Skip to Content

Hoe Vrouwen Gerespecteerd Dienen Te Worden: We Zijn Blij Dat Je Dit Vandaag Wilt Weten

Hoe Vrouwen Gerespecteerd Dienen Te Worden: We Zijn Blij Dat Je Dit Vandaag Wilt Weten

Als je je afvraagt hoe je vrouwen kunt respecteren neem je al een stap in de juiste richting. Het feit dat je hier mee bezig bent is alleen al erg verfrissend.

Leren hoe je vrouwen moet respecteren is helemaal niet zo ingewikkeld. Door de gouden regel te volgen, behandel anderen zoals je zelf graag behandeld zou willen worden, zit je goed.

Maar ik ben er ook van bewust hoe onze patriarchen samenleving alle mannen en zelfs vrouwen heeft geconditioneerd om vrouwen niet te respecteren vanwege hun lichaam, geef, enzovoorts. Dus er zullen misschien momenten zijn waarop je er zeker van bent dat je volkomen respectvol bent, maar daarin in feite tekortschiet.

Vrouwen verdienen respect

Dit is geen nieuws. Vrouwen hebben altijd respect verdiend, maar vanaf jongs af aan hebben vrouwen geleerd om maar te knikken en beleefd te zijn, ondanks dat iemand respectloos tegen ze deed, om zo drama te voorkomen of beschouwd te worden als “gek”. Hoewel sommige vrouwen je erop aanspreken, zullen anderen zich stil houden als je iets ongevoeligs zegt.

Voordat je leert hoe je precies vrouwen moet respecteren moet je leren en geloven dat vrouwen jou respect verdienen. Net als burgerrechten en homorechten kun je niet mensen die anders zijn respecteren alleen omdat je denkt dat dat zo hoort, maar omdat je weet dat dat hoort.

Sta eens in haar schoenen.

Veel mannen beweren dat ze weten hoe ze vrouwen moeten respecteren omdat ze een zus of een moeder hebben. Maar dit is geen excuus, redenering, of iets anders. Een vrouwelijk familielid hebben zou geen invloed moeten hebben op je gevoel van respect.

Denk er eerder aan hoe jij je zou voelen als je net zo behandeld zou worden zoals vrouwen vaak meemaken.

Hoe zou jij je voelen als mannen om je heen zeggen dat je houding of zelfverzekerdheid aan je menstruatie te wijten is? Stel je voor dat je na wordt geroepen op straat terwijl je naar je werk gaat.

Hoe zou jij je voelen als je je leuk aankleedde omdat je er een goed gevoel bij kreeg en dan aangerand zou worden of verkracht?

Wat als je als enige op kantoor wordt gevraagd om koffie te halen voor de rest? Hoe zou jij je voelen als je minder zou verdienen dan je collega’s die exact hetzelfde werk doen?

Wat als je werd beoordeeld op elke beslissing die je maakt? Als je gehaat zou worden omdat je liever tijd steekt in een baan dan in het krijgen van kinderen, of andersom?

Denk aan al die zaken als je de volgende keer in de nabijheid van een vrouw bent, of ze nou familie is of niet.

Hoe vrouwen gerespecteerd dienen te worden *ALTIJD*

Niemand is perfect. En ja, mannen zouden niet hoeven op te letten op alles wat ze zeggen over vrouwen of tegen vrouwen. En ja, niet ALLE mannen zijn respectloos, vallen vrouwen lastig of hebben verkeerde bedoelingen. Maar degenen voor wie dit wel geldt hebben er voor gezorgd dat goede mannen nog beter hun best moeten doen.

#1 Spreek je uit tegen onrecht. Als man ben je bevoorrecht. Als je ziet dat een vrouw wordt lastiggevallen, gebruikt, behandeld wordt als minderwaardig, gebruik dan je voorrecht om haar te helpen. Blijf niet gewoon stil omdat je je er niet in wil mengen of omdat het niet jouw plaats is, want dat is het wel.

Als een man die vrouwen respecteert is het jouw plicht om op te staan voor wat juist is. Je hebt het vermogen om iets te doen zonder gevolg. Neem de verantwoordelijkheid om anderen te dwingen om ook respect voor vrouwen te hebben.

#2 Accepteer nee als antwoord. Of je een vrouw nou uitvraagt, een vrouw op kantoor met iets helpt, of een van je vrienden om je een gunst te verlenen, accepteer haar antwoord.

Als je een mannelijke college om hulp zou vragen en hij zou zeggen dat hij het te druk had zou je je er gewoon overheen zetten, maar als een vrouw hetzelfde zou zeggen, denk dan niet dat ze een bitch is, onbehulpzaam, of ongesteld. Accepteer haar antwoord en zet je eroverheen. Als je een vrouw mee uitvraagt en ze dat heeft afgeslagen, dan heeft ze geen interesse. Klaag niet over de friendzone.

Haar vriendschap is geen troostprijs. Haar afwijzing maakt je niet minder mannelijk. Je reactie maakt wie jij bent, niet je eigenaarschap of controle over vrouwen. Respecteer een vrouw op haar woord, net zoals je dat bij een man zou doen.

#3 Zou je je zo gedragen als je moeder het zou zien? Dit is een goede test om te kijken of je wel of niet respectvol bent. Als je het niet zeker weet, stel jezelf dan de volgende vraag. Zou je je comfortabel voelen als je dit zei of deed waar je moeder bij was? Als het antwoord nee is, stop er dan mee, want het is respectloos.

Als je vrouwen niet kunt behandelen zoals je zelf behandeld zou willen worden of verwacht behandeld te worden, behandel vrouwen dan zoals je moeder van je zou verwachten.

#4 Heb GEEN bepaald beeld van hoe een vrouw hoort te zijn. Of dit nou een vrouw is die je kent of die je net hebt ontmoet, verwacht niet meteen dat ze beleefd, vriendelijk of volgzaam is. Ja, sommige vrouwen houden van een heer die deuren openhoudt en hun jas aanbiedt als ze het koud hebben. Andere vrouwen worden hier niet warm van. En dat is ook prima.

Geen van deze gedragspatronen maken een vrouw meer of minder vrouwelijk. Dus accepteer haar zoals ze is. Denk niet dat ze oppervlakkig is omdat ze make-up draagt. Jij zou ook niet op je uiterlijk beoordeeld willen worden of op hoe andere mannen zich gedragen, dus gun haar dezelfde behandeling.

#5 Zeg NIET “je bent niet zoals andere meisjes”. Want als je dat doet zal zij meteen denken, wat is er mis met andere meisjes? Jij zal misschien denken dat dit een compliment is, en dat zal misschien zo zijn in de ogen van een man, maar vrouwen respecteren grotendeels andere vrouwen. Om te weten te komen hoe je vrouwen moet respecteren kun je niet selectief zijn, je hebt respect voor allemaal.

Door de vrouw in je leven te laten zien dat je alle vrouwen gelijk behandelt en hen allen respecteert zal ze zien dat je respect authentiek is.

#6 Luister. Ja, dit klinkt simpel, maar het is algemeen bekend dat mannen continu vrouwen onderbreken in alle aspecten van hun leven. Op het werk, thuis, overal. Dus, de volgende keer dat een vrouw haar mening deelt of je een verhaal vertelt, luister. Luister en reageer op wat ze echt net zei, niet wat je denkt dat ze zei.

#7 Mansplain NIET. Dit is misschien een van de meest bekende en betuttelende manieren om respectloos te zijn tegenover een vrouw, en jammer genoeg weten veel mannen niet dat ze dit doen. Als een vrouw iets met je deelt, doe dan niet alsof je meer weet dan zij.

Het maakt niet uit wat het onderwerp is, haar woorden verdraaien om de illusie te wekken dat je helpt of iets oplost is niet alleen respectloos, maar beledigend en eerlijk gezegd nogal arrogant. Je bent niet slimmer dan een vrouw alleen omdat je een man bent, een diploma hebt, of ouder bent. Zie haar gedachten op hetzelfde niveau als je bij een man zou doen.

Zou je een mannelijke college betuttelen? Zou je je zo opstellen dat het lijkt alsof je meer weet dan hij? Of zou je respect hebben voor wat hij zegt? Behandel haar ook zo.

#8 Het is niet ALLE vrouwen. Vrouwen zijn niet perfect. Dat is geen geheim. Maar alleen omdat een vrouw tegen je heeft gelogen, vreemd is gegaan of je heeft afgewezen betekent dat niet dat alle vrouwen hetzelfde zijn. Net zoals dat mannen vrouwen continu vertellen dat niet alle mannen verkrachters zijn moet je vrouwen hetzelfde voordeel van de twijfel gunnen.

Misschien zijn niet ALLE mannen gevaarlijk of gewelddadig. Maar je beseffen dat er genoeg mannen rondlopen die gevaarlijk en gewelddadig zijn om vrouwen bang te maken om over straat te lopen, hun favoriete jurk aan te trekken, een date te weigeren, is iets waar je bij stil moet staan.

Heb je ooit voor je leven gevreesd omdat iemand op hetzelfde moment bij de kroeg naar buiten ging? Heb je ooit de straat overgestoken omdat er een man achter je liep? Ben je ooit nerveus geweest toen je na je werk naar je auto liep? Vrouwen moeten hier elke dag mee leven.   

Niet alle mannen verdienen deze angst, maar er zijn zoveel enge mannen dat vrouwen niet zonder angst kunnen leven. Dus de volgende keer dat je “niet alle mannen” zegt, onthoud dit dan.

#9  Geloof haar. Het is zo respectloos om aan een vrouw te twijfelen. Als ze je vertelt dat haar baas haar anders behandelt dan anderen, zeg dan niet dat ze zich dingen inbeeldt. Zeg niet dat het tussen haar oren zit. Zeg haar dat dat klote is.

Als ze je vertelt over een aanranding of hoe ze op werk werd lastig gevallen zeg dan niet dat ze het verkeerd heeft opgevat of dat ze een langere rok had moeten dragen. Het is niet jouw plaats om zulke dingen te zeggen. En het is zeldzaam dat vrouwen zoiets dergelijks verzinnen om aandacht te krijgen. Er zijn zoveel andere manieren om dat voor elkaar te krijgen.

Niemand wil een slachtoffer zijn. Zeker als het slachtoffer constant de schuld krijgt.

Vrouwen verdienen het om gelijk, respectvol en vriendelijk behandeld te worden. Dus als je je druk maakt over hoe je vrouwen met respect moet behandelen doe je toch iets goed.