Skip to Content

10 Signalen Van Een Ongelukkig Huwelijk (En Hoe Je Je Huwelijk Kunt Redden)

10 Signalen Van Een Ongelukkig Huwelijk (En Hoe Je Je Huwelijk Kunt Redden)

Wat zijn de waarschuwingssignalen van een ongelukkig huwelijk en wat zijn de manieren om het huwelijk te redden?

Het huwelijk is zonder twijfel een van de meest complexe dingen om te onderhouden en om de vonk in leven te houden, zeker na een bepaalde tijd.

Het is moeilijk om met zekerheid te zeggen hoe je dat voor elkaar krijgt, maar je weet dat je een ongelukkig huwelijk hebt als het enige positieve een verzameling aan oude gelukkige herinneringen is.

Je herinnert je alle lieve momenten van jullie liefdesrelatie toen jullie elkaar innig omhelsden en zoenden, toen jullie genoten van elke seconde samen, toen jullie moeite voor elkaar deden, elkaar respecteerden en waardeerden — toen het allemaal nog klopte.

En als je dit met de huidige situatie vergelijkt is het een compleet ander verhaal en heb je het gevoel dat jullie elkaar niet meer kennen en dat je met een vreemde getrouwd bent.

Er is geen echte fysieke aanraking, je merkt dat er een gebrek aan intimiteit is en je hebt het gevoel dat je in een sleur zit.

Je realiseert je dat jullie van een gezonde relatie naar een ongelukkig en liefdeloos huwelijk zijn gegaan en je hebt geen idee wat je ermee aan moet.

Maar je weet het allemaal zeker of je wilt het niet zeker weten, want het laatste wat je nu nodig hebt is dat je met alle waarschuwingssignalen van een slecht huwelijk moet omgaan.

Je wilt niet de enige zijn die moeite doet om het huwelijk te redden, maar dat is precies wat je zal moeten toen (of in ieder geval proberen) als je jullie door deze heftige periode heen wilt slaan en een uiteindelijke scheiding tegen wilt gaan.

Nog een reden is je gezondheid, zowel psychisch als fysiek, want onderzoek toont aan dat mensen met een ongelukkig huwelijk weinig zelfvertrouwen hebben, met angstige en depressieve gedachten kampen en het risico lopen om verstrengeld te raken in een emotionele affaire met een ander.

In een ongelukkig huwelijk blijven zal dus alleen maar je pijn langer laten duren en ernstig de kwaliteit van jullie leven en welzijn beïnvloeden.

Het verstandigste is om of te besluiten om je huwelijk te redden door de relatieproblemen aan te pakken en de oorsprong te achterhalen of te scheiden.

Net als bij de meeste dingen het geval is, is de eerste stap om een gezond en gelukkig huwelijk op te bouwen het erkennen van de problemen.

Daarom is het cruciaal om de volgende duidelijke signalen van een ongelukkig huwelijk te controleren die je zullen zeggen of je huwelijk überhaupt gered moet worden!

Als een van de onderstaande signalen de waarheid spreekt hoef je niet te flippen omdat je hieronder de manieren zal vinden die je zullen helpen om je huwelijk te redden. ‘Waar een wil is, is een weg.’

10 SIGNALEN VAN EEN ONGELUKKIG HUWELIJK

1. Gebrek aan intimiteit en fysieke aantrekkingskracht

10 Signalen Van Een Ongelukkig Huwelijk (En Hoe Je Je Huwelijk Kunt Redden)

Een van de eerste en vaak grootste signalen van een ongelukkig huwelijk is een gebrek aan intimiteit of een andere vorm van fysieke genegenheid.

Dit bestaat uit seks, omhelzen, zoenen en knuffelen. En veel mensen in een ongelukkig huwelijk zijn zich hier niet eens van bewust, want met de tijd worden een gebrek aan intimiteit en fysieke genegenheid gewoon.

De eerste stap is dus om te begrijpen of dit bij jou het geval is door de huidige situatie te vergelijken met de eerste fasen van jullie huwelijk, toen jullie liefde zijn hoogtepunt bereikte.

Als je het met elkaar vergelijkt, merk je nu dan een zichtbaar gebrek aan aandacht, warmte en genegenheid?

Zo ja, dan spijt het me, maar dit is een overduidelijk signaal van een ongelukkig huwelijk omdat intimiteit en genegenheid de basis vormen voor ieder gezond en gelukkig huwelijk.

Het is het eerste signaal dat roept dat er iets drastisch is veranderd en dat het echt gerepareerd moet worden!

2. Je vindt het niet leuk meer om samen tijd door te brengen

Nog een duidelijk signaal van een ongelukkig huwelijk is het feit dat je niet meer van de tijd samen geniet.

Deze is nauw verbonden met de vorige en het is de voornaamste reden waarom er een gebrek aan intimiteit en verbondenheid is binnen het huwelijk.

Je weet dat je een liefdeloos en ongelukkig huwelijk hebt wanneer je steeds alleen bent, je je eigen ding doet op social media, enzovoorts.

‘Gezamenlijke activiteiten’ bestaan niet meer omdat je die vreugde niet meer voelt zoals vroeger.

Je echtgenoot of echtgenote wordt een vreemde wier gezelschap je niet meer geniet door die opeenstapeling van negatieve emoties, ruzies en respectloosheid.

Als dit gebeurt is het volkomen normaal dat je zolang mogelijk uit elkaar wilt zijn, maar een gelukkig huwelijk werkt niet op die manier.

3. Gebrek aan betekenisvolle en openlijke communicatie

Net als intimiteit en veel tijd met elkaar doorbrengen, is betekenisvolle en openlijke communicatie ook de fundering van een solide en gelukkig huwelijk.

Waarom? Omdat communicatie inhoudt dat je je wensen, verlangens, waardering en begrip uitdrukt.

En als dat er allemaal niet meer is blijft er alleen stilte en elkaar negeren over en de uitwisseling van een aantal betekenisloze woorden, alleen voor de nodige communicatie.

Als je dus niet meer weet wanneer jullie elkaar voor het laatst diep in de ogen hebben gekeken en een sessie betekenisvolle en openlijke communicatie hebben gehouden, dan heb je een probleem.

Als er iets op je werk gebeurt of met je vrienden of familie (of het nou goed of slecht is) en je echtgenoot niet de eerste is aan wie je het wilt vertellen, dan betekent dit dat jullie band als sneeuw voor de zon is verdwenen en dat jullie huwelijk niet meer stabiel is.

4. Jullie hebben constant kritiek op elkaar

Incidentele ruzies zijn volkomen normaal in elk huwelijk en eigenlijk nodig omdat het altijd beter is om de negativiteit eruit te gooien dan een wrok te koesteren en elkaar te negeren.

Maar het probleem ontstaat wanneer deze conflicten en het kritiek op elkaar alledaags wordt.

Dit betekent dat er een grote kloof bestaat tussen de partners en dat al hun energie een negatieve lading krijgt.

Elkaar constant bekritiseren houdt eigenlijk gewoon in dat je steeds tegen de ander zegt dat ze alles verkeerd doen, dat ze het niet waard zijn en dat ze je niet accepteren zoals je bent.

Kritiek ontstaat uit een grote hoeveelheid ontevredenheid met jezelf en de kwaliteit van het huwelijk omdat je steeds aan de daden van je partner irriteren betekent dat je op een subtiele manier om veranderingen vraagt, maar op de verkeerde manier.

Je onderbewuste zegt je dat er iets mis is, maar je weet niet echt wat dat is.

5. Je fantaseert over een leven zonder je partner

Als mensen ontevreden zijn met hun liefdesleven switchen er veel naar de ‘fantasie modus’ en beginnen ze zich in te beelden hoe hun leven er uit zou zien zonder hun partner of denken ze aan hun geweldige leven voor het huwelijk.

Fantaseren is een methode om aan de realiteit en huwelijksproblemen te ontsnappen.

Het gebeurt als je je niet meer comfortabel voelt in de realiteit vanwege alle problemen, negativiteit, gebrek aan intimiteit en vertrouwen in het huwelijk.

Je bent niet langer gelukkig met je leven en daarom probeer je in je onderbewuste alternatieven uit om je beter te voelen, ook als dat maar even is.

Als je dit bekend in de oren klinkt weet je diep in je hart al dat je een ongelukkig huwelijk hebt, maar ben je gewoon bang of weiger je het toe te geven, met het idee dat het niet zo’n big deal is, maar dat is het jammer genoeg wel

6. Je wuift de gevoelens van de ander weg

10 Signalen Van Een Ongelukkig Huwelijk (En Hoe Je Je Huwelijk Kunt Redden)

Iets wat het meest frequent een huwelijk kapotmaakt is de onevenwichtigheid die een van de partners veroorzaakt omdat ze zichzelf als superieur zien.

Soms ligt het probleem aan beide partners, die door te proberen te domineren de gevoelens van hun partner wegwuift. 

Je weet dat hier sprake van is in jouw huwelijk als je op elke actie reageert met, “Het is echt geen big deal en je reageert gewoon te heftig.”

Je weet dat hier sprake van is in jouw huwelijk als je elkaar niet de ruimte geeft om te zeggen wat jullie echt bedoelen, om je kwetsbaar op te stellen, problemen te rekenen of problemen te verzinnen en troost te zoeken.

Als je elkaar deze essentieel dingen afneemt zal je huwelijk levenloos, liefdeloos en ongelukkig worden omdat het huwelijk echt draait om gemeenschappelijke moeite, wederzijdse liefde en partnerschap.

Het draait er allemaal om dat je je best doet om er voor je partner te zijn, je naar hun problemen luistert en helpt om samen tot een oplossing te komen, maar als een partner of beide partners gewoon niet bereid zijn dit te doen, ontstaat er een toxische onevenwichtigheid.

7. Je voelt je eenzaam en gekwetst

10 Signalen Van Een Ongelukkig Huwelijk (En Hoe Je Je Huwelijk Kunt Redden)

De meeste mensen die een ongelukkig huwelijk hebben, hebben de neiging om andere dingen en iedereen om hen heen de schuld te geven van de staat waarin ze verkeren.

Ze verbinden de eenzame gevoelens en pijn met hun werk en andere problemen die niks te maken hebben met de echte bron van hun ellende.

Als je je steeds eenzaam en gekwetst voelt kan de echte bron van je ellende je ongelukkige huwelijk zijn, maar we zijn meestal zo druk bezig met andere dingen die ons dwarszitten en dat is de voornaamste reden waarom we de echte oorzaak van ons ongelukkige gevoel over het hoofd zien.

Als de rest van de signalen de waarheid spreken kun je er vanuit gaan dat je je eenzaam en gekwetst voelt omdat je huwelijk daarvoor zorgt.

8. Je verdenkt je partner van vreemdgaan

De voornaamste reden waarom je partner verdenkt van vreemdgaan is dat er een gebrek is aan vertrouwen, verbondenheid en communicatie.

Maar eerlijk waar, meestal is onze achterdocht gebaseerd op ons voorgevoel en als er iets is wat ik geleerd heb is het dat je voorgevoel er nooit naast zit.

Maar we zullen ons hier op de achterdocht focussen in plaats van op het verzamelen van het bewijs van ontrouw en dat soort dingen.

Dus als je ervan overtuigd bent dat je partner iets uitvreet achter je rug, komt dit omdat hun gedrag en jullie ongelukkige huwelijk daarvoor hebben gezorgd.

Je weet dat er iets flink mis is als je alleen maar piekert over hun daden en woorden.

Je weet dat je huwelijk gered moet worden wanneer je een vreemde meer vertrouwt dan je eigen echtgenoot.

9. Date night bestaat niet meer

Wanneer hebben jullie voor het laatst een date night georganiseerd om samen te relaxen en jezelf eraan te herinneren hoeveel jullie voor elkaar betekenen? Als je je dit niet kunt herinneren is de kans groot dat je een ongelukkig huwelijk hebt.

Veel mensen denken dat daten alleen bestemd is voor de beginfasen van een relatie en dat dat simpelweg ineens ophoudt als je met elkaar trouwt. Dit stopt allemaal omdat Netflix tien keer aantrekkelijker wordt als alternatief.

Maar de waarheid is dat veel stellen na een tijdje geen moeite meer doen en op die manier veroorzaken ze een toxische volkaan die op de een of andere manier zal moeten uitbarsten.

Elkaar het gevoel geven dat de ander bijzonder is, romantische date nights organiseren en dat soort dingen zal je helpen om de oude vlam weer aan te wakkeren.

Dus totdat een van jullie wakker wordt en zich beseft hoe belangrijk de kleine dingen zijn zal jullie huwelijk blijven lijden en zul je niet helemaal weten waarom.

10. Je houdt te lang vast aan je wrok

Te lang aan een wrok jegens je partner vasthouden betekent dat je niet bereid bent om het feit te accepteren dat ze gewoon een imperfect mens zijn die fouten zal maken, maar die zich daar ook voor zal verontschuldigen.

Eeuwig een wrok blijven koesteren is een vorm van dominant gedrag waarbij de een superieurder is dan de ander.

Het is een situatie waarin de een extra boos is (of doet alsof) en de partner een eeuwigheid negeert, alleen vanwege iets onbelangrijks.

Let wel, als de een de excuses van de ander alleen niet aanvaardt omdat zij stiekem de baas willen zijn zal er een gigantisch probleem ontstaan dat zelfs het sterkste huwelijk kapot kan maken.

Dit komt allemaal voort uit een gebrek aan aandacht, verbondenheid of intimiteit en daarom besluiten zoveel partners onbewust om een wrok te blijven koesteren, omdat ze ervan overtuigd zijn dat ze op die manier hun partner zullen motiveren om beter hun best te doen en om hen goed en voorzichtig te behandelen.

Maar vaak bereikt dit het tegenovergestelde.

Het is een vicieuze cirkel die verbroken moet worden om het huwelijk weer op te laten bloeien!

JE HUWELIJK REDDEN

Als je je zojuist hebt gerealiseerd dat je huwelijk het toonbeeld is van ongeluk, schuld, moeite met vertrouwen, respectloosheid en uiteindelijk pijn, hoef je het niet meteen te verlaten en de optie om het te redden verwerpen.

Natuurlijk hangt dit van je partner en jou af en jullie gemeenschappelijke bereidheid om jullie huwelijk te redden en voor jullie liefde te vechten.

Als jullie er beiden klaar voor zijn om forse veranderingen door te voeren en de oude vlam weer opnieuw aan te wakkeren lees je hier de 5 manieren die je zullen helpen om je huwelijk te redden:

1. Met elkaar communiceren

Communicatie, communicatie en nog eens communicatie. Communicatie is de basis voor elke gezonde relatie en zonder zouden mensen niet goed kunnen functioneren.

Als jullie communicatiepatroon ernstig beschadigd is, probeer dan eerst om langer over koetjes en kalfjes te praten en maak er later betekenisvollere gesprekken van.

Je kunt ook een lijst maken met de problemen die jullie moeten bespreken en oplossen.

Jullie moeten beiden een aantal problemen opschrijven die jullie in de relatie op hebben gepikt en hier face-to-face over praten, op een begripvolle, mededogende en respectvolle manier.

Nadat jullie de problemen hebben aangekaart kunnen jullie mogelijke oplossingen aandragen.

2. Even een pauze inlassen

Als jullie het nog steeds moeilijk vinden om met elkaar te communiceren, wat jullie ook uit hebben geprobeerd, is het misschien tijd om even een pauze in te lassen.

Dit zal jullie helderder over jullie huwelijk na laten denken en het zal jullie helpen om te begrijpen wat er echt aan de hand is.

Even een pauze inlassen houdt in dat jullie stil kunnen staan bij de belangrijker dingen en jullie kunnen tegelijkertijd aan jezelf werken, en nadat jullie weer met elkaar zijn herenigd zullen jullie de kans krijgen om dit ook op het huwelijk toe te passen.

3. Samen beslissingen maken

Als jou iets dwarszit en het duidelijk is dat jullie het niet met elkaar eens zijn is het belangrijk om te leren om samen beslissingen te maken in plaats van je zin door te drukken en voor jullie beiden te besluiten.

Je moet leren om je zorgen op een gezonde manier te uiten en altijd specifiek te zijn over de redenen achter je zorgen, enzovoorts.

Zodra je hebt geleerd om samen beslissingen te maken in plaats van dat het een wedstrijdje is, zul je opvallende verbeteringen opmerken en zal jullie huwelijk opbloeien.

4. Meer glimlachen, meer aanraken en omhelzen

Glimlach zelfs als niks grappig is, alleen maar om positieve vibes in je huwelijk te creëren. Gebruik de kracht van de subtiele aanraking en omhels elkaar als je de kans krijgt.

Al deze dingen zullen de warmte doen ontwaken die al een tijd op standby staat en hoe meer je oefent, hoe meer verbonden jullie zullen zijn.

5. In relatietherapie gaan

Als je niet zeker weet hoe je hier in je eentje mee om moet gaan en je een derde mening wilt, overweeg dan om een psycholoog of een relatietherapeut te bezoeken die jullie veel handige tips en handig advies zal geven om jullie huwelijk te verbeteren.

Volgens relatie- en expert Dr. John Gottman hebben koppels meestal al zes jaar lang een ongelukkig huwelijk voordat ze hulp inschakelen.

Je hebt de keuze om verstandigere beslissingen te maken, dus grijp de kans om er het beste van te maken!

Slotgedachten

Een ongelukkig huwelijk kan zowel je psychische als fysieke gezondheid ernstig beschadigen en daarom is het belangrijk om de signalen hierboven allemaal tijdig te leren herkennen, zodat je meer schade kunt voorkomen.

Je moet allereerst erkennen dat er een probleem is, het accepteren en het aanpakken.

Als je denkt dat de oude liefde er nog is en die slechts wakker gemaakt moet worden moet je zeker vechten voor wat jullie hebben, maar echt alleen als jullie beiden bereid zijn om moeite te doen en voor jullie huwelijk te vechten.

“Wat belangrijk is voor een gelukkig huwelijk is niet hoe goed je bij elkaar past, maar hoe je omgaat met incompatibiliteit.” – Leo Tolstoy

10 Signalen Van Een Ongelukkig Huwelijk (En Hoe Je Je Huwelijk Kunt Redden)