Skip to Content

Gaslighting: 8 Signalen Van Deze Geheime Vorm Van Mentaal Misbruik

Gaslighting: 8 Signalen Van Deze Geheime Vorm Van Mentaal Misbruik

Heb je je ooit slecht gevoeld omdat iemand iets zei waardoor je twijfelde aan je gezonde verstand? Is het je ooit overkomen dat je je gedesoriënteerd voelde omdat je de mensen om je heen meer ging geloven dan jezelf? Als je je hierin herkent, dan moet ik je helaas mededelen dat je het slachtoffer bent geweest van gaslighting.

Wat is de definitie van gaslighting?

Gaslighting is tegenwoordig een van de meest voorkomende vormen van emotioneel misbruik, waarbij een misbruiker alle middelen gebruikt om zijn slachtoffer onder controle te houden en te manipuleren.

In dit geval verliest een slachtoffer zichzelf volledig, ze verliezen hun zelfvertrouwen, ze trekken hun gezonde verstand in twijfel en ze voelen dat alles waar ze tot nu toe in geloofden een product van hun eigen verbeelding was.

Wanneer een slachtoffer zich zo begint te voelen, zal de misbruiker eindelijk gelukkig zijn omdat zijn doel is bereikt: hij heeft een persoon laten twijfelen aan alles en ervoor gezorgd dat diegene volledig afhankelijk van hem is.

Met behulp van zijn zieke tactieken en hersenspelletjes, transformeerde hij een zelfstandige vrouw in een pop die hij kon besturen.

De meeste misbruikers zijn geheime narcisten die zichzelf op een goede manier presenteren en die altijd een excuus hebben voor hun gedrag.

Gaslighten in relaties

Gaslighting: 8 Signalen Van Deze Geheime Vorm Van Mentaal Misbruik

Gaslighten gebeurt ook in relaties, dus wees altijd op je hoede!

Alleen omdat je deze persoon je vriend noemt, wil dat nog niet zeggen dat hij niet zal proberen om je te manipuleren en je niet zal veranderen in zijn slachtoffer.

Partners die overdreven controlerend zijn, zijn de beste voorbeelden van gaslighting in een relatie.

Het belangrijkste dat je moet weten is hoe je de signalen kan herkennen dat iemand misschien een gaslighter is, of het nu om een vriend of een partner gaat.

De misbruiker gebruikt gladde, sneaky methoden waarvan het slachtoffer zich niet bewust is.

Deze methoden zorgen er langzaam maar zeker voor dat het slachtoffer het contact met de werkelijkheid begint te verliezen en paranoïde wordt over wat wel en niet echt is.

Op die manier verslechtert de mentale gezondheid van het slachtoffer stap voor stap, zonder dat ze het zelf door hebben.

Dat is slecht een voorbeeld van een relatie waarin misbruik voorkomt. Zelfs als de misbruiker je niet aanraakt, is het nog steeds huiselijk geweld.

Jammer genoeg tolereren de meeste vrouwen dit gedrag omdat ze van hun partner houden.

Ze negeren al de signalen en ze denken dat alles beter zal worden.

Maar de waarheid is dat een gaslighter zijn slachtoffer nooit zal laten ontsnappen. Hij zal er alles aan doen om haar dichtbij te houden.

Sommige van de tactieken die al die sociopaten en narcisten gebruiken, zijn vernedering, verbaal geweld en het in twijfel trekken van het beoordelingsvermogen en gezonde verstand van hun slachtoffer.

Dat helpt hun om de maximale controle over hun slachtoffer te behouden en om hen te laten gedragen zoals ze dat willen.

Gaslighting door een familielid

Gaslighting: 8 Signalen Van Deze Geheime Vorm Van Mentaal Misbruik

Deze persoonlijkheidsstoornis kan ook voorkomen in gezinnen waar het slachtoffer wordt gegaslight door degene die van haar zouden moeten houden.

Op die manier begint elk slachtoffer langzaam maar zeker haar zelfrespect te verliezen en verandert haar perceptie van de werkelijkheid volledig.

De persoon weet niet of ze daadwerkelijk worden gegaslight en tegelijkertijd is hun zelfvertrouwen zo laag dat ze geen kracht hebben om hun misbruiker te confronteren.

Als ze hun misbruiker vertellen hoe zich voelen en dat hij zich moet veranderen, zal hij zich onmiddellijk realiseren dat hij de controle verliest en zal hij maatregelen nemen om dat te voorkomen.

Ten eerste zal hij de hele situatie bagatelliseren en zijn slachtoffer vertellen dat ze overgevoelig zijn.

Hij zal op de meest sneaky manieren proberen om haar perceptie van de werkelijkheid te veranderen.

Hij zal haar vertellen dat ze zich dingen inbeeld en dat hij nooit iets kwetsends tegen haar heeft gezegd.

Gaslighting: 8 Signalen Van Deze Geheime Vorm Van Mentaal Misbruik

Daarna zal hij beginnen met het aanbieden van zijn excuses, zeggen dat hij geen ruzie wil maken en dat niemand zo veel van haar houdt als hij.

Dat zijn allemaal gaslighting technieken die ervoor zorgen dat ieder slachtoffer haar eigen perceptie en gezond verstand in twijfel zal trekken.

Het moment waarop een slachtoffer begint om zo te denken, weet de misbruiker dat hij het spel heeft gewonnen.

Deze vorm van misbruik is ook huiselijk geweld, en wanneer de juiste maatregelen op tijd worden genomen, hoeft het niet uit de hand te lopen.

Gaslighting komt vaak voor wanneer het slachtoffer het grootste vertrouwen in de dader heeft, en omdat ze zo hecht zijn, zullen ze nooit verwachten dat ze zo kwaadwillig worden behandeld.

Het is enorm sneu om je te beseffen dat je zo’n soort persoon in je leven hebt, maar jammer genoeg is dit de harde waarheid voor de meerderheid van de slachtoffers.

Het zijn altijd degenen die het dichts bij je lijken te staan, die het beste weten hoe ze je moeten raken.

Gaslighting is moeilijk te ontmaskeren, omdat de misbruiker vaker wel dan niet goed is met woorden en een charmante persoonlijkheid heeft.

Deze gebruikt hij om zijn slachtoffers te ontwapenen.

Hij gebruikt zijn vermogen om mensen over te halen om je vertrouwen te winnen en dat geeft hem bijna alle macht over jou.

Als hij eenmaal het gevoel heeft dat je hem vertrouwt, gaat hij zich in je verdiepen en zichzelf voeden met je emotionele kwetsbaarheid.

De misbruiker kan je zelfs een schuldgevoel of een gevoel van schaamte geven wanneer je er alleen nog maar over denkt om aan hem of zijn motieven te twijfelen.

Hij laat je je onderbuikgevoelens negeren en hij verandert je in een slachtoffer van zijn hersenspelletjes.

Het doel van de misbruiker is dat je begint te twijfelen over alles waarvan je tot op dat moment zeker was en dat je al je hoop en besluitvorming in zijn handen legt.

Hier zijn een paar van de meest voorkomende signalen van gaslighting die gebeuren wanneer een misbruiker zijn slachtoffer wil overheersen.

Mijn suggestie is dat je ze allemaal leest en leert hoe je moet reageren in situaties als deze.

Gaslighting: 7 tekenen van deze geheime vorm van misbruik

1. Leugens

Gaslighting: 8 Signalen Van Deze Geheime Vorm Van Mentaal Misbruik

Wanneer een gaslighter de controle wil krijgen over zijn slachtoffer, dan zal hij liegen dat ze zelf niet in staat is om iets te doen.

Op die manier laat hij zien dat ze zonder hem niet in staat zal zijn om haar doelen te bereiken of een succesvol leven te leiden.

Dit komt vaak voor in relaties waar een partner jaloers is op de ander en wanneer hij er alles aan doet om haar leven te moeilijk te maken om alleen te leven.

Hij overdrijft wanneer hij zegt dat hij slimmer en beter is dan zij, alleen zodat zij zich er slecht over zal voelen.

Maar in de meeste gevallen zal zo’n verhaal werken, omdat een slachtoffer haar gezonde verstand en haar vermogen om dingen te doen, in twijfel zal trekken.

De gaslighter zal zo gemakkelijk liegen, dat het nooit in je op zal komen dat hij liegt en manipuleert met als doel je van binnenuit te verzwakken.

Hij wil gewoon dat jij aan jezelf gaat twijfelen en dat je je ogen sluit voor alle alarmsignalen van emotioneel misbruik.

Dit is zijn tweede natuur, en er is niemand beter in jou beter in zijn leugens kan laten geloven dan deze misbruiker.

Dit is waarom je je nooit slecht over jezelf moet voelen als je het niet op tijd doorhebt.

Bijna niemand doet dat ooit!

2. Controleren

Gaslighting: 8 Signalen Van Deze Geheime Vorm Van Mentaal Misbruik

Het favoriete spel van iedere gaslighter is het controleren van zijn slachtoffer.

Dat doet hij met verschillende methoden- van ontkennen dat hij ooit iets heeft gezegd tot je verwarren en aanvallen met een hoop vragen waar je geen tijd voor hebt.

Hij zal al deze dingen doen omdat hij weet dat hij hierdoor de volledige controle over zijn slachtoffer zal hebben en dat als hij haar ervan overtuigt dat ze niet goed genoeg is, ze altijd bij hem zal blijven.

Vernedering en schelden staan ook op de lijst van alle nare dingen die een man een slachtoffer van gaslighting kan aandoen als hij een dergelijke psychische stoornis heeft.

Het is niet te voorspellen waartoe dit type man zijn toevlucht zal nemen, maar je kan erop rekenen dat hij alles zal proberen om jou aan hem te binden.

Hij zal je een schuldgevoel aanpraten waardoor je zijn marionet wordt of hij zal hardere methoden gebruiken waarbij je het gevoel krijgt dat je geen andere keuze hebt dan gehoorzamen en hem de controle geven.

Als je je zo door hem laat behandelen en je doet er niks aan, dan kan je je mentale gezondheid verliezen.

Dat is een van de karakteristieken van een misbruikende relatie.

3. Inhouding

Gaslighting: 8 Signalen Van Deze Geheime Vorm Van Mentaal Misbruik

Wanneer een gaslighter ziet dat zijn slachtoffer slim genoeg is om te beseffen dat hij met haar speelt, zal hij gaan doen alsof hij niet begrijpt wat ze zegt, en zal hij ontkennen dat hij in het verleden slechte dingen heeft gedaan.

Op elke vraag die het slachtoffer hem stelt, zal hij met een andere vraag antwoorden, waarbij hij haar vraagt waarom ze dit soort dingen op dat moment noemt, omdat hij ze niet belangrijk vindt.

Alle narcisten en sociopaten staan erom bekend dat ze deze gaslighting technieken gebruiken als een vorm van misbruik.

Het punt is dat hij elke beschikbare tactiek gebruikt om een einde te maken aan de discussie en om zijn slachtoffer te overtuigen dat zij het fout had en hij niet.

Je weet wat hij zei, en hij weet het ook.

Maar hij zal pushen en he ertoe aanzetten om te bewijzen wat je zegt, wetende dat je niets wezenlijks hebt om het te bewijzen met iets anders dan je geheugen.

Hij weet precies wat hij heeft gezegd, maar hij zal niet opgeven totdat hij ziet dat je op het randje staat van twijfelen aan je eigen geheugen en verstand, totdat je begint te geloven dat hij misschien wel gelijk heeft.

En dat is hoe de gaslighter jou te pakken krijgt. Alles wat er nodig is, is die ene keer – die ene keer dat je aan jezelf en je gezond verstand twijfelt, en hij weet dat hij je heeft.

4. Trivialisering

Gaslighting: 8 Signalen Van Deze Geheime Vorm Van Mentaal Misbruik

Zinnen als: “Wees niet zo gevoelig!”, “Je reageert overdreven!” of “Maak je geen zorgen over dat soort kleine dingen!” zijn klassieke voorbeelden van gaslighting in relaties.

Door dit te doen, doet de gaslighter bewust alles wat in zijn vermogen ligt om het slachtoffer ervan te overtuigen dat haar behoeften niet zo belangrijk zijn als de zijne en dat ze moet wachten om haar eigen dromen te volgen.

Hij wil alleen zijn eigen behoeften bevredigen, hij zorgt helemaal niet voor zijn partner.

Je zal je voelen alsof je geen recht hebt op je eigen emoties en alsof alles waar je naar verlangt te veel is.

Wanneer jij je verdrietig voelt, zorgt ij dat je je daar dom over voelt, en wanneer je een probleem wil bespreken, dan zal hij het volledig minimaliseren.

Het enige wat ertoe doet is zijn shit, zijn meningen en zijn beslissingen. Het maakt niet uit wat jij zegt, hij zal doen alsof het klein en insignificant is.

5. Het slachtoffer bombarderen met vragen

Gaslighting: 8 Signalen Van Deze Geheime Vorm Van Mentaal Misbruik

Wanneer ik het over vragen heb, dan bedoel ik niet normale vragen maar vragen die impliceren dat ze niet in staat is om iets goed te doen.

Een gaslighter zal zijn slachtoffer bombarderen met vragen. Hij zal haar vragen of ze iets zeker weet of dat iets wat ze heeft gedaan op een goede manier is afgehandeld.

Op deze manier zal ieder slachtoffer zich slecht over zichzelf gaan voelen, ze zal haar eigen gezond verstand in twijfel trekken en ze zal zichzelf afvragen of alles wat ze heeft gedaan goed was of niet.

Het maakt niet uit wat het slachtoffer doet of hoe goed ze iets doet, de gaslighter zal er altijd voor zorgen dat ze zich onbekwaam voelt.

Hij is niet in staat om iets aardigs te zeggen.

Dus als hij ziet dat zijn slachtoffer het op wat voor manier dan ook goed doet, zal hij het kapotmaken, in het bijzonder wanneer het slachtoffer ergens goed in is.

Dit is wanneer zijn macht toeneemt en hij er alles aan doet om de inspanning en het harde werk te verminderen met als enig doel om zijn sociopatische regime te herstellen.

6. Je geliefden tegen je gebruiken

Gaslighting 8 Signalen Van Deze Geheime Vorm Van Mentaal Misbruik

Als je bijvoorbeeld kinderen hebt, zal een gaslighter je waarschijnlijk vertellen dat je een vreselijke moeder bent omdat je meer met je carrière dan met je kinderen bezig bent en dat hij je kinderen van je zou moeten afpakken.

Dat zou elke vrouw aan zichzelf doen twijfelen, want het zou haar hart breken als ze wist dat ze haar kinderen zou verwaarlozen als gevolg van haar baan.

Als je in zo’n situatie hebt gezeten, denk dan niet dat je iets fout hebt gedaan, want dat is niet zo.

Je was een slachtoffer van een zieke man die het niet kon uitstaan dat zijn partner succesvoller was dan hij.

Nadat het slachtoffer zich bewust wordt van alle signalen, zal de misbruiker een andere manier vinden om haar voor zich te winnen.

Hij zal waarschijnlijk overgaan op liefde en affectie en hij zal haar vertellen dat hij haar zo gemist heeft en dat dat de reden is waarom hij zich zo gedroeg.

Het slachtoffer zal zich gedesoriënteerd voelen omdat ze niet meer weet wat nu de waarheid is en ze zal zichzelf altijd afvragen of ze naar hem terug moet gaan en of ze hem nog een kans moet geven.

7. Je laten geloven dat de mensen om je heen tegen je zijn

Gaslighting 8 Signalen Van Deze Geheime Vorm Van Mentaal Misbruik

Dit is de meest sneaky tactiek van allemaal.

De gaslighter wil de enige persoon zijn naar wiens goedkeuring je op zoek bent, dus hij zal ervoor zorgen dat je gelooft dat de mensen om je heen, de mensen die het dichts bij je staan, allemaal leugenaars zijn en stiekem tegen je zijn.

Hij zal je laten geloven dat hij het enige lichtpuntje is in je leven en dat je niemand anders hebt dan hem.

De gaslighter heeft het nodig dat je je voor alles wat je nodig hebt tot hem wendt, want dat is de enige manier waarop hij door kan gaan met zijn misbruik.

Hij zal je idee van goed en kwaad doen vervagen en je aan alles en iedereen om je heen laten twijfelen.

Als hij dat eenmaal bereikt heeft, dan weet hij dat hij de enige persoon in je leven is die de macht over je heeft en dat is het enige dat hij nodig heeft om het gevoel te hebben dat zijn werk met jou klaar is.

Je bent de enige met de controle over je leven, onthoud dat.

Als je het idee hebt dat je partner dit met je doet, dan heb je alle redenen en het recht om zo ver mogelijk van hem weg te rennen.

Laat de angst je niet overwinnen en vecht in plaats daarvan voor je leven.

Wat je ook beslist, onthoud dat gaslighting een kwaadaardig iets is.

Het kan je alleen maar emotionele en mentale schade toebrengen, en dat is zeker niet de manier waarop een vrouw in een relatie moet worden behandeld.

8. De woorden en daden van de gaslighter komen niet overeen

Gaslighting 8 Signalen Van Deze Geheime Vorm Van Mentaal Misbruik

Gaslighting is een vorm van psychologische mishandeling waarbij een gaslighter iets zegt, maar het tegenovergestelde doet.

Als je vriend je bijvoorbeeld heeft verteld dat hij nooit tegen je zal schreeuwen, maar hij schreeuwt meerdere keren, dan is het een signaal dat zijn woorden en daden niet overeenkomen.

Het houdt in dat hij niet genoeg respect voor je heeft en dat hij je voor lief neemt.

Alle gaslighters gebruiken enkele gaslighting-technieken die helpen om hun slachtoffers te beheersen en te manipuleren, waardoor er een cirkel van emotioneel misbruik ontstaat.

Op die manier zorgen ze ervoor dat hun slachtoffers zich zullen afvragen of hun realiteit wel echt is en zullen ze blind vertrouwen op de misbruiker en manipulator waarmee ze leven.

Het belangrijkste dat je moet weten, is dat gaslighting een persoonlijkheidsstoornis is, en als je bij de misbruiker blijft, zal je nooit het leven leiden dat je verdient.

Je zal voor altijd op eierschalen lopen om de man met wie je leeft tevreden te houden, omdat hij je ervan heeft overtuigd dat je niet zonder hem kunt functioneren.

Je twijfelt aan jezelf en je denkt vaak dat je niet waardevol bent omdat hij je gehersenspoeld heeft.

Dat is een van de meest voorkomende effecten van gaslighting en de meeste manipulators gebruiken het om hun slachtoffers te overheersen.

Hoe je om moet gaan met gaslighting

Gaslighting 8 Signalen Van Deze Geheime Vorm Van Mentaal Misbruik

Het belangrijkste is dat je het probleem moet erkennen.

Als je erachter komt dat je wordt gegaslight, is het halve probleem al opgelost. Je moet het nooit toelaten dat je misbruiker zijn gedrag ziet als iets normaals.

Dat is helemaal niet normaal, het is juist nog een signaal van een ongezonde relatie en je moet zo snel mogelijk ontsnappen.

Wat je ook doet, trap niet in de excuses die hij aanbiedt en de keren dat hij voor je instort. Zelfs wanneer je denkt dat hij zich slecht voelt. Het is niet waar.

Hij probeert je slechts een schuldgevoel aan te praten door zijn psychologische misbruik toe te passen.

Hij probeert je gewoon tot op het punt van waanzin te brengen, net zoals bij Ingrid Bergman in de film ‘Gaslight’ gebeurde.

Wanneer zoiets jou overkomt, weet dan dat jij de enige bent die eraan kan ontsnappen.

Je kan de steun hebben van je vrienden en familie, maar jij bent degene die een einde moet maken aan deze relatie vol met mindfucking en hersenspoeling.

Bekijk alsjeblieft al deze signalen om er zeker van te zijn dat je niet samenwoont met iemand die je het leven kan kosten.

Je moet altijd waakzaam zijn voor de signalen en de uitwegen wanneer je het idee hebt dat je een ongezonde relatie hebt.

Hopelijk zullen deze voorbeelden je helpen om deze gaslight signalen te zien en als je ze eenmaal hebt gezien ga je hopelijk zo ver mogelijk weg van je misbruiker.

En onthoudt dat het niet uitmaakt hoeveel je van iemand houdt, je kan je niet laten manipuleren en je waardeloos laten voelen. Je bent beter en sterker dan dat!

Gaslighting 8 Signalen Van Deze Geheime Vorm Van Mentaal Misbruik