Iedereen denkt wel eens: ‘Ik voel me niet goed’. Soms weet je zelf dat het waarschijnlijk de volgende dag weer over zal zijn, maar het kan ook structureel zijn.
Op dat moment is in het in de eerste plaats goed om te weten dat het heel normaal is. Iedereen worstelt wel eens met deze gevoelens.
Je hoeft je niet te schamen voor wat je voelt.
Als je denkt: ‘Ik voel me niet goed’, wordt je waarschijnlijk overspoeld door negatieve emoties. Het is dan makkelijk om te vergeten wat je nog meer moet onthouden.
Om het allemaal wat makkelijker voor je te maken hebben we hier alvast 13 dingen voor je op een rijtje gezet.
1. Zoek op tijd hulp
Natuurlijk heeft iedereen wel eens een dag waarop je wakker wordt en denkt: ‘ik voel me niet goed’.
Het wordt pas een probleem wanneer je heel vaak wakker wordt met deze gedachte. Bij langer dan een week kan je eigenlijk al niet meer spreken van een dipje en wordt het tijd om eens na te denken over het zoeken van hulp.
Die hulp hoeft lang niet altijd uit een professionele hoek te komen. Soms kan het al helpen om eens tegenover je beste vrienden de zin: ‘Ik voel me niet goed’ uit te spreken.
Wie weet hebben je vrienden wel dezelfde problemen en komen jullie er uiteindelijk samen uit. Het kan ook gebeuren dat je vrienden helaas niet weten hoe ze je moeten helpen.
Dat is helemaal niet erg. Het feit dat ze er voor je zijn is al genoeg. Alleen al uitspreken dat je je niet goed voelt kan voor jezelf een groot verschil maken.
De eerste stap bij ieder probleem is altijd het erkennen van het probleem en dat heb jij nu in ieder geval nu achter de rug.
Je kan nu eenmaal niet alles in je eentje oplossen en gelukkig hoeft dat ook niet. Schakel de hulp van een ander in en gun jezelf de mogelijkheid om je problemen veel sneller op te lossen dan je voor mogelijk had gehouden.
2. Bedenk je dat je niet de enige bent die denkt: ‘Ik voel me niet goed’
Zoals al eerder gezegd wordt iedereen wel eens wakker met het idee ‘Ik voel me niet goed‘. Het is namelijk onmogelijk om je altijd maar goed te voelen.
Bedenk je dus altijd dat je niet de enige op de wereld bent die zich op dit moment zo voelt. Samen met jou zijn er miljoenen anderen die door hetzelfde proces gaan.
Het feit dat je ze niet kent hoeft daarbij niks uit te maken. In je achterhoofd weten dat je niet de enige bent die met deze problemen worstelt kan soms al meer dan genoeg zijn.
Typ op het internet eens de woorden ‘Ik voel me niet goed’ in. Je zal er al snel achter komen dat er veel artikelen zoals deze zijn waarin wordt besproken waarom je je zo voelt en wat je er aan kan doen.
Het lijkt wel alsof al deze stukken speciaal voor jou geschreven zijn, want ze beschrijven allemaal precies hoe jij je voelt.
Misschien kan je online ook in contact komen met mensen die zich hetzelfde voelen. Dat is minder eng dan tegenover je eigen vrienden moeten opbiechten dat het niet goed met je gaat, maar je kan toch je verhaal kwijt.
De mogelijkheden online zijn eindeloos en daardoor heeft het totaal geen zin om hier alleen doorheen te gaan.
3. De oplossing is voor iedereen anders
Als je door anderen of online wat oplossingen vindt voor de kwestie ‘Ik voel me niet goed’, wil je alles natuurlijk meteen proberen.
Let daarbij wel op dat niet alles dat voor een ander werkt, ook werkt voor jou. Daar waar de ene persoon super gemotiveerd kan raken door een uurtje sporten, kan jij er juist alleen maar meer door in de put raken.
Dit betekent niet dat je van niemand meer advies moet aannemen. In tegendeel. Het betekent juist dat je zo veel mogelijk verschillende dingen moet proberen.
Als je je niet goed voelt, ben je geneigd om snel op te geven en daardoor is dit extra moeilijk. Opgeven is het laatste wat je in deze situatie moet doen.
Wanneer je eerste pogingen tot jezelf een beter gevoel geven mislukken, bestaat er een kans dat je je nog slechter gaat voelen.
Dat is helemaal niet erg. Sla gewoon een dag over en begin pas weer op het moment dat je voelt dat je daar genoeg energie voor hebt. Ook als dat nog twee of drie weken duurt is dat helemaal geen probleem.
Op een dag zal je vanzelf een oplossing vinden die voor jou werkt. Voor je het weet sta je niet meer langer op met het gevoel van ‘Ik voel me niet goed’.
4. Tegenslagen zijn onderdeel van het leven
Je krijgt in het niet altijd wat je wil en dat moet je ook leren accepteren. Denk jij ‘Ik voel me niet goed’ omdat je het gevoel hebt dat je meer tegenslagen moet verwerken dan een ander?
Dan kan ik je meteen vertellen, meid dat is niet waar. Oké, misschien heb je het op dit moment zwaarder dan de mensen uit je directe omgeving.
Het is inderdaad waar dat je collega met hetzelfde salaris gemakkelijker rond kan komen omdat zij geen studieschuld hoeft af te betalen. Dat betekent niet dat zij geen tegenslagen heeft gekend.
Iedereen komt wat betreft tegenslagen een keer aan de beurt. Daarbij weet je vaak nog niet eens een kwart van iemands levensverhaal.
Wie weet hoe hard je collega hiervoor heeft gewerkt om die schulden te kunnen afbetalen. Je hebt geen idee welke andere aspecten van haar leven misschien niet zo makkelijk verliepen.
Het feit dat jij denkt: ‘Ik voel me niet goed’ heeft met niemand anders iets te maken. Niemand is jou iets verschuldigd. Het heeft totaal geen zin om afgunstig te zijn tegenover anderen die het beter lijken te hebben.
Op deze manier zal je in een vicieuze cirkel belanden waarbij je anderen altijd verantwoordelijk houdt voor de tegenslagen die je zelf moet verwerken.
5. Jij bent degene die bepaalt of je het gevoel van ‘Ik voel me niet goed’ hebt of niet
Natuurlijk kan je anderen altijd vragen om je te helpen wanneer je denkt: ‘Ik voel me niet goed’. Maar uiteindelijk is jezelf goed voelen iets wat je vooral zelf moet doen.
Je moet je in de eerste instantie zelf bedenken waar je gevoel vandaan komt en vervolgens is het ook aan jou om te bepalen hoe je dat gaat oplossen.
De oplossing moet je ook volledig zelf uitvoeren. Je vrienden kunnen je steunen, maar jij bent degene die zichzelf moet pushen om resultaat te behalen.
Zie het als het lopen van een marathon. Je vrienden kunnen je de juiste schoenen geven, een trainingsprogramma voor je opstellen en zelfs letterlijk naast je gaan lopen.
Maar uiteindelijk is het jouw lichaam dat over die streep moet en het zwaarste werk moet je daarbij toch echt zelf doen. Als je je weer goed wil voelen en gelukkig wil zijn, ligt je lot in je eigen handen.
Dat betekent dat je een aantal hele zware momenten in het vooruitzicht hebt. Net als wanneer je voor een marathon traint.
Bedenk je daarbij dat je hard moet werken om over die finish te komen, maar dat niemand het van je kan afpakken als je het hebt gered. De prijs is je eigen geluk en dat is de meest waardevolle prijs in het leven.
6. Het is niet erg om te falen
De weg van ‘Ik voel me niet goed’ tot ‘Ik voel me wel goed’ is lang. Vaak wat langer dan je van tevoren bedacht had. Het is daarbij belangrijk om je te bedenken waarom je je zo voelt.
De kans is groot dat je je slecht voelt omdat je vindt dat je hebt gefaald. Je had hele andere verwachtingen voor dit moment in je leven dan dat de realiteit er nu uitziet.
Je hebt een bepaalde leeftijd bereikt, maar niet de doelen die je daarbij voor jezelf gesteld had. Op professioneel als persoonlijk vlak vindt je dat je hebt gefaald.
Onthoud dat het niet erg is om te falen. Van falen wordt je sterker en zal je nieuwe levenslessen trekken.
Daarbij moet je ook je definitie van falen bijstellen. Oké, je hebt de doelen die je jezelf hebt gesteld niet gehaald, maar is dat echt erg?
Zijn die doelen in de eerste plaats nog wel wat je nu wil of ben je eigenlijk wel tevreden met alle kansen die je hebt gecreëerd door andere keuzes te maken?
Jij bent degene die bepaalt wat falen is en het is helemaal niet erg om die definitie af en toe eens aan te passen. Evalueer alles opnieuw en bekijk eens of je nu echt gefaald hebt.
7. Denk aan de dingen die je wel hebt
Het is een typische houding om te denken: ‘Ik voel me niet goed’ omdat je je alleen maar richt op alles wat je niet hebt. Je hebt geen koopwoning en geen relatie en daardoor voel je je slecht.
Wat je vergeet is dat je wel genoeg geld hebt om een paar keer per jaar op vakantie te gaan en dat je vriendenkring groot genoeg is om altijd ten minste één iemand mee te nemen.
Wees dankbaar voor de dingen die je wel hebt in plaats van je te concentreren op alles wat je niet hebt. Dankbaarheid is een hele mooie eigenschap, maar helaas wordt deze al snel vergeten door mensen die denken: ‘Ik voel me niet goed’.
Het is een makkelijke oefening. Iedere keer dat jij je niet goed voelt door iets dat je niet hebt, moet je eens nadenken over alle dingen die je wel hebt.
Je zal er al snel achter komen dat het gevoel van ‘Ik voel me niet goed’ misschien helemaal niet nodig is. Er zijn genoeg dingen in je leven die wel heel goed gaan.
Is dat niet genoeg? Denk dan ook eens na over alles wat er nog voor je in het verschiet ligt. Je werkt bijvoorbeeld hard genoeg om binnenkort een mooie promotie te kunnen maken.
Als je nu nog geen relatie hebt, betekent dat niet dat die helemaal nooit zal komen. Sommige dingen hebben nu eenmaal tijd nodig en er zal een punt komen waarop alles op zijn plek valt en jij alles hebt wat je hartje begeert.
8. Jezelf met anderen vergelijken heeft geen zin
Het is makkelijk om te denken: ‘Ik voel me niet goed’ als je jezelf continu blijft vergelijken met anderen.
In de eerste plaats ben je vaak helemaal niet in de positie om echt te weten wat er in het leven van een ander speelt.
Op sociale media lijkt alles vaak veel mooier dan het is en zelfs je beste vrienden durven vaak niet helemaal eerlijk tegen je te zijn.
Jezelf niet goed voelen omdat je denkt dat iemand anders zich wel goed of beter voelt, heeft dus totaal geen zin.
Dat stel waarvan jij denkt dat ze een perfecte relatie hebben? Zij maken waarschijnlijk meer ruzie dan wie dan ook. Die vriendin die altijd op ieder feestje is? Zij huilt zichzelf waarschijnlijk iedere avond in slaap omdat ze zo eenzaam is.
Laat je dus vooral niet misleiden door het idee dat je van een ander hebt. Het is niet gezond om je gevoel over jezelf daardoor te laten bepalen.
Jij bent de enige die bepaalt of je in de ochtend wakker wordt met het gevoel van: ‘Ik voel me niet goed’. Niemand anders.
9. Ga niet akkoord met minder dan je verdient om snel van het gevoel van ‘Ik voel me niet goed’ af te komen
Soms denk je ‘Ik voel me niet goed’ met een bepaalde reden. Je denkt dat je je zo voelt omdat je bijvoorbeeld geen relatie hebt.
Veel mensen willen dit probleem oplossen door maar zo snel mogelijk een relatie aan te gaan. Dat werkt natuurlijk niet.
In de eerste plaats heeft het tijd nodig om een relatie met iemand op te bouwen en daarbij duurt het lang voordat je de juiste persoon hebt gevonden.
Een overhaaste beslissing als deze gaat niks oplossen. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld wanneer je een baan aanneemt om zo snel mogelijk aan het werk te kunnen.
Je kan soms beter even wachten totdat je een baan vindt die echt bij je past. Zo weet je zeker dat je gelukkig zal blijven en niet op een ochtend weer wakker wordt en denkt: ‘Ik voel me niet goed’.
Ga nooit akkoord met minder dan je verdient en nodig hebt. Je weet zelf wat je gelukkig zal maken op de lange termijn. Dingen die je alleen nu gelukkig zullen maken hebben geen meerwaarde.
Onderschat daarbij je eigenwaarde niet. Je kan beter mikken op meer dan je waard bent, dan dat je akkoord gaat met veel minder dan je waard bent. Durf daarin een beetje arrogant en zelfverzekerd te zijn.
10. Het is helemaal oké om alleen te zijn
Het niet hebben van een relatie is in dit artikel al een paar keer eerder naar voren gekomen als reden om te denken: ‘Ik voel me niet goed’.
In de wereld van vandaag krijg je het namelijk flink te verduren als je boven een bepaalde leeftijd nog steeds alleen bent.
Je familieleden vragen je elke Kerst weer opnieuw waarom je nog geen vriend hebt. Hoe kan het nu dat zo’n leuke meid nog steeds alleen is?
Na een tijdje ga je dat vanzelf geloven. Het feit dat je nog alleen bent is niet goed, ook als het een bewuste keuze is.
Daarom ben ik hier om je nog eens te vertellen dat het helemaal oké is om alleen te zijn. Jij hebt geen relatie nodig om je goed te voelen en het komt niet doordat je geen relatie hebt dat je nu denkt ‘Ik voel me niet goed’.
Laat je door niemand vertellen hoe je je leven moet leven. Jij begint pas aan een relatie als voor jou de tijd rijp is. Misschien is dat volgende week, misschien pas over tien jaar, wie weet.
Neem de tijd. Zo voorkom je dat je overhaaste beslissingen maakt en daar zal je jezelf later dankbaar voor zijn.
11. Denk na over je toekomst en je verleden
Als je het even niet meer ziet zitten en denkt: ‘Ik voel me niet goed’, is het altijd verstandig om eens aan de toekomst te denken.
Ongetwijfeld zijn er eerder in je leven momenten geweest waarop je dacht: ‘Ik voel me niet goed’ en daarna kwam je er altijd weer bovenop.
Ook deze keer zal je er weer bovenop komen. Niks is voor altijd en jouw toekomst heeft nog zo veel mooie dingen in het verschiet liggen. Je zal oneindig veel nieuwe mensen ontmoeten en nieuwe dingen leren.
Hoe je leven er vandaag de dag uitziet kan over een jaar helemaal anders zijn. Neem een voorbeeld uit je eigen geschiedenis. Kijk eens naar waar je een of twee jaar geleden was en hoe ver je sinds die tijd bent gekomen.
Die mogelijkheden zijn er nu nog steeds. De kans is ontzettend groot dat je je over een tijdje veel beter voelt en dat een groot deel van je problemen zichzelf hebben opgelost.
Het leven bestaat nu eenmaal uit ups en downs en sommige dingen hebben tijd nodig. Houd je vast aan wat de toekomst je allemaal te bieden heeft en laat die gedachte je door deze moeilijke tijd heen slepen.
Je weet nooit wat je toekomst voor jou in petto heeft. Geef dus niet zomaar op.
12. Je hebt genoeg tijd, maar niet genoeg om te verspillen aan het denken ‘Ik voel me niet goed’
Wanneer je denkt: ‘Ik voel me niet goed’, moet je jezelf aan de ene kant genoeg tijd geven om uit te vinden hoe je dit probleem gaat aanpakken.
Anderzijds moet je je ook bedenken dat je niet te veel tijd moet verspillen met je slecht voelen. Deze tijd kan je namelijk op een veel productievere manier gebruiken.
Thuis zitten en niks doen omdat je je slecht voelt heeft totaal geen zin. Je bereikt er precies niks mee en de situatie zal er zeker niet door veranderen.
Bedenk dus voor jezelf wat een redelijke deadline is. Heb je nog maar net het gevoel van ‘Ik voel me niet goed?’, dan is soms een dagje even niks doen meer dan genoeg.
Heb je dat gevoel al veel langer? Dan heb je waarschijnlijk iets meer tijd nodig. In dit geval weet je zelf wat wel of niet goed voor je is.
Stel voor jezelf een heldere deadline. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je volgende week maandag gaat beginnen met het aanpakken van je problemen.
Op die manier heb je echt een stok achter de deur en kan je niet langer excuses bedenken voor waarom je iets niet zou doen.
13. Er is meer in het leven dan werk
Veel mensen die denken ‘Ik voel me niet goed’, hebben te veel stress van hun werk. Ze vinden het moeilijk om een balans te vinden tussen een succesvolle carrière en een goedlopend sociaal leven.
Te veel van hun tijd wordt besteed aan werk. Soms gaan ze zelfs thuis in hun vrije tijd door met werken.
Dat begint heel onschuldig met het beantwoorden van een paar e-mails in het weekend, maar vervolgens mondt dat uit in thuis nog urenlang doorwerken. Dat gaat ten koste van de andere leuke dingen in het leven.
Als je op dat punt bent beland is het goed om je te bedenken dat er zo veel meer in het leven is dan alleen werk.
Natuurlijk is het belangrijk om genoeg inkomsten te hebben om jezelf staande te houden, maar vrije tijd is net zo belangrijk.
Neem je werkzaamheden dus eens goed onder de loep. Is het het waard om iedere ochtend wakker te worden met het gevoel van ‘Ik voel me niet goed’, of kan je beter voor jezelf kiezen en minder gaan werken?
Kijk of je een deel van je inkomsten kan missen of dat je ergens anders minder kan werken voor hetzelfde geld. Een groot deel van je tijd breng je door op je werk en het is zonde als je er geen goed gevoel van krijgt.