Skip to Content

7 Redenen Waarom Fouten Maken Mag (En Soms Zelfs Moet)

7 Redenen Waarom Fouten Maken Mag (En Soms Zelfs Moet)

Iedereen weet dat het een onderdeel van het leven is om fouten te maken, maar niet iedereen beseft zich ook dat fouten maken mag.

Sterker nog, het is juist gezond om af en toe een foutje te maken. Maar wanneer is iets fout?

Over het algemeen wordt gesproken van een fout als het resultaat van je actie niet overeenkomst met je verwachting of de standaard. Iets gaat dus niet zoals het volgens jou, of je omgeving, zou moeten gaan.

Een voorbeeld daarvan is dat je per ongeluk met twee mensen tegelijk afspreekt. Je bent vergeten dat je al een afspraak had staan, waardoor je iemand teleur moet stellen.

Je fout is dat je een dubbele afspraak hebt ingepland en het gevolg is dat één van je afspraken niet door kan gaan.

Fouten zijn heel belangrijk in onze samenleving. Bij een sollicitatiegesprek wordt bijvoorbeeld vaak gevraagd welke fouten je in het verleden hebt gemaakt.

Bij je antwoord is het niet zo zeer belangrijk wat je fout hebt gedaan. Je nieuwe werkgever wil graag weten wat jij hebt gedaan om deze fout te herstellen.

Dat zegt namelijk veel over je persoonlijkheid. Iemand die weet dat fouten maken mag en ze ook kan oplossen, is een goede aanwinst voor ieder bedrijf.

Mensen die zeggen dat ze nog nooit een fout hebben gemaakt, zijn erg ongeloofwaardig. Fouten maken is menselijk en het is onmogelijk om zonder fouten te maken door het leven te gaan.

Ook bij kinderen wordt het maken van fouten aangemoedigd. Iedere keer dat zij iets fout doen, worden ze aangespoord om het nog een keer te proberen en zo van hun fouten te leren.

Maar wees gerust, ook in je volwassen leven is het maken van fouten toegestaan. Lees hier waarom:

Dit is waarom fouten maken mag:

1. Je kan van je fouten leren

7 Redenen Waarom Fouten Maken Mag (En Soms Zelfs Moet)

Iedereen weet dat je van je fouten kan leren. Daar komt ook het gezegde ‘Een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen’ vandaan.

Als je iets de eerste keer fout hebt gedaan, weet je de volgende keer dat je het op een andere manier moet aanpakken.

Dat geldt voor je professionele, maar ook voor je sociale leven. Op je werk is het bijvoorbeeld heel goed om een keer een opdracht aan te nemen waar je eigenlijk nog niet klaar voor bent.

Je leert dan waar je grenzen liggen en hoe veel je nog moet groeien om je werk optimaal te kunnen uitvoeren. Fouten maken mag niet alleen, in dit geval lijkt het zelfs noodzakelijk.

In je sociale leven maak je bijvoorbeeld wel eens de fout door voor de verkeerde persoon te kiezen. Je begint bijvoorbeeld toch een relatie met die man waarvoor iedereen je van tevoren heeft gewaarschuwd.

Na een tijdje kom je erachter dat hij inderdaad niet te vertrouwen is en dat het nooit zal werken tussen jullie. Je hebt dan geleerd dat je de volgende keer beter naar je omgeving moet luisteren en beter moet nadenken voordat je een relatie met iemand begint.

Het is niet altijd meteen duidelijk wat je van een gemaakte fout kan leren, maar uiteindelijk zal je altijd merken dat je er beter uit bent gekomen.

Leer je niet van de fout zelf, dan leer je wel van de manier waarop je hem oplost. Probleemoplossend vermogen is niet voor niks een hele sterke eigenschap bij iedere sollicitatie.

Dat geldt niet alleen voor de fouten die je zelf maakt, maar ook voor de fouten die anderen maken. Wees je er dus van bewust dat fouten maken mag en straf anderen er niet op af.

2. Fouten maken mag omdat iedereen wel eens een fout maakt

7 Redenen Waarom Fouten Maken Mag (En Soms Zelfs Moet)

Het is heel normaal om te denken dat jij de enige in de wereld bent die wel eens een fout maakt.

Na het maken van een fout ben je de hele dag chagrijnig. Je kan nergens anders aan denken en in je hoofd blijf je maar scenario’s afspelen waarin je een andere beslissing maakt.

Dit is allemaal verloren tijd, want je kan niet tijdreizen en de beslissing terugdraaien. Je kan beter nadenken over de manier waarop je de situatie het beste kan oplossen en hoe je in het vervolg kan voorkomen dat je dezelfde fout maakt.

Op dit moment is het goed om eens met je vrienden te praten. Zij maken natuurlijk ook fouten en daardoor zal je er achter komen dat je helemaal niet alleen bent!

Geen mens is perfect. Gelukkig maar, anders zou de wereld wel heel saai wezen. Iedereen maakt wel eens een fout en dat laat zien dat je een mens bent.

Maak je dus vooral niet te druk als je een keer iets stoms doet. Zo lang jij voor jezelf accepteert dat fouten maken mag, zal je er veel beter mee om kunnen gaan.

Soms is het fijn om te zien dat iemand tegen wie je opkijkt ook fouten maakt. Je baas maakt ook wel eens een foute beslissing.

De manier waarop hij daarmee omgaat, zegt veel over zijn karakter. Mensen die ontkennen dat ze een fout hebben gemaakt, zijn vaak erg onzeker.

Ze durven niet te laten zien dat ze niet perfect zijn en daarom proberen ze hun fouten voor iedereen te verbergen.

Iemand die daarentegen juist meteen de verantwoordelijkheid neemt, staat veel sterker in zijn schoenen. Deze persoon zal daadwerkelijk leren van zijn fouten en daar weer sterker uitkomen.

3. Een tweede poging is soms beter

7 Redenen Waarom Fouten Maken Mag (En Soms Zelfs Moet)

Als alles meteen vanaf de eerste poging goed gaat, blijft er weinig ruimte over voor ontwikkeling.

Wanneer je een fout maakt en iets nog een keer moet doen, bestaat er een kans dat het resultaat de tweede keer nog beter is.

Soms heb je gewoon je dag niet en gaat er iets fout. Probeer het de volgende dag weer en je zal zien dat je hetzelfde veel beter doet.

Dat is het grote voordeel van fouten maken en ook een van de voornaamste redenen dat fouten maken mag.

Lukt de tweede poging ook niet? Dan is er altijd nog de derde en de vierde, misschien moet je iets wel tien keer fout doen voordat je het gewenste resultaat bereikt.

Dat is helemaal niet erg. Denk aan alle grote uitvindingen die ons dagelijks leven zo veel gemakkelijker maken. Thomas Edison heeft waarschijnlijk honderden fouten gemaakt voordat hij de gloeilamp uitvond.

Daar denkt nu toch niemand meer aan? Iedereen richt zich alleen op het eindresultaat. Zo lang dat goed is, zal niemand je aan al je fouten herinneren.

Sterker nog, sommige dingen moet je fout doen voordat je ze goed kan doen. Als kind maak je eerst de fout door een paar keer van je fiets te vallen en pas daarna leer je hoe het echt moet.

Zo werkt het eigenlijk met alles. De eerste keer dat jij de fout maakt om tegen je vriend te schreeuwen, merk je dat hij daar heel slecht op reageert. Bij je volgende poging kies je dus voor een andere aanpak.

Wees daarom ook niet bang om anderen te wijzen op hun fouten. Geef aan dat fouten maken mag en dat iets beter op een andere manier aangepakt kan worden. Daar groeit niet alleen de ander van, maar ook jij zelf.

4. Fouten werken motiverend

7 Redenen Waarom Fouten Maken Mag (En Soms Zelfs Moet)

Wanneer je een fout maakt kan je twee dingen doen. Je kan je hele humeur laten verpesten en opgeven, maar je kan ook gemotiveerd raken en doorpakken.

Aan een verpest humeur heb je niks. Niet alleen is je hele dag waardeloos, je komt er ook niet verder mee.

Je fout gaat zichzelf niet herstellen en als je gedemotiveerd raakt, loop je alleen maar meer kansen mis.

Dingen niet doen omdat je denkt dat je weer een fout zal maken, is ironisch genoeg de grootste fout die je kan maken.

Ga je geen relatie aan omdat het met je vorige vriend fout is gegaan? Dan bestaat er een kans dat jij met deze houding de perfecte partner aan je voorbij laat gaan.

Als je actief leert van je fouten, kan je ze gebruiken als motivatie. Iedere fout is voor jou een wijze les, waardoor je zin krijgt om de volgende situatie op een andere manier aan te pakken.

Denk eens aan je tijd op de middelbare school. Die ene keer maakte je een fout door niet op tijd te beginnen met leren voor je toets.

Het resultaat was dat je een slecht cijfer had. Bij de volgende toets was je daardoor gemotiveerd om wel op tijd te beginnen en nog harder te studeren.

Daardoor haalde je voor de tweede toets wel een goed cijfer, waardoor je nog meer gemotiveerd raakte. Door die eerste fout begon je daarna altijd op tijd en heb je nooit meer een slecht cijfer gehaald omdat je te laat begonnen was met leren.

Zo werkt het in het volwassen leven ook. Wanneer je op je werk een fout maakt, ben je de volgende keer meer gemotiveerd om het beter te doen.

Je collega’s kunnen niet anders dan daar respect voor hebben.

5. Fouten maken mag, want ze helpen je om jezelf te leren kennen

7 Redenen Waarom Fouten Maken Mag (En Soms Zelfs Moet)

Na het maken van een fout is er altijd ruimte voor zelfreflectie. Analyseren waarom jij een foute keuze hebt gemaakt, kan je veel inzicht geven in jezelf.

Vaak doe je iets namelijk zonder er bij na te denken. Pas wanneer je een fout maakt, word je gedwongen om de situatie te analyseren.

Daar kan je veel van leren. Als je bijvoorbeeld vaak de fout maakt om op een botte manier tegen je collega’s te praten, moet je eens goed nadenken over waarom je dat doet.

Misschien kom je er wel achter dat je te veel stress ervaart op je werk en dat het beter is om een stapje terug te doen of dat je eigenlijk helemaal niet blij bent met je positie als leidinggevende.

Vervolgens kan je de situatie verbeteren. Je kan om een andere positie vragen of de volgende keer op een andere manier reageren.


Onthoud daarbij twee dingen: fouten maken mag en jij bent niet je fouten. De fouten die je maakt zijn goed voor je ontwikkeling, maar ze definiëren je niet.

Dat jij een keer iets fout doet, betekent niet dat je ook fout bent. Ieder persoon heeft het recht om zichzelf te ontwikkelen.

Als jij op een botte manier tegen je collega’s praat, is dat een fout die je maakt. Het wil niet meteen zeggen dat je een slecht persoon bent.

Sterker nog, als jij deze fout gebruikt om jezelf te leren kennen en je gedrag aan te passen, ben je juist het tegenovergestelde.

Een goed persoon gebruikt fouten als feedback over hoe je een beter persoon kan worden. De gemaakte fout is zo nooit voor niks geweest en dat maakt het resultaat al vele malen minder erg.

6. Het is vaak helemaal niet zo erg dat je een fout hebt gemaakt

7 Redenen Waarom Fouten Maken Mag (En Soms Zelfs Moet)

Er zijn natuurlijk altijd fouten die een grote impact hebben. Sommige fouten kunnen ervoor zorgen dat je relatie eindigt of dat je je baan verliest.

Dat geldt slechts voor een klein percentage van alle fouten die je in je leven maakt. De fouten die echt grote gevolgen hebben, zijn daarbij vaak een opstapeling van meerdere kleine fouten.

Je relatie gaat bijvoorbeeld over omdat je de fout hebt gemaakt om ruzie te maken met je vriend, maar je weet zelf ook wel dat dat niet het enige probleem was.

Tijdens jullie hele relatie heb je veel verschillende soorten fouten gemaakt. Je werd bijvoorbeeld ook te vaak snel kwaad en je luisterde niet altijd naar hem.

Al deze fouten bij elkaar leiden uiteindelijk tot de breuk, het is geen geïsoleerd evenement.

Het grootste gedeelte van de fouten die je in je leven maakt stellen eigenlijk niks voor. In je hoofd maak je er een heel probleem van, terwijl dat helemaal niet nodig is.

Je denkt bijvoorbeeld de hele dag dat je beste vriendin heel kwaad zal worden omdat je per ongeluk iets hebt doorverteld, maar drie dagen later kom je erachter dat het haar helemaal niks kan schelen.

In de tussentijd heb jij waardevolle tijd en energie verspild aan jezelf opwinden over je fout. Achteraf blijkt dat totaal onnodig en had je je tijd veel beter kunnen besteden.

Onthoud dus altijd dat fouten maken mag en dat het niet altijd zin heeft om je druk over te maken. Je bent zelf vaak veel meer bezig met hoe anderen erop zullen reageren dan nodig is.

Iedereen begrijpt dat je wel eens een fout zal maken en er zullen maar weinig mensen zijn die je daar keihard voor zullen afstraffen.

7. Fouten zorgen voor ontwikkeling

7 Redenen Waarom Fouten Maken Mag (En Soms Zelfs Moet)

Ontwikkeling is vallen en opstaan en daar horen ook fouten bij. Het is niet voor niets dat het bekende Engelse gezegde: ‘If you don’t fail, you won’t succeed’ zo populair is bij succesvolle mensen.

Zonder falen kan je ook geen succes hebben. Iemand die ergens heel goed in is, heeft waarschijnlijk veel meer fouten gemaakt dan jij.

Van fouten leer je op ieder vlak. Denk daarbij aan wanneer een kok een nieuw recept ontwikkeld.

De eerste keer maakt hij de fout om te veel zout toe te voegen en is het gerecht niet smakelijk. Bij de tweede poging voegt hij juist te weinig zout toe, waardoor het nog steeds niet lekker is.

Het blijven corrigeren en herstellen van deze fouten zorgt er uiteindelijk voor dat een gerecht super is.

Zo werkt het met alles in het leven. Fouten maken mag niet alleen, het moet als je het beste resultaat wil bereiken.

Beeld je eens in dat de chef uit het voorbeeld zijn fout niet zou erkennen. Het gerecht zou te zout worden geserveerd, waardoor gasten niet blij zijn. De reputatie van het restaurant wordt er niet beter op en uiteindelijk moet het sluiten.

Dit is natuurlijk een extreem voorbeeld, maar jouw leven is jouw restaurant. Door je fouten te corrigeren blijf je ontwikkelen, waardoor je uiteindelijk succesvol zal zijn.

Zie je fouten als ervaring die je opdoet op de weg naar succes. Er bestaat geen succesverhaal dat niet vol staat met gemaakte fouten. Het hoort er nu eenmaal bij en dat moet je accepteren.

Ieder succesvol persoon heeft wel een aantal verhalen over hoe hij of zij iets fout deed. Het gaat erom hoe je die fout gebruikt om jezelf verder te ontwikkelen.

Fouten maken mag, want van je fouten kan je leren, maar hoe doe je dat?

In dit hele artikel wordt meerdere keren beschreven dat fouten maken mag, omdat je er van kan leren, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Je fouten gebruiken als een positieve les is namelijk niet altijd zo voor de hand liggend.

Het zit in de natuur van de mens om fouten te negeren of te verbergen en daardoor leer je niks.

Om het wat makkelijker te maken hebben we hier een aantal tips voor je verzameld:

1. Neem altijd je verantwoordelijkheid

7 Redenen Waarom Fouten Maken Mag (En Soms Zelfs Moet)

Het is heel makkelijk om je fout te verbergen of te negeren. In sommige gevallen kan je zelfs iemand anders de schuld geven van een fout die jij hebt gemaakt.

Dit leidt nergens toe en niemand zal daardoor een beter persoon worden. Het is dus belangrijk dat je altijd de volledige verantwoordelijkheid voor je eigen fouten neemt.

Zo zorg je ervoor dat je je verantwoordelijk voelt voor het verzinnen van een passende oplossing.

Een fout die niet wordt opgelost, kan een hele lange nasleep hebben en voor onnodig grote en ingewikkelde gevolgen zorgen.

Hoe sneller je een passende oplossing hebt gevonden, hoe kleiner de gevolgen van je fout zullen zijn.

2. Wees niet bang om kritisch op jezelf te zijn

Als je een fout hebt gemaakt kan je er maar beter geen doekjes om winden. Je leert pas van je fouten als je weet waar het precies is misgegaan en daarvoor moet je eerlijk tegen jezelf zijn.

Analyseer hoe jij hebt bijgedragen aan het ontstaan van de fout en wat je de volgende keer anders kan doen om dezelfde fout te voorkomen.

Daarvoor moet je misschien erkennen dat je iets stoms hebt gedaan of dat je een vervelende karaktereigenschap hebt.

Hoe eerder je dat weet, hoe sneller je ervoor kan zorgen dat je echt leert van je fout. Ben je niet eerlijk tegen jezelf? Dan zal je nooit echt leren van de fout die je hebt gemaakt.

Je zal veel meer voldoening krijgen uit het verbeteren van jezelf, dan uit het verbergen van je fouten.

3. Maak geen vijanden in het proces

7 Redenen Waarom Fouten Maken Mag (En Soms Zelfs Moet)

Sommige fouten hebben nadelige gevolgen voor anderen. Een fout op werk kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je collega meer of langer moet werken.

Zorg er bij dat soort fouten altijd voor dat je je excuses aanbiedt. Het is al erg genoeg als iemand anders de dupe is van een fout die jij hebt gemaakt en het is niet nodig dat diegene daar ook nog negatieve emoties aan overhoudt.

Excuses zijn niks waard wanneer ze niet gemeend zijn. Soms is het dus beter om even te wachten tot je gekalmeerd bent en op een fatsoenlijke manier ‘sorry’ kan zeggen, dan dat je excuses maakt die nep overkomen.

Gemeende excuses zullen altijd gewaardeerd worden, maar het is geen garantie dat iemand meteen niet meer kwaad of geïrriteerd is.

Geef de ander altijd de tijd om je excuses te verwerken. De ene persoon heeft daarvoor meer tijd nodig dan de ander, maar uiteindelijk komt het altijd goed.

PinFlight Image