Skip to Content

5 Triggers Die Je Zult Ontwikkelen Wanneer Je In Een Slechte Relatie Met Een Narcist Hebt Gezeten

5 Triggers Die Je Zult Ontwikkelen Wanneer Je In Een Slechte Relatie Met Een Narcist Hebt Gezeten

Als je een slechte relatie met een narcist hebt gehad, dan ben je waarschijnlijk veranderd. Zonder eromheen te draaien, het was zwaar en je bent met pijn achtergebleven. Je hebt veel meegemaakt en je zat constant in een achtbaan van emoties. Misschien zit je dat nog steeds.

Als je een slechte relatie hebt gehad, dan ontwikkel je triggers waarvan je waarschijnlijk niet eens wist dat ze bestonden. Je hebt op de een of andere manier alle rode vlaggen gemist en de zorgen van je vrienden klonken overdreven. Zo slecht was hij toch niet?

Hij was er altijd voor je als zij er niet waren, vooral niet op die momenten dat je je verlaten voelde. Natuurlijk waren er wat problemen, maar dat is onvermijdelijk in een romantische relatie. Als een van de zinnen die je vaak gebruikte was “Zo is hij niet, ik weet hoe hij echt is”, lees dan verder.

Je wist waarschijnlijk niet eens wat er aan de hand was. Misschien kun je het nog steeds niet aan jezelf toegeven. Hij leek me de perfecte man, dus hoe kan hij je nou mishandelt hebben?

Wat is narcistische mishandeling?

5 Triggers Die Je Zult Ontwikkelen Wanneer Je In Een Slechte Relatie Met Een Narcist Hebt Gezeten

Een narcist mishandelt je op een manier die je niet eens beseft. Hij hangt een verhaal op over hoe de dingen horen te zijn, en je moet op die manier handelen. Je krijgt zelden de kans om je zinnen af te maken en als je dat wel doet, dan gaat het gesprek ver weg van wat je wilde zeggen.

Narcistische mishandeling varieert van jou en je relaties met andere mensen beheersen, tot manipulatie en gaslighting. Vaak is het slachtoffer zich niet eens bewust van de mishandeling, omdat ze aan het gedrag wennen, omdat het geleidelijk vanaf het begin van de relatie gebeurt.

Ik bedoel, waarom zou je met je vrienden uitgaan als je hem hebt? Niemand zal je beter begrijpen dan hij en je hebt geen genegenheid van anderen nodig. Hij is de enige die weet hoe hij voor je moet zorgen; anderen hebben geen idee.

Na enige tijd van gaslighting, kun je je gedesoriënteerd voelen (dat is ook het belangrijkste doel), je zelfvertrouwen zal weg zijn, en je zult uiteindelijk aan je gezond verstand twijfelen. Hij zal je ervan overtuigen dat sommige dingen niet zijn gebeurd, ook al was je absoluut zeker van het tegenovergestelde – of is dat wel zo?

Als hij je duwt of zich een beetje agressief gedraagt, dan zal hij ervoor zorgen dat hij je ook met liefde, zorg en geschenken zal overladen zodra hij zich realiseert dat hij de grens heeft overschreden (als die er al is). Je kunt na narcistische mishandeling angst, een depressie en andere gezondheidsproblemen ontwikkelen.

Je zult waarschijnlijk als gevolg van deze giftige relatie ook enkele triggers krijgen.

5 onvermijdelijke triggers die je zult ontwikkelen wanneer je in een slechte relatie met een narcist hebt gezeten

Het probleem met deze triggers is dat niemand zich ervan bewust is dat je ze hebt als je je niet openstelt. Er zijn tal van alledaagse situaties die je met gemak kunnen laten huiveren. Maar misschien ben jij je ook nog niet van hen bewust.

Als je je in een van de hieronder genoemde situaties ongemakkelijk voelt, dan heb je helaas lang genoeg in een slechte relatie met een narcist gezeten om deze triggers te ontwikkelen. Er is hier geen medicatie voor, in plaats daarvan moet je jezelf helpen om er overheen te komen.

Als je niet in staat bent om dit zelf te doen, aarzel dan niet om hulp te vragen, hetzij vanuit je persoonlijke ondersteuningssysteem of bij een professional. Dat is de enige manier om te genezen.

1. Wanneer iemand te veel over zichzelf praat

5 Triggers Die Je Zult Ontwikkelen Wanneer Je In Een Slechte Relatie Met Een Narcist Hebt Gezeten

Een van de belangrijkste persoonlijkheidskenmerken van narcisten is dat ze egocentrisch zijn. Ze zullen eindeloos over zichzelf praten en ze laten je geen woord zeggen. Alleen hun succes is belangrijk en ze willen op een voetstuk worden gehouden.

Omdat je narcistische ex-vriendje constant over zijn dag, zijn ambitie en zijn doelen sprak, heb je de neiging om je nu af te sluiten als iemand in het middelpunt van de belangstelling wil staan. Hij manipuleerde je om aan zijn behoeften te voldoen en je bent bang dat hetzelfde weer zal gebeuren.

2. Wanneer iemand je onderbreekt terwijl je praat

Hoe vaak onderbrak hij je terwijl je enthousiast over je dag probeerde te vertellen? Ik begrijp waarom je het nu haat als iemand je midden in een zin onderbreekt, en waarom je weigert door te gaan waar je gebleven was.

Je kunt je extreem van streek en onbelangrijk voelen, omdat je zelfvertrouwen al laag is. Hoewel de persoon sorry heeft gezegd en je vroeg om door te gaan, zul je dat niet doen. Je interpreteert de actie als een vorm van dat ze je niet genoeg respecteren en je voelt je onrustig in hun gezelschap.

Als je bepaalde fysieke symptomen opmerkt, zoals trillende handen, zweten, misselijkheid of trillingen in je hele lichaam, zorg er dan voor dat je hulp zoekt. Dit is je lichaam dat je vertelt dat je iets moet doen om na je giftige relatie volledig te genezen.

3. Wanneer iemand tekenen van genegenheid vertoont

5 Triggers Die Je Zult Ontwikkelen Wanneer Je In Een Slechte Relatie Met Een Narcist Hebt Gezeten

Wanneer iemand voortdurend kleine cadeautjes voor je koopt of genegenheid voor je toont, dan zet je het op een lopen. Het probleem is niet de persoon die je iets geeft, maar je narcistische ex-vriend. Tijdens jullie relatie werd hij alleen maar aanhankelijk als jullie ruzie hadden gehad.

Er waren van tijd tot tijd liefdesbombardementen en aan het begin van jullie relatie was het bijna constant, en er is niets goeds uit voort gekomen. Hij overlaadde je met overdadige cadeaus, complimenteerde je de hele tijd en probeerde bijna de hele dag met je in contact te blijven.

Aanvankelijk dacht je dat hij gewoon in je geïnteresseerd was en dat hij je miste zodra jullie ieder een eigen weg gingen. Meisje, wat zat je ernaast… Dit was eigenlijk zijn manier om je onder zijn duim te houden en je in de relatie te manipuleren.

Na deze slechte relatie, vind je het moeilijk om het te geloven, als iemand laat zien dat hij om je geeft. Je bent nu veranderd – je kunt mensen nog niet volledig vertrouwen.

4. Wanneer iemand je gevoelig noemt

Hoe vaak heeft hij je verteld dat je gevoelig was, of nog erger, overgevoelig? Heeft hij je verteld dat je altijd te veel nadenkt en je zorgen maakt over onbenullige dingen? Oh, een van de ergste dingen die iemand tegen je kan zeggen is om te “ontspannen”.

Dank je, kapitein Duidelijk. Daar waren we zonder jouw hulp nooit achter gekomen.

Al deze dingen zullen ervoor zorgen dat je je terugtrekt, want dat was iets wat je narcistische ex je dagelijks vertelde. Het triggert je constant, zelfs als het van de mensen komt waar je het meest van houdt.

Toen je bij hem was twijfelde je voortdurend aan jezelf en je emoties en je kunt er niet meer tegen. Genoeg is genoeg.

5. Als je luide geluiden hoort

5 Triggers Die Je Zult Ontwikkelen Wanneer Je In Een Slechte Relatie Met Een Narcist Hebt Gezeten

Deuren die dichtslaan, glas wat breekt, en zelfs plotselinge luide muziek zal rillingen over je rug laten lopen. Mensen kunnen het in twijfel trekken, maar jij bent de enige die het misbruik in je hoofd weer herbeleeft. Als hij boos werd, sloeg hij op weg naar buiten de deur dicht.

Soms vlogen er borden in het rond, zelfs die dure wijnglazen die je moeder voor je had gekocht toen je trouwde. Hij schreeuwde tegen je zonder duidelijke reden te hebben en elke keer als iemand nu zijn stem verheft, zelfs een beetje, dan ga je instinctief in de verdedigingsmodus.

Niemand begrijpt dat dit dat dit mogelijk reactieve mishandeling is, veroorzaakt door het trauma dat je hebt doorgemaakt. Maar, doe het rustig aan, meisje. Je zult jezelf helpen genezen en je zult weer in orde zijn.

PinFlight Image