Skip to Content

Geen Gevoelens Meer Voor Je Partner: Hoe Komt Het En Valt Het Te Fixen?

Geen Gevoelens Meer Voor Je Partner: Hoe Komt Het En Valt Het Te Fixen?

Zit je in een relatie, maar heb je ineens geen gevoelens meer voor je partner? Dan kan dat je behoorlijk aan het denken zetten. Bovendien kan het een stressvolle ervaring zijn.

Misschien twijfel je of je verder moet met je partner, of dat je het beter nog even aan kunt kijken. Het kan zijn dat je partner dezelfde soort gevoelens ervaart, omdat jullie uit elkaar aan het groeien zijn.

Maar het kan ook dat hij/zij juist nog wel heel dol op je is. Hoe kan het dat je gevoelens voor je partner verdwijnen? Kan de liefde terugkomen?

En wat nu als je partner geen gevoelens meer voor jou heeft? Je leest het allemaal in dit artikel.

Waarom geen gevoelens meer voor je partner?

Geen Gevoelens Meer Voor Je Partner: Hoe Komt Het En Valt Het Te Fixen?

Je hebt geen gevoelens meer voor je partner. Hoe komt dat? Je partner is je beste maatje, maar toch heb je geen gevoelens meer voor hem/haar.

Dat is rot, maar het komt nu eenmaal vaak voor. Je staat er dus echt niet alleen voor. Het gebeurt wel eens dat de liefde verdwijnt zonder dat je daar een oorzaak voor kunt vinden. Echter is er meestal sprake van een achterliggend probleem.

Als je dit probleem weet te identificeren en aan te pakken, kan de liefde terugkomen. 

Je kunt de situatie een beetje vergelijken met het maken van een examen. Het is niet leuk, maar het moet nu eenmaal gebeuren om te kunnen afstuderen.

Weiger je het examen te maken, dan moet je het jaar misschien over doen. Je moet toch op de één of andere manier dat examen doen. Omzeilen is geen optie.

Wat we duidelijk willen maken is: vroeg of laat moet je durven inzien wat er misgaat in jullie relatie en er iets aan willen doen.

Over het algemeen zijn er twee oorzaken waarom je geen gevoelens meer voor je partner hebt. Ofwel zijn jullie uit elkaar gegroeid, of er is een onderliggend probleem. 

Jij en je partner zijn uit elkaar gegroeid

Helaas gebeurt het wel eens dat je gewoon niet meer bij elkaar past. Mensen kunnen over de jaren heen veranderen.

Het kan dus voorkomen dat jullie twee niet meer op één lijn zitten. Dan is het wellicht beter om de relatie te verbreken. 

Maar voordat je overgaat tot het verbreken van je relatie, wil je allicht weten of er niet een achterliggend probleem is dat opgelost kan worden.

De kans is namelijk groot dat je dit probleem opnieuw zult tegenkomen in een volgende relatie. Beter is te leren van je fouten, zodat je weet hoe het een volgende keer beter kan.

Daarnaast is het ook gewoon zo dat relaties constant onderhevig zijn aan veranderingen. Er zijn twee mensen bij betrokken die steeds in nieuwe levensfases stappen en bovendien dingen meemaken, apart of samen. 

Alle relaties maken veranderingen door, maar er zijn er maar een paar die zullen groeien en zich zullen ontwikkelen.

Om je te kunnen ontwikkelen, is er wilskracht en moeite nodig. Door moeite te steken in je relatie, kun je ontdekken wat de negatieve patronen zijn en deze proberen te doorbreken.

Er is een achterliggende oorzaak

Als jullie niet uit elkaar zijn gegroeid, dan is er waarschijnlijk iets anders dat jullie relatie in de weg staat. Als je begrijpt waarom je geen gevoelens meer voor je partner hebt, kun je hier iets aan proberen te doen.

Vaak is er namelijk een probleem, dat je met wat tijd en moeite kunt aanpakken. Zo is er misschien toch nog hoop om de relatie te herstellen.

Hoe kun je het gevoel in je relatie weer terugkrijgen?

Geen Gevoelens Meer Voor Je Partner: Hoe Komt Het En Valt Het Te Fixen?

Als je bereid bent om voor je relatie te vechten en het gevoel wil proberen terug te krijgen, dan dien je zelf daar moeite voor te doen.

Ook zal er iets moeten veranderen in de manier waarop jullie met elkaar omgaan. Zolang er nog liefde is tussenbeide en er sprake is van een gezonde relatie – zonder geweld – is er hoop.

En vooral als er kinderen in het spel zijn, is dat het natuurlijk dubbel en dwars de moeite waard. 

Geen gevoelens meer voor je partner? Hieronder een aantal tips om het gevoel weer terug te krijgen.

Kom erachter wat er mist

Je hebt geen gevoelens meer voor je partner. Dit kan komen doordat bepaalde emotionele behoeftes niet worden bevredigd.

Alleen als je begrijpt wat er mist, kun je besluiten wat de beste volgende stap is. Is er iets waar je behoefte aan hebt, maar wat je partner je niet kan geven? Dan kan dat een obstakel zijn in jullie relatie.

Stel bovendien voor jezelf vast hoe jij je ideale toekomst met je partner voor je ziet. Wat doen jullie en hoe behandelen jullie elkaar? Wat is belangrijk in jullie leven samen en welke waarden hanteren jullie? 

Als je begrijpt wat je belangrijk vindt, dan kun je dat ook bespreken met je partner. Dan werken jullie aan een soort van gezamenlijke visie. 

Wees open over je gevoelens en praat met elkaar

Zoals je vast bekend is, is communicatie hetgeen wat een relatie maakt of breekt. Zonder communicatie, zal er geen goede relatie ontstaan.

Benieuwd wat nu eigenlijk een ‘goede relatie’ is? Lees hier (link naar artikel ‘wat is een goede relatie’) welke dingen er nodig zijn voor een stabiele, gezonde en goede relatie.

Belangrijk is om open te zijn over je gevoelens en met elkaar in gesprek te gaan. Blijf vooral niet zelf zitten met je gedachten.

Geef aan wat je voelt, ook al zul je daarvoor uit je comfortzone moeten stappen. Als jullie samen kunnen nagaan wat er speelt, kunnen jullie elkaar steunen tijdens het proces en zal dit bovendien jullie relatie een boost geven. 

Het is belangrijk om niet te lang te wachten met het communiceren van je gevoelens. Doe je dat wel, dan wordt de kans steeds kleiner op herstel van de relatie. 

Probeer niet het gevoel ‘van toen’ weer te voelen 

Moet je verder, of is het beter om te stoppen? Het is belangrijk om te beseffen dat verliefdheid niet eeuwig zal duren.

De eerste zes tot twaalf maanden van je relatie zul je nog in die verliefde fase zitten waar alles rozengeur en maneschijn is. Echter is het normaal dat die verliefde gevoelens langzaam overgaan in een gevoel van ‘houden van’. 

Het is daarom belangrijk om niet op zoek te gaan naar datzelfde, verliefde gevoel van toen. Iedereen verandert een beetje met de tijd. Ook in een relatie zullen twee mensen continu aan veranderingen onderhevig zijn.

Wat je daarom beter kunt doen, is op zoek gaan naar nieuwe gevoelens, waarbij je als het ware elkaar opnieuw ontmoet en een hele hechte vriendschap opbouwt. Hoe je dat doet?

Door open te zijn tegenover je partner en hem/haar te laten weten wat er speelt. Maar ook moeten jij en je partner interesse in elkaar blijven tonen.

Zijn er nieuwe dingen die je partner interesseren? Vindt hij/zij andere dingen leuk dan vroeger? Leer je partner opnieuw kennen en blijf nieuwsgierig naar elkaar.

Wees niet bang om de eerste stap te zetten

Het kan zijn dat je teleurgesteld bent in je partner. Misschien komt dat doordat hij/zij niet meer zoveel tijd met je doorbrengt, of dingen zegt die je kwetsen – ook al bedoelt hij/zij het helemaal niet zo. Je raakt gefrustreerd als het steeds vaker gebeurt, je wordt boos en komt al gauw in een strijd terecht. Of je trekt je juist terug.

Dit komt ondermeer omdat je aan elkaar gewend bent geraakt. Hoe jullie met elkaar omgaan, de dingen die jullie doen: het lijkt allemaal vanzelfsprekend.

Goed nieuws of positieve dingen worden niet meer ‘gevierd’. En de negatieve zaken gaan steeds zwaarder wegen. 

Dit alles creëert een vervelende sfeer. Jullie voelen dat er iets mist, maar vertikken het om ook maar een woord erover uit te spreken. Toch is het belangrijk dat iemand de eerste stap zet.

Dat is moeilijk, maar deze strijd moet doorbroken worden om verder te kunnen.

Dat kan gelukkig op een aantal manieren:

  • Nogmaals: wees open tegenover je partner en wees ook niet bang om je kwetsbaar op te stellen. Vertel eerlijk wat voor gevoelens je hebt. Waarom ben je boos? Waarom reageer je geïrriteerd op bepaalde momenten? Dit zal de kans vergroten dat je partner begrip voor je opbrengt.
  • Aan de andere kant dien je ook bereid te zijn om de wensen en behoeften van je partner te erkennen en te respecteren.
  • Last but not least: blijf met elkaar in gesprek. Jullie proberen jullie band te versterken en je relatie te verbeteren, toch?

Tijd samen doorbrengen en nieuwe herinneringen maken

Geen Gevoelens Meer Voor Je Partner: Hoe Komt Het En Valt Het Te Fixen?

Geen gevoelens meer voor je partner? Dan wordt het tijd om weer eens wat spannends of leuks te doen als koppel.

Wat je beter niet kan doen, is voor de situatie vluchten en zoveel mogelijk te vermijden dat je thuis bent. Belangrijk is juist nu om tijd samen door te brengen en nieuwe herinneringen te maken.

Ga eens samen een nieuwe stad bezoeken, een nieuw restaurant proberen, of plan een get-a-way. Even alleen tijd voor elkaar, zonder afleidingen.

Is mijn partner niet meer verliefd op mij?

Andersom kan het natuurlijk ook gebeuren dat jouw partner niet meer verliefd is of geen gevoelens meer voor je heeft. En dit zal ook weer gevolgen hebben voor jouw gedrag. De vraag is of je partner echt niets meer voor je voelt, of dat jij spoken ziet. 

Volgens relatie-expert Monica Parikh, zijn er vier dingen die erop wijzen dat je partner het niet meer ziet zitten met jou. Lees hieronder voor welke signalen je op moet passen.

Veel commentaar en kritiek

Volgens Parikh hebben partners die elkaar niet meer leuk vinden meer commentaar en kritiek op elkaar dan gewoon.

Misschien geeft je partner jou het gevoel dat je niks goed kan doen. Je kunt je hierdoor rot gaan voelen, terwijl het waarschijnlijk helemaal niet jouw fout is. 

Als jij in een dergelijke situatie zit, is het belangrijk om er zo snel mogelijk iets aan te doen. Natuurlijk mag je partner het tegen je zeggen als je iets ‘fout’ doet, maar als hij/zij je steeds aanspreekt op kleine dingen, dan wordt dat op den duur zwaar.

Minder fysieke aanraking

Geen gevoelens meer voor je partner? Ben je verliefd op iemand, dan wil je gewoon dat die persoon in je buurt is.

Als je merkt dat je partner niet meer zo dichtbij voelt en je ook minder aanraakt, dan kan dat betekenen dat hij/zij niet meer verliefd is.

Als je partner ook niet meer zo geïnteresseerd lijkt in fysieke intimiteit en je bijvoorbeeld ook geen spontane kus meer geeft, dan is dat geen goed teken.

Maar je hoeft niet direct in paniek te raken. Het is normaal dat in het begin jullie veel meer aan elkaar willen zitten en dat dit met de tijd minder wordt.

Echter, als je merkt dat je partner niet meer fysiek intiem is met je, je minder berichtjes stuurt en gewoon erg afstandelijk is, dan is het tijd om daar iets aan te doen. 

Er is minder tijd voor jou

Het is ontzettend belangrijk om tijd met elkaar te blijven besteden. Maar als één van de twee dit niet meer ziet als een prioriteit, of allebei, dan is er iets mis.

Het kan dan zijn dat de gevoelens er niet meer zijn. Jullie hoeven echt niet iedere seconde van de dag samen te zijn, en het is juist goed om ook jullie eigen dingen te hebben. Uiteindelijk moeten jullie wel blij zijn om weer samen te komen en tijd voor elkaar vrij te maken. Zelfs als jullie het druk hebben. 

Ja partner respecteert je grenzen niet meer

Het is zeker geen goed teken als je partner je grenzen overschrijdt, respectloos gedrag laat zien en gemeen tegen je doet.

Misschien is je partner boos op jou, maar dat wil niet zeggen dat hij zich zomaar respectloos mag gaan gedragen. Ga met je partner in gesprek en vraag wat er speelt. Geef ook duidelijk je grenzen aan en blijf jezelf respecteren. 

Als je je partner in deze tekens herkent, maak je dan nog geen enorme zorgen. De situatie is soms namelijk nog herstelbaar.

Misschien is het helemaal niet zo dat je partner geen gevoelens meer voor je heeft. Wellicht wil hij/zij gewoon graag meer tijd met je besteden – of juist wat meer tijd voor zichzelf – en valt er met goede communicatie een hoop te fixen.

Als je ziet dat er toch weinig verandert met de moeite die je erin steekt, zul je helaas moeten doen wat het beste is voor jezelf. 

Een relatiecrisis aanpakken kan de liefde vergroten

Geen Gevoelens Meer Voor Je Partner: Hoe Komt Het En Valt Het Te Fixen?

Tsja, het liefst wil je natuurlijk een relatiecrisis helemáál niet meemaken. Toch kan het de liefde tussen jullie vergroten. Heftige ruzies horen nu eenmaal bij een relatie, en hoeven niet per se te betekenen dat het einde in zicht is.

Volgens Labrijn, psycholoog en auteur, kan de liefde tussen jullie zich verdiepen als je goed omgaat met een crisis binnen de relatie. In plaats van uit elkaar te groeien, groei je dan juist dichter naar elkaar toe.

Een relatie gaat vaak simpelweg ook over het met elkaar uithouden wanneer het even niet helemaal lekker loopt. En bovendien te genieten van de momenten dat alles wel soepel gaat.

Als een bepaalde ‘relatiecrisis’ vaker voorkomt, dan zul je een bepaald patroon herkennen. Als je daar niet uitkomt met z’n tweeën, is het misschien het beste om in therapie te gaan, of anders te besluiten dat de relatie toch niet helemaal voorbestemd was. 

Geen gevoelens meer voor partner? Een paar laatste tips

We hebben nog drie bonus tips om de gevoelens voor je partner zo goed mogelijk te herstellen. 

Check: Intimiteit en liefde

Zijn deze elementen nog aanwezig in je relatie? Soms is er nog wel liefde maar is er geen fysieke intimiteit meer.

Dit zal er uiteindelijk toe leiden dat ook de liefde afneemt tussen beide. Het zal een negatieve impact hebben op de relatie in het algemeen en de relatie kan erdoor veranderen. Als één van de partners het gevoel heeft tekort te komen, dan is het belangrijk om de verbinding tussen beide te herstellen. De relatie moet van twee kanten komen.

Communiceer over jullie behoeftes

In een relatie is het belangrijk dat er aan elkaars behoeftes wordt voldaan. Je moet van elkaar weten wat jullie nodig hebben. Hoe je dat doet?

Dat is heel simpel: stel elkaar vragen, luister naar elkaar en pas vervolgens je gedrag aan. Ook als je de behoeftes van je partner niet helemaal begrijpt, is het belangrijk om ze toch te accepteren, er iets mee te doen en kijken wat het oplevert.

Als je partner aangeeft wat meer tijd voor zichzelf te willen en dit de relatie duidelijk beter maakt, dan is dat het natuurlijk waard. Als het achteraf niet werkt, moeten jullie iets anders proberen. 

Op jouw beurt geef je aan wat jij graag anders zou zien. Vraag je partner of ook hij/zij dit wil proberen voor een tijdje en dan kunnen jullie het na een paar weken/maanden hebben over de resultaten. Geen gevoelens meer voor je partner hebben kan in dit geval voortkomen uit behoeftes die al die tijd onbevredigd blijven. 

Helen

In onze kindertijd leren we soms patronen aan die ons in de volwassenheid tegen gaan werken. Het verleden heeft dus invloed op ons heden.

Als kind ben je afhankelijk van je ouders, waardoor kinderen vaak proberen om de band met hun ouders zo goed mogelijk te onderhouden. 

Maar dit kan er soms toe leiden dat je een negatief patroon ontwikkelt dat je vervolgens meeneemt in de volwassenheid.

Een voorbeeld: toen jij nog jong was, kampte je moeder met een depressie, waardoor je je eigen problemen voor je hield om haar niet verder te belasten. Dit heeft kunnen leiden tot een (klein) trauma. 

Een ander voorbeeld: kinderen die één van hun ouders zien vertrekken, geven al snel zichzelf de schuld van het vertrek. ‘Ik ben niet goed genoeg.

Het is mijn schuld dat mijn ouders altijd ruzie hebben.’ Dit leidt er vervolgens toe dat zo’n kind gaat denken dat het zich moet bewijzen om de liefde van anderen te verdienen.

En vanuit dit trauma kiezen kinderen vervolgens hun relaties in de volwassenheid, wat op haar beurt weer problemen zal veroorzaken. 

Het is belangrijk om dit soort negatieve patronen te achterhalen en deze te veranderen. Misschien is je jeugd niet per se heftig geweest. Het kan ook simpelweg liggen aan het overnemen van overtuigingen van je ouders die je in de volwassenheid tegenwerken.

Ook hier is het belangrijk om je daarvan bewust te zijn, en die negatieve patronen te doorbreken. Dit zal uiteindelijk positieve effecten hebben op jezelf en je relaties. Je zult je vrijer voelen en sterker in je schoenen staan. 

Geen gevoelens meer voor partner: Conclusie

Geen Gevoelens Meer Voor Je Partner: Hoe Komt Het En Valt Het Te Fixen?

Je bent op dit artikel terechtgekomen omdat je ofwel geen gevoelens meer voor je partner hebt, of omdat je partner geen gevoelens meer voor jou heeft.

Zoals je hebt kunnen lezen, heeft dit vaak één van de twee volgende oorzaken: jullie zijn uit elkaar gegroeid of er is een onderliggend probleem. Je hebt bovendien kunnen lezen hoe je kunt proberen het gevoel voor de ander weer terug te krijgen en ook hebben we je een aantal extra tips meegegeven.

We hopen dat je na het lezen van dit artikel beter weet wat er speelt en inziet welke volgende je stappen je het beste kunt zetten om je relatie te redden – of niet.