Oh, de gevreesde zin die links en rechts gebruikt lijkt te worden zonder de ware betekenis te begrijpen. Eerlijk gezegd, heb je vaker gehoord dat je veeleisend bent dan dat je op je vingers kunt tellen. Je hebt ook gehoord dat dat het ergste is wat je kan zijn.
Wat betekent veeleisend eigenlijk? Ben je veeleisend als je net zoveel van je partner verwacht om aan de relatie bij te dragen als dat jij doet? Of wanneer je aan jezelf werkt, alles bereikt waar je zelf ooit van gedroomd hebt, en er goed uitziet terwijl je dat allemaal doet? Of wanneer je naar perfectie streeft, omdat je is verteld dat je je hele leven perfect moet zijn?
Hoe het ook zij, veeleisend zijn komt niet zonder negatieve connotaties. Het verbaast ons niet dat je het woord veracht en iedereen die het aandurft om je net als andere vrouwen veeleisend te noemen. “Je bent beter dan andere meisjes die het nodig vinden om…” en “Met jou heb ik het gevoel dat ik het helemaal niet hoef te proberen…”
Waarom stoppen we niet met vrouwen tegen elkaar op te zetten en begrijpen we niet wat mannen bedoelen als ze zulke dingen zeggen? Je bent niet veeleisend, hij is gewoon niet in staat om van je te houden zoals je verdient. Hij is niet in staat om moeite te doen en ervoor te zorgen dat je weet dat je de tijd en energie waard bent.
Wij (als vrouwen) moeten elkaar steunen. We moeten trots zijn op alles wat we doen om te groeien, te slagen en de beste versie van onszelf te worden. We moeten de zin terugvorderen en één ding begrijpen – veeleisend zijn kan een afknapper zijn voor onze huidige vriendjes, maar dat is niet omdat we het mis hebben. In werkelijkheid…
Je bent niet veeleisend, hij…
Is je aan het gaslighten
Natuurlijk kunnen verschillende gedragspatronen als veeleisend worden gezien. Maar aan jezelf werken, naar grootsheid streven, en aan je normen vasthouden moet niet als een negatieve zaak worden gezien, omdat ze dat niet zijn. Het hebben van onrealistische verwachtingen van je vriendje zou dat moeten zijn.
Hoe bepaal je dan welke patronen van je gedrag prima zijn en welke niet? Hoe weet je of je ‘veeleisende neigingen’ je ervan weerhouden om gezonde relaties te hebben of dat je vriendje je laat denken dat je iets verkeerds doet om je te manipuleren?
Een van de manieren waarop je dat zeker kunt weten, lijkt te zijn om te observeren hoe hij tegen je praat en hoe hij reageert als je hem confronteert. Gaslighting is een teken dat je vriend je probeert te manipuleren om te denken dat jij degene bent die verantwoordelijk is voor wat er mis op dit moment is.
Dingen zeggen in de trant van “Dat is niet wat er is gebeurd!” en “Je bent gek, je verzint dingen!” wanneer je ergens over probeert te praten, betekent dat hij niet in staat is om een relatie met je te begrijpen (en eraan te werken).
Benoemt je gebreken
Als puntje bij paaltje komt, schrikt hij er niet voor terug om over jouw gebreken te praten. Alsof ze je op de een of andere manier onwaardig maken voor wat hij je aanbiedt (kruimels van liefde, zouden we zeggen).
Wanneer jullie twee een discussie hebben of ruziemaken, neemt hij zijn toevlucht tot het benoemen van alles wat je veeleisend maakt dat hem op de een of andere manier beïnvloedt.
“Als ik thuiskom van mijn werk moet ik voor mezelf koken, omdat jij er niet bent. Moet je elk seminar bijwonen!?” Natuurlijk moet het feit dat je hard werkt niet als een gebrek worden gezien. Maar hij slaagt er op de een of andere manier in om je te laten denken dat je iets verkeerd doet.
Eerlijk gezegd concentreert hij zich op het feit dat je een werkende vrouw bent die geen tijd heeft om hem te verwennen. En dat is niet waar hij voor tekende toen hij de wereld binnenkwam als een “alfamannetje”.
Zet je onder druk om te veranderen
Oh, hij begint de uitdrukking “veeleisend” links en rechts te gebruiken. Dan begint hij de haat uit te spuwen die hij voor vrouwen heeft die hard werken, zichzelf prioriteit boven andere mensen geven, en “bergen geld aan make-up en huidverzorging uitgeven.”
En dan begint hij je onder druk te zetten om te veranderen, omdat hij niet met het feit kan omgaan dat je een van die vrouwen bent. Je zou kunnen denken dat hij wil dat je een betere partner wordt, omdat hij wil dat jullie beiden een betere ervaring hebben.
Maar op de een of andere manier laat hij je denken dat jij de enige bent die moet veranderen. In plaats van dat jullie allebei aan je fouten werken. Een relatie is tweerichtingsverkeer waarbij jullie samenwerken, compromissen sluiten en elkaar begrijpen. Geloof me, je bent niet veeleisend, alleen omdat je geen genoegen wilt nemen met minder.
Geeft je het gevoel dat je niet goed genoeg bent
Iemand die van je houdt, accepteert en waardeert elk deel van je. Of je nu een ochtendmens bent die graag bakken koffie drinkt op het moment dat je wakker wordt. Of je nu iemand bent die graag naar podcasts luistert terwijl je rijdt (in plaats van naar muziek).
En deze voorbeelden klinken misschien gek. Ze zijn echter serieus als de persoon die van je zou moeten houden je daarom haat. Als hij je begint te laten denken dat je niet goed genoeg bent omdat je aan je carrière werkt, (je eigen) geld uitgeeft aan je uiterlijk en het beste uit je leven haalt – dan is hij niet de ware voor je.
Eerlijk gezegd, zou hij veeleisender moeten worden in plaats van je lastig te vallen om jezelf kleiner te maken om hem te behagen.
Wil niet wat het beste voor je is
Zeg me na, “Er is niets mis met veeleisend zijn!”. Mensen die je laten denken dat er iets mis is met je omdat je het beste voor jezelf wilt, zijn de verkeerde.
Mannen die bang zijn om uit te gaan met een vrouw die weet wat ze wil en weet hoe ze dat moeten krijgen, verdienen niet de aandacht die je ze toekent. Aan het eind van de dag, als je merkt dat hij niet wil wat het beste voor je is, dan moet je weggaan.
Tuurlijk, hij kan blijven doorgaan dat jij degene bent die “te veel is om aan te kunnen” en hoe je moet veranderen en compromissen moet sluiten om je relatie te laten werken. Maar hij heeft gewoon niet wat je nodig hebt en hij houdt niet van je zoals je verdient.