Skip to Content

Hoe Kom Je Over Iemand Heen En Hoe Lang Duurt Het?

Hoe Kom Je Over Iemand Heen En Hoe Lang Duurt Het?

Een verliefdheid wordt niet altijd beantwoord en relaties kunnen stuklopen. Je kan dan niks anders doen dan die persoon vergeten en daarom beantwoorden we in dit artikel de vraag: ‘Hoe kom je over iemand heen?’.

Dat is niet altijd even makkelijk als je zou denken. Een onbeantwoorde verliefdheid kan ervoor zorgen dat je je compleet waardeloos voelt.

Daarbij kan het je ook overkomen dat de ander je relatie verbreekt zonder dat jij daar klaar voor was.

Allebei de situaties zijn hetzelfde, maar de uitkomst is hetzelfde. Je moet antwoord zien te vinden op de vraag: ‘Hoe kom je over iemand heen?’.


Er zijn natuurlijk altijd de standaardmethodes die iedereen kent vanuit Hollywood. In je pyjama met een bak ijs op de bank huilen.

Maar werk dat nou echt? Misschien wel, maar leuk en productief is het niet.

Daarnaast zijn er ook bibliotheken vol met boeken die je kunnen helpen om over iemand heen te komen. Met titels van: ‘Hoe kom je over iemand heen in 12 stappen’ tot ‘De enige manier om over iemand heen te komen’.

Ongetwijfeld zal je in die boeken een heleboel goedbedoeld advies vinden en ook zeker een paar handige tips. Maar het is natuurlijk niet de bedoeling om er een hele studie van te maken.

Daarom hebben we in dit artikel een aantal tips voor je verzameld die je wel echt zullen helpen om zo snel mogelijk over iemand heen te komen.

Laten we beginnen bij het begin:

Waarom is het zo moeilijk om over iemand heen te komen?

Hoe Kom Je Over Iemand Heen En Hoe Lang Duurt Het

Liefde is erg bijzonder. De meeste van ons ervaren een echte liefde maar een of twee keer in hun leven.

Wanneer je echt verliefd bent, is die persoon het allerbelangrijkste in je leven. Wanneer die persoon er dan opeens niet meer is, word je overvallen door een gevoel van rouw.

In plaats van dat je de dood van een persoon moet verwerken, moet je verwerken dat een deel van je leven niet meer bestaat.

Als je over iemand heen moet komen waar je een relatie mee had, moet je verwerken dat veel van je dagelijkse bezigheden opeens niet meer hetzelfde zijn.

In plaats van dat jullie samen wakker worden, doe je dat nu alleen. Daarbij is degene waarmee je een relatie hebt vaak ook je beste vriend. Nu mis je iemand om mee te praten.

Het zijn vooral de kleine dingen die het moeilijk voor je maken. Je bent zo gewend geraakt aan die andere persoon om je heen, dat het lijkt alsof je alles weer opnieuw moet leren.

Als je over iemand heen wil komen waarmee je nooit een relatie hebt gehad, een onbeantwoorde liefde, verlies je ook iets.

In je hoofd zag je het namelijk al helemaal voor je. Jullie relatie zou perfect zijn. Hij zou jou gelukkiger maken dan ooit en al je problemen zouden opeens niet meer bestaan.

Je geliefde was in jouw hoofd alles wat je nodig had om een perfect leven te hebben. Nu moet je leren leven met het feit dat dat er dus nooit van gaat komen.

Bij een verliefdheid die lang heeft geduurd, kan dit gevoel heel heftig zijn. Het verliezen van een relatie die nooit heeft bestaan, kan net zo heftig zijn als wanneer de relatie wel echt was.

Hoe lang duurt het om over iemand heen te komen?

Hoe Kom Je Over Iemand Heen En Hoe Lang Duurt Het

Blijkbaar was jullie liefde niet voor eeuwig, maar ik heb goed nieuws voor je: die pijn zal ook niet voor altijd duren.

Er zijn tal van theorieën over hoe lang het duurt om over iemand heen te komen. De een nog extremer dan de ander.

Als je je relatie net verbroken hebt, is er altijd wel iemand die je zal vertellen dat je erop moet rekenen dat het ongeveer 1/3 van jullie tijd samen zal duren voordat je er helemaal overheen bent.

Bij een relatie van drie jaar betekent dat dus dat je ten minste één jaar nodig hebt om er volledig overheen te komen.

Er zijn ook theorieën die een veel kortere tijdspanne aanhoudt. Volgens sommigen duurt het ongeveer drie weken voordat je je voor het eerst beter begint te voelen.

Op dat punt ben je fysiek en lichamelijk meer gewend aan het alleen zijn. Je kan je gaan voorbereiden op het proces van helen.

Als je over iemand heen probeert te komen, zijn er ook altijd mensen in je omgeving die je meteen pushen om verder te gaan.

Het liefst helpen ze je meteen bij het aanmaken van een profiel op een datingsite. De regel daarbij is: als het goed voelt, moet je dat natuurlijk doen.

Over het algemeen hebben de meeste mensen iets meer tijd nodig. Neem die tijd ook. Ga pas weer dingen ondernemen als je voelt dat je daar aan toe bent.

Laat niemand anders voor jou de vraag: ‘Hoe kom je over iemand heen?’ beantwoorden. Je weet het antwoord zelf het beste. Sta jezelf toe om te rouwen.

Dus, hoe kom je over iemand heen?

Hoe Kom Je Over Iemand Heen En Hoe Lang Duurt Het

Omring jezelf met vrienden

In de eerste plaats moet je proberen om je negatieve gedrag te doorbreken. Conentreer je zo veel mogelijk op de goede dingen in het leven.

Zeker in het begin kan dat een zware opgave zijn in je eentje. Daarom is het altijd een goed idee om jezelf te omringen met vrienden.

Stel hun vooral ook de vraag: ‘Hoe kom je over iemand heen?’. Misschien hebben ze goede tips en advies om je door deze zware fase heen te helpen.

De visie van iemand anders kan je kijk op dingen echt veranderen. Zelf kom je er na een breuk niet altijd uit en een ander kan je dan goed op weg helpen.

Hoe meer je je bezighoudt met leuke dingen doen met vrienden, hoe minder tijd je hebt om aan je oude geliefde te denken.

Je zal al snel merken dat je je in ieder geval een stuk beter voelt dan wanneer je alleen thuis op de bank zit.

Kijk daarbij wel uit dat je het niet te bont maakt. Wees niet de persoon die tot de laatste ronde in de kroeg blijft hangen omdat ze niet alleen naar huis wil gaan.

Zorg er ook voor dat je niet alleen maar over je relatiebreuk praat. Het is altijd goed om even je hart te luchten, maar als je het nergens anders over kan hebben, zullen je vrienden het al snel beu zijn met je.

Ga dus vooral mee in de verhalen van je vrienden en laat je lekker door ze afleiden. Het is superlekker om het eens over de problemen van een ander te hebben als je zelf zo diep in de put zit.

Hoe kom je over iemand heen? Focus je op iets anders

Hoe Kom Je Over Iemand Heen En Hoe Lang Duurt Het

Het grote nadeel van een relatie is vaak dat het best wel wat tijd kost. Nu je probeert om over iemand heen te komen, heb je opeens extra tijd.

Zorg ervoor dat je deze nuttig besteed. Ga dus niet met die bak ijs op de bank zitten, maar doe iets productiefs.

Wat dat is, verschilt per persoon. Als je creatief bent, kan je ervoor kiezen om iets te maken. De beste liedjes en de mooiste schilderijen zijn voortgekomen uit liefdesverdriet.

Wanneer je juist heel sportief bent, kan je je proberen te richten op sport. Sporten zal er in iedere situatie voor zorgen dat je je beter zal voelen, ongeacht hoe verdrietig je bent.

Op die manier besteed je de vrijgekomen tijd nuttig en ben je tegelijkertijd afgeleid. Je slaat dus twee vliegen in één klap.

Iets nieuws proberen kan er ook weer voor zorgen dat je jezelf en je leven op een andere manier gaat bekijken.

Misschien ontdek je wel een verborgen talent of een nieuwe hobby. Je zal zien dat het leven ook op een positieve manier heel anders kan zijn zonder je geliefde.

Daarbij bedenk je je dan dat je deze nieuwe kansen waarschijnlijk niet had ontdekt als jullie wel samen waren. Zo ontstaat er een gevoel van dankbaarheid.

Bij de nieuwe activiteiten maak je vaak ook weer nieuwe vrienden en connecties die je leven kunnen verreiken.

Na een tijdje zal je leven er heel anders uitzien en zal je op plekken komen die je in een relatie nooit had bereikt.

Je bewijst aan jezelf dat het leven doorgaat, en misschien wel beter kan zijn, zonder je geliefde in je leven.

Ga even niet op sociale media

Hoe Kom Je Over Iemand Heen En Hoe Lang Duurt Het

Het beste wat je kan doen als je over je geliefde heen wil komen, is even een pauze nemen van sociale media.

Niet alleen omdat je geen zin hebt om naar zijn foto’s te kijken, maar ook omdat de levens van anderen zo veel mooier lijken dan ze in werkelijkheid zijn.

Op sociale media zie je alleen maar foto’s van gelukkige stelletjes en andere mensen met een zogenaamd perfect leven.

Als jij in de put zit, is dat wel het laatste wat je echt nodig hebt. Je bent dan namelijk niet in staat om te relativeren en je te bedenken dat het niet allemaal even leuk en mooi is als het lijkt.

Veel mensen hebben ook de neiging om na een breuk zelf heel veel op sociale media te gaan plaatsen. Ze willen dan bewijzen dat het heel erg goed met ze gaat en ervoor zorgen dat hun oude geliefde terugkomt.

In de realiteit is dat natuurlijk niet hoe het werkt. Je geliefde is bij je weggegaan of heeft je afgewezen om een reden.

Dat gaat niet zomaar veranderen als jij opeens iedere avond alle feestjes afstruint of iedere ochtend een foto van je gezonde ontbijt maakt.

Sterker nog, het kan zelfs averechts werken. Als hij slim is zal hij doorhebben welk spelletje je probeert te spelen en zal hij alleen maar meer afkeer van je krijgen.

Daarbij is het ook heel fijn om even rust te hebben. Wanneer je over iemand heen probeert te komen, moet je je vooral richten op jezelf en niet op de levens van anderen.

De uren die je normaal op een dag besteed aan het staren naar je scherm, kan je nu goed gebruiken om voor jezelf te zorgen.

Ruim op

Hoe Kom Je Over Iemand Heen En Hoe Lang Duurt Het

Het maakt niet uit of jij en je geliefde samen een huis deelden, er zullen altijd spullen rondslingeren die je aan hem doen herinneren.

Het kan dus helemaal geen kwaad om eens even een grote schoonmaak te houden. Ruim niet alleen de spullen op die je aan hem doen denken, pak meteen alles aan.

Een opgeruimd huis kan je weer nieuwe energie geven, die je nodig hebt om over iemand heen te komen.

Het opruimen van je huis kan gelijkstaan aan het opruimen van je geest. Als je overbodige spullen aan het weggooien bent, word je een stuk rustiger.

Alles wordt veel overzichtelijker en dat kan je helpen bij het nadenken. Pas ook bij deze methode op dat je niet te ver gaat.

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je in een bijna leeg huis achterblijft. Natuurlijk zal je bank je herinneren aan jullie filmavonden samen, maar dat gaat vanzelf over.

Gooi ook niet meteen alles weg. Als hij je bijvoorbeeld een mooie ring of ketting heeft gegeven, kan je die best ergens uit het zicht bewaren.

De kans is groot dat je later in je leven nog eens naar je oude sieraden wil kijken en ze zelfs weer wil dragen.

Hetzelfde geldt voor de foto’s op je telefoon. Het is nu misschien te pijnlijk om ze te bekijken, maar later kan je er misschien wel met warme gevoelens op terugkijken.

Over iemand heen komen is namelijk niet hetzelfde als iemand compleet uit je leven verwijderen.

Het voelt misschien even goed om alles weg te gooien en te verwijderen, maar daar kan je later nog spijt van krijgen.

Over iemand heen komen gaat meer over het een plekje kunnen geven dat jullie niet samen zijn. Als je dat punt hebt bereikt, kan je alles weer opnieuw gebruiken.

Hoe kom je over iemand heen? Romantiseer je oude geliefde niet

Hoe Kom Je Over Iemand Heen En Hoe Lang Duurt Het

Wat veel mensen denken als ze zich afvragen: ‘Hoe kom je over iemand heen?’, is dat het onmogelijk is.

Ze romantiseren hun oude geliefde en hun tijd samen zo erg, dat ze vergeten dat er ook positieve kanten aan de breuk kunnen zitten.

Om over iemand heen te kunnen komen, moet je dus altijd realistisch blijven. Vergeet niet dat hij bijvoorbeeld niet zo’n goede band had met je vriendinnen of dat hij soms ook echt gemeen tegen je kon zijn.

Het is niet de bedoeling dat je alleen maar aan de slechte periodes tussen jullie denkt, maar je moet ze vooral niet vergeten.

Bedenk je dat je geliefde ook maar een persoon is. Ieder persoon heeft goede en slechte kanten, dus ook hij.

Je moet een balans vinden. Richt je niet te veel op het goede, maar sla ook niet door naar het slechte.

Het kan daarbij helpen om een lijstje te maken van zijn goede en slechte eigenschappen. Op het moment dat je merkt dat het de verkeerde kant op gaat, pak je er snel een tegenovergestelde eigenschap bij.

Zelfs als jouw geliefde je zonder waarschuwing heeft verlaten en je helemaal verbluft heeft achtergelaten, is het mogelijk om een paar slechte eigenschappen te bedenken.

Bij de ene persoon duurt het misschien wat langer dan bij de ander, maar er is altijd wel iets te vinden.

Neem ook hiervoor de tijd. In het begin mag je hem best nog als jouw prins op het witte paard zien. Het besef dat hij misschien toch niet helemaal perfect was, zal later vanzelf indalen.

Pak deze kans om je leven om te gooien

Hoe Kom Je Over Iemand Heen En Hoe Lang Duurt Het

Als je samen met iemand bent, zit je vaak heel erg in je comfort zone. Gebruik deze kans dus om daar een keer uit te komen.

In een relatie word je namelijk vaak tegengehouden. Je kan bijvoorbeeld niet in je eentje reizen omdat je dat in een relatie samen doet.

Daarnaast moet je in een relatie ook tijd vrijmaken voor de ander, waardoor je soms dingen laat schieten.

In plaats van na het werk even met je collega’s mee te gaan naar het café om de hoek, kies je ervoor om tijd met je geliefde door te brengen.

Je weet soms ook dat je geliefde niet blij met je zal zijn als je ervoor kiest als je iets zonder hem gaat doen en dat houdt je tegen.

Soms komt het ook voor dat degene waar je een relatie mee hebt bepaalde dingen afkeurt. Hij is het er bijvoorbeeld niet mee eens dat je met bepaalde mensen omgaat, of hij wil niet dat je sommige dingen doet.

Je moet deze fase van over iemand heen komen zien als een kans om je leven om te gooien. Alle dingen die je voorheen niet kon doen, liggen nu binnen je handbereik.

In het begin is dat misschien even eng en moet je heel erg wennen. Maar je zal al snel merken dat je je vrijer zal voelen dan ooit.

Het is hartstikke lekker om te kunnen doen wat je wil, zonder dat je daarvoor eerst iemand anders om toestemming moet vragen.

Ook dit kan in het begin even wennen zijn. Uit een soort reflex zeg je nog ‘nee’ tegen voorstellen, alleen maar omdat je dat gewend bent.

Geef jezelf de tijd om aan deze nieuwe versie van jezelf te wennen. Je zal al snel merken dat je nooit meer anders wil!

Realiseer je dat je niet maar één kans hebt

Hoe Kom Je Over Iemand Heen En Hoe Lang Duurt Het

Een fout die veel mensen maken, is dat ze denken dat ze maar een keer in hun leven zullen voelen wat ze bij hun geliefde hadden.

Zij denken dat het antwoord op de vraag: ‘Hoe kom je over iemand heen?’ is dat je nooit volledig over iemand heen zal komen.

Natuurlijk is de eerste keer dat je verliefd bent altijd het heftigst, maar iedereen is in staat om meerdere keren verliefd te worden.

Ook als je al een hele lange relatie hebt gehad en het gevoel hebt dat je geen kans hebt om opnieuw iemand te vinden, kan je versteld komen te staan.

Er zijn mensen die zelfs op hun 80ste nog een nieuwe liefde vinden. Daarbij moet je er ook rekening mee houden dat je als persoon steeds verandert en dat een nieuwe liefde daar soms beter bij past.

Houd er wel rekening mee dat je niet aan een nieuwe relatie kan beginnen als je nog niet over iemand heen bent.

Onopgeloste problemen met jezelf of met de ander, kunnen in je volgende relatie voor problemen zorgen.

Stel jezelf dus niet de vraag: ‘Hoe kom ik over iemand heen?’, maar: ‘Ben ik over iemand heen?’. Pas als je die laatste vraag met ‘Ja’ kan beantwoorden, ben je toe aan een nieuwe liefde.

Je zal merken dat deze nieuwe liefde veel beter zal zijn. Van je oude liefde kan je namelijk alle goede dingen meenemen en de slechte dingen verbeteren.

PinFlight Image