Skip to Content

Tijdelijk Uit Elkaar Gaan: Wanneer En Hoe Doe Je Dat?

Tijdelijk Uit Elkaar Gaan: Wanneer En Hoe Doe Je Dat?

Het kan in de beste relaties gebeuren dat het even niet zo leuk is. Jullie kunnen er dan voor kiezen om meteen uit elkaar te gaan, maar het is ook een optie om tijdelijk uit elkaar te gaan.

Zo krijgen jullie allebei even de tijd om de balans op te maken en na te denken over je gevoelens. Op die manier kunnen jullie een definitieve breuk voorkomen of in ieder geval de breuk nog even uitstellen.

Als jullie erover na zitten te denken om tijdelijk uit elkaar te gaan, dan is het belangrijk dat jullie goed begrijpen wat dat inhoudt.

Hoe weet je wanneer het tijd is voor een time out en welke afspraken maak je als je tijdelijk uit elkaar gaat?

Het is misschien niet leuk, maar wel het beste om deze vragen grondig te analyseren. Zo weten jullie zeker dat het een nog een kans van slagen heeft tussen jullie.

Is een van jullie niet bereid om na te denken over de invulling van jullie time out? Dan kan je er donder op zeggen dat jullie niet meer terug bij elkaar zullen komen.

In tegenstelling tot wat je denkt, is een time out namelijk heel intensief. Je werkt niet alleen aan je relatie, maar ook aan jezelf.

Degene die daar bij voorbaat al geen interesse in heeft, zal in de toekomst ook niet bereid zijn om voor jullie relatie te vechten.

Tijdelijk uit elkaar gaan is de ultieme relatietest. Als jullie het goed aanpakken kan het er zelfs voor zorgen dat jullie sterker dan ooit weer bij elkaar terugkomen.

Het is dus belangrijk dat jullie een aantal weloverwogen keuzes maken.

In dit artikel hebben we daarom alles wat je moet weten over tijdelijk uit elkaar gaan voor je op een rijtje gezet.

Wanneer heeft je relatie een time out nodig?

Tijdelijk Uit Elkaar Gaan Wanneer En Hoe Doe Je Dat

Tijdelijk uit elkaar gaan is niet altijd een aantrekkelijke optie. Vaak bestaat er de angst dat het er juist alleen maar voor zal zorgen dat jullie verder uit elkaar groeien.

Dat kan inderdaad, maar het hoeft niet. Uit onderzoek is gebleken dat 50% van de stellen die tijdelijk uit elkaar gaan, weer bij elkaar komen.

Jullie hebben dus 50% kans. Dat klinkt misschien niet heel positief, maar geloof mij, als jullie niks doen is de kans dat jullie uit elkaar gaan 100%.

Sommige situaties lenen zich heel goed om tijdelijk uit elkaar te gaan en anderen wat minder.

Laten we beginnen met de situaties waarbij het een goed idee is om een time out te nemen.

1.    Jullie maken de hele tijd ruzie

Tijdelijk Uit Elkaar Gaan Wanneer En Hoe Doe Je Dat

Als het lijkt alsof jullie maar niet kunnen ophouden met ruziemaken, dan kan het een goed idee zijn om tijdelijk uit elkaar te gaan.

Op die manier krijgen jullie allebei de ruimte om op adem te komen en na te denken over waarom jullie zo met elkaar omgaan.

Ruziemaken kan namelijk een heleboel oorzaken hebben. Het kan zijn dat jullie het gewoon echt niet met elkaar eens kunnen worden over bepaalde onderwerpen.

In dat geval moet je de time out gebruiken om te achterhalen of je bereid bent om je eigen standpunt te veranderen.

Stel dat jullie ruziemaken over het feit dat hij te vaak met zijn werk bezig is. Jij vindt dat hij ’s avonds thuis nog te vaak even ‘snel’ een paar mailtjes verstuurt of telefoontjes pleegt.

Volgens jou zorgt dat ervoor dat jullie niet genoeg tijd met elkaar kunnen doorbrengen. Volgens hem overdrijf jij en maken die paar minuten op een avond echt geen verschil.

Dan moet jij je bedenken of je bereid bent om zijn overwerken door de vingers te zien of dat het voor jou echt een deal breaker is.

Andersom staat hij voor dezelfde keuze en moet hij zich afvragen of hij bereid is om zijn telefoon en laptop wat vaker links te laten liggen.

Jullie kunnen er samen uitkomen als jullie bereid zijn om een compromis te sluiten. Daarvoor heb je wel de tijd nodig om na te denken.

Let op dat dit alleen werkt als je echt bereid bent om een compromis te maken en je daaraan te houden. Je kan niet na een maand alsnog zeuren over zijn overwerken en hij kan niet terugvallen in zijn oude patronen.

2.    Een van jullie twijfelt

Tijdelijk Uit Elkaar Gaan Wanneer En Hoe Doe Je Dat

Ook in goede relaties kan het tot een punt komen dat één van jullie twee zich ineens afvraagt: ‘Is dit het nou?’.

Helaas is dat de tijd waarin we leven. Iedereen is altijd op zoek naar dat beetje meer en dat zorgt ervoor dat mensen bang zijn om zich te snel te binden.

Zelfs als alles goed gaat tussen jullie, kan hij op een dag wakker worden en twijfelen. Op dat moment is het een goed idee om tijdelijk uit elkaar te gaan.

In de time out kunnen jullie allebei nadenken over of dit is wat je echt wil en of je partner de juiste persoon is voor jou.

Het gevaarlijke hieraan is dat jullie allebei op een ander antwoord uit kunnen komen. Ook als je dat van tevoren niet aan zag komen.

Stel bijvoorbeeld dat jij degene bent die voorstelt om tijdelijk uit elkaar te gaan omdat je niet zeker weet of een relatie is wat je wil.

Dan krijgt je partner ook de tijd om over dezelfde vraag na te denken. Voor hem komt er dan nog bovenop dat hij weet dat jij twijfelt.

Daardoor kan hij zijn gedachten laten kleuren en tot de conclusie komen dat hij het toch ook niet zit zitten.

Dat is behoorlijk vervelend als jij er in de time out juist achter bent gekomen dat je wel met hem verder wil!

Denk er dus goed over na wat de gevolgen kunnen zijn als je voorstelt om tijdelijk uit elkaar te gaan!

3.    Een van jullie is vreemdgegaan

Tijdelijk Uit Elkaar Gaan Wanneer En Hoe Doe Je Dat

Sommige mensen zijn er heel stellig in en die zeggen dat het meteen over is als de ander vreemdgaat.

In de praktijk is die beslissing vaak een stuk lastiger. Vaak komt het bedrog onverwachts en ben je helemaal niet klaar om uit elkaar te gaan.

Je moet heel snel afwegen of het je waard is om je relatie volledig op te geven. Dat is natuurlijk niet te doen en daarom is het een goed alternatief om tijdelijk uit elkaar te gaan.

Jij kan de time out gebruiken om te bedenken of je jullie relatie wil redden of beëindigen. Tegelijkertijd kan hij nadenken over waarom hij is vreemdgegaan.

In dit geval is het belangrijk dat jullie tijdens de time out geen contact met elkaar hebben. Jullie moeten allebei een individuele keuze maken en je niet laten beïnvloeden door de ander.

Als jullie tijdelijk uit elkaar zijn en hij belt je elke dag om te zeggen hoeveel spijt hij heeft, kan jij niet helder nadenken.

In de time out is het belangrijk dat je nadenkt of je in staat zal zijn om zijn bedrog te vergeven. Anders heeft het geen zin om samen verder te gaan.

Dat hoef je niet meteen te doen, maar je moet er wel zeker van zijn dat het bedrog niet tussen jullie in zal blijven staan.

Ook je partner moet begrijpen dat hij er hard voor zal moeten werken om jouw vertrouwen weer te winnen. Ervoor kiezen om na een time out weer bij elkaar te komen, betekent dat jullie hard zullen moeten werken.

Denk allebei goed na of jullie relatie het waard is om voor te vechten. Alleen als het antwoord ‘ja’ is heeft het zin om na jullie time out weer bij elkaar te komen.

4.    Je bent niet gelukkig in jullie relatie

Tijdelijk Uit Elkaar Gaan Wanneer En Hoe Doe Je Dat

Ondanks dat je vriend een lieverd is en alles goed gaat tussen jullie, ben je toch ongelukkig.

Je weet niet of het komt omdat je gewoon niet meer verliefd bent of omdat je gewoon niet lekker in je vel zit.

Het beste wat je dan kunt doen is even tijdelijk uit elkaar gaan. Zo krijg jij de tijd om na te denken over wat het probleem is.

Wanneer je even niet bij je partner bent, krijg je namelijk goed inzicht in je gevoelens. Mis je hem als hij er niet is? Dan ligt het waarschijnlijk niet aan hem.

Mis je hem juist niet? Dan is de kans groot dat de liefde tussen jullie een heel eind over is.

Als je eenmaal hebt bedacht wat het probleem is, moet je ook gaan nadenken over een oplossing.

Probeer daarbij vanuit jezelf te denken. Het is namelijk niet leuk voor je partner als hij te horen krijgt dat hij zich heel anders moet gaan gedragen.

Ieder probleem heeft altijd meerdere oplossingen. Ben jij niet gelukkig omdat je het gevoel hebt dat je stilstaat?

Dan kan je dat niet alleen hem aanrekenen. Jullie moeten er samen voor zorgen dat jullie groeien in jullie relatie, dat is niet alleen aan hem.

Blijf eerlijk. Niet alleen voor hem, maar ook voor jezelf. Bekijk in hoeverre jij verantwoordelijk bent voor je gevoel en leg niet alles bij hem neer.

Wanneer is het geen goed idee om tijdelijk uit elkaar te gaan?

Het is je misschien al opgevallen dat het een goed idee is om tijdelijk uit elkaar te gaan als er echt iets aan de hand is.

Daarentegen is het geen goed idee om een time out te nemen voor een korte bevlieging. Tijdelijk uit elkaar gaan is iets wat je doet als laatste redmiddel, niet als tussenoplossing.

Wanneer je om een van deze redenen tijdelijk uit elkaar gaat, kan je erop rekenen dat het niet meer goedkomt tussen jullie:

1.    Je wil gewoon weer even vrijgezel zijn

Tijdelijk Uit Elkaar Gaan Wanneer En Hoe Doe Je Dat

Misschien heb je nog nooit eerder een relatie gehad en heb je moeite met de aanpassingen die je in je leven hebt moeten maken.

Voor één weekend wil je weer gewoon even ouderwets uitgaan met je vrienden. Nog één keer niet hoeven nadenken over de persoon die thuis op je zit te wachten.

Jij denkt dat je dit kan oplossen door tijdelijk uit elkaar te gaan, maar zo werkt het helaas niet.

Ten eerste kan je natuurlijk niet van je partner verwachten dat jij een weekend kan doen en laten wat je wil.

Dat is niet hoe een relatie werkt. Je kiest ervoor om bij elkaar te zijn en dat kan je niet op pauze zetten als je er even geen behoefte aan hebt.

Ten tweede is het ook geen oplossing voor je probleem. Als jij het gevoel hebt dat je stikt in je relatie, dan moet je daar met je partner over praten.

Geef aan dat je het moeilijk vindt om een relatie te hebben en dat je dat vrije gevoel mist. Vergeet niet om daarbij te vermelden dat het niet je bedoeling is om uit elkaar te gaan.

Als het goed zit tussen jullie, dan komen jullie er samen wel uit. Voor ieder probleem is een oplossing en ook voor dit.

Misschien kunnen jullie afspraken maken over de manier waarop jullie met elkaar omgaan. Stel dat je partner te vaak belt als jullie niet samenzijn, dan kunnen jullie afspreken dat jullie maximaal één keer per dag bellen.

Onthoud in ieder geval dat tijdelijk uit elkaar gaan niet de juiste oplossing voor dit probleem is.

2.    Je weet zeker dat het over is tussen jullie

Tijdelijk Uit Elkaar Gaan Wanneer En Hoe Doe Je Dat

Het kan in elke relatie gebeuren dat de liefde verdwijnt of dat je verliefd wordt op iemand anders.

Je weet eigenlijk zeker dat uit elkaar gaan de beste optie voor jullie is, maar je durft het gewoon nog niet aan.

In plaats daarvan stel je dus maar voor om tijdelijk uit elkaar te gaan. Dat is geen goed idee. Het enige wat je doet, is het probleem vooruitschuiven.

Jullie zijn allebei bang voor de pijn en het verdriet van een verbroken relatie en daarom durft geen van jullie de knoop door te hakken.

Tijdelijk uit elkaar gaan zal er alleen maar voor zorgen dat jullie later alsnog definitief uit elkaar gaan en dat zal nog pijnlijker zijn.

Verlos jullie uit deze relatie en blijf niet langer hangen in iets wat niet werkt. Het is niet makkelijk, maar daar komen jullie wel weer bovenop.

Wat nog moeilijker is, is blijven hangen in een relatie waarin jullie allebei weten dat het over is.

Bedenk dus goed waarom jij nou echt tijdelijk uit elkaar wil gaan. Mijn gok is dat je dat al lang weet, maar dat je alleen nog even de kans nodig hebt om het aan jezelf toe te geven.

Neem geen overhaaste beslissingen. Praat erover met je vrienden en misschien zelfs met je partner.

Daarbij is het altijd belangrijk dat je je afvraagt hoe jullie toekomst samen eruit zal zien. Is dat een groot zwart gat? Dan kunnen jullie waarschijnlijk maar beter uit elkaar gaan.

3.    Je weet dat de ander het niet aankan

Tijdelijk Uit Elkaar Gaan Wanneer En Hoe Doe Je Dat

Ik heb al eerder gezegd dat een time out hard werken is en daar is niet iedereen toe in staat.

Je moet emotioneel heel sterk zijn om deze beslissing samen te maken en soms kan één van jullie het gewoon niet aan.

In sommige gevallen is dat tijdelijk. Als je partner het net moeilijk heeft met iets anders, is het nu gewoon geen goed idee om die time out daar bovenop te gooien.

Stel bijvoorbeeld dat je partner net is ontslagen of een dierbare heeft verloren, dan heeft het geen zin om tijdelijk uit elkaar te gaan.

Het werkt namelijk niet als je niet al je aandacht kan besteden aan nadenken over de time out.

In andere gevallen is iemand er gewoon permanent niet toe in staat. Sommige mensen zijn emotioneel zo instabiel dat ze zich niet kunnen indenken op wat voor manier het een goed idee kan zijn om tijdelijk uit elkaar te gaan.

Stel bijvoorbeeld dat je partner erg afhankelijk van je is. Dan zal hij deze tijd alleen maar gebruiken om te stressen en verdrietig te zijn.

Dat kan je de ander natuurlijk niet aandoen en daarnaast zal het ook helemaal niet bijdragen aan de kwaliteit van jullie relatie.

Ook voor jou is dit niet goed. Je weet dat je partner ontzettend verdrietig zal zijn zonder jou en daardoor wordt het moeilijker om je te concentreren.

Bedenk je dus goed of je partner in staat zal zijn om de meerwaarde van een time out in te zien. Als dat niet zo is maak je alleen maar meer stuk wanneer je tijdelijk uit elkaar gaat.

Tijdelijk uit elkaar gaan, hoe doe je dat?

Tijdelijk Uit Elkaar Gaan Wanneer En Hoe Doe Je Dat

Als je eenmaal hebt bepaald of het een goed idee is om tijdelijk uit elkaar te gaan, dan moet je het ook nog eens goed doen.

Om te beginnen is het belangrijk dat je eerlijk tegen elkaar bent over waarom jullie een time out nemen.

Als jij denkt dat jullie uit elkaar gaan omdat je ongelukkig bent en je partner denkt dat je alleen wat tijd voor jezelf nodig hebt, is dat niet eerlijk.

Wees altijd open tegen elkaar en wees niet bang om de ander te kwetsen. Je kwetst iemand juist door te liegen over je intenties.

Ten tweede is het ook belangrijk dat jullie duidelijke regels opstellen over jullie tijdelijke break. Bepaal voor hoe lang jullie uit elkaar zullen gaan en wat jullie in die periode gaan doen.

Willen jullie bijvoorbeeld nog contact met elkaar houden tijdens de time out of is het verstandiger om elkaar ook niet te spreken?

Zijn jullie tijdens jullie time out uit elkaar en mogen jullie met anderen omgaan of zijn jullie officieel nog bij elkaar?

Het is vooral belangrijk dat jullie een realistische tijd bedenken voor de duur van jullie time out. Zes maanden is natuurlijk veel te lang, maar 2 weken te kort.

Afhankelijk van welke problemen jullie hebben, moeten jullie een tijd bepalen. Het is voor jullie allebei fijn om ergens aan vast te kunnen houden.

Tijdens de time out is het belangrijk dat jullie je ook aan de afgesproken tijd houden. Ook als je elkaar mist is het belangrijk om de time out toch af te maken.

Ten derde moet je ervoor zorgen dat jullie rekening met elkaar houden, maar ook met jezelf.

Tijdelijk Uit Elkaar Gaan Wanneer En Hoe Doe Je Dat

Als je de tijd hebt om na te denken over alles, moet je niet alleen rekening houden met wat goed is voor de ander.

Het is de bedoeling dat jullie door de time out een betere relatie krijgen en dat kan alleen als jullie gelijkwaardig zijn.

Denk dus niet alleen na over alle dingen die jij moet aanpassen om hem gelukkiger te maken, maar denk ook na over wat hij voor jou kan doen.

Een relatie die niet van twee kanten komt, heeft geen kans van slagen. Het tijdelijk uit elkaar gaan zal dan binnen de kortste keren omslaan in een permanente breuk.

Vergeet ook niet om lief voor elkaar te blijven. Voor én na de time out.

Voordat je besluit om tijdelijk uit elkaar te gaan moet je op een respectvolle manier met elkaar communiceren.

Geef duidelijk aan wat je wel en niet wil. Het is nog belangrijker om dat ook daarna te doen.

Als je eenmaal je bedenktijd hebt gehad, moet je op een respectvolle manier aan je partner kunnen vertellen welke conclusies je hebt getrokken.

Het is niet nodig om op dit punt allerlei beschuldigingen naar elkaars hoofd te slingeren. Daar gaat de situatie echt niet beter van worden.

Tot slot

Tijdelijk Uit Elkaar Gaan Wanneer En Hoe Doe Je Dat

Tijdelijk uit elkaar gaan kan een hele goede oplossing zijn als het even niet zo lekker loopt tussen jullie. De kans dat jullie weer terug bij elkaar komen is namelijk 50%.

Als je zeker wil weten dat jullie het maximale uit jullie time out halen, is het belangrijk dat jullie het goed aanpakken. Analyseer daarom altijd of jullie situatie geschikt is voor een time out en denk vervolgens goed na over hoe jullie dat gaan aanpakken.

Daarbij is het vooral belangrijk dat je weet wanneer het het waard is. Je gevoel kan je altijd vertellen of een relatie op is, of dat jullie het nog één keer kunnen proberen.

Het is altijd beter om het uit te maken, dan om door te blijven gaan met een relatie waarvan je weet dat hij stuk zal lopen.

PinFlight Image