Skip to Content

Hoe Ermee Om Te Gaan Als Hij Beloftes Begint Te Breken?

Hoe Ermee Om Te Gaan Als Hij Beloftes Begint Te Breken?

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik geloof echt dat er niets erger is dan wanneer je partner zijn beloftes begint te breken. Weer! Hij zwoer dat hij het nooit meer zou doen.

In die situaties voel je je een complete dwaas. Het is alsof hij je niet eens genoeg respecteert om moeite te doen en zijn beloftes na te komen.

Hoewel gebroken beloften soms niet uit kwaadaardige bedoelingen voortkomen, maar uit een plaats van pure onwetendheid en luiheid, kunnen ze nog steeds zeer kwetsend en voor elke relatie schadelijk zijn.

5 dingen om te doen als je partner zijn beloftes begint te breken

Hier zijn vijf dingen die je kunt overwegen om te doen als je merkt dat je partner zijn beloftes begint te breken.

1. Geef jezelf wat tijd om over alles na te denken

Hoe Ermee Om Te Gaan Als Hij Beloftes Begint Te Breken?

Wanneer je partner zijn belofte breekt, dan is het het beste om wat tijd te nemen en over alles na te denken. Je zult waarschijnlijk niets bereiken als je onmiddellijk uithaalt en hem beschuldigt van het ding dat hij niet heeft gedaan.

Je kunt beginnen met jezelf vragen te stellen als, “Was het ding dat hij me beloofde echt zo belangrijk? “, “Was de belofte realistisch?” of “Is het een dealbreker als hij een belofte breekt?”

Als je partner er niet in slaagde om iets kleins te doen, zoals het vuilnis buiten zetten, dan zou die gebroken belofte je waarschijnlijk niet je relatie moeten kosten.

Als hij bijvoorbeeld voor de zoveelste keer niet kwam eten, ook al beloofde hij dat hij dat zou doen, dan zou het een groter probleem kunnen zijn.

Je moet ook rekening houden met de frequentie van zijn gebroken beloftes. Als het vaak gebeurt, en je blijft het vergeven, dan moet er zeker iets veranderen.

2. Bespreek alles openlijk met je partner

Zodra je alles met jezelf hebt besproken, is het volgende beste wat je kunt doen om je partner openlijk te confronteren met zijn gebroken belofte.

Open communicatie is de sleutel tot elke gezonde relatie.

Dus, stel je partner vragen als, “Weet je dat je je belofte (opnieuw) hebt gebroken?” of  “Door dat niet te doen, heb je mijn gevoelens echt gekwetst, dus ik vraag me gewoon af waarom je het niet hebt gedaan?” dit kan voor jullie beiden zeer nuttig zijn.

Door hem openlijk te vragen waarom hij zijn belofte niet is nagekomen, vermijd je het opkroppen van je gevoelens van woede en ergernis. En krijg je de kans om alles vanuit zijn oogpunt te bekijken.

Misschien zei hij dat hij naar je traditionele vrijdagse filmavond zou komen met je vrienden, maar heeft hij het (opnieuw) niet gedaan omdat hij verlegen of geïntimideerd door hen is. Of misschien had hij iets anders dat hij moest doen dat hij niet kon uitstellen.

Hoe dan ook, een open discussie is de juiste weg.

3. Wees niet passief-agressief

Vanuit mijn persoonlijke ervaring weet ik hoe verleidelijk het kan zijn om passief-agressief te worden. Er is iets verslavends aan dat gedrag. Je weet dat het niet goed en gezond is, maar soms kun je niet anders dan het doen.

Het is echter uiterst belangrijk om van dit gedrag weg te blijven. Als je partner er niet in is geslaagd om iets te doen wat hij had beloofd, dan is het het gemakkelijkste om boos te worden en hem de rest van de dag te vermijden.

En als hij vraagt, “Schat, is er iets mis?” dan mag je zeggen, “Ik ben in orde” en verdergaan met het geven van antwoorden van één woord.

Maar dit gedrag is niet goed voor jullie. Door passief-agressief te zijn, zul je alleen al die woede en frustratie van binnen opkroppen. En hem de kans geven om de overhand te hebben.

Geloof me, het is altijd het beste om openlijk met je partner over alles te praten. Vooral over de dingen die hij niet heeft gedaan. Omdat hij zich waarschijnlijk het grootste deel van de tijd niet eens bewust is dat hij iets verkeerd heeft gedaan. Maar hij is misschien bereid om van zijn fouten te leren en zijn fouten te herstellen.

4. Probeer samen met hem tot een oplossing te komen

Wanneer je partner zijn belofte verbreekt, dan kun je echt gekwetst raken. Maar dat hoeft niet te betekenen dat jullie nu uit elkaar moeten. Helemaal niet! Dit kan een kans voor je zijn om aan je relatie te werken. En een oplossing te bedenken die het beste voor jullie beiden werkt.

First things first, pak het probleem aan. Doe heel erg je best om het breken van beloftes als een slechte zaak te bestempelen. Let ook op als jij af en toe je beloftes breekt. Zodra alles transparant is, kun je beginnen om aan het plan voor de toekomst te werken.

Je kunt bijvoorbeeld een lijst maken met dingen die voor jullie beiden belangrijk zijn en die je niet graag verwaarloosd wilt zien. Voor hem kan het samen naar de sportschool gaan zijn, en voor jou elke vrijdag naar de bioscoop gaan.

Dit betekent niet dat je dit elke keer moet doen. Het betekent dat je niet kunt beloven om het te doen als je weet dat je het niet kunt of niet in de stemming bent om het te vervullen.

Jullie kunnen ook de mogelijke gevolgen bespreken als beloftes worden gebroken.

Door dit te doen, creëer je gezonde relatiegrenzen en vestig je een broodnodig vertrouwen.

5. Of heb er vrede mee en accepteer dat dingen soms niet ten goede veranderen

Hoe Ermee Om Te Gaan Als Hij Beloftes Begint Te Breken?

En tot slot, niet-zo-aangenaam advies om te geven is dit: als je merkt dat hij zijn beloftes keer op keer blijft breken, en dat het je echt stoort en je gevoelens kwetst, dan is het misschien het beste om te overwegen om uit elkaar te gaan.

Natuurlijk moet je bepalen of de belofte wel of niet belangrijk is, of dat je wel of niet overdrijft. Maar als hij de beloften die hij aan je heeft gedaan blijft breken, hoe klein ook, dan kan dat ook betekenen dat hij je niet respecteert.

En dat is niet iets wat je verdient.

Soms veranderen dingen niet ten goede. Hij breekt misschien niet eens zijn beloften omdat hij je pijn wil doen. Misschien zegt hij gewoon dat hij iets zal doen met het idee om te zeggen wat je wilt horen. Zodat hij verder kan gaan met wat hij aan het doen is.

Maar dat is geen gezonde relatie. Jullie moeten allebei evenveel werk en moeite doen om je relatie tot bloei te laten komen. Maar als jij de enige bent die al het werk doet, dan is hij niet de ware voor je.