We kennen allemaal die romantische scènes uit films, waarin twee mensen uit elkaar gaan, maar uiteindelijk altijd weer bij elkaar komen.
Het maakt niet uit met welke obstakels de stellen in deze films te maken krijgen, de liefde blijkt uiteindelijk altijd sterker te zijn en te overwinnen.
Maar we weten allemaal dat het echte leven anders is en dat de liefde niet altijd voldoende lijkt te zijn om een relatie te laten slagen.
De gevoelens van romantische liefde kunnen echter wel zo sterk zijn dat mensen in relaties blijven, die niet gezond en niet bevredigend voor hen zijn.
Met als gevolg dat ze zich ongelukkig voelen in de relatie – of ze zich dat nu realiseren of niet.
En als mensen zich ongelukkig voelen in hun relatie, gaan ze zich natuurlijk afvragen of ze uit elkaar moeten gaan of niet.
Het nemen van een besluit om uit elkaar te gaan is moeilijk.
Want alleen de breuk op zich, maar ook het omgaan met de nasleep ervan en de daarbij behorende emotionele rollercoaster waarin beide partners terecht komen.
Wanneer neem je de beslissing om uit elkaar te gaan en hoe pak je dit aan?
Net zoals elke relatie anders is, is ook elke breuk anders.
Daarom is het lastig om advies te geven over wanneer het beter is om uit elkaar te gaan en het is ook lastig om advies te geven wat de beste manier is om uit elkaar te gaan. Maar toch zal ik het proberen.
Het lijkt misschien een vreselijk idee om het via een sms’je uit te maken met iemand, maar kan zijn dat je hier op de een of ander manier voor kiest omdat je geen andere uitweg ziet.
De sleutel tot de ideale breuk en een goed emotioneel herstel voor beiden partijen is afhankelijk van verschillende factoren. Ten eerste is daar de vraag, ben jij degene die een punt achter de relatie zet of je partner?
Iedereen heeft deze situatie weleens meegemaakt en nee, uit elkaar gaan is nooit leuk. Er worden uiteindelijk altijd mensen gekwetst.
Zoals ik eerder aangaf komen bij het uit elkaar gaan nog meer dingen kijken. Wil je contact houden met je ex? Hoe ga je om met als je hem gaat missen? Wat ga je doen als hij het weer wil proberen?
In dit artikel hoop ik je inzichten te kunnen geven.
Uit elkaar gaan of niet?
Soms is het niet moeilijk om de beslissing te nemen om bij je partner weg te gaan.
Als je waardeloos wordt behandeld, wordt bedrogen, constant wordt genegeerd of te maken hebt met welke andere vorm van een toxische relatie dan ook, dan weet je dat je uit deze relatie moet stappen.
Maar soms is uit elkaar gaan niet zo’n eenduidige beslissing. Het kan zijn dat het gewoon niet meer werkt of niet meer klikt tussen jullie.
Misschien heb je te maken met compatibiliteitsproblemen, die op zich niet zo erg zijn, maar ben je er niet zeker van of je dit leven wel wilt met je partner.
Een beslissing nemen om uit elkaar te gaan is niet eenvoudig en zeker niet als je al lang bij elkaar bent.
En wanneer neem je nu deze beslissing en hoe weet je of deze beslissing de juiste is?
Hieronder zie je enkele tekenen die erop kunnen wijzen dat het misschien beter is om uit elkaar te gaan.
7 redenen waarom uit elkaar gaan een goed idee kan zijn
1. Je partner/relatie voldoet niet aan je behoeftes
Iedere persoon heeft andere behoeften en daarom stellen partners ook bepaalde ‘eisen’ aan de ander waaraan in een relatie moet worden voldaan.
Deze behoeften van mensen kunnen van alles zijn. Denk bijvoorbeeld aan emotionele behoeften om meer tijd met elkaar door te brengen.
Maar deze behoeften kunnen ook op een ander vlak liggen. Denk bijvoorbeeld aan van de ander verwachten dat deze taken in de huishouding op zich neemt of op een bepaalde manier met geld omgaat.
Als er niet aan de behoefte van de ander wordt voldaan (althans als de ene dit zo voelt) dan is het belangrijk om dat met de ander te communiceren.
Als er na een goed gesprek een periode verstrijkt en de ene partner ziet dat de ander niet bereid is hard te werken om aan de behoefte van de ander te voldoen, dan is het misschien een goed idee om uit elkaar te gaan.
Mensen blijven vaak in relaties die niet aan hun behoeften voldoen.
En dat komt vaak omdat er een negatief beeld in de samenleving bestaat over single zijn.
Bij veel mensen bestaat er een bepaalde angst om alleen te zijn en dat ze nooit iets beters zullen vinden.
De waarheid is echter dat als je in een relatie blijft met iemand die niet aan jouw behoeften voldoet je hele kostbare tijd verspilt om iets in stand te houden waar je niet gelukkig van wordt.
2. Je zoekt de aandacht en/of bevestiging van anderen
Als je een bevredigende, gezonde relatie zou hebt, dan zou je partner de eerste persoon zijn aan wie je vertelt dat je promotie hebt gekregen.
En zou hij de eerste persoon zijn die je belt als je in een noodsituatie verkeert.
Natuurlijk is het fantastisch om een beste vriend of een vertrouwde collega op het werk te hebben met wie je goed kunt praten.
Maar als je je constant tot hen wendt voor ondersteuning, dan kan dit een teken zijn dat je van je partner niet de ondersteuning krijgt die je daadwerkelijk nodig hebt.
Als je constant emotionele bevestiging van een ander krijgt dan je partner, dan zit er iets niet goed in je relatie.
Dit geldt natuurlijk ook voor de ander in de relatie. Als een van jullie emotionele of fysieke voldoening zoekt bij andere mensen dan is dat een duidelijk signaal om uit elkaar te gaan.
Waarom zou je die tijd niet besteden aan het vinden van iemand die je wel geeft wat je nodig hebt?
3. Je voelt je ongemakkelijk om meer van je partner te vragen
Als je je ongemakkelijk voelt als je je openlijk tegenover je partner uitspreekt over wat je nodig hebt en je dit in je de relatie wilt terugzien, is dat volkomen normaal.
Je over dit soort gevoelens uitspreken hoort bij een relatie en bovendien zijn open communicatielijnen erg belangrijk voor duurzame, gezonde relaties..
Misschien heb je wel het idee dat je partner jou als behoeftig en emotioneel zal zien en is dat de reden waarom je je niet uitspreekt over wat je daadwerkelijk voelt. Over je echte gevoelens.
Het feit is dat als je je niet uitspreekt over je echte gevoelens er altijd een bepaalde ontevredenheid blijft bestaan.
Partners spreken zich wel vaker niet uit over wat ze eigenlijk willen en doen vervolgens alsof ze tevreden zijn in de relatie, uit een vorm van angst om de ander tot last te zijn.
Als je je ware gevoelens verbergt over hoe je partner met je omgaat, zal je de relatie nooit verbeteren.
Als je dingen wilt veranderen, zul je je partner moeten confronteren, maar als je niet voorbij de drempel kunt komen om dit te doen, is het waarschijnlijk tijd om hulp in te schakelen of uit elkaar te gaan.
4. Je vrienden en familie staan niet achter jullie relatie
Hoe je familieleden en vertrouwende vrienden over jullie relatie denken, is een belangrijk punt.
Natuurlijk hoeft niet iedereen achter jullie relatie te staan, maar als niemand jullie relatie ondersteunt, is dat een rode vlag.
Mensen die van je houden en jou goed kennen, zien ook of de persoon met wie je samen bent, je gelukkig maakt en als dat niet zo is, zullen ze je dat vertellen.
Het kan fijn zijn om de mening van je naaste familie en vrienden te horen en van tijd tot tijd advies te krijgen, maar als je ervoor kiest om hun goede bedoelingen naast je neer leggen, kan dit leiden tot andere problemen.
Je vertelt hen bijvoorbeeld niks meer of je begint met liegen om te voorkomen dat je weer een reactie van hen krijgt.
Maar als je dit doet, betekent dit ook dat je tegen jezelf liegt.
Als je je afsluit voor je familie en vrienden om te voorkomen dat je naar hun adviezen luistert, hebben ze waarschijnlijk gelijk.
De relatie zal niet werken en uit elkaar gaan is misschien een beter idee.
5. Partners voelen zich vaak verplicht bij elkaar te blijven
Mensen kiezen er vaak voor om in relaties te blijven, omdat ze er al de nodige tijd en energie in hebben gestoken.
Ze vinden het dus niet de moeite waard om dit nog eens te doen en willen eigenlijk de vruchten plukken van wat er al in de relatie is gestoken. Ook al zijn ze ongelukkig in de relatie.
Maar dat is een misvatting. Een grote hoeveelheid tijd en energie steken in een relatie hoeft uiteraard niet garant te staan voor een succesvolle relatie.
Als geen van de partners niet bereid zijn om te investeren en te werken aan het voldoen van de behoeften van de ander, is het waarschijnlijk beter om geen tijd en energie meer in de relatie te steken en uit elkaar te gaan.
6. De relatie werkt gewoon niet meer, ook niet na vele pogingen
Als twee mensen van elkaar houden en al jaren bij elkaar zijn of als er kinderen in het spel zijn, zijn beide partijen waarschijnlijk meer geneigd om de problemen binnen een op te lossen.
Je kunt natuurlijk altijd aan relatieproblemen werken, maar als de problemen na een jaar nog niet zijn opgelost, dan is het waarschijnlijk beter om uit elkaar te gaan.
Het is niet goed om in een relatie te blijven die niet werkt en te veel tijd te besteden aan het besluiteloos nadenken over het wel of niet samen verder gaan.
Als een koppel ongeveer een jaar actief samen aan de relatie te hebben gewerkt en er alles aan hebben gedaan om aan elkaars behoeften te voldoen, is uit elkaar gaan waarschijnlijk de beste beslissing.
7. Er is sprake van geweld in de relatie
Dit lijkt een no brainer, maar toch….
Het is voor veel mensen, die hier nooit mee te maken hebben gehad misschien heel moeilijk om te begrijpen, maar het is mogelijk om van een gewelddadige partner te houden.
Uit onderzoek blijkt dat wereldwijd een op de vier vrouwen ooit het slachtoffer is geweest van partnergeweld.
Uit een ander onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de ondervraagde vrouwen hun gewelddadige partners als ‘betrouwbaar’ bestempelden.
Een andere hoeveelheid ondervraagde vrouwen gaf aan dat hun gewelddadige partners over significante positieve eigenschappen beschikken, zoals ‘aanhankelijk zijn’.
Uit deze onderzoeken blijkt dus dat veel vrouwen (slachtoffers) in gewelddadige relaties blijven. Het kan daarbij gaan psychisch, maar ook fysiek geweld.
Bij elke vorm van geweld in een relatie is het belangrijk om op een veilige manier een uitweg uit de relatie te vinden.
Dit blijkt in de praktijk heel moeilijk te zijn, omdat deze slachtoffers vaak een laag zelfbeeld hebben en niet voor zichzelf durven opkomen.
Als je op het punt bent gekomen dat je er zeker van bent dat je niet meer verder wilt met je partner, zijn er verschillende manieren op dit aan te pakken.
14 Verschillende manieren om een punt achter je relatie te zetten
Als je eenmaal hebt besloten om je relatie te beëindigen, is dat uiteraard heel pijnlijk voor beide partijen.
Als een relatie eindigt, zullen alle betrokkenen worden gekwetst en de vraag is hoe je deze pijn zo goed mogelijk kunt beperken in deze pijnlijke situatie.
Als jij het bent, die de relatie wil beëindigen dan weet je dat je je partner erg zult gaan kwetsen als je hem dit nieuws vertelt.
Voor hem zal het een schok zijn, maar ook jij zal met de nodige pijn en verdriet worden geconfronteerd. Niemand zal eraan ontsnappen.
We weten allemaal dat er talloze boeken zijn geschreven over hoe je met dit verlies om moet gaan, maar we lezen bijna nooit iets over hoe je zo voorzichtig mogelijk een relatie kunt beëindigen.
De kans is groot dat je het niet kunt voorkomen dat je je partner pijn en verdriet doet, als je vertelt dat je niet meer met hem verder wilt, maar er zijn wel een paar dingen die die je kunt doen om het leed te verzachten.
Het is eenmaal een feit dat als jullie een lange tijd samen hebben doorgebracht en veel momenten van fysieke of emotionele intimiteit hebt gedeeld, je dit niet zomaar even vergeet.
Jullie zullen de positieve herinneringen aan de relatie moeten vasthouden terwijl een ieder verder gaat met zijn of haar leven.
Hoe kun je de redenen accepteren waarom de relatie niet werkte en tegelijkertijd een warm gevoel aan de relatie overhouden als je er op terugkijkt?
Je partner verdient hetzelfde. In de ideale omstandigheden zal ook hij een warm gevoel en goede herinneringen aan de relatie overhouden.
Als je de relatie op een goede manier wilt beëindigen, breng de boodschap dan zo voorzichtig mogelijk.
Het doel daarbij is om de delen van de relatie, die goed waren, te erkennen en die ervaringen te valideren.
Dus hoewel iedereen gekwetst raakt wanneer een relatie tot een einde komt, zou je moeten proberen de schade zo veel mogelijk te beperken… voor beiden partijen.
Als je van plan bent om het met je partner uit te maken, zul je zelf ook door het nodige verdriet heengaan.
Als je het al lang weet dat je niet meer verder wilt en nu pas echt de knoop hebt doorgehakt, zal je waarschijnlijk een vorm van angst ervaren als je denkt aan wat je te doen staat.
Je zult je misschien ook schuldig voelen over het feit dat jij het uitmaakt en je zult deze gevoelens lang na de breuk nog hebben.
Het liefst zou je willen dat dit allemaal pijnloos zal verlopen, maar dat is gewoon geen optie.
Als alles eenmaal is gezegd en gedaan en je besluit om de relatie te beëindigen, zijn er een aantal richtlijnen die je kunt volgen.
Als je deze richtlijnen volgt, kun je de pijn aan beide kanten beperken en kunnen jullie misschien later nog waardig terugkijken op wat jullie samen hadden.
7 dingen die je wel moet doen als je beslist om uit elkaar te gaan
1. Zodra je zeker bent van je beslissing, maak dan direct een einde aan de relatie. Uitstellen heeft geen zin want het zal de relatie alleen maar verder verslechteren.
2. Zorg ervoor dat je de boodschap persoonlijk overbrengt. Het is heel erg belangrijk om je gezicht te laten zien aan je partner om hem te laten zien dat de relatie belangrijk voor je was.
Het uitmaken door het sturen van een sms/je is tegenwoordig heel gewoon, maar het is zeer pijnlijk voor de ander en kan veel verwarring geven.
3. Zorg ervoor dat je duidelijk en eerlijk tegen je partner bent over je gevoelens.
Als je de werkelijke reden en de problemen niet erkent, zal dit hem uiteindelijk meer pijn doen. En daarbij is het natuurlijk ook heel belangrijk om je te realiseren in hoeverre je je partner kwetst als je te veel eerlijkheid laat zien.
4. Het is belangrijk om duidelijk te zijn tegen je partner. Geef duidelijk aan waarom je niet meer verder met hem wilt en vermijd vaagheid. Laat zien aan je partner dat je respect hebt voor hem en de relatie.
5. Als je een besluit hebt genomen en de relatie wilt beëindigen, neem dan de verantwoordelijkheid voor je beslissing.
Dit is eindelijk wat je wilt, dus is het belangrijk dit te erkennen en niet je ex of de omstandigheden de schuld geven.
6. Als je het nieuws brengt, luister dan naar je partner. Beantwoord al zijn vragen zo eerlijk mogelijk zonder jezelf te verdedigen.
7. Verbreek de relatie op een nette manier. Toon respect voor de gevoelens van je ex en verbreek het contact enige tijd na de breuk.
Dit laat zien dat de dingen voor altijd en permanent zijn veranderd
Related: Tijdelijk Uit Elkaar Gaan: Wanneer En Hoe Doe Je Dat?
7 dingen die je niet moet doen als je beslist om uit elkaar te gaan
1.Als je je partner het nieuws brengt, doe dit dan niet op een openbare plek. Je partner moet de mogelijkheid hebben om een emotionele reactie hebben en daarbij is privacy belangrijk.
Het is logisch dat je partner zal vragen waarom je hebt besloten om een punt achter de relatie te zetten. Hij zal zich op een openbare plek niet op zijn gemak voelen bij het stellen van vragen.
2. Beëindig de relatie ook niet bij jou thuis. Als het mogelijk is spreek dan bij hem thuis af.
Als je met hem gesproken hebt, wil je de mogelijkheid hebben om te beslissen wanneer je weggaat.
Voor je ex zal het makkelijker zijn om zijn gevoelens in zijn eigen omgeving te verwerken en niet eerst nog eens naar huis te hoeven reizen.
3. Geef je ex geen valse hoop. Zeker niet als je besluit vast staat om uit elkaar te gaan. Maak de breuk definitief en zorg ervoor dat het duidelijk voor hem is dat er geen weg meer terug is.
4. Een vriendschap hebben met je ex is meestal geen goed idee. Vriendschap vervangen door de intieme romantische relatie die jullie ooit hadden, kan misschien voelen als verzachting van de harde klap.
Maar in feite zorgt het voor onzekerheid tussen jullie en bestaat het risico om nog meer gekwetst te worden. Je wilt dat jullie op de relatie terug kunnen kijken als iets goeds en je wilt niet dat er iets vaags daarvoor in de plaats komt.
5. Haal je partner niet naar beneden. Jullie hebben van elkaar gehouden (of nog steeds) en jullie zijn belangrijk voor elkaar geweest.
Ongeacht wat er tussen jullie is gebeurd, probeer je waardering voor je ex te laten zien voor zijn goede kanten.
6. Het heeft geen zin om je partner zich beter te laten voelen en zijn leed te verzachten je uit elkaar gaat. Als jullie geen relatie meer hebben, kun je geen onderdeel meer uitmaken van zijn emotionele vangnet.
7. Slaap niet met elkaar nadat jullie uit elkaar zijn. Dit zal jullie alleen maar in de war brengen.
Als je bovenstaande richtlijnen volgt, is de kans groot dat er een respectvol en duidelijk einde aan de relatie komt.
Jullie zullen beter in staat zijn om met waardering terug te kijken op de relatie die jullie samen hebben gehad en de dingen die jullie samen hebben gedeeld.