Skip to Content

Sterrenbeeld Steenbok: Eigenschappen En Kenmerken Van Dit Ambitieuze Sterrenbeeld

Sterrenbeeld Steenbok: Eigenschappen En Kenmerken Van Dit Ambitieuze Sterrenbeeld

Als jij tussen 23 december en 20 januari bent geboren, is jouw sterrenbeeld Steenbok. Steenbokken zijn enorm ambitieus, maar zijn ook geneigd om te streng voor zichzelf te zijn. Ze vinden het belangrijk om zekerheid te hebben en willen het liefst op alles voorbereid zijn; de reden ook waarom ze zoveel structuur aanbrengen in hun leven. Steenbokken zijn zeer verantwoordelijke types – soms wat te serieus – maar dat komt meer door hun ongelofelijke toewijding. En daar kunnen andere sterrenbeelden veel van leren!

De Steenbok in een notendop

Steenbokken zijn betrouwbaar en zullen zich altijd aan hun woord houden. Anderen vinden de Steenbok soms te pragmatisch, maar ze moeten begrijpen dat Steenbokken nu eenmaal geen tijd hebben voor onbelangrijke dingen. Ze zijn altijd gericht op de toekomst, en kunnen niet begrijpen dat er mensen zijn die altijd maar voor de ‘makkelijke’ oplossingen gaan. Steenbokken zijn verder onafhankelijke types en vertrouwen maar zelden op anderen. Wat dat brengt helaas vaak teleurstellingen met zich mee. Waarom? Omdat ze nu eenmaal te hoge verwachtingen hebben. Steenbokken willen alleen het allerbeste, en alleen die paar speciale mensen die ook hun waarden en ideeën delen, krijgen een plekje in het leven van dit sterrenbeeld.

 • Element: Aarde
 • Symbool: De Bok
 • Belangrijkste hemellichaam: Saturnus 
 • Schaduwsterrenbeeld: Kreeft

De Steenbok en de planeet Saturnus

Sterrenbeeld Steenbok: Eigenschappen en Kenmerken van dit Ambitieuze Sterrenbeeld

Het sterrenbeeld wordt in verband gebracht met de Griekse mythe van de geit Amalthea. Amalthea gaf de jonge Griekse God Zeus haar melk, en als eerbetoon zou Zeus gezorgd hebben voor een een plek in de hemel voor Amalthea.

Steenbokken worden verder geassocieerd met het element aarde en worden gestuurd door de planeet Saturnus. Eigenschappen die bij Steenbokken worden teruggevonden zijn introvert, pragmatisch en stabiel. 

Sterke en zwakke punten van de Steenbok

Zoals ieder sterrenbeeld, hebben Steenbokken een aantal positieve eigenschappen, maar ook een paar negatieve karaktertrekken. Hieronder lees je welke dat zijn.

Sterke punten: 

 • Hardwerkend
 • Ambitieus
 • Verantwoordelijk
 • Praktisch
 • Intelligent
 • Gecontroleerd
 • Behulpzaam
 • Gezaghebbend
 • Standvastig
 • Betrouwbaar

De Steenbok is standvastig en zal altijd blijven doorzetten. Steenbokken zijn er voor anderen en bieden graag een luisterend oor. Echter zijn ze niet snel met het blootleggen van de eigen emoties. Ze nemen daarnaast het leven vaak iets te serieus. 

Steenbokken staan nuchter in het leven en kunnen snel handelen. Maar dat betekent niet dat ze roekeloze beslissingen maken. Nee, ze zullen eerst alles afwegen, de feiten nagaan en begrijpen waar ze rekening mee moeten houden. 

Steenbokken hebben de grootste plannen, zijn erop gericht vele doelen te behalen in hun leven en over het algemeen zijn het wijze mensen. Behalve hun intelligentie, weten ze ook goed hoe ze verstandig kunnen reageren en zijn ze enorm gedisciplineerd. Als ze iets willen, zal een ‘nee’ hen nooit tegenhouden. Hun werkethiek is voor velen een inspiratie. Ze geloven dat met hard werk je alles kunt bereiken. Verder staan ze altijd open voor het leren van nieuwe dingen en is de relatie die ze hebben met familie en vrienden van onschatbare waarde.

Zwakke punten:

 • Te serieus
 • Te ambitieus
 • Wil altijd de controle
 • Soms pessimistisch
 • Koppig
 • Verlegen
 • Te voorzichtig
 • Materialistisch
 • Wijst anderen graag op de waarheid
 • Meedogenloos

Voor Steenbokken is ‘goed’ nooit goed genoeg. Het moet ‘perfect’ zijn, of ‘uitstekend’. Steenbokken willen in alles de besten zijn, en dat kan de mensen om hen heen soms wat onzeker maken. Omdat ze zo eigenwijs zijn, hebben ze ook vaak meningsverschillen met andere mensen. Steenbokken komen heel zelfverzekerd over, maar hebben soms toch problemen met zelfvertrouwen. Ze willen over alles tig keer nadenken, en als ze ook maar een klein nadeel kunnen vinden, willen ze er al niet meer aan beginnen. Zo kunnen ze mooie kansen zomaar mislopen. 

Als Steenbokken eenmaal iets in hun hoofd hebben, is het moeilijk daar iets aan te veranderen. Ze zijn ontzettend koppig, zelfs als ze goed weten dat ze het niet bij het rechte eind hebben. Over het algemeen zijn Steenbokken sociaal, maar ze kunnen soms ook in verlegenheid worden gebracht. Ze voelen zich het fijnst bij naasten en goede vrienden. Verder kunnen ze erg hard zijn voor zichzelf, maar ook voor anderen. Ze kunnen ten slotte wantrouwend zijn.

De Steenbok in de liefde

Serieus, ook in de liefde

Steenbokken zijn serieus, wat je ook terugziet in hun liefdesleven. Ze zijn erg beschermend tegenover hun dierbaren en doen er alles aan om hen gelukkig te maken.

Steenbokken zijn liefdevol, maar hebben moeite met het uiten van emoties. Pas als de Steenbok iemand vertrouwd en goed kent, zal hij of zij zich bloot durven geven. 

Het enige moment waar Steenbokken misschien wat minder serieus zijn en zich zelfs een beetje ‘stout’ kunnen gedragen, is onder de lakens. Steenbokken zijn jaloerse types, maar dat zal de partner nooit te weten komen. Op het moment dat ze hun ideale partner hebben gevonden, zijn Steenbokken 100% toegewijd, loyaal en zorgzaam.

Verder zijn Steenbokken maar zelden spontane wezens en van impulsiviteit hebben ze al helemaal nooit gehoord. Zuinig, dat zijn ze dan weer wel. Ze zijn zuinig op hun geld, maar ze houden ook niet van goedkope rommel. De spullen die ze bezitten, zijn van goede kwaliteit.

Hoge verwachtingen

Steenbokken leggen de lat altijd hoog, zo ook in de liefde. Ze wachten geduldig op hun ‘soulmate’ en vallen echt niet voor de eerste de beste. Steenbokken houden van tradities, en hebben graag iemand die ouderwetse manieren heeft. Daarnaast moet de potentiële partner ook hard werken en enigszins serieus zijn. Luie mensen, nee, daar heeft de Steenbok niks mee. Waar ze aan willen werken, is een stabiele toekomst samen. Ze zullen er alles aan doen om hun partner tevreden te houden.

Het kan anderen wel eens irriteren dat Steenbokken zo’n behoefte hebben aan structuur en regels. Als iemand de Steenbok iets heeft aangedaan, is vergeven vaak moeilijk. Ze steunen hun partner zonder meer, maar hebben wel hoge verwachtingen van hem of haar.

Liefde op het eerste gezicht? Dat kennen Steenbokken niet. Want een potentiële partner moet eerst goed onderzocht worden. 

Carrière boven alles

Sterrenbeeld Steenbok: Eigenschappen en Kenmerken van dit Ambitieuze Sterrenbeeld

Houd er als partner rekening mee dat de carrière van Steenbokken vaak voor gaat, en dat liefde soms even op zich moet laten wachten. Ook al hebben ze de liefde gevonden, ze zullen hun carrière altijd trouw blijven en waarderen daarom een luisterend oor.

Problemen oplossen

Relaties met Steenbokken gaan uit van open communicatie en ambities, omdat ze graag ook een beetje zelfstandig blijven binnen hun relatie. Als er problemen zijn, zullen Steenbokken de eerste zijn om dat aan te geven, en er samen met de partner een oplossing voor willen zoeken. Ze zullen het juiste moment uitkiezen om de problemen te bespreken.

Subtiel

Als Steenbokken zich eindelijk eens ontspannen voelen, kunnen ze zich erg vermaken. Ze hebben gevoel voor humor, maar zijn eerder subtiel dan uitbundig. Schaterlachen komt bij de Steenbokken niet zoveel voor; je zult eerder een grijs zien, sprankelende oogjes en gegrinnik. 

Ze zijn verder ook niet zo van het openbaar laten zien van hun liefde. Ze uiten hun liefde op een wat koelere manier, bijvoorbeeld door een liefdevolle blik, een vriendelijke klank in hun stem, of een zachte aanraking.

Hoe kun je een Steenbok aantrekken?

Belangrijk is om Steenbokken aan het lachen te maken, dat zullen ze erg waarderen. Je kunt gesprekken voeren over verschillende onderwerpen, maar vraag vooral niet naar de gevoelens van Steenbokken. Ze willen wel graag naar jouw gevoelens luisteren. Probeer op intellectueel niveau een verbinding aan te gaan. 

Steenbokken houden van praktische, nuttige cadeautjes. Maar het liefst wel ‘high class’ materiaal. Als je een date plant met een Steenbok, kies dan bijvoorbeeld voor een uitje naar een elegant restaurant, een kunstgalerie, of een theater. Houd er daarnaast rekening mee dat Steenbokken erg punctueel zijn, dus kom zeker niet te laat. Als een ander te laat komt, vinden ze dat namelijk onverantwoordelijk.

Verder dien je geduld te hebben met Steenbokken. Ze mogen dan wel wantrouwend en zelfs onverschillig overkomen, maar diep van binnen zijn het gepassioneerde en loyale mensen die meer van zichzelf bloot zullen geven op het moment dat ze je vertrouwen.

Steenbokken en andere sterrenbeelden: De ideale liefdesmatch

Steenbokken kunnen het over het algemeen goed vinden met de Stier, Maagd, Schorpioen en Vissen.

Stier

De Stier is het sterrenbeeld dat het beste past bij Steenbokken. Vooral in bed kunnen ze het erg goed met elkaar vinden, wat de liefde tussen deze twee al snel duurzaam maakt. De twee sterrenbeelden hebben veel met elkaar gemeen, en er is een grote kans op een stabiele relatie. Steenbokken en Stieren begrijpen en bewonderen elkaar. Ze werken samen voor een aangenaam leven en ruzies komen in deze relatie maar weinig voor.

Maagd

Ook met de Maagd kunnen ze het fijn hebben, en dan vooral op financieel vlak. Steenbokken zijn wel figuren die tijd nodig hebben voor zichzelf. Iets waar vooral de Maagd rekening mee dient te houden. Ze zijn allebei praktisch ingesteld en kennen elkaars verwachtingen. Ze hebben zelden ruzie, houden van financiële zekerheid en ook helpen ze graag hun familie en vrienden. Maagd en Steenbok zijn allebei een aardeteken en ze nemen hun relatie beide ook erg serieus.

Schorpioen

Schorpioenen zijn over het algemeen wat terughoudend en zullen ook niet snel verliefd worden. En dit vinden Steenbokken enorm aantrekkelijk. Ook al zijn beide sterrenbeelden wat dominant, zal dat verder niet tot problemen leiden. Ze willen allebei graag een aantrekkelijke partner die loyaal en te vertrouwen is, en dat kunnen deze twee sterrenbeelden elkaar geven!

Vissen

Vissen zijn vaak romantisch en kunnen de gevoelige kant van Steenbokken naar boven halen. Ze weten precies wat voor aandacht Steenbokken wensen, en geven hen alle liefde die ze te bieden hebben. Vissen houden niet van discussies of ruzies en zijn erg toegewijd. Het gebeurt vaak dat de Steenbokken in hun relatie met Vissen de leiding nemen. 

Met welke sterrenbeelden is de Steenbok geen liefdesmatch?

Sterrenbeeld Steenbok: Eigenschappen en Kenmerken van dit Ambitieuze Sterrenbeeld

Steenbokken kunnen het vaak niet zo goed vinden met Tweelingen, Weegschaal, Boogschutter, Leeuw en Ram. 

Weegschaal

Steenbokken en Weegschalen kunnen zich in het begin erg tot elkaar aangetrokken voelen, maar omdat de Weegschaal wat wisselvallig kan zijn, zal de relatie toch niet snel slagen. 

Tweelingen

Tweelingen zijn te speels en ook erg sociaal. Steenbokken zijn juist serieus en willen zekerheid. Verder staan Tweelingen erom bekend om van project naar project te fladderen. Voor Steenbokken werkt dat gewoon niet.

Ram

Omdat de Ram en Steenbok gewoon compleet anders in het leven staan, wordt liefde tussen deze twee sterrenbeelden moeilijk. Steenbokken hebben graag de leiding en willen een verantwoordelijkheidsgevoel hebben. De Ram is juist wat kinderlijker en leeft met de dag. Ze houden ervan om de regels te breken, terwijl Steenbokken juist gericht zijn op het stellen van regels en het opvolgen ervan. Dit brengt een hoop discussies met zich mee. Deze relatie is zoals je ziet dus een echte ‘no-go’.

Leeuw

Ook Leeuwen en Steenbokken zijn geen match. Waar Steenbokken houden van traditie en structuur, leven Leeuwen eerder op het randje. Steenbokken werken hard, terwijl Leeuwen geen planners zijn en onzorgvuldig omgaan met hun geld. Dit gaat ‘m dus niet worden.

Boogschutter

Boogschutters zijn echte avonturiers en vinden het heerlijk om uit te gaan. Ze houden van spontaniteit. Dit zijn allemaal dingen waar je bij Steenbokken niet mee aan hoeft te komen. Boogschutters zijn positieve mensen die van verandering houden, terwijl Steenbokken over het algemeen wat pessimistischer zijn en juist naar stabiliteit streven. Boogschutters zullen proberen Steenbokken te veranderen, om zo een minder verstikkend gevoel te krijgen. Maar zo werkt dat helaas niet voor de Steenbok.

Het temperament van de Steenbok

Steenbokken zijn op het eerste gezicht serieus en streng, verantwoordelijk en zelfgedisciplineerd. Ze nemen niet gauw risico’s en onderzoeken de voor- en nadelen alvorens een beslissing te nemen. Ze kunnen voor een buitenstaander misschien wat ‘saai’ overkomen.

Omdat ze zo onafhankelijk en op zichzelf zijn, denken mensen ook vaak dat Steenbokken koud zijn. Ze willen het liefst alles zelf doen, omdat ze dan zeker weten dat het wordt gedaan – en op een fatsoenlijke manier.

Steenbokken hebben graag de controle over hun leven en omgeving. Soms willen ze uit goedheid het leven van anderen organiseren, wat niet altijd even welkom is.

Het probleem is dat Steenbokken vaak geloven dat er slechts één goede en één slechte manier is om dingen te doen. Ze zijn eigenwijs en zijn het daarom niet snel met een ander eens. Steenbokken moeten leren dat er niet altijd maar één manier is om dingen (goed) te doen. Ook moeten ze niet altijd anderen willen overtuigen van hun manier, ook al is dat misschien wel de juiste.

Hoe zijn Steenbokken diep van binnen?

Steenbokken voelen zich vaak melancholisch en snakken naar structuur. Ze moeten altijd nuttig bezig zijn, anders voelen ze zich niet waardig genoeg. Ze willen zichzelf continu blijven bewijzen.

Als ze eenmaal begrijpen dat ze wat meer zelfliefde moeten hebben, kunnen ze het leven op een andere manier bekijken en iets meer plezier en vrijheid ervaren. Wat belangrijk blijft voor Steenbokken is financiële en materiële veiligheid.

Ze geven veel om hun publieke imago. En ook al zijn Steenbokken over het algemeen op zichzelf, hebben ze wel sterk de behoefte om gewaardeerd te worden. Maar dit laten ze liever niet zien.

Volgens de buitenwereld zijn Steenbokken wat afstandelijk. Maar dit is slechts een beschermingsmechanisme. Het probleem daarbij is dat Steenbokken soms niet goed begrijpen wie ze nu daadwerkelijk zijn. Gevolg is dat ze gaan twijfelen, waar ook hun zelfwaarde onder kan gaan lijden.

Op emotioneel gebied zijn Steenbokken moeilijk: ze laten niet snel zien wat ze echt voelen. Als ze zich toch durven te uiten, is dat omdat ze een emotionele connectie met de ander voelen, die hen kwetsbaar laat voelen maar tegelijkertijd ook voldaan. Het is een constant intern conflict die Steenbokken rusteloos maakt.

Steenbokken en vriendschappen

Steenbokken zijn loyale vrienden (en geliefden). Ze houden van hun vrienden en zullen er altijd voor hen zijn. Ze verwachten er verder ook niets voor terug. Ook om hun familie geven ze onwijs veel en ze nemen die relaties erg serieus. Vriendschappen en familierelaties vinden Steenbokken uiterst belangrijk.

Ze streven naar stabiele, langdurige vriendschappen en ze geven hun vrienden graag goed advies. Daarnaast vinden ze het prettig en voelen ze zich vereerd wanneer vrienden naar hen toe komen met problemen. Maar dan verwachten ze wel dat er iets met hun advies wordt gedaan. Ze doen moeite voor relaties die voor hen belangrijk zijn. 

Een Steenbok als vriend is fijn, en bij het geven van cadeautjes doen ze maar al te graag hun best. Ze vinden het bovendien veel leuker om te geven dan om te ontvangen.

Steenbokken motiveren hun vrienden om het beste uit zichzelf te halen. Ze hebben misschien wat moeite met communicatie, maar hun acties spreken luid genoeg. Ze behandelen hun vrienden als familie.

Steenbokken houden van intelligente mensen, die ambitieus zijn en doelen hebben. Ze willen graag in contact zijn met mensen die hun inspireren.

Een probleem waar Steenbokken tegenaan kunnen lopen in vriendschappen, is dat ze soms wat teruggetrokken kunnen zijn. 

De Steenbok in de werksfeer

Sterrenbeeld Steenbok: Eigenschappen en Kenmerken van dit Ambitieuze Sterrenbeeld

Je vindt Steenbokken veel terug op invloedrijke posities. Ze zijn vaak erg intelligent en ook zeker van zichzelf. Steenbokken behalen in veel gevallen succes en werken geduldig aan hun doelen. Ze kunnen goed organiseren en zullen altijd een positieve werkhouding hebben. Je hoeft Steenbokken niet te motiveren, want ze zijn van zichzelf erg gedisciplineerd. Steenbokken zijn leiders, maar kunnen ook heersers zijn.

Voorbeelden van beroepen waarin Steenbokken goed tot uiting komen, zijn de volgende:

 • Notaris
 • Leidinggevende
 • Accountant
 • Historicus

Als collega is de Steenbok vriendelijk en betrouwbaar. Hij of zij zal zijn of haar collega’s graag helpen en is altijd erg betrokken. Teamwork is dus geen probleem. Het komt geregeld voor dat andere mensen Steenbokken in vertrouwen nemen, omdat ze weten dat ze goed met geheimen om kunnen gaan. Echter kunnen Steenbokken soms de neiging hebben om de baas te spelen en geen rekening te houden met de emoties van anderen. Het gebeurt vaak dat ze aan veel taken tegelijk werken.

Als Steenbokken een beslissing moeten nemen of een afspraak hebben, kun je altijd op hen vertrouwen. Zowel in de persoonlijke sfeer als op zakelijk gebied. Ze houden zich altijd aan hun beloften, groot of klein. 

Steenbokken gaan voorzichtig om met hun geld, omdat ze graag sparen en een duidelijk plan hebben voor hun toekomst. In alles wat ze doen, willen ze graag de top bereiken. En omdat ze iedereen altijd met respect behandelen, doen ze het erg goed als leidinggevende.

Om een klus te voltooien, gaan ze echter gemakkelijk over hun grenzen. Niets is onmogelijk. Ze eisen perfectionisme van zichzelf en verwachten dat ook van anderen.

Welke bekende mensen zijn Steenbok?

 • Elvis Presley (was een Amerikaans zanger en acteur)
 • Frans Bauer (Nederlandse zanger, presentator en acteur)
 • Mel Gibson (Amerikaanse acteur, regisseur en producent)
 • Tiger Woods (Amerikaans golfer)
 • Beau van Erven Dorens (Nederlandse Televisiepresentator)
 • Isaac Newton (was een Engelse natuurkundige, wiskundige en natuurfilosoof)
 • Hans Kraay jr. (televisiepresentator en voormalig profvoetballer)
 • Muhammed Ali (was een Amerikaans bokser)
 • David Bowie (was een Engelse muzikant)
 • Jan Smit (Nederlandse zanger)
 • Denzel Washington (Amerikaans acteur)
 • Bernhard van Oranje-Nassau (Prins van Oranje-Nassau)

De Steenbok als sterrenbeeld: Conclusie

De Steenbok is dus een nuchter en praktisch sterrenbeeld, maar onwijs ambitieus en prestatiegericht. Ze maken geen roekeloze beslissingen en denken altijd goed na voordat ze ergens tijd en energie in stoppen. Steenbokken zijn intelligent en loyaal en zullen altijd geduldig handelen. Ze zijn zeer betrouwbaar, als vriend(in), collega en als partner. Ze zullen er alles aan doen om hun naasten niet teleur te stellen. Doen ze dat wel, dan komt dat omdat niemand perfect is en iedereen wel eens een foutje maakt.