Elkaar kwijtraken in een relatie kan de allerbeste koppels overkomen. Soms lijkt het alsof je op een dag wakker wordt en je geen idee meer hebt wie die persoon naast je is.
Hij is niet meer degene aan wie je denkt, met wie je rekening houdt en waar je je comfort zoekt. In plaats daarvan lijkt het alsof er een groot gat tussen jullie beiden is.
De vraag is of je dit gat wil dichten, of dat je er klaar voor bent om uit elkaar te gaan. Dit is een grote stap, dus natuurlijk moet je daar goed over nadenken.
Om je daarbij alvast een beetje op weg te helpen, kun je hier een aantal dingen vinden over het elkaar kwijtraken in je relatie. Eerst vind je welke signalen aangeven dat jullie elkaar kwijtraken en natuurlijk ook op welke manier je dat zou kunnen oplossen.
Hopelijk vind je hier de duidelijkheid waar je al die tijd al naar op zoek bent, zodat je weer verder kunt met je leven. Met of zonder je huidige partner!
Signalen dat jullie elkaar kwijtraken in een relatie
Laten we beginnen met de signalen die aangeven dat jullie elkaar aan het kwijtraken zijn. Soms heb je namelijk wel een slecht gevoel, maar kun je er niet helemaal je vinger op leggen wat het precies is.
Gelukkig zijn er een aantal signalen die aangeven dat jullie elkaar kwijtraken in een relatie. We hebben hier de meest voorkomende voor je op een rijtje gezet:
1. Jullie hebben steeds vaker ruzie
Uiteraard is het heel normaal dat je als stel wel eens ruzie hebt, maar je moet ook weten wanneer het echt te veel is. Als jullie over ieder klein dingetje een geschil hebben, dan is het tijd om eens na te gaan of jullie elkaar kwijtraken in een relatie.
Je kunt er ook niet altijd iets aan doen, op de een of andere manier vind je gewoon alles wat hij zegt irritant. Achteraf zie je ook wel in dat je niet over alles ruzie hoeft te maken, maar toch doe je het.
Voor je het weet ben je ruzie aan het maken over de allerkleinste dingen in huis, waardoor er ook de hele tijd spanning is. Het lijkt wel alsof jullie een wedstrijd houden over wie er het beste is in ruzie maken.
Natuurlijk weten jullie allebei dat dit geen houdbare situatie is. Geen van jullie beide zal er gelukkiger van worden als je de hele dag op eierschalen moet lopen.
Het is dus tijd om deze negatieve cyclus te doorbreken, of dat nu is door het probleem op te lossen of door te besluiten om uit elkaar te gaan.
2. Er hangt geen positieve sfeer meer in huis
Een van de ergste dingen die je kan overkomen is dat er geen positieve sfeer meer in je huis is. Zodra het tijd is om naar huis te gaan, bijvoorbeeld na een lange werkdag, heb je geen zin.
Het liefst vermijd je je eigen huis zo veel mogelijk. Je weet namelijk dat de sfeer die er hangt niet uit te houden is. Wat je vervolgens doet is wachten met naar huis gaan tot je partner al slaapt of weg is.
Je maakt er echt een dagtaak van om je leven zo in te plannen dat jullie elkaar zo veel mogelijk mis lopen. Misschien ga je zelfs wel eerder uit bed, zodat je al weg bent voordat hij wakker wordt.
Voor hem verzin je een smoes dat je het zo druk hebt op je werk, waardoor je geen tijd hebt om bij hem te zijn. Je durft niet direct te zeggen wat de reden is voor het feit dat je amper tijd thuis doorbrengt.
Het is dus vrij duidelijk dat je actie moet ondernemen. In de eerste plaats kun je dit leven namelijk niet al te lang volhouden en daarbij is het ook tijd om eerlijk tegen je partner te zijn.
3. Elkaar kwijtraken in een relatie: jullie hebben geen visie meer voor de toekomst
In een relatie is het heel natuurlijk dat jullie bezig zijn met wat er voor jullie in het verschiet ligt. De hele insteek van een relatie is namelijk samen oud worden, dus zo nu en dan moeten jullie het over de toekomst hebben.
Op het moment dat jullie dat niet meer doen, zijn jullie elkaar aan het kwijtraken in een relatie. Jullie zijn niet meer met elkaar bezig en dat is geen goed teken.
Wanneer jij nadenkt over je toekomst en je partner is daar geen onderdeel van, is dat een hele grote red flag. Want als jij geen toekomst met iemand ziet, wat doen jullie dan in godsnaam nog met elkaar? Je bent alleen maar je tijd en energie aan het verspillen aan iets wat waarschijnlijk geen stand zal houden.
Dit geeft aan dat het meer dan ooit tijd is om over jullie toekomst na te denken. In dit geval moeten jullie besluiten of het de moeite waard is om bij elkaar te blijven.
Past je partner niet in het beeld van de toekomst dat je voor jezelf voor ogen hebt? Of wil je hem er gewoon simpelweg niet bij hebben?
4. Je minacht je partner
Je hebt geen gezonde relatie als je niks leuks over je partner te zeggen hebt. Zelfs wanneer je vrienden naar hem vragen, kan je het niet opbrengen om positief over hem te zijn.
Soms weet je niet eens hoe het komt, maar kun je gewoon echt niks positiefs bedenken. Alles wat hij doet, lijkt het bloed onder jouw nagels vandaan te halen. Zelfs als dat dingen zijn die hij hier voor ook altijd al deed.
Ook kun je het niet verbergen voor anderen. Soms lukt het nog wel eens om tegenover je vrienden te doen alsof alles oke is, maar je kunt je simpelweg niet inhouden.
De minachting die je voor hem hebt, is gewoon te groot. Maar, waar komt dit vandaan> Het is tijd om eens uit te zoeken waarom je opeens zo weinig leuks te vertellen hebt over iemand waar je eerst duidelijk verliefd op was.
Pas wanneer je hebt achterhaald waar je minachting vandaan komt, kun je het probleem bij de wortel aanpakken. Ga niet met hem in gesprek voordat je hem een sluitend verhaal kunt presenteren.
5. Je fantaseert over een ander leven
Je hebt een relatie, maar in je hoofd ben je vrijgezel of ben je met iemand anders. Het leven wat je nu hebt staat je niet meer aan, waardoor je in gedachten altijd ergens anders bent.
Dit moet voor jou een duidelijk teken zijn dat jullie elkaar kwijtraken in een relatie. Er is niet langer een diepe connectie die ervoor zorgt dat jullie samenzijn meer dan genoeg is.
Een fantasie over een ander leven kan namelijk al heel snel omslaan in het echt leiden van een ander leven. Zodra je nu de kans krijgt om het anders aan te pakken, zal je dat namelijk veel sneller doen.
Wat je eigenlijk doet, is voor jezelf de poort open zetten naar een leven dat niet van jou is. De enige stap die je nog hoeft te zetten is het werkelijkheid maken.
Tegenover jezelf en natuurlijk tegenover je partner is dat niet eerlijk. Jij wil toch ook niet dat hij in zijn hoofd een heel leven zonder jou is begonnen?
6. Elkaar kwijtraken in een relatie: minder intimiteit
Ook als jullie al heel lang samen zijn, is intimiteit nog steeds een belangrijke factor in jullie relatie. Natuurlijk is het normaal dat het na een tijdje wat minder wordt, maar als jullie elkaar echt niet meer aanraken is er meer aan de hand.
Jullie raken elkaar dan niet alleen figuurlijk kwijt, maar ook letterlijk en dat is zeker een teken dat het minder goed met jullie gaat.
Intimiteit in een relatie kan van alles zijn. Het betekent lang niet altijd dat jullie elke avond elkaar de hoeken van de kamer laten zien. Even iemands hand aanraken, een korte knuffel in de ochtend of een liefdevolle zoen op het voorhoofd is ook intimiteit.
Als je niet meer wil dat je partner je aanraakt, of als je geen behoefte meer hebt om hem aan te raken, dan weet je dat jullie elkaar aan het kwijtraken zijn.
Probeer eens om het langzaam weer een beetje op te bouwen en begin bij kleine aanrakingen. Hopelijk kun je top die manier ervoor zorgen dat je weer intiem met je partner wil zijn.
7. Je denkt er te veel aan
Soms kun je nachtenlang niet slapen door het te veel aan piekeren. Je bent de hele tijd bezig met uitvogelen wat er nu precies tussen jullie aan de hand is.
Dat jullie elkaar kwijtraken in een relatie is duidelijk, je kunt alleen niet achterhalen waarom. Het lijkt wel alsof het jullie van de ene op de andere dag is overkomen.
Op je werk, terwijl je met je vrienden bent, terwijl je je tanden aan het poetsen bent, iedere seconde van de dag ben je er meer bezig.
Het heeft een grote impact op ieder aspect van je leven en het is duidelijk dat je zo niet verder kunt. Na een tijdje zullen je gedachten je compleet overnemen, waardoor je zal merken dat het alles in je leven naar beneden trekt.
Dat jullie elkaar kwijtraken in een relatie is al erg genoeg, je hoeft niet ook nog eens alle andere aspecten van je leven op te geven. Kortom: tijd om actie te ondernemen, voordat het te laat is.
8. Je partner is niet langer de eerste persoon die je opzoekt als het slecht met je gaat
Voorheen was je partner altijd de eerste persoon die je opzocht op het moment dat je er even doorheen zat.
Bij hem vond je precies wat je nodig had om er weer bovenop te komen. Daarbij hoefde je je bij hem ook nooit te schamen over hoe je je voelde.
Nu is dat wel anders. Je houdt je problemen zo lang mogelijk voor jezelf of, erger nog, je hebt iemand anders gevonden om je hart bij te luchten.
Iets in jou geeft je het gevoel dat je niet langer op die manier bij je partner terechtkunt. Dat kan zijn omdat hij er in het verleden niet voor je geweest is of omdat hij signalen afgeeft dat hij niet langer zo veel interesse in jou heeft.
Hoe dan ook, dit is erg pijnlijk. Je partner zal altijd de eerste persoon moeten zijn naar wie je je keert op het moment dat je niet lekker in je vel zit. Wanneer je dit niet doet, is het een van de eerste tekenen dat jullie elkaar verliezen in jullie relatie.
9. Je houdt geen rekening meer met hem
In een relatie is het altijd geven en nemen. Jij hebt wat dingen in je dagelijkse routine aan moeten passen om het hem naar de zin te maken en andersom ook.
Daarbij is het ook heel normaal dat je even met de ander overlegt als je plannen hebt. Zo boek je bijvoorbeeld niet zomaar een vakantie met een vriendin, zonder dat aan te geven.
Wanneer jullie elkaar verliezen in jullie relatie, houd je steeds minder rekening met hem. Het begint met de kleine dingen, waarbij je bijvoorbeeld tijdens het opstaan niet meer zachtjes doet, zodat hij rustig door kan slapen.
Tijdens het boodschappen doen neem je niet meer zomaar de dingen mee die hij erg lekker vindt. Vroeger deed je dit wel altijd, puur alleen omdat het een glimlach op zijn gezicht bracht.
Nu kun je het simpelweg niet opbrengen om die moeite voor hem te doen. Eerlijk gezegd kan het je helemaal niks schelen of hij wel of niet comfortabel is.
10. Je hebt niet het idee dat je op hem aan kunt
Ergens in jullie relatie heeft er een verschuiving plaatsgevonden, waardoor je nu geen vertrouwen meer in hem hebt. Je hebt de hele tijd het idee dat hij achter je rug om ergens mee bezig is.
Wanneer je hem nodig hebt, bijvoorbeeld om je op te halen van een afspraak, ga je er eigenlijk al vanuit dat hij niet zal komen. Je begint al meteen met het idee dat hij er niet voor je zal zijn.
In plaats daarvan ga je dus in andere oplossingen denken. Je vraagt iemand anders om je op te halen of je zoekt het zelf wel uit. Op die manier verwijder je hem steeds meer uit je leven, totdat het helemaal klaar is.
Een van de belangrijkste dingen in een relatie is dat je op elkaar aan moet kunnen. Jij moet weten dat hij er altijd voor je zal zijn en natuurlijk ook andersom.
Tijd dus om aan te geven dat je het gevoel hebt dat je niet meer op hem kunt rekenen. Hij kan dan aangeven wat er aan de hand is, of beloven om meer zijn best te doen om jouw vertrouwen terug te winnen.
Elkaar verliezen in een relatie: moet je stoppen of doorgaan?
Het belangrijkste is dat je in de eerste plaats herkent dat er iets tussen jullie aan de hand is. Vervolgens moet je beslissen wat je daar mee doet.
Je kunt ervoor kiezen om alles z’n gangetje te laten gaan en te doen alsof je neus bloedt. In dat geval weet je zeker dat jullie uiteindelijk uit elkaar zullen gaan, omdat het probleem op die manier natuurlijk niet opgelost zal worden.
De andere weg is natuurlijk om te proberen om elkaar weer terug te vinden. Als jullie beiden bereid zijn om er hard aan te werken, moet het weer goed kunnen komen.
Let wel op dat het echt hard werken zal zijn. Jullie zullen allebei moeten toegeven dat jullie fouten hebben gemaakt, wat natuurlijk nooit prettig is.
Hier onder vind je een aantal manieren die jullie kunnen helpen om het gat weer een beetje te dichten.
Manieren om elkaar weer terug te vinden als jullie elkaar verliezen in een relatie
Ben je er inmiddels achter dat jullie elkaar verloren zijn in jullie relatie? Dan is het tijd om te besluiten of jullie bij elkaar willen blijven of er een punt achter willen zetten.
Dat tweede is natuurlijk het makkelijkste, maar niet altijd het beste idee. Soms is het elkaar verliezen in een relatie niet het einde. Je kunt het ook zien als een tijdelijk obstakel dat jullie moeten overwinnen.
Op het moment dat jullie het overwonnen hebben, zullen jullie er sterker dan ooit weer uit komen.
Houd er wel rekening mee dat het een moeilijk proces zal worden om deze situatie te overkomen. De kans is groot dat jullie beiden dingen gaan zeggen die de ander kwetsen, wat natuurlijk niet leuk is om te doen of te horen.
1. Praat met elkaar
Iedere oplossing voor een relatiecrisis wordt opgelost met een goed gesprek. Dat klinkt heel gemakkelijk, maar dat is het natuurlijk niet. Ten eerste moet je een moment vinden om het voor te stellen.
Het beste kies je voor een moment dat jullie allebei genoeg tijd hebben. Dus niet als hij een uur later een afspraak heeft. Ook kies je voor een moment dat je nog energie hebt, dus niet na een lange werkdag.
Als je het zo bekijkt, blijven er nog maar weinig momenten over waarop je het idee hebt dat er ruimte is voor een gesprek. Maar geloof me, als jullie er echt aan willen werken, zullen jullie een moment moeten vinden.
In dit geval is het ook goed om bij het plannen van het gesprek aan te geven waar je het over wil hebben. Je partner heeft dan ook de ruimte om zich voor te bereiden op dat wat er komen gaat.
Schrijf voor jezelf op wat je wil zeggen, zodat je een samenhangend verhaal kunt presenteren. Zo weet je zeker dat je niks vergeet en het probleem zo goed mogelijk kunt oplossen.
2. Geef elkaar de ruimte en vertrouw elkaar
Een van jullie oplossingen kan zijn om elkaar even wat ruimte te geven. Soms is het feit dat jullie elkaar verliezen in een relatie namelijk geen probleem van jullie samen, maar persoonlijk.
Jij hebt even de tijd en ruimte voor jezelf nodig, om uit te zoeken wat precies je probleem is en waar je naar op zoek bent.
In de tijd dat jullie elkaar even los laten, is het wel belangrijk dat jullie veel vertrouwen in elkaar hebben. Je wil natuurlijk niet de hele tijd denken dat de ander je vertrouwen op wat voor manier dan ook zal schaden.
Om even de ruimte te nemen, moet je dus heel sterk in je schoenen staan. Het fundament van jullie relatie moet enorm sterk zijn, alleen dan kun je weten dat jullie ook weer bij elkaar zullen komen.
Ook is het verstandig om van tevoren goed vast te stellen hoe lang jullie elkaar de ruimte zullen geven. Zo weten jullie allebei waar jullie aan toe zijn.
3. Kijk ook eens naar jezelf
De kans dat jij een groot onderdeel van het probleem bent, is groter dan je denkt. In een relatie ben je altijd samen, waardoor problemen ook vaak door twee kanten veroorzaakt worden.
Oké, hij gedraagt zich misschien op een bepaalde manier, maar jij zal ook dingen doen om dit gedrag aan te moedigen of het toe te laten. Wanneer je bijvoorbeeld niet het idee geeft dat je van hem aan kunt, kan dat zijn omdat hij aanvoelt dat jij dat niet wil.
Veel mensen vinden het moeilijk om naar zichzelf te kijken als het op dit soort situaties aankomt. Het is heel menseigen om altijd te denken dat je perfect bent en je eigen fouten als minder erg te zien als die van een ander.
Dit is daarom het moeilijkste deel van alles. Je relatie met jezelf verhouden is veel moeilijker dan je relatie met een ander. Hierin moet je echt heel eerlijk durven zijn en wie je bent niet verwarren met wie je wil zijn.
Misschien kom je door naar jezelf te kijken wel tot de conclusie dat het eigenlijk niks met je partner te maken heeft en dat je eigenlijk een hele gezonde relatie hebt. Dat het je eigen onzekerheden zijn die jullie relatie in de weg zitten.