Skip to Content

Hoe Lang Duurt Verliefdheid En Wat Doe Je Als Het Over Is?

Hoe Lang Duurt Verliefdheid En Wat Doe Je Als Het Over Is?

Het is een heerlijk gevoel en het zou een mooie wereld zijn als iedereen altijd verliefd was. Helaas is dat niet realistisch, dus daarom is het tijd om eens te kijken naar de vraag: ‘Hoe lang duurt verliefdheid?’

Bij iedereen werkt dat natuurlijk anders en daarom is het een vraag die niet zomaar in één keer beantwoord kan worden.

Hoe lang verliefdheid duurt hangt af van je persoonlijkheid, je eerdere ervaringen en zelfs je geslacht kan er invloed op hebben.

In dit artikel gaan we daarom kijken welke factoren er invloed hebben op hoe lang verliefdheid duurt bij verschillende mensen.

Wat is verliefdheid?

Hoe Lang Duurt Verliefdheid En Wat Doe Je Als Het Over Is

Om de vraag ‘Hoe lang duurt verliefdheid?’ te kunnen beantwoorden, moeten we eerst vaststellen wat verliefdheid precies is.

Verliefdheid is voor iedereen een fijn gevoel, maar het verschilt per persoon hoe het gevoel zich uit.

Er zijn mensen die van verliefdheid heel veel energie krijgen, maar er zijn ook mensen die juist hun eetlust compleet verliezen.

Sommige mensen schreeuwen het van de daken als ze verliefd zijn, terwijl anderen hun verliefdheid juist liever voor zichzelf houden.

Verliefdheid bestaat in allerlei vormen, maar er is één ding dat voor iedereen hetzelfde is:

Verliefdheid ontstaat alleen op het moment dat je er klaar voor bent. Soms hoor je iemand wel eens zeggen dat ze overvallen werden door de liefde, maar dat is niet hoe het werkt.

Je wordt bijvoorbeeld nooit verliefd als je mentaal met andere dingen bezig bent. Jouw brein heeft dan niet de ruimte om ook nog eens al die heftige gevoelens van verliefdheid te verwerken en daarom zal je ook niet verliefd worden.

Op deze manier beschermt je lichaam je tegen jezelf en wordt indirect ook de ander beschermd. Jij krijgt de tijd om eerst voor jezelf te zorgen en vervolgens kan je je aandacht op de ander richten.

Hoe word je verliefd?

Hoe Lang Duurt Verliefdheid En Wat Doe Je Als Het Over Is

Als je op zoek bent naar een antwoord op de vraag: ‘Hoe lang duurt verliefdheid?’, dan is het eerst goed om te weten hoe je verliefd wordt.

Laten we beginnen met ‘liefde op het eerste gezicht’, waarbij je vanaf de eerste seconde al verliefd op iemand bent.

Natuurlijk is dit een heel andere verliefdheid dan waar we naar op zoek zijn. Het is meer een fysieke aantrekkingskracht.

Dat betekent natuurlijk niet dat liefde op het eerste gezicht niet kan uitgroeien tot een echte verliefdheid.

Hoe lang het duurt om verliefd te worden op iemand, hangt af van een aantal factoren. In de eerste plaats kijkt zo goed als iedereen naar het uiterlijk van de ander.

Vanaf dat punt gaat je brein aan het werk. Is iemand lichamelijk aantrekkelijk? Dan kijkt je brein naar de andere factoren die ervoor zouden kunnen zorgen dat je verliefd op iemand wordt.

Welke factoren dat zijn, hangt af van je persoonlijke voorkeuren, maar onderzoek heeft uitgewezen dat je altijd op zoek bent naar iemand met goede genen.

Je wordt verliefd op iemand waarvan jouw brein denkt dat hij geschikt is om je mee voort te planten.

In de eerste plaats analyseert je brein daarvoor de geur van de ander. En daarmee bedoel ik niet het parfum dat de ander draagt.

Je lichaam kan namelijk aan de hand van iemands lichaamsgeur bepalen of jullie bij elkaar zullen passen. Onbewust zoek je altijd iemand uit met een DNA-samenstelling die aansluit bij die van jou.

Op die manier probeert je lichaam een partner voor je uit te zoeken waarmee eventuele ziektes bij jullie kinderen zo veel mogelijk worden uitgesloten.

Tekenen van verliefdheid bij mannen

Hoe Lang Duurt Verliefdheid En Wat Doe Je Als Het Over Is

Bij een man is het niet altijd makkelijk om te zien of hij verliefd is of niet. Vaak is de manier waarop hij zijn gevoelens uit een stuk minder subtiel.

Toch zijn er een paar dingen die alle mannen doen als ze verliefd zijn, wat het beantwoorden van de vraag ‘Hoe lang duurt verliefdheid’ een stuk gemakkelijker maakt.

Een verliefde man zal zijn geliefde altijd op nummer één zetten. Hij besteed al zijn tijd en aandacht aan haar en dat gaat op een gegeven moment opvallen.

In een groep zal hij bijvoorbeeld zijn aandacht opvallend veel op haar richten. Op een feestje zal hij er altijd voor zorgen dat ze niet alleen staat en dat ze altijd een drankje heeft.

Naast die aandacht kan zijn geliefde ook op extra veel interesse rekenen. Hij zal altijd vragen hoe het met haar gaat en wat haar plannen zijn. Tijdens gesprekken heeft hij het over haar verleden, heden en toekomst.

Tot slot kan een verliefde man ook niet van zijn geliefde afblijven. Als hij al een relatie heeft zal hij altijd proberen om haar hand vast te houden, zijn arm om haar middel te leggen of even zachtjes haar gezicht aan te raken.

Wanneer zijn verliefdheid nog geheim is, zal hij ook proberen om zijn geliefde zo veel mogelijk aan te raken. Het liefst staat hij zo dicht mogelijk bij haar en waar mogelijk raakt hij haar tijdens het praten even aan.

Als je goed oplet zal je binnen een groep altijd kunnen zien op wie een man een oogje heeft. Volg simpelweg zijn blik en je ziet van wie hij zijn ogen niet af kan houden.

Tekenen van verliefdheid bij vrouwen

Hoe Lang Duurt Verliefdheid En Wat Doe Je Als Het Over Is

Bij vrouwen uit verliefdheid zich weer op een hele andere manier, dus om de vraag ‘Hoe lang duurt verliefdheid’ te kunnen beantwoorden, moet ook deze vorm onder de loep worden genomen.

Om te beginnen zijn vrouwen veel meer geneigd om hun verliefdheid te verbergen. Ze zijn vaak bang dat hun liefde onbeantwoord zal blijven en daarom kiezen ze voor de veilige weg.

Daarom is het bij vrouwen veel minder makkelijk om te achterhalen of ze überhaupt verliefd zijn.

Ook als de liefde van een vrouw wel wordt beantwoord, bijlft ze terughoudend. Ze hebben ook dan nog veel langer de tijd nodig om zich op hun gemak te voelen.

Mannen maken zich niet zo druk om hoe ze eruitzien en ze zullen ook niet zo snel geneigd zijn om hun persoonlijkheid voor een vrouw te veranderen.

Bij de meeste vrouwen zal het wat langer duren voordat ze hun ware aard aan hun geliefde willen laten zien. We kennen allemaal wel die ene vriendin die na bijna een jaar nog steeds altijd make-up op heeft als ze met haar vriend is.

Het duurt ook langer voordat vrouwen echt verliefd worden. Ze zijn niet alleen kritisch op zichzelf, maar ook op de ander.

Een vrouw heeft meer tijd nodig om te bepalen of ze een man aantrekkelijk vindt en ze zal ook langer zijn persoonlijkheid evalueren.

Bij mannen is alleen aantrekkingskracht genoeg, maar vrouwen hebben veel meer nodig dan dat.

Ze zal ieder aspect van haar geliefde grondig analyseren. Van zijn vrienden, zijn werk en zijn uiterlijke kenmerken. Voor sommige vrouwen is een verliefdheid al onmogelijk als een man op de verkeerde manier ademt.

Als een vrouw eenmaal verliefd is, dan zal ze vaker ‘ik hou van jou’ zeggen dan de man. Op dit punt gaat ze er namelijk helemaal voor.

Hoe lang duurt verliefdheid bij mannen?

Hoe Lang Duurt Verliefdheid En Wat Doe Je Als Het Over Is

Nu we weten hoe je verliefd wordt en op welke manier zich dat uit bij de verschillende seksen, is het eindelijk tijd voor de grote vraag: ‘Hoe lang duurt verliefdheid?’.

Daarvoor gaan we weer een onderscheid maken tussen hoe het zit bij mannen en bij vrouwen. Het verschil is namelijk erg groot.

We hebben al vastgesteld dat mannen sneller verliefd worden en dat is ook van invloed op hoe lang hun verliefdheid over het algemeen duurt.

Omdat mannen er niet zo’n punt van maken, vinden ze het al snel allemaal prima. In hun hoofd hebben ze hun beslissing gemaakt: ze zijn verliefd.

Daarna maakt een man al heel snel een transitie van verliefd zijn naar samenzijn en houden van. Het nieuwe is ervan af en het is voor de man weer tijd om zich bezig te houden met de dagelijkse gang van zaken.

Het is niet dat de man zijn geliefde minder leuk vindt, het is gewoon allemaal niet meer zo speciaal voor hem.

Wat betreft tijd is er niet per se een vaste periode wanneer de verliefdheid bij mannen over is.

Sommige onderzoeken beantwoorden de vraag: ‘Hoe lang duurt verliefdheid bij mannen’ met 6 maanden, maar er zijn ook onderzoeken die de mannen een jaar de tijd geven.

Het is hoe dan ook niet al te belangrijk om te weten, want als bij een man zijn verliefdheid over is, betekent dat niks voor jullie relatie.

De keuze is meer praktisch dan emotioneel en als vrouw zal je het vaak niet eens door hebben dat een man niet langer meer verliefd is.

Bij vrouwen zit het daarentegen iets anders in elkaar:

Hoe lang duurt verliefdheid bij vrouwen?

Hoe Lang Duurt Verliefdheid En Wat Doe Je Als Het Over Is

Bij vrouwen duurt het langer voordat ze echt verliefd worden, maar als ze dat gevoel eenmaal te pakken hebben, laten ze het niet lang meer los.

Omdat ze zo veel tijd en aandacht hebben besteed aan het voeden van hun verliefdheid, kunnen ze daar heel lang op teren.

Voor de meeste vrouwen is de fase van verliefd zijn ook heel waardevol. Alles krijgt een gouden randje en in die periode voelen ze zich erg geliefd.

Ze vinden het fijn om zich onder te dompelen in hun verliefdheid en zich nergens anders meer mee bezig te houden.

Vrouwen doen ook meer moeite om hun verliefdheid te laten doorbloeien. Ze zullen bijvoorbeeld actief op zoek gaan naar nog meer eigenschappen van hun geliefde waarvan ze kunnen gaan houden.

Stel bijvoorbeeld dat een vrouw er na een paar maanden achter komt dat een man Spaans spreekt, kan ze die positieve eigenschap gebruiken om nog meer en nog langer over hem te zwijmelen.

De verliefdheid stapelt zich bij elke nieuwe vondst op en kan op die manier soms wel jaren duren.

Het tegenovergestelde is bij sommige vrouwen ook waar. Op het moment dat zij erachter komen dat hun geliefde ook slechte eigenschappen heeft, is de verliefdheid al snel minder.

De vraag: ‘Hoe lang duurt verliefdheid bij vrouwen?’, kan dus alleen beantwoord worden aan de hand van hun persoonlijkheid.

Positieve vrouwen kunnen soms wel jaren verliefd zijn, terwijl negatieve vrouwen het soms als na een paar maanden opgeven.

Net als bij het verliefd worden, blijven vrouwen continu de situatie evalueren en opnieuw inschatten. De verliefdheid kan daardoor heel veel ups en downs krijgen.

Het is maar net afhankelijk van de situatie welke kant het op zal schieten.

Wat gebeurt er als je niet meer verliefd bent?

Hoe Lang Duurt Verliefdheid En Wat Doe Je Als Het Over Is

Als je wil weten wat het antwoord is op de vraag: ‘Hoe lang duurt verliefdheid?’, dan wil je natuurlijk ook weten wat er gebeurt als je niet meer verliefd bent.

De meeste stellen zullen die vragen op dezelfde manier beantwoorden. Vaak zie je de eerste tekenen van het niet langer verliefd zijn terug in de dagelijkse activiteiten.

Opeens kost het je veel meer energie om tijd met je geliefde door te brengen. Voorheen wilde je het liefst elke seconde van de dag samen doorbrengen, terwijl je nu merkt dat je ook wat tijd voor jezelf nodig hebt.

Dit is heel normaal. Niemand is gemaakt om de hele tijd met dezelfde persoon om te gaan. Iedereen heeft tijd voor zichzelf nodig om te groeien en tot rust te komen.

Vervolgens komen er ook langzaam irritaties bovendrijven. Dingen die je voorheen niet opmerkte, worden nu opeens irritant.

Het kan bijvoorbeeld zijn dat je geliefde een beetje vergeetachtig is. Als je hem vraagt om iets voor je te doen, komt dat er niet altijd van.

In de verliefde fase was dat je nog niet opgevallen, maar nu schopt het je dagelijkse leven in de war en vind je het irritant.

Veel stellen zullen beamen dat de volgende stap is dat de fysieke aantrekkingskracht afneemt. Daar waar jullie eerst niet van elkaar af konden blijven, is dat nu veel minder.

Jullie kunnen nu naast elkaar slapen zonder dat jullie daarbij de hele nacht tegen elkaar aan liggen.

Ook dit is heel natuurlijk. Je hebt niet alleen tijd voor jezelf nodig, maar ook de ruimte.  

Wees je ervan bewust dat iedere relatie deze fases zal doorlopen en dat dat helemaal niet betekent dat het over is tussen jullie.

Het is gewoon de transitie van krankzinnig verliefd zijn op elkaar, naar een liefdevol samenzijn.

Kan je ervoor zorgen dat je langer verliefd blijft?

Hoe Lang Duurt Verliefdheid En Wat Doe Je Als Het Over Is

De fase van verliefd op elkaar zijn is natuurlijk de allermooiste en daarom zou het mooi zijn als je die een beetje kan oprekken.

We hebben hier een aantal tips voor je verzameld die ervoor kunnen zorgen dat jullie de irritaties nog even kunnen uitstellen:

Wees positief

Als je begint te merken dat je je sneller aan je partner irriteert, is het belangrijk dat je positief blijft.

Het heeft totaal geen zin om tegen hem uit te vallen of ander negatief gedrag, zoals kortaf doen of hem helemaal negeren, te vertonen.

In de eerste plaats is dat natuurlijk niet leuk voor hem, maar ook niet voor jou. Het zal bij jullie allebei zorgen voor een slecht humeur en dat heeft weer invloed op de rest van je dag.

Probeer dus altijd overal een positieve draai aan te geven. Als de eerdergenoemde man weer eens is vergeten om iets voor je te doen, moet je je richten op alle dingen die hij wel goed heeft gedaan.

Die positieve houding zal ervoor zorgen dat hij langer met een positieve blik naar je zal kijken en dat kan ertoe leiden dat zijn verliefdheid langer zal duren.

Focus je niet te veel op de vraag: ‘Hoe lang duurt verliefdheid?’

Hoe Lang Duurt Verliefdheid En Wat Doe Je Als Het Over Is

Als je de hele tijd bezig bent met de vraag: ‘Hoe lang duurt verliefdheid?’, is het over voordat je het door hebt.

Geniet vooral van jullie verliefdheid samen. Richt je niet te veel op wat er komen gaat. Je kan niet tegenhouden dat de verliefdheid niet voor eeuwig duurt.

Wees niet bang bij ieder hobbeltje op de weg. Als hij een wat mindere dag heeft en wat geïrriteerd lijkt, heeft dat niet altijd meteen iets met jou te maken.

Het is niet nodig om je voor te bereiden op wat er komen gaat. Misschien heb jij wel geluk en duurt de verliefdheid tussen jullie veel langer dan gemiddeld!

Daarbij kan jouw gestreste houding een negatieve invloed op jullie verliefdheid hebben. Je partner zal altijd voelen dat er iets aan de hand is en daardoor wat meer afstand gaan voelen.

Doordat je je zoveel zorgen maakt over de duur van jullie verliefdheid, zal dat er juist toe leiden dat de verliefdheid sneller over gaat dan je zou willen.

Praat met elkaar

Hoe Lang Duurt Verliefdheid En Wat Doe Je Als Het Over Is

In iedere relatie moet je altijd met elkaar blijven praten, ook in het begin. Wees dus niet bang om zo nu en dan jullie verliefdheid te evalueren.

Stel bijvoorbeeld dat hij langzaam aan het afknappen is op het feit dat jij in de ochtend wel erg chagrijnig bent.

Dat kan je alleen veranderen als je daarvan afweet. Je kan er alleen vanaf weten, als jullie erover praten. Praten is dus essentieel.

Op die manier kunnen jullie constant schaven aan jullie verliefdheid en op tijd ingrijpen als het over dreigt te gaan.

Ook als de verliefdheid op een gegeven moment toch overgaat, zal deze manier van met elkaar omgaan een gezonde invloed op jullie verdere relatie hebben.

Stellen die veel met elkaar praten, zullen het veel langer met elkaar volhouden en ook nog eens eens een veel gezondere relatie hebben.

Opnieuw verliefd worden

Hoe Lang Duurt Verliefdheid En Wat Doe Je Als Het Over Is

Nu we antwoord hebben op de vraag: ‘Hoe lang duurt verliefdheid?’, zullen we tot slot kijken of verliefdheid iets is dat eenmalig is.

Sommige romantische mensen geloven erin dat je maar één keer in je leven echt verliefd zal worden.

Daarentegen zijn er ook een heleboel mensen die zeggen dat de eerste verliefdheid juist het allerheftigste is.

Opnieuw verliefd worden kan op twee manieren. Je kan natuurlijk opnieuw verliefd worden op een nieuw persoon, maar je kan ook opnieuw verliefd worden op iemand waar je al langer een relatie mee hebt of op iemand waarmee je al eerder een relatie hebt gehad.

In de meeste gevallen wordt nieuwe verliefdheid met een oude of bestaande verliefde veroorzaakt doordat je elkaar weer in een ander licht ziet.

Samen nieuwe dingen proberen is een goede eerste stap om weer verliefd op elkaar te worden.

In een relatie kan je vervallen in een sleur. Jullie kijken bijvoorbeeld veel samen televisie en daardoor vergeten jullie om nog aandacht aan elkaar te besteden.

Door samen iets nieuws te ondernemen, kunnen jullie elkaar weer opnieuw ontdekken. De nieuwe eigenschappen van je partner kunnen er daarbij voor zorgen dat je ook weer opnieuw verliefd wordt op je partner.

Dus, hoe lang duurt verliefdheid?

Hoe Lang Duurt Verliefdheid En Wat Doe Je Als Het Over Is

De conclusie van dit artikel is dat het niet te voorspellen is hoe lang verliefdheid precies zal duren. Bij iedere verliefdheid anders.

Het is afhankelijk van geslacht, de situatie en iemands persoonlijkheid. Wat wel duidelijk is, is dat je je geen zorgen hoeft te maken over het feit dat verliefdheid een keer over zal gaan.

Je kan het niet tegenhouden en dat moet je ook niet willen. Het is heel natuurlijk dat je op een gegeven moment niet meer verliefd op elkaar zal zijn.

Geniet daarom van de periode dat jullie nog wel verliefd op elkaar zijn en laat dat langzaam overgaan in verliefdheid!

PinFlight Image