Skip to Content

Waarom Slimme Vrouwen Voor Sociopaten, Narcisten en Psychopaten Vallen

Waarom Slimme Vrouwen Voor Sociopaten, Narcisten en Psychopaten Vallen

Er is een misvatting dat slimme vrouwen in de samenleving niet voor sociopaten of narcisten vallen.

Maar toch in de vijf jaar dat ik over dit onderwerp schrijf heb ik met erg intelligente en vindingrijke vrouwen met allerlei verschillende achtergronden gesproken die ten prooi zijn gevallen aan de listen van een sociopaat.

Advocaten, journalisten, counselors, CEO’s, wijze moeders, vaardige ondernemers, psychiaters, levenscoaches, dokters, auteurs — noem maar op!

Het maakt niet uit uit welke industrie ze komen of op welke universiteit ze hebben gezeten of hoe welbespraakt ze zijn of welke levenservaring ze kunnen delen; niemand is volledig immuun voor de charmes van een sociopaat, hoe briljant iemand ook is.

Waarom Slimme Vrouwen Voor Sociopaten, Narcisten en Psychopaten Vallen

Zelfs experts als Dr. Robert Hare, bedenker van de Hare Psychopathie Checklist, geven toe dat ze weleens de gedupeerde zijn geweest — zelfs terwijl hij de kennis en expertise bezat om zichzelf tegen deze jagers te beschermen.

De reden hiervoor is dat voor een sociopaat, narcist of psychopaat vallen weinig te maken heeft met een gebrek aan intelligentie, kennis, kracht of karakter.

Hoe meer we deze gewilde eigenschappen bezitten hoe groter de kans is dat we een doelwit zullen worden.

Het heeft meer te maken met de kracht van het masker van de jager, de kwaliteiten die ons “nuttig” maken voor een manipulator, net als onze innerlijke wonden.

Hieronder lees je vijf redenen waarom slimme vrouwen (en mannen) voor sociopaten vallen:

1. Onze neiging om onze moraliteit, empathie en ons geweten op anderen te projecteren maakt ons kwetsbaar voor manipulators.

Waarom Slimme Vrouwen Voor Sociopaten, Narcisten en Psychopaten Vallen

We worden gesocialiseerd om mensen het voordeel van de twijfel te geven, om misbruik en mishandeling te rationaliseren en redenen te zoeken om iemands toxische gedrag te rechtvaardigen.

Intelligente individuen zijn vaak meer introspectief en daarom proberen ze wellicht de schuld te delen voor hoe belabberd ze behandeld zijn en ze zullen naar zichzelf kijken voor alle mogelijke verklaringen. 

Sociopaten kunnen dit introspectieve tegen ons gebruiken. We hebben sympathie voor hoe ze zijn en we zijn er gevoelig voor om hun ‘lage zelfbeeld’ of traumatische jeugd aan te wijzen voor hun gedrag.

Terwijl wij druk bezig zijn om hun gedrag goed te praten zijn zij er druk mee bezig om ermee weg te komen.

Zoals Dr. Stout, auteur van The Sociopath Next Door,opmerkt maakt het mens zijn ons al kwetsbaar voor deze types omdat wij een geweten hebben en van nature niet in staat zijn om te erkennen wanneer we met gewetenloze mensen te maken hebben.

We kunnen niet bevatten dat iemand misschien een gebrek aan empathie of berouw heeft omdat wij zelf gewoon niet zo in elkaar zitten, en daarom gaan we ervan uit dat anderen er ook zo over denken.

Je programmering moet nogal worden aangepast om te erkennen dat een manipulator misschien niet het beste met ons voor heeft — en dat het ze niet kan schelen wie ze kwetsen als ze hun zin proberen te krijgen.

2. Trauma’s uit het verleden hebben ons misschien geconditioneerd om liefde met misbruik te associeren.

Waarom Slimme Vrouwen Voor Sociopaten, Narcisten en Psychopaten Vallen

Hoewel deze factor niet op iedereen van toepassing is, zijn er overlevenden die ook als kind zijn mishandeld of zijn gepest bovenop het trauma van de relatie.

Deze onbewuste wonden kunnen ons ontvankelijker maken voor het tolereren van toxisch gedrag, net als het gedrag ontkennen of minimaliseren wanneer het voorkomt, omdat we minder strenge grenzen handhaven en hebben geleerd om liefde met geweld of gevaar te associeren. 

Dit kan ook andersom het geval zijn: een slachtoffer dat een liefdevolle jeugd heeft gehad kan ook voor deze agressieve types vallen omdat ze nog nooit een gewetenloos individu hebben ontmoet en ze misschien niet weten hoe ze zo iemand moeten identificeren. 

3. Toxische mensen voelen zich van nature aangetrokken tot degenen die de kwaliteiten en middelen hebben die ze nodig hebben. Veel overlevenden worden een doelwit vanwege hun intelligentie en succes, niet ongeacht.

Waarom Slimme Vrouwen Voor Sociopaten, Narcisten en Psychopaten Vallen

Denk er maar eens over na: een rijke, succesvolle, welbespraakte, empathische en mooie vrouw is een ‘mooi object’ voor een narcist of sociopaat die op zoek is naar een mooie trofee of nog een inkomstenbron.

Het meest sadistische is dat ze het heerlijk vinden om een aanzienlijk sterke persoon neer te halen en haar het gevoel te geven dat ze zwak is.

Hoe meer je hebt, hoe groter de kans is dat je een doelwit zal worden, want manipulators willen toegang tot je interne en externe middelen.

Daarom vallen slimme vrouwen vaak voor sociopaten — niet alleen omdat ze zich aangetrokken voelen tot deze jagers, maar omdat deze jagers zich tot hen aangetrokken voelen.

4. Onze kwetsbaarheden hebben vrij weinig te maken met onze intelligentie of het rationele hersengedeelte — het heeft meer te maken met onze wonden.

Waarom Slimme Vrouwen Voor Sociopaten, Narcisten en Psychopaten Vallen

Sociopaten en narcsiten voelen de emotionele leegtes in ons leven; ze jagen op ons verlies en de plekken waar ze tijdelijk een leegte kunnen opvullen.

Als ze weten dat we pas een relatiebreuk hebben meegemaakt en we ons erg eenzaam voelen of dat we rouwen om het verlies van een naaste, weten ze hoe ze onze meest intense verlangens kunne spiegelen en hoe ze die leegte op kunnen vullen.

Ze leren al onze sterke en zwakke kanten kennen terwijl ze ons met liefde overspoelen, dus weten ze hoe ze ons moeten maken tot degene naar wie zij wanhopig hebben gezocht.

De trauma’s die ze ons toebrengen door middel van de idealisatie-, devaluatie- en wegwerp-cyclus beïnvloedt onze emotionele hersenhelften. Het beïnvloedt ons onderbewuste, iets wat ingebakken overtuigingen en onzekerheden kan triggeren waar we ons misschien niet eens van bewust waren.

Zelfs de slimste individuen weten misschien diep vanbinnen dat ze bedrogen worden, maar het verlangen om bemind te worden (een erg normaal menselijk verlangen, let wel) kan toch belangrijker worden dan de waarheid.

5. Ervaren manipulators hebben een eeuwigheid aan oefening — en hun slachtoffers hebben misschien een geschiedenis van zelftwijfel. 

Waarom Slimme Vrouwen Voor Sociopaten, Narcisten en Psychopaten Vallen

Zelfs de meest scherpzinnige individuen kunnen zichzelf voor de gek houden als ze een wolf in schaapskleren ontmoeten.

Vrouwen worden zeker door de samenleving  belazerd om niet op hun percepties te vertrouwen en om hun eigen emoties te ontkrachten.

Narcisten zijn vaak charmant en kunnen zelfs rechters, psychiaters, wetshandhavers en experts om de tuin leiden.

We geloven en stoppen moeite in het masker omdat het ware gezicht van de beul pas later aan het licht komt. Tegen die tijd zijn deze zwendelaars alweer aan het lanterfanten met hun nieuwste slachtoffer.

Als jij slachtoffer bent geworden van een zwendelaar, weet dan dat het niet jouw schuld was. Je kunt je eigen beheer en kracht behouden terwijl je je leven opnieuw opbouwt zonder jezelf de schuld te geven.

Je kunt de kennis opdoen en het zelfvertrouwen verwezenlijken als je oefent om scherpzinniger te worden, om de waarschuwingssignalen te leren herkennen en je moeite doet om wonden en/of kwetsbaarheden te genezen die je extra gevoelig maken voor deze types.

Onthoud gewoon dat niemand ooit volledig immuun is voor een manipulator.

Waarom Slimme Vrouwen Voor Sociopaten, Narcisten en Psychopaten Vallen