Skip to Content

Niemand Heeft Je Op Het Trauma Voorbereid Dat Je Hebt Doorgemaakt

Niemand Heeft Je Op Het Trauma Voorbereid Dat Je Hebt Doorgemaakt

Waar moet ik beginnen? Het is nooit makkelijk om over de mishandeling te praten die je hebt meegemaakt. Het is verdorie het moeilijkste ooit… Maar iemand moet iets zeggen. Als je stil blijft, wie gaat dan je verhaal vertellen? Zal je ooit van die last afkomen, dat label dat de misbruiker op je heeft geplakt?

Het was erg moeilijk om te accepteren dat ik een slachtoffer was. Ik weet niet wat erger is; om door een vreemde mishandeld te worden of door een man die de liefde van je leven zou moeten zijn…

Het was oktober, een prachtige maand voor veranderingen. Ik zal het me herinneren als de dag dat ik mijn vrijheid terugkreeg. Dat was de dag dat ik eindelijk mijn scheidingspapieren kreeg en dat hij in de gevangenis werd gezet.

Ja, ik was blij te weten dat mijn man achter de tralies zal zitten. Ex-man, om precies te zijn.

Misschien vraag je je af waarom ik zoiets zou zeggen. Ik weet zeker dat je het zult begrijpen als je door mijn verhaal gaat. Ik verontschuldig me bij voorbaat als je het niet volhoudt, maar ik neem het je niet kwalijk. Als ik er nu over nadenk, weet ik niet hoe ik het zolang heb volgehouden.

Mijn hele leven ben ik ‘het middelpunt van het feest’ geweest, zoals mensen zouden zeggen. Wat ik ook doormaakte, ik liet de glimlach nooit van mijn gezicht verdwijnen. Tot het laatste jaar van mijn huwelijk. Wanneer iemand het vroeg, deed ik alsof ik glimlachte en mompelde ik iets als “gewoon veel stress op het werk”.

Niemand Heeft Je Op Het Trauma Voorbereid Dat Je Hebt Doorgemaakt

Maar werk was nooit het probleem. Mijn nachtmerrie begon op het moment dat ik het kantoor verliet. Het was onmogelijk om die vier muren van ons appartement met één slaapkamer met hem te delen. Hij kon mijn angst voelen en dan was hij op zijn ergst.

Hij ging van een persoon met wie ik de rest van mijn leven wilde doorbrengen, naar de man die wie ik met elke cel van mijn wezen haatte. In een oogwenk. Zo snel is het veranderd.

Toen we verkering hadden, waren er momenten van pure eerlijkheid toen hij zich openstelde. Hij komt uit een gebroken gezin en zijn vader had hen allemaal mishandeld. Weglopen van huis op de leeftijd van zestien is niet gemakkelijk, vooral niet als er een kleintje met je meegaat.

Hij ging het huis uit en zijn broertje volgde hem. In die omstandigheden een baan vinden was geen fluitje van een cent, maar het is hem gelukt. Hij werkte en onderhield zowel zijn broer als zichzelf, zodat ze hun opleiding konden afmaken.

Hun moeder bleef bij een man die haar bleef mishandelen. Hij vertelde me eens dat hij zag hoe zijn vader misbruik maakte van zijn moeder, en hij niet meer kon doen alsof. Hij was dertien en ze had hem verteld dat het niet zo erg was.

Ze overtuigde hem ervan dat het liefde was en dat ze zich moest gedragen zoals haar man wilde. Zodra hij erachter kwam dat zijn moeder slachtoffer was van huiselijk geweld, wilde hij dit melden. Ze liet het hem nooit doen.

Een paar decennia later, speelde ik de rol van zijn moeder. Laten we zeggen dat het een soort déjà vu was na alles wat hij met me deelde. Ik weet niet eens of een van zijn woorden waar was, of dat hij me alleen beschreef hoe onze toekomst eruit zou zien.

Hield hij echt van me? En als hij dat deed, hoe kon hij me dit dan aandoen? Hij verbrijzelde me volledig.

Vroeger was ik gelukkig en hield ik mijn hoofd omhoog. Een “zonnestraal” zoals mijn vrienden me altijd noemden. Ik had een gelukkige jeugd, en ik was op weg om mijn doelen te bereiken.

Kiezen tussen carrière en familie was een moeilijke taak, maar ik geloofde altijd dat als de juiste man langskomt, ik het zou weten. Toen hij opdook, mijn God, was ik hals over kop verliefd geworden. Hij was perfect, een van de Griekse goden zelf.

Ik hield het professioneel tot we elkaar op een avond buiten een hotel zagen. We waren op dezelfde conferentie en goed, het was tijd voor een korte pauze. Ik speelde met de sigaret tussen mijn vingers toen hij me benaderde.

“Je ziet er ongelooflijk aantrekkelijk uit en ik zou graag je nummer willen hebben, zodat ik je de aansteker terug kan geven.”

Terwijl mijn hersenen zijn woorden aan het verwerken waren, stak hij zijn hand in mijn rechterzak en pakte mijn kleine blauwe aansteker.

“Pardon?” was het enige wat ik zei. Ik moet toegeven dat er iets intrigerends aan hem was dat me binnenhaalde.

“Je nummer. Alsjeblieft,” zei hij toen hij me zijn telefoon gaf.

Een paar jaar later vervloek ik die dag en het moment dat ik hem zag. Ik was klaar voor de wittebroodsweken die kort daarna volgde, maar ik was niet klaar voor het trauma dat hij me liet doormaken.

Na een jaar verkering, precies op ons eerste jubileum, hief hij voor het eerst zijn hand naar me op. Hij was overstuur vanwege zijn werk en ik geloofde heel erg dat het niet meer zou gebeuren. Twee maanden later deed hij het weer.

Niemand Heeft Je Op Het Trauma Voorbereid Dat Je Hebt Doorgemaakt

Ik stopte met aandacht te schenken aan die vreselijke dingen die hij tegen me zei totdat ik besefte hoezeer het mijn gedrag en carrière beïnvloedde. Ik verloor mijn zelfvertrouwen, omdat hij me ervan overtuigde dat ik niet goed genoeg was, niet slim genoeg.

Hij liet me geloven dat ik alles gemakkelijk kreeg, omdat ik een vrouw ben, dat het enige wat ik hoefde te doen glimlachen was en iets dragen dat mijn figuur goed uit liet komen. Ik voelde me waardeloos en ik voelde me ellendig. Hoe kan de man van mijn dromen me dit aandoen?

Maar hij houdt van me, dus hij moet de waarheid vertellen. En al die blauwe plekken die hij tactisch op mijn lichaam plaatste zodat ze niet zichtbaar waren onder mijn kleren, hoorden daar niet te zijn. Hij wilde me nooit pijn doen, het gebeurde gewoon, omdat hij zich niet goed voelde.

Drie maanden voordat ik de papieren inleverde voor de scheiding, was de laatste keer dat hij me uitschold. Diezelfde dag was de dag dat hij een afdruk op mijn lichaam achterliet…

Niemand heeft me voorbereid op het trauma dat ik heb doorgemaakt, maar ik weigerde om mezelf op te geven. Ik heb ervoor gekozen om mezelf ervan te redden.