Heb je wel eens van de term ‘situationship’ gehoord? Wanneer je iemand af en toe ziet of wanneer je ergens zit tussen vrienden zijn met voordelen en een toegewijde relatie hebben, is de kans groot dat je in een situationship zit.
Of je nu wel of niet tevreden bent met de manier waarop de dingen zijn, je vraagt je misschien af wanneer en hoe je het ‘wat zijn we’ gesprek moet voeren.
Aan de ene kant probeer je misschien verder te gaan en te observeren of jullie twee compatibel zijn voor een serieuze relatie. Aan de andere kant wil je er misschien voor zorgen dat je op dezelfde pagina zit als je relatiepartner en dat geen van jullie beiden de relatie naar een hoger niveau wil brengen.
Hoe dan ook, deze gesprekken zullen jou en je partner gegarandeerd een ongemakkelijk gevoel geven. Wat zijn we – vrienden met voordelen, een one-night stand die verkeerd is gegaan, of soulmates die zich niet bewust zijn van de romantische verbinding die er tussen hen is?
Hoe je het ‘wat zijn we’gesprek kunt voeren
Voor het onvermijdelijke, op handen zijnde gesprek, is hier hoe je het ‘wat zijn we’ gesprek kunt voeren zonder je partner op de vlucht te laten slaan.
1. Begrijp wat je van de relatie wilt voordat je een ‘wat zijn we’ gesprek voorstelt
Of jullie nu al een tijdje aan het daten zijn of elkaar pas sinds kort zijn gaan zien, je moet geen ‘wat zijn we’ gesprek voorstellen voordat je 100% zeker weet dat je weet wat je wilt.
Wanneer je een stap terug doet, de situatie beoordeelt en in het reine komt met je verlangens, vergeet dan niet om te controleren of je timing ook goed is. Hoewel je niet kunt weten hoe het gesprek zal verlopen, betekent dat niet dat je er niet zeker van kunt zijn dat je alles doet wat je kunt om een positief resultaat te garanderen.
Met dat uit de weg, hoeft een positief resultaat geen toegewijde relatie te zijn. Een positieve uitkomst kan elke oplossing van de situatie zijn. En daarom moet je een moment nemen om erachter te komen of je vrienden wilt zijn met voordelen, monogame partners of iets heel anders.
Je wilt immers niet ‘met de stroom meegaan’ wanneer er een kans is dat je gekwetst raakt als alles eenmaal bekend is.
2. Bepaal of dit het juiste moment is om je relatie te definiëren
Iedereen is anders. Elke relatie is ook anders. Bepalen of dit het juiste moment is om je relatie te definiëren, is misschien wel een van de meest prominente stappen van het hele ‘wat zijn we’ gesprek.
Afhankelijk van wat je zoekt, wil je misschien de status van je relatie meteen bepalen of je kunt dat maanden of jaren uitstellen. Maar hoewel je relatiewensen misschien anders zijn dan de wensen van je partner, is er voor alles een tijd en plaats.
Aan de ene kant, kan je partner na twee, of drie dates pushen om jullie relatie te definiëren over de top klinken. Aan de andere kant klinkt het redelijk om je partner op de eerste date te vragen of hij naar iets serieus of iets informeels op zoek is.
3. Vergeet niet om het gesprek face to face te voeren
Nu je hebt bepaald wat je wilt, moet je de ‘logistiek’ van het gesprek uitzoeken. Iedereen veroordeelt koppels die uit elkaar gaan via een bericht. Er valt echter iets te zeggen over koppels die serieuze gesprekken via berichten voeren.
Hoewel jullie op twee dates zijn geweest, verdient je partner de ‘wat zijn we’ app niet voordat hij zelfs maar een kopje koffie heeft gedronken. Wat lijkt dan de beste manier om ongemakkelijke gesprekken te voeren? Om ze face to face te hebben natuurlijk.
Hoewel dat misschien klinkt als iets dat je absoluut niet wilt doen, kun je beter een gevoel van veiligheid, zekerheid en zelfs intimiteit behouden door een gesprek face to face te voeren in plaats van te appen, bellen of zelfs met je partner te Facetimen.
4. Wees moedig, wees recht door zee en begin het gesprek niet met “We moeten praten!”
Face to face ‘wat zijn we’ gesprekken zorgen er gegarandeerd voor dat je spijt hebt van elke beslissing die je vooraf hebt genomen, maar je doet het juiste.
Als je eenmaal tegenover je partner zit en je klaarmaakt om de drie schrijnende woorden uit te spreken, vergeet dan niet om dapper en eenvoudig te zijn. Begin het gesprek niet met “We moeten praten!” Dit is de reden waarom.
Als je niets tegen je partner hebt gezegd, dan is de kans groot dat hij niet weet wat er aan de hand is. Daarom kun je beter meteen alles zeggen wat je moet zeggen in de plaats van eromheen te draaien.
En, om het nog erger te maken, zal het gesprek met “We moeten praten!” beginnen de beste manier zijn om je partner af te schrikken.
5. Houd het gesprek vrij van drama, beschuldigingen, en ultimatums
Maar wat doe je nu? Wat doe je als je wilt schreeuwen, “Ik wil bij je zijn omdat ik denk dat je geweldig bent, maar je lijkt je niet te willen binden!”
Hoewel er niets mis is met een beetje opgewonden raken over iets dat je dwarszit, verdient je partner waarschijnlijk niet deze reactie omdat hij niet op dezelfde pagina zit als jij.
Wanneer je klaar bent om je wensen te bespreken, zorg er dan voor dat je het gesprek vrij van drama, beschuldigingen en ultimatums houdt.
“Ik vind je echt leuk en ik zou graag willen weten of we in dezelfde richting gaan” klinkt leuker dan “Ik wilde vanaf het begin iets meer, maar je wilde niet eerlijk tegen me zijn!” Maar je houding en de toon van je stem zijn ook afhankelijk van je partner.
6. Wees op elk antwoord voorbereid, zelfs het antwoord dat op dat moment hartverscheurend kan zijn
Met dat uit de weg, vergeet dan niet het gezegde dat iets in de trant van “hoop op het beste, bereid je voor op het ergste” gaat.
Welke reactie je ook van je partner krijgt, begrijp dat er momenten zijn waarop relaties niet werken zoals we willen. En dat er momenten zijn waarop we op dezelfde pagina zitten als onze partners – en dat is helemaal prima.
Of je nu aan het bidden was voor een relatie of aan het wroeten was om de dingen ‘op een laag pitje’ te houden. Je bent beter af om te weten wat je van je partner kunt verwachten dan je dagen door te brengen met je af te vragen of jullie twee dezelfde dingen willen.