Skip to Content

Een BPS-Moeder: Hoe Beïnvloedt Ze Je Leven En Zul Je Genezen?

Een BPS-Moeder: Hoe Beïnvloedt Ze Je Leven En Zul Je Genezen?

Helaas is een borderline persoonlijkheidsstoornis tegenwoordig een veel voorkomende psychische aandoening. Mensen die dit hebben, hebben meestal geen empathie, houden ervan om alles en iedereen om hen heen te beheersen en vinden het moeilijk om zich normaal te gedragen. Dat is de reden waarom het leven met een BPS-moeder erg stressvol is en levenslange littekens kan achterlaten.

Wanneer je bent opgevoed door een BPS-moeder, dan worden veel verschillende gebieden van je leven beïnvloed. Al je littekens en traumatische ervaringen hebben je echter sterker gemaakt, ook al zie je het misschien nog niet. Daarom zullen we het vandaag hebben over alles wat je over BPS moet weten.

Wat is het, wanneer ontwikkelt het zich, kan het worden behandeld, wat zijn enkele van de meest voorkomende tekenen, en natuurlijk, hoe te genezen van het omgaan met iemand die een borderline persoonlijkheidsstoornis heeft? Maak je geen zorgen, we beantwoorden alles wat je in gedachten hebt. Dus laten we geen tijd meer verspillen!

Wat is BPS?

Een BPS-Moeder: Hoe Beïnvloedt Ze Je Leven En Zul Je Genezen?

BPS staat voor borderline persoonlijkheidsstoornis en is een psychische aandoening. Het is moeilijk om het exacte aantal mensen wereldwijd te vinden dat BPS heeft. Dat komt omdat het vaak ondergediagnosticeerd en onderbehandeld is.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie, is hun schatting dat ongeveer 1-2% van de bevolking door BPS wordt beïnvloed. Om je te helpen het beter te begrijpen, betekent dit dat er onder 10.000 mensen mogelijk 100-200 mensen met BPS zijn.

BPS is een psychische aandoening die meestal wordt gekenmerkt door stemmingswisselingen, plotselinge veranderingen in gedrag, instabiliteit in relaties en mogelijk zelfs zelfdestructief gedrag. Het is niet ongewoon voor hen om last te hebben van een vervormd gevoel van zelf-identiteit en leegte.

Aangezien BPS aanzienlijke gevolgen kan hebben voor het functioneren en het welzijn van een persoon, en mensen met BPS een verhoogd risico lopen op zelfbeschadiging en drugsmisbruik, is het essentieel dat ze met een professional in de geestelijke gezondheidszorg werken. Zij zullen het juiste behandelplan voor hen ontwikkelen.

Met de juiste behandeling is het zeer waarschijnlijk dat ze hun symptomen kunnen beheersen en een volledig normaal en bevredigend leven kunnen leiden. De behandelingen zullen met hun behoeften samengaan en het geeft meestal geweldige resultaten.

Wanneer ontwikkelt zich een borderline persoonlijkheidsstoornis?

Borderline persoonlijkheidsstoornis ontwikkelt zich meestal tijdens de adolescentie of vroege volwassenheid. Het verschilt echter nog steeds van persoon tot persoon. De symptomen verschijnen meestal als ze begin 20 zijn, hoewel het niet ongebruikelijk is dat sommige mensen ze zelfs in de kindertijd ervaren.

Als het om factoren gaat die bijdragen aan de ontwikkeling van BPS, dan hebben we het over meerdere. Ze kunnen genetisch zijn, hersenafwijkingen en zelfs omgevingsfactoren omvatten. Dat betekent dat jeugdtrauma of omgaan met misbruik er ook voor kan zorgen dat er een borderline persoonlijkheidsstoornis verschijnt.

Onderzoek suggereert dat mensen met BPS in hun gezin het risico lopen om dezelfde psychische aandoening te ontwikkelen. Als je een BPS-moeder hebt, dan moet je je ervan bewust zijn dat genetica ook betrokken is bij de ontwikkeling van deze aandoening.

Verschillende hersenbeeldvormingsstudies hebben aangetoond dat mensen met BPS enkele structurele en functionele afwijkingen kunnen hebben in hersengebieden die normaal gesproken betrokken zijn bij de regulatie van emoties en gedrag. Daarom komt een gebrek aan empathie of plotselinge veranderingen in stemming en gedrag zo vaak voor.

Hoe wordt BPS behandeld?

Gelukkig is BPS een behandelbare psychische aandoening. Dat is de reden waarom met de juiste behandeling veel mensen met BPS de mogelijkheid hebben om hun symptomen te beheersen. Ze kunnen hun leven leiden zoals ze willen zonder gehinderd te worden door hun aandoening.

Het is echter essentieel om te vermelden dat BPS nog steeds een chronische aandoening is. Maar wat houdt dat eigenlijk in? Het betekent dat het niet iets is dat genezen kan worden zoals andere medische aandoeningen zoals verwondingen of de griep. In plaats daarvan zullen professionals hun patiënten leren hoe ze hun symptomen kunnen beheersen en hun leven kunnen verbeteren.

Als het om behandelingen gaat, dan zijn er veel stappen en manieren om een BPS-patiënt te behandelen. Ze kunnen therapie, medicatie, CGT, MBT en verschillende zelfzorgstrategieën omvatten. De meest effectieve behandeling is echter DGT of dialectische gedragstherapie.

Het leert mensen met BPS verschillende vaardigheden, zoals het beheren van emoties, het omgaan met crises, het verbeteren van hun relaties met andere mensen en het prioriteren van zichzelf. Tot nu toe is gebleken dat het de meest geliefde en succesvolle behandeling is.

Het is ook belangrijk dat mensen met BPS steun krijgen van hun familie, vrienden of collega’s. Ze hebben het nodig om succesvol om te gaan met de uitdagingen die met deze geestelijke gezondheidstoestand gepaard gaan.

Tekenen van een BPS-moeder

Een BPS-Moeder: Hoe Beïnvloedt Ze Je Leven En Zul Je Genezen?

Laten we bij het begin beginnen. Omdat we nu weten wat BPS is, wanneer het zich ontwikkelt en wat de verschillende behandelingsopties zijn, is het tijd om over de meest voorkomende symptomen van een BPS-moeder te praten. Als je niet zeker weet of je moeder tot deze categorie behoort, zullen deze tekenen je helpen om een conclusie te trekken.

1. Controlerend

Mensen die met BPS te maken hebben, willen meestal alles en iedereen om hen heen controleren. Maar we hebben het niet over perfectionisme. Ze geven er niet om om een taak perfect uit te voeren of de schoonste kamer in de buurt te hebben. Controlerend zijn en BPS hebben, zijn op verschillende manieren met elkaar verbonden.

In dit geval betekent dit dat de persoon de leiding wil hebben over alles wat er gebeurt. Het doet hen pijn om te denken dat iemand anders iets beter weet dan zij, of dat een situatie niet verloopt zoals ze hadden gepland. Daarom is het samenwonen met hen een hele uitdaging.

2. Zet haar eigen behoeften op de eerste plaats

Wat is een van de eerste dingen die in je opkomt als iemand het woord ‘moeder’ tegen je zegt? Het is waarschijnlijk dat je aan je eigen moeder hebt gedacht en dat ze alles zou doen om je gelukkig te zien. Je bent altijd haar nummer één en haar behoeften komen altijd na die van jou.

BPS-moeders functioneren echter niet op die manier. Het probleem met hen is dat ze altijd prioriteit geven aan zichzelf en doen wat ze op dat moment willen doen. Wat meestal betekent dat hun kinderen gekwetst raken of zich in de steek gelaten en achtergelaten voelen.

3. Kritisch

Natuurlijk zullen onze ouders altijd kritisch zijn op alles wat we verkeerd doen. Ze zullen ons echter bekritiseren omdat ze alleen willen wat het beste voor ons is. En ze hopen dat hun opmerkingen ons zullen helpen begrijpen welke fouten we maken en hoe we weer op het juiste spoor kunnen komen.

Als het echter om BPS-ouders gaat, dan zijn ze dol op kritiek omdat ze zich daardoor superieur voelen. Het is een manier om hun waarde te bewijzen en dat ze wijzer zijn dan hun kinderen.

Het is meestal niet omdat ze willen helpen en hen een lesje willen leren, maar gewoon om zich van hun negatieve gevoelens te ontdoen door zich op de fouten van iemand anders te concentreren.

4. Onvoorspelbaar gedrag

Natuurlijk hangt ons gedrag af van hoe we ons die dag voelen en hoe we normaal gesproken met verschillende situaties omgaan. Na een slechte dag brengen sommige mensen graag wat tijd alleen door, maar anderen gaan graag uit met vrienden en vergeten hun problemen. Iedereen heeft wel iets wat ze normaal gesproken doen.

Als het om mensen gaat die aan een borderline persoonlijkheidsstoornis lijden, dan is hun gedrag zeer onvoorspelbaar. Je weet nooit hoe ze op bepaalde situaties reageren. De ene dag zullen ze helemaal chill zijn over tijd doorbrengen in de tuin, terwijl ze op een andere dag het plotseling zullen haten.

5. Gebrek aan empathie

Een van de meest voorkomende tekenen dat een persoon aan deze geestelijke gezondheidstoestand lijdt, is dat ze geen empathie hebben. Het zal je niet zoveel pijn doen als we het over een van je kennissen hebben.

Als je echter bij een moeder met BPS woont en ze empathie mist, dan kan dit je hele leven beïnvloeden. Er is geen liefde die sterker is, dan de liefde van je ouders. En als je niet het gevoel hebt dat dit het geval is in je leven, dan zal het waarschijnlijk veel pijn doen. Daarom behoren mensen die zijn opgegroeid met ouders met BPS tot de sterkste mensen ooit.

6. Te veel of te weinig betrokken bij het leven van haar kind

Omdat elke persoon met BPS anders is, kunnen we gemakkelijk concluderen dat elke BPS-moeder ook anders handelt. Daarom zou het ons niet moeten verbazen om te zien dat sommigen van hen te veel betrokken zijn bij het leven van hun kinderen, terwijl anderen te weinig betrokken zijn.

Overmatige betrokkenheid klinkt natuurlijk veel beter. Geen van deze opties is echter gezond voor kinderen. Overmatige betrokkenheid komt van hun controlerende kant waar we het al over hebben gehad. Aan de andere kant komt onderbetrokkenheid voort uit hun gebrek aan empathie.

7. Argumentatief

Ten slotte kunnen BPS-ouders zeer argumentatief zijn. Omdat ze altijd prioriteit geven aan hun behoeften, betekent dit dat ze altijd tegen alles zullen zijn dat kan verstoren wat ze voor die dag hebben gepland. Dus laten we zeggen dat ze een film wilden kijken, maar hun kind vroeg hen om te helpen met hun huiswerk.

Dat is wanneer een argumentatieve kant van hen het overneemt, en een BPS-ouder honderden argumenten zal vinden over waarom ze iets niet hoeven of moeten doen.

Het is moeilijk om het niet persoonlijk op te vatten, vooral als je een kind bent. Hun aandoening zit echter achter al deze tekenen, waardoor het moeilijk voor hen is om te begrijpen hoe men zich moet gedragen.

De gevolgen van het hebben van een BPS-moeder

Een BPS-Moeder: Hoe Beïnvloedt Ze Je Leven En Zul Je Genezen?

Wanneer je door een BPS-moeder wordt opgevoed, zijn er eigenlijk een aantal gevolgen waar mensen mee om moeten gaan. Een aantal van hen zijn klein, terwijl de rest misschien iets uitdagender is. Hier zijn enkele van de meest voorkomende dingen die gebeuren met mensen die door een BPS-ouder zijn opgevoed.

1. Hoge niveaus van stress

Omdat je bent opgegroeid in een omgeving vol stress, zal het waarschijnlijk je routine worden. Maar wat bedoelen we daarmee? Wanneer je constant omringd bent door mensen die je gestrest maken, dan blijft dat gevoel bij je, zelfs als je de omgeving verandert.

Daarom is het heel gebruikelijk dat mensen die door BPD-ouders zijn opgevoed schildklierproblemen hebben, omdat het dat deel van je lichaam is dat altijd door stress wordt beïnvloed. Andere problemen kunnen zijn eetstoornissen, problemen met motivatie en focus, en negatieve gedachten.

2. Vol negatieve emoties

We hebben bijna dagelijks te maken met verschillende negatieve emoties. Iets kan ons altijd van slag of boos maken. En dat is helemaal prima, want we hebben vaak met verschillende soorten mensen en situaties te maken. Dus, wat hebben negatieve emoties met de gevolgen van het worden opgevoed door een BPS-moeder te maken?

In zo’n omgeving opgroeien zal die emoties sterker en frequenter maken. Er is wetenschappelijk bewijs dat mensen die veel tijd doorbrengen met iemand die aan een borderline persoonlijkheidsstoornis lijdt meestal te maken hebben met gevoelens zoals verdriet, spijt, wanhoop, vernedering, schuld en schaamte.

3. Aan jezelf twijfelen

Als kind leer je vooral van je ouders over het leven. We observeren hun gedrag en bootsen het soms zelfs na. Daarom zie je vaak kinderen proberen het huis schoon te maken, make-up op te doen of iets te koken. Kinderen merken meer dingen op dan we denken dat ze doen, en ze blijven bij hen.

Dat is de reden waarom kinderen die met een BPS-ouder op zijn gegroeid vaak aan zichzelf twijfelen. Waarom gebeurt dat? Omdat hun moeders hen in het ene moment als helden zouden beschouwen en dan op het volgende moment tegen hen zouden gaan schreeuwen.

Zodat ze nooit wisten of ze iets verkeerd of goed hadden gedaan.

4. Altijd alert zijn

Een ander gevolg van opgevoed worden door een BPS-moeder is dat je altijd alert zult zijn. Het betekent dat je de kans verliest om optimistisch naar het leven te kijken. In plaats daarvan zul je altijd het gevoel hebben dat er iets ergs gaat gebeuren.

Zelfs op de momenten dat je het gelukkigst bent, zal er nog steeds wat angst aanwezig zijn. Dat komt omdat mensen die naast een BPS-ouder opgroeien eraan wennen dat hun gelukkige momenten door chaos worden onderbroken. Het is dus geen wonder dat ze altijd een soort teleurstelling in het leven zullen verwachten.

5. Bang om ‘Nee’ te zeggen

We hebben het al gehad over hoe controlerende en argumentatieve mensen met een borderline persoonlijkheidsstoornis kunnen zijn. En elke keer als je ze ergens uit probeert te praten of je wilt ze confronteren, dan zullen ze tegen je losbarsten.

Daarom is een van de gevolgen van het dagelijks omgaan met hen dat je bang zult zijn om ‘nee’ tegen iemand te zeggen. Het komt omdat je bang bent om weer een discussie of ruzie te krijgen.

6. Overdenken

Een BPS-Moeder: Hoe Beïnvloedt Ze Je Leven En Zul Je Genezen?

Overdenken is over het algemeen een van de meest voorkomende problemen waar mensen tegenwoordig mee te maken hebben. Dus, waarom is het vooral verbonden met BPS-moeders en de gevolgen die overblijven nadat ze er door één zijn opgevoed?

Omdat ze zichzelf altijd voorrang geven en ze het niet leuk vinden als iemand ze probeert te confronteren, zijn hun kinderen vaak bang om hun mening te geven. In die zeldzame gevallen waarin ze dat wel doen, wordt er tegen ze geschreeuwd en denken ze uren na over wat ze verkeerd hebben gedaan. Zo ontstaat er een overdenkingsprobleem.

7. Laag zelfbeeld

Omdat mensen met BPS meestal geen empathie hebben, is het niet verrassend om te begrijpen waarom hun kinderen zich niet geliefd en gewaardeerd voelen. En als je ouders je die gevoelens niet geven, is het heel moeilijk om ze op zo’n jonge leeftijd ergens anders te vinden.

Daarom groeien ze op met een laag zelfbeeld. Het is een enorm probleem omdat het verschillende gebieden van je leven kan beïnvloeden. Je kunt het moeilijk vinden om een relatie te vormen, je zult niet gemotiveerd genoeg zijn omdat je je niet capabel genoeg zult voelen om te slagen, en het zal je hobby’s en interesses beïnvloeden.

8. Giftige schaamte

Met een BPS-moeder wonen is erg uitdagend. Het ene moment voel je je het meest geliefde kind op aarde en het volgende moment zal ze tegen je schreeuwen alsof je haar ergste vijand bent. Het is voor zowel kinderen als volwassenen erg stressvol.

Hun kinderen raken eraan gewend om overal de schuld van te krijgen, dingen die ze verkeerd hebben gedaan, maar ook dingen die ze helemaal niet hebben gedaan. Daarom zullen ze altijd te maken hebben met gevoelens als schaamte en schuld. En wanneer ze verhuizen, en iemand een ruzie met hen begint, dan zal het hun trauma triggeren.

9. Angst voor verlating

En het laatste gevolg dat we willen noemen is angst voor verlating. Maar niet op een manier waar je waarschijnlijk aan dacht. Wanneer je bij een BPS-moeder woont, zal ze waarschijnlijk elke keer dat je aankondigt dat je ergens naartoe gaat een woedeaanval krijgen. Al is het maar voor een paar uur!

Dan als je gaat, is het waarschijnlijk dat als je terugkomt je je moeder en een huis in een puinhoop zal vinden. En als je niet gaat, mis je het leven. Dat is een lastige situatie die alle kinderen van BPS-ouders erg gestrest maakt.

Zelfs als ze volwassen worden, kunnen ze nog steeds verstrikt raken door hun ouder die bang is om in de steek te worden gelaten. Daarom proberen ze vaak hun relaties en vriendschappen te ruïneren.

Hoe van je BPS-moeder te genezen?

Laten we onze korte les over BPS met enige hoop afmaken. Omdat BPS met de juiste professionele hulp kan worden behandeld, betekent dit dat alle mensen die werden getroffen en opgevoed zijn door BPS-moeders ook van hun traumatische ervaringen kunnen genezen.

Ja, je zult genezen! De littekens zullen bij je blijven, maar ze zullen je eraan herinneren hoe ver je bent gekomen en hoe sterk je bent. We willen je echter helpen om nog sneller te genezen, dus we hebben deze tips en trucs voorbereid die tot een volledig herstel zullen leiden. Je kunt het, geloof gewoon in jezelf en blijf sterk!

1. DEAR MAN

Maak je geen zorgen. Je hoeft geen brief of dagboek te schrijven als deze titel je daaraan herinnert. BESTE MAN is eigenlijk een acroniem dat afkomstig is van dialectische gedragstherapie of DGT zoals we al aan het begin van dit artikel hebben vermeld. Het is een recept om jezelf te bewijzen. Hier is hoe.

D – describe. Je zult de situatie moeten uitleggen waar je je zorgen over maakte.

E – express. Wanneer je dat hebt gedaan, moet je je gevoelens over die bepaalde situatie uiten.

A – assert. Nu moet je erachter komen en je wensen en behoeften vermelden.

R – reinforce. Leg aan je BPS-moeder uit hoe deze oplossing die je hebt bedacht haar ten goede kan komen.

M – mindfulness. Houd er rekening mee dat je alleen over het heden moet praten. Het ter sprake brengen van problemen uit het verleden zal je niet helpen om je uiteindelijke doel te bereiken.

A – appear confident. Het is belangrijk dat je moeder merkt dat je zelfverzekerd bent, dus je moet oogcontact houden en je lichaamstaal in gedachten houden.

N – negotiate. En tot slot, net zoals elke deal eindigt met onderhandelingen, zal de jouwe dat ook doen. Sta open voor compromissen!

2. Leer hoe je jezelf prioriteit kunt geven

Een BPS-Moeder: Hoe Beïnvloedt Ze Je Leven En Zul Je Genezen?

Mensen die opgevoed zijn door BPS-moeders weten meestal niet hoe ze zichzelf moeten prioriteren. Ze zijn altijd alert en klaar om actie te ondernemen, dus ze weten niet echt hoe ze goed moeten ontspannen. Houd er alsjeblieft rekening mee dat de enige manier om te genezen is om te leren hoe je voor jezelf kunt zorgen.

Dus, neem wat tijd voor jezelf. Denk aan alle dingen die je graag doet. Misschien is het koken, lezen, films kijken, hardlopen, praten met je vrienden of iets anders dat in je opkomt. Besteed aandacht aan je slaapschema en voeding. Zo zul je snel de resultaten zien!

3. Grenzen stellen

Grenzen stellen met een BPS-moeder kan moeilijk zijn. Echter, als de DEAR MAN fase correct wordt gedaan dan heb je ook in deze taak een grote kans van slagen. Het is belangrijk om het eens te zijn en een aantal grenzen te stellen, zodat je genoeg tijd hebt om je op jezelf, je doelen en je eigen problemen te concentreren.

Probeer het eens te worden over de momenten waarop het goed is om te bellen en elkaar te zien. Leg uit dat je je eigen tijd nodig hebt en dat het de enige manier is waarop je het leven kunt leiden dat je wilt leiden. Wees zelfverzekerd en leg uit waarom je suggestie voor jullie beiden gunstig is.

4. Breng tijd door met mensen om wie je geeft

Niemand zou deze reis alleen moeten maken. Wees dus niet bang om de mensen van wie je houdt te bellen en wat tijd met hen door te brengen. Op die manier zul je zien dat mensen van je houden en om je geven, wat je nog meer motivatie geeft om aan het bereiken van je doelen te werken.

Iedereen heeft wat steun nodig, dus denk niet dat je zwak bent om ernaar te zoeken. En bovendien zullen je vrienden blij zijn om van je te horen, dus pak je telefoon en maak plannen met hen. Je verdient het om plezier te hebben!

5. Krijg professionele ondersteuning

Wees niet bang om professionele ondersteuning te zoeken. Leven met en opgevoed worden door een BPS-moeder is erg stressvol. Hoewel je sterk bent, betekent dit niet dat je alle problemen alleen moet oplossen.

Er zijn professionals die je zullen helpen en je de beste tips en trucs zullen vertellen over hoe je van alles wat je hebt meegemaakt kunt genezen. Onthoud dat je littekens er altijd zullen zijn. Maar alleen om je eraan te herinneren hoe ver je bent gekomen. Je kunt het, dus wees niet bang!