is mogelijk om een relatie burn-out te overwinnen. Elk paar is anders, dus er is niet zoiets als een universeel recept voor het repareren van dingen. Jullie moeten dit samen doen. Noch jij, noch je partner moeten zich achtergesteld voelen, omdat je dit alleen als team kunt oplossen.
Je moet concrete ideeën voor verbetering noteren en je moet allebei je behoeften uiten. Alleen op die manier weet je zeker dat je partner je heeft gehoord. Er zijn dan ook geen excuses om ze te verwaarlozen.
Als je hebt gemerkt dat iets specifiek jou of je partner stoort, identificeer dan de triggers die wonden kunnen verdiepen. Terwijl je werkt aan het verwijderen van de stressoren uit je relatie, is het zeer waarschijnlijk dat je gevoel van een burn-out zal afnemen.
Het is ook erg belangrijk dat je samen qualitytime doorbrengt en dat je respecteert wanneer een van jullie tijd nodig heeft voor zelfzorg. Verbeter elkaars welzijn, plan een weekendje weg en breng het plezier terug in je relatie.
Als je het echt moeilijk vindt om deze dingen zelf op te lossen, maar je bent nog niet klaar om het op te geven, dan kun je altijd professionele hulp zoeken. Het kan nuttig zijn om een neutrale mening te horen. En vergeet niet om geduldig te zijn. Je problemen zijn niet van de ene op de andere dag ontstaan. Ze kunnen dus ook niet zo snel worden opgelost.
Geloof dat alles goed komt en doe je best om je relatie te redden. Als je echter alles hebt geprobeerd en je nog steeds het gevoel hebt dat alles gewoon een last voor je is, dan is het tijd om uit elkaar te gaan. Gedane zaken nemen geen keer, toch?