Skip to Content

9 Tips Hoe Je Een Gebroken Huwelijk Kunt Repareren

9 Tips Hoe Je Een Gebroken Huwelijk Kunt Repareren

Het begin van een huwelijk is prachtig en het is zoiets waarvan iedereen wenst dat het inderdaad zal voortduren tot ‘de dood ons scheidt’. Het kan echter zelfs mislopen als je bedoelingen aan het begin puur waren. Huwelijken eindigen echter niet plotseling en daarom moet je weten hoe je een gebroken huwelijk kunt repareren.

Sommige problemen die invloed hebben op het huwelijk kunnen uit de hand lopen en tot gevolg hebben dat een of beide partners het gevoel hebben dat ze niet langer verder kunnen met elkaar.

Huwelijksproblemen negeren zorgt er echter voor dat mensen überhaupt op dat punt belanden. Daarom moet je een manier vinden om je huwelijksproblemen zo snel mogelijk op te lossen.

Een gebroken huwelijk repareren?

1. Schrijf de belangrijkste zaken op die voor onenigheid zorgen

Zelfs als het moeilijk is om over een paar onderwerpen te praten uit angst dat het voor ruzie zal zorgen moet je deze nog steeds noteren. Vermijdingsgedrag zal het huwelijk niet redden.

Jullie moeten oplossingen zien te vinden waar jullie beiden achterstaan. Een manier vinden om de moeilijkste huwelijksproblemen op te lossen geeft je de vaardigheden om toekomstige problemen zo in de kiem te smoren dat niemand uiteindelijk het gevoel heeft dat ze hebben verloren.

Als je over alles ruzie maakt zijn jullie communicatieve vaardigheden wellicht het probleem en niet per se dat jullie tegen buitengewone problemen aanlopen.

Dit besef zal je helpen om de nodige veranderingen aan te brengen om jullie huwelijk te redden. Zelfs als je research doet over hoe je een gebroken huwelijk kunt redden realiseer je je dat communicatie cruciaal is.

Een gelukkig huwelijk kan slechts gerealiseerd worden als beide partijen toegewijd zijn om het te laten slagen, waaronder het overwegen van relatietherapie om een gebroken huwelijk te repareren.

2. Focus je op de tekortkomingen in het huwelijk

Als je je partner de schuld blijft geven van alles huwelijksproblemen zal het hem/haar dwingen om een defensieve houding aan te nemen. Er zal geen sprake zijn van een gelukkig huwelijk als een partij het gevoel heeft dat ze constant getreiterd worden.

Naast relatietherapie vereist het repareren van een gebroken huwelijk tevens dat je eerlijk bent over je tekortkomingen en daarna dat je toegewijd bent om te veranderen.

Getrouwde stellen kunnen makkelijk hun huwelijksproblemen oplossen als ze zich gewoon niet langer op hun eigen mening focussen en ze eerlijk zijn over hun rol in het veroorzaken van de huwelijksproblemen.

3. Houd op met die onzin

Als het de norm is geworden om op dagelijkse basis gemene dingen tegen elkaar te zeggen moet dat veranderen om een gezond huwelijk te krijgen.

Het gezegde dat ‘geen huwelijk perfect is’ is de smoes die de meeste getrouwde stellen die continu ruziën gebruiken om hun problemen maar niet onder ogen te hoeven zien.

Je moet stoppen met de valse opmerkingen, het geklaag, de boosheid, het sarcasme en zelfs de beschuldigingen die een dagelijkse gewoonte zijn geworden.

Het zijn de kleine dingen die ertoe doen en stapje voor stapje doen zal je helpen om het huwelijk te repareren. Vervang de negatieve dingen door positieve dingen.

Je hoeft niet eens een groot gebaar te maken. Het kunnen kleine dingen zijn als naar je partners mening luisteren, tijd met hen doorbrengen, oogcontact zoeken of zelfs een date night plannen.

Het laat de ander zien dat je om hen geeft. Dan kun je het een gewoonte maken om hen dagelijks een compliment te geven en kijk hoe je huwelijk beter wordt.

4. Leer hoe je op een opbouwende manier je zorgen kunt uiten

Gevoelige gesprekken kunnen erg snel mislopen, zeker als je er niet zorgvuldig mee omgaat. Hoe je je zorgen uit zal bepalen of de andere partij openstaat voor een discussie of dat ze in de verdediging zullen schieten.

Wees recht voor zijn raap, gebruik geen harde toon en geef hen de kans om je te onderbreken. Kies sowieso ook een goed moment uit voor dit soort discussies. Je wilt je partner niet overrompelen als hij of zij op het punt staat naar zijn of haar werk te vertrekken.

5. Werk samen als je beslissingen maakt

Samen beslissen is een van de manieren om een gezonde relatie op te bouwen en te onderhouden. Het zou nooit een situatie moeten creëren waarin één van de twee verliest, maar waarin jullie beiden profiteren.

Laat het idee dat je altijd ‘je zin moet krijgen’ los als je een gezond huwelijk wilt nastreven. Verschillen zijn onvermijdelijk als twee mensen tot elkaar komen om beslissingen te maken, maar dit kan worden opgelost door beide partijen hun onderliggende zorgen te laten uiten.

Nadat alles besproken is kun je een oplossing zoeken om de zorgen van beide partijen op te lossen. Zolang jullie beiden het doel voor ogen hebben om het huwelijk te laten slagen zul je versteld staan van de creativiteit die je in je hebt om ervoor te zorgen dat jullie geen van beiden het gevoel hebben dat jullie zijn belazerd.

6. Elimineer boosheid, verslaving en affaires

Dit zijn de voornaamste afknappers binnen een huwelijk. Je kunt niet hopen op een gezonde relatie als een van jullie zich hier schuldig aan maakt. Je moet deze gewoontes lozen als je niet met een kapot huwelijk wilt eindigen.

Als een van jullie nog steeds deze gewoontes heeft zal de relatie niet gered kunnen worden omdat jullie huwelijksproblemen de kop op zullen blijven steken.

Daarnaast is het cruciaal voor stellen die kinderen hebben, want ze zullen emotioneel niet gezond zijn als ze in hun jeugd er getuige van zijn geweest dat hun ouder met deze gewoontes worstelde.

7. Benader je partner met positieve energie

Dit is niet slechts bestemd voor de dagen dat je je euforisch voelt. Je moet er een gewoonte van maken. Neem het initiatief om je partner dagelijks een compliment te geven. Maak oogcontact in het openbaar en ga op een date night.

Tijd met je wederhelft doorbrengen is ook belangrijk en andere gewoontes aannemen waarvan je denkt dat het jullie nader tot elkaar zal brengen.

Het vergt niet veel moeite, maar de resultaten zullen al snel zichtbaar zijn. Werken aan je huwelijk hoeft geen raadsel te zijn als je het echt wilt proberen.

8. Weet welke richting je je huwelijk niet op wilt zien gaan

Er bestaan een aantal logische afknappers in elk huwelijk, maar er zijn een paar gewoontes of huwelijksproblemen die je zullen irriteren en je partner vrijwel niet. Je moet dit soort relatieproblemen oppikken zodat je het huwelijk kunt vormen zoals jij het wilt. Je hoeft geen toeschouwer te zijn in je eigen huwelijk.

Dit is hoe je met een gebroken relatie eindigt. Zodra je uitgestippeld hebt hoe jij graag zou willen dat je huwelijk eruitzag, kun je nu moeite gaan doen om dit te bereiken.

Of het nou om relatietherapie gaat of je de richting van je huwelijk verandert om het te redden, wees toegewijd om je uiterste best te doen om je doel te bereiken.

9. Ga in relatietherapie

Relatietherapie heeft veel mensen geholpen om een kapot huwelijk te vermijden. Je moet huwelijksproblemen net zo benaderen als andere problemen.

Als je het gevoel hebt dat je niet blij bent met hoe je huwelijk gaat en je tevergeefs hebt geprobeerd om het huwelijk op elke manier te verbeteren moet je hulp zoeken. Maar niet zomaar iedereen kan je huwelijk redden.

Ga op zoek naar een professionele therapeut, want familie en vrienden kunnen vaak niet bieden waar jij behoefte aan hebt. Pak dit echter voorzichtig aan om jezelf te niet te overweldigen.

Kun je een gebroken huwelijk repareren?

De meeste fantasieën die kinderen hebben zorgen ervoor dat je vooruitblikt op een ‘en ze leefden nog lang en gelukkig’ en dit wordt in veel films en romantische komedies bevestigd.

Op geen enkel moment zijn assepoester en de prins ongelukkig geweest. Dit is totaal niet de realiteit en als je met een gebroken relatie te maken hebt voel je je misschien belazerd. Maar kan een kapot huwelijk gerepareerd worden, vraag je je misschien af.

Dat kan, maar het is afhankelijk van hoe je het probleem benadert. Onderstaand lees je een aantal tips voor het opnieuw opbouwen van een huwelijk: 

1) Je kunt het gebroken huwelijk niet in je eentje repareren

Als je op zoek bent naar ideeën om in je eentje een gebroken huwelijk te repareren kun je maar beter stoppen, want dit is niet mogelijk. Tenzij je partner bereid is om mee te helpen om moeite te doen om een gezond huwelijk op te bouwen zul je nooit slagen.

Daarom moet je met je partner in gesprek gaan en erachter zien te komen of de ander bereid is om door te gaan of dat ze ermee willen stoppen. Dan kun je je volgende acties daarop afstemmen.

2) Ga na wat er is gebeurd

Huwelijken gaan niet zomaar stuk. Tegen de tijd dat je nagaat hoe je een huwelijk opnieuw op moet bouwen of hoe je een kapot huwelijk moet repareren betekent dit eigenlijk dat het huwelijk al af begint te brokkelen.

Probeer daarom terug te denken aan wanneer het uit elkaar begon te vallen en achterhaal de redenen waarom dit ooit had kunnen gebeuren.

Je kunt het niet repareren als je er niks over weet en als je niet bereid bent om de waarheid onder ogen te zien, bij hoeveel mensen je ook aanklopt om te weten te komen hoe je een gebroken huwelijk kunt fiksen, je zal in het duister blijven tasten.

3) Check de schadelijke gewoontes die zich misschien door de jaren heen zijn hebben ontwikkeld

Naarmate de relatie vordert zullen er zeker patronen opduiken. Daarom moet je misschien de patronen leren te identificeren die hiervoor hebben gezorgd voordat je mensen lastig begint te vallen met vragen wat betreft het redden van een gebroken huwelijk.

Als je je bewust bent van deze schadelijke patronen zal het eenvoudig zijn om die patronen na te gaan als je doorhebt dat je ze herhaalt. Je moet de slechte patronen door de goede, duurzame vervangen als je serieus je gebroken huwelijk wilt fiksen.

4) Ga vergelijken uit de weg

Onthoud dat je niemand buiten het huwelijk nodig hebt om het huwelijk te redden. Dit hoort tussen jullie te gaan. Als iemand betrokken moet zijn in het repareren van ruwe huwelijk nadat een van de twee is vreemdgegaan laat het dan een professional zijn.

Je partner of jullie huwelijksproblemen met een ander stel vergelijken zal jullie verder uit elkaar drijven. Hoe goed het andere stel het ook lijkt te hebben focus je op je eigen huwelijk en laat hen erbuiten.

7 redenen waarom je huwelijk  kapot is:

Er is geen school waar je wordt aangeleerd hoe je het getrouwde leven perfect moet doorlopen. Degenen die al een hele tijd getrouwd zijn geven je wellicht tips voordat je erover begint, maar dat zal niet genoeg zijn om je huwelijk sterk te houden.

Je improviseert gewoon en kijk wat werkt en wat niet werkt. Je laat dingen je echter niet zomaar overvallen en je hoopt op een lang gezond huwelijk. Je moet echt de redenen begrijpen waarom je met een gebroken huwelijk kunt eindigen om deze te voorkomen. Sommige redenen zijn:

a) Luiheid

Zelfs als het elke dag over rozen lijkt te gaan voor stellen in films, het huwelijk vergt veel moeite.

Niet dat je er elke dag voor moet zwoegen om een perfect huwelijk te realiseren, maar je moet wel moeite doen om het te laten slagen. Maak elke dag tijd vrij voor je partner en bespreek hoe het huwelijk eruit moet zien.

b) Slechte communicatieve vaardigheden

Als je het moeilijk vindt om je gebroken huwelijk te repareren is dit waar je mee moet beginnen. Slechte communicatieve vaardigheden zijn niet alleen slecht voor een huwelijk, maar ook voor een relatie.

Je kunt niet serieus tegen over het fiksen van een gebroken huwelijk zonder vertrouwen staan als je niet eens probeert om de slechte communicatie te verbeteren. De communicate verbeteren kan je huwelijk gelukkig maken.

c) Kinderen

Kinderen zijn een zegen voor veel huwelijken, maar ze kunnen partners ook uit elkaar drijven. Ze staan in het middelpunt wat betreft de vraag hoe men een gebroken huwelijk kan repareren nadat een van de twee een affaire heeft gehad. Kinderen vergen veel energie, tijd en geduld. Dit zal de tijd in beslag gaan nemen die eigenlijk opzij was gezet voor de partner.

Daarom kun je makkelijk uit elkaar drijven als je niet bewust bezig bent met het de binding tussen jullie nadat jullie kinderen hebben gekregen.

Je moet zorg en aandacht tonen aan je echtgenoot zoals je dat deed voordat de kinderen kwamen. Als ze opgroeien in een gezin waar beide ouders nog steeds zo verliefd zijn als vroeger zullen ze ook leren om in de toekomst gezonde relaties aan te gaan.

d) Egoïsme 

Iedereen is uiteindelijk een beetje egoïstisch, maar dit zou niet van toepassing moeten zijn op je huwelijk. Je zou het beste met je partner voor moeten hebben omdat hun succes ook het jouwe moet zijn.

Je moet hun behoeftes op de eerste plaats zetten, niet alleen die van jezelf. Veel mensen die zich afvragen hoe ze hun gebroken huwelijk moeten fiksen nadat ze hebben gelogen realiseren zich misschien dat het allemaal het gevolg is van hun egoïsme als ze goed naar zichzelf kijken.

Dus als je jezelf afvraagt of een kapot huwelijk gerepareerd kan worden, is het antwoord ja als beide partijen bereid zijn hun egoïsme opzij te zetten.

e) Verwaarlozing

Verwaarlozing is net zo heftig als egoïsme en luiheid. Als je echt het minimale doet en je acties vooral gedreven worden door egoïstische bedoelingen dan negeer je je partner.

Met andere woorden verwaarloos je het huwelijk en dit zal erg snel al voor veel problemen zorgen. Wat verwaarloosd wordt kan niet groeien en opbloeien en dan zal je huwelijk doodgaan. Je zal bij andere mensen uithuilen terwijl je het echt jezelf hebt aangedaan.

f) Gebrek aan liefde en zorg

Met de tijd zal de passie en de vlam die jullie voor elkaar voelden toen jullie net een relatie kregen gaan vervagen en je hebt toewijding nodig om je partner lief te blijven hebben en te blijven respecteren.

Zodra de passie echter is gedoofd tonen veel mensen geen zorg en genegenheid meer jegens hun partner en dan steken de problemen de kop op. Uiteindelijk verdwijnen de warmte en het zoete van de relatie en de vreugde van het huwelijk ook meteen.

Dan begint het in elkaar te storten en willen mensen scheiden. In plaats van dat je het hierop aan laat komen moet je proberen om het huwelijk te repareren.

g) Ontrouw

Als het niet goed gaat thuis hebben stellen vaak de neiging om vreemd te gaan. Mannen zijn hier het meest schuldig aan en gezien het feit dat de samenleving dit gedrag goedpraat maakt het erger.

Het kan moeilijk te bevatten zijn als de vreemdganger niet bereid is om verantwoordelijkheid te nemen en te veranderen.

Het betekent echter niet dat vrouwen niet vreemdgaan. Als je je in deze situatie bevindt zijn er professionals en materialen om je te helpen na ontrouw een gebroken huwelijk te fiksen.

Een huwelijk van een scheiding redden

Het aantal scheidingen wereldwijd is zorgwekkend. Je zou niettemin de handdoek in de ring moeten gooien omdat je ongelukkig getrouwd bent. Het hoeft niet per se in scheiding te eindigen.

Een paar tips over het fiksen van een kapot huwelijk en je kunt er daadwerkelijk iets aan veranderen. Je moet echt moeite gaan doen voordat er überhaupt sprake is van een scheiding. Een aantal dingen die je in dit geval zou kunnen doen zijn:

a) Accepteer hun gevoelens

Niks kan je voorbereiden op de dag dat je partner zegt dat hij/zij een scheiding wil. Je zal je verslagen voelen en een beetje in paniek raken. Het is oké om je zo te voelen.

Je hoeft je partner er slechts aan te herinneren hoe verliefd jullie eerst waren voordat ze van gedachten veranderen. Als jullie echter al in scheiding lagen moet je misschien bekijken hoe je een huwelijk kunt fiksen na een time-out. Daarnaast zal een professional jullie beste kans zijn.

b) Valideer hun gevoelens

Dit zal niet gemakkelijk zijn, maar je moet erboven staan en hun gevoelen valideren. Raak echter niet verwikkeld in ellenlange verklaringen. Je moet kort maar krachtig zijn.

Onthoud ook dat je dit moet doen als jullie het niet eens zijn. Begrijpen waarom ze willen scheiden zal nuttig zijn als je wilt weten hoe je een kapot huwelijk moet repareren.

Hun redenen kunnen opgelost worden als die bekend zijn. Zodra je hun gevoelens accepteert en valideert zullen ze niet in de verdediging schieten, zeker als een van jullie is vreemdgaan. 

c) Schiet niet in de verdediging

De primitieve overlevingsdrang als mensen en vooral dieren aangevallen worden is vecht of vlucht. De dreiging van een scheiding zal dit oproepen.

Daarom zul je zien dat veel mensen zich onvolwassen gaan gedragen of gemene dingen zullen zeggen als ze door een scheiding gaan. Hap echter niet. Je moet proberen te vermijden dat je reageert.

Je moet de liefdevolle, vriendelijke en volwassen persoon zijn op wie de ander verliefd is geworden. Dit zal je helpen om je huwelijk te redden, zeker als je je afvraagt hoe je het huwelijk kunt redden na ontrouw.

d) Trek je terug

Of je nou aan het daten bent of een relatie hebt, als je partner zegt dat hij/zij je wil verlaten zul je meteen achter hen aangaan. Het achtervolgen en smeken zal je zaak niet ten goede komen.

Wat je ook over dit onderwerp is verteld, weet gewoon dat het niet zal werken als je partner niet wil meewerken. Daarom is het belangrijk om je terug te trekken.

Net als hun vertrek er bij jou voor zorgt dat je achter hen aangaat, zal jouw achtervolging ervoor zorgen dat ze nog harder gaan rennen. Daarom moet je kalm blijven en hen de ruimte geven.

Ze zullen waarschijnlijk zelf alles op een rijtje zetten en er dan voor kiezen om terug te komen of voorgoed te vertrekken. Wat hun keuze ook is, respecteert deze.

e) Het beter willen doen

Je hebt misschien een lange lijst opgesteld met de gebreken van je partner die voor het kapotte huwelijk hebben gezorgd. Jij bent echter ook niet onschuldig.

Als je op zoek bent naar hulp om een gebroken huwelijk te fiksen na een time-out kun je tenminste aan jezelf werken. Focus je niet te veel op wat er aan je partner scheelt om je eigen gebreken te vergeten.

Doe een cursus zelfontwikkeling, doe yoga, ga naar een psycholoog of leer een nieuwe hobby. Het idee is om een beter mens te worden en dit zal niet onopgemerkt blijven door je partner.

f) Opnieuw contact opnemen als je daar klaar voor bent

Na een aantal weken of maanden kun je contact opnemen met je echtgenoot om af te spreken. Jullie kunnen koffie gaan drinken of op een andere informele manier afspreken.

Onthoud echter dat je de interactie positief moet houden. Meteen met de deur in huis vallen over hoe jullie het gebroken huwelijk moeten fiksen zal het moment verpesten.

Begin daar pas over te praten als het rustig is en jullie weer samen kunnen lachen en glimlachen. Dit is ook het beste moment om te bepalen of jullie door willen met elkaar of niet.

g) Nieuwe grondregels opstellen

Je moet de relatie niet meer als machtsmiddel te gebruiken om je zin te krijgen en dat geldt ook voor de andere partij. Scheiden zou uit den boze moeten zijn als je bereid bent stappen te ondernemen om een gebroken huwelijk te repareren.

De grondregels zouden ook de gevoelens van beide partijen moeten overwegen. Wees ook toegewijd om het te laten slagen, want het moment dat je halfslachtig benadert omdat je in je achterhoofd van plan bent om te vertrekken, wijd je je niet toe om een scheiding te voorkomen.

Kun je een gebroken huwelijk repareren zonder relatietherapie?

In sommige gevallen heb je geen relatietherapie nodig om je huwelijk te redden. Als jullie bereid zijn om tot een oplossing te komen kunnen jullie:

a) Met je echtgenoot praten

Als jullie je geschillen opzij kunnen zetten en het probleem ter sprake kunnen brengen zonder mediation, hoe beter. Het huwelijk maakt geen schijn van kans als jullie niet bereid zijn om erover te praten.

b) De ander laten uitleggen wat zij denken dat het probleem is

Iemands perceptie vormt hun werkelijkheid. Het perspectief van je partner met betrekking tot het probleem zal waarschijnlijk van het jouwe verschillen.

Daarom moeten jullie beiden de kans krijgen om het probleem in je eigen woorden uit te leggen. De problemen vereenvoudigen zal het makkelijk maken om uitvoerbare oplossingen te vinden.

c) Luisteren

Je zou je echtgenoot genoeg tijd moeten geven om hun zorgen te uiten zonder hen te onderbreken. Schiet ook niet in de verdediging. Je zou daarnaast ook niet alleen meoten luisteren om te kunnen reageren, maar eerder om te begrijpen wat de ander dwarszit.

d) Opschrijven welke veranderingen er moeten komen

Om je huwelijk te herbouwen moeten er wat dingen veranderen. Dit geldt voor beide partners. Daarom moet je deze dingen opschrijven en ze bespreken. Ook moet iedere partij zich aan de door te voeren veranderingen houden.

e) Verantwoordelijkheid nemen

Als je eraan gewend raakt om anderen de schuld te geven van je huwelijksproblemen neem je geen verantwoordelijkheid voor je eigen daden. Het kan niet altijd aan een ander liggen.

Achterhaal welke daden voor de huwelijksproblemen hebben gezorgd en neem daar verantwoordelijkheid voor. Het getuigt ook van volwassenheid en het laat je partner zien dat je boven je eigen ego staat.

Conclusie 

Geen huwelijk is te ver heen om gered te worden tenzij de geschillen te onverenigbaar zijn of een van de partners gewoon niet meer verder wil. Als je in je huwelijk gelooft en je partner bereid is om de geschillen opzij te zetten en hulp in te roepen om het huwelijk te redden, doe het dan.

Maar zorg ervoor dat je veranderingen hebt doorgevoerd om er zeker van te zijn dat jullie niet weer in hetzelfde vaarwater terecht zullen komen in de toekomst.

Als je het huwelijk steeds moet blijven fiksen zal het langdradig en muf worden. Je verdient een vreugdevol huwelijk en geen oneindige frustratie.

9 Tips Hoe Je Een Gebroken Huwelijk Kunt Repareren