Skip to Content

9 Keer Wanneer Laat Een Narcist Je Los?

9 Keer Wanneer Laat Een Narcist Je Los?

Het kan ontzettend lang duren voordat je voor jezelf eindelijk de moed bij elkaar hebt om een narcist uit je leven te bannen. Helaas is het hiermee niet altijd gedaan. Op dat moment komt namelijk de vraag: Wanneer laat een narcist je los?

Helaas kan ik je meteen vertellen dat het best lang kan duren voordat een narcist je los laat. Het is voor narcisten namelijk heel moeilijk om hun verlies te accepteren. De kans is daardoor groot dat zij gewoonweg zullen doen alsof alles bij het oude is gebleven.

Voor hem is het namelijk zo dat hij de belangrijkste persoon op aarde is. Als jullie relatie over is, en het maakt niet uit of dat een vriendschappelijke of liefdesrelatie is, heeft dat negatieve gevolgen voor zijn zelfbeeld.

Hij zal zich er dus niet zomaar bij neerleggen dat hij niet langer op zijn voetstuk zal staan. De nasleep is in sommige gevallen nog heftiger dan de relatie zelf. Het kan maanden duren voordat een narcist je los laat.

Houd er rekening mee dat je nog maandenlang gebeld kan worden of dat hij zelfs fysiek langs komt. Er zijn ook gevallen waar hij doet alsof er nooit iets veranderd is.

In het ergste geval kan hij zelfs agressief worden. Het is daarom een goed idee om mensen om je heen te hebben zodra je een narcist hebt verlaten.

Er zijn een heleboel factoren die invloed kunnen hebben op het moment dat een narcist je los laat. In dit artikel hebben we geprobeerd om een paar van de meest voorkomende scenario’s voor je op een rijtje te zetten.

Op die manier kan jij je voorbereiden op alles wat je te wachten staat zodra je een relatie met een narcist verbreekt.

1. Pas als hij een ander heeft laat een narcist je los

9 X Wanneer Laat Een Narcist Je Los

De eerste reden voor een narcist om je je vrijheid terug te geven is heel simpel. Zodra hij een vervanging voor je heeft gevonden, kan hij je ook loslaten.

Helaas kan het wel even duren voordat hij iemand anders heeft gevonden. Tot die tijd blijf je zitten met de vraag: wanneer laat een narcist je los?

Een van de voornaamste redenen voor een narcist om verder te gaan, is wanneer hij iemand anders heeft gevonden. Zodra er een andere vrouw in zijn leven is, heeft hij je namelijk niet meer nodig.

Hierbij is je geluk dat de meeste narcisten altijd wel een soort back-up hebben. Zijn grootste nachtmerrie is namelijk dat jij hem zal verlaten, waardoor hij altijd voorbereid is op het ergste.

Misschien is er wel een vrouw op zijn werk, een vriendin van vroeger of iemand die hij recent ontmoet heeft.

Alles wat hij nu nog moet doen, is deze vrouw klaar maken om jou te vervangen. Ze moet worden overgehaald om jouw plek in te nemen, pas dan laat een narcist je los.

Gelukkig zijn narcisten heel goed in dit soort dingen. Hij zal deze nieuwe vrouw om zijn vinger binden zoals hij dat ook ooit bij jou heeft gedaan.

Maar, denk niet dat een narcist je op dat moment ook vergeten is. Ook als hij een ander heeft, zal hij nooit kunnen verkroppen dat jij hem ooit hebt verlaten.

Sta er dus niet van te kijken als hij af en toe nog wel opduikt in je leven. Misschien niet zo vaak als eerst, maar wel net op die momenten dat je net even niet meer aan hem dacht.

Zo speelt hij zijn spelletje en er is vaak helemaal niks wat jij daar aan kunt doen.

2. Hij laat je pas gaan als je helemaal gebroken bent

9 X Wanneer Laat Een Narcist Je Los

Het is inmiddels wel duidelijk dat een narcist altijd als winnaar uit de bus wil komen. In zijn ogen heeft hij pas gewonnen, als er van jou niks meer over is.

Ook als het niet zo is, is het dus verstandig om altijd mee te spelen. Laat hem maar denken dat hij gewonnen heeft, pas dan laat een narcist je los.

Doe maar alsof jij helemaal gebroken ergens in een hoekje ligt. Hij hoeft niet te weten dat jouw leven zonder hem echt veel beter is.

Je kan ervoor kiezen om via gemeenschappelijke vrienden aan hem te laten weten dat je in zak en as zit.

Ook sociale media zijn hiervoor een handige tool. Laat hem maar denken dat je zo gedeprimeerd bent, dat je helemaal geen puf meer hebt om leuke dingen te doen.

Eigenlijk moet je precies het tegenovergestelde doen van wat je zou doen in een normale situatie.

Zodra een gezonde relatie over is, wil je natuurlijk allebei dat het goed gaat met de ander. Nu wil hij zien dat jij gebroken bent, pas dan laat een narcist je los.

Wat een narcist namelijk wil, is de touwtjes in handen hebben. Zodra jij de relatie verbreekt, is hij die controle kwijt.

Op het moment dat jij nog wel gebroken bent door het feit dat jullie niet langer samen zijn, heeft hij voor zijn gevoel toch een soort controle.

Hij denkt dat hij nog steeds kan bepalen hoe jij je voelt. Dat is voor hem genoeg om er vrede mee te krijgen dat jullie niet langer samen zijn.

Speel dus toneel. Sterker nog, wees zo’n goede actrice dat jouw optreden een Oscar zou kunnen winnen!

3. Pas als je voet bij stuk houdt laat een narcist je los

9 X Wanneer Laat Een Narcist Je Los

Een narcist zal altijd bij je terug blijven komen en daardoor kan het voor jou erg verleidelijk zijn om van gedachten te veranderen.

Niet eens omdat dat echt is wat je wil, maar meer omdat je zo moegestreden bent dat het gewoon de simpelste optie lijkt te zijn.

Doe dit niet! Pas als jij duidelijk je grenzen aangeeft en heel duidelijk bent over wat je wil, laat een narcist je los.

Het moet hem gewoon op duizend verschillende manieren duidelijk gemaakt worden dat het echt over is. Er moet geen centimeter ruimte zijn voor hem om te denken dat het toch wel goed komt.

Ik weet dat het moeilijk is, maar je moet echt altijd voet bij stuk houden. Laat hem niet over je heen lopen. Zorg ervoor dat hij niet de kans krijgt om je van gedachten te laten veranderen.

Onthoud daarbij dat een narcist precies weet wat jouw zwaktes zijn. Stel bijvoorbeeld dat je heel onzeker bent over je uiterlijk.

Dan zal hij honderd lieve dingen zeggen over hoe prachtig je eruit ziet. Trap er niet in.

Niet dat je er niet prachtig uit ziet, maar dat hoef je niet langer van hem te horen.

Vertel aan je vrienden en familie dat je relatie met de narcist over is. Als hij via anderen hoort dat jullie uit elkaar zijn, komt het bij hem misschien wel binnen.

Zeg het tegen hem in het Nederlands, Engels, Duits en Frans. Verzin zelf een nieuwe taal om het hem nog eens te vertellen.

In dit geval kan je echt maar beter zo overdreven mogelijk ervoor zorgen dat de boodschap aankomt. Zo hoef je jezelf achteraf niet te verwijten dat je niet je stinkende best hebt gedaan.

4. Pas als je uit zijn leven verdwijnt kan een narcist je loslaten

9 X Wanneer Laat Een Narcist Je Los

Als je nog in het leven van een narcist blijft rondhangen, loop je altijd het risico dat hij je niet los kan laten.

Jou zien is een constante herinnering aan het feit dat je hem hebt verlaten. Iedere keer zal hij dus opnieuw getriggerd worden om hier iets aan te doen.

Om hem te ontwijken zal je misschien wat ingrijpende veranderingen in je leven moeten doorvoeren. Je moet bijvoorbeeld minder of even helemaal niet meer afspreken met gemeenschappelijke vrienden.

Vermijd ook de plaatsen waarvan je weet dat hij daar komt. Zoek maar even tijdelijk een ander plek om je koffie te drinken of je lunch te eten.

Beperk op alle mogelijke manieren dat je hem tegen het lijf kunt lopen. Dat kan even vervelend zijn, maar het is echt de enige oplossing.

Daarbij is het ook voor jezelf een goede oplossing. Hem zien kan voor jou vervelende gevolgen hebben. Je kan er bijvoorbeeld heel onzeker van worden omdat hij gemeen tegen je is of je kan aan jezelf gaan twijfelen.

Dit is wel het laatste wat je nodig hebt als je wil dat een narcist je los laat, dus wees streng voor jezelf. Heb je nog wat spullen bij hem laten liggen? Jammer dan.

Het heeft geen zin om ze ‘even’ op te halen. Voor je het weet wordt je weer terug in zijn wereld gezogen of haalt hij je toch over om bij hem te blijven. Sta sterk in je schoenen. Zet jezelf op de eerste plek.

Vraag je vrienden om hierbij te helpen. Sowieso moeten zij niet met je willen afspreken op plekken waar hij komt en het liefst bieden ze je ook een beetje afleiding.

Ga naar nieuwe plekken, je zal vanzelf zien dat je daar ook weer energie van krijgt!

5. Pas als jij alleen bent laat een narcist je los

9 X Wanneer Laat Een Narcist Je Los

Een narcist wil na een breuk altijd als winnaar uit de bus komen. Het maakt daarbij niet uit of het gaat om een geliefde, een vriendin of zelfs een familielid.

Pas als jij helemaal alleen bent, laat een narcist je los. Daarvoor maken narcisten je graag zwart bij de mensen uit je omgeving.

Stel bijvoorbeeld dat je breekt met je narcistische moeder. Zij zal je pas kunnen loslaten als de rest van de familie aan haar kant staat. Je vader, eventuele broers en zussen en soms zelfs nog verdere rangen binnen de familie moeten weten wat voor verschrikkelijk persoon jij bent.

Ze zal roddels verspreiden over waarom jullie niet langer contact hebben en geloof me, jij gaat daarbij niet goed uit de verf komen. Als iedereen zich tegen je heeft gekeerd, kan de narcist rust vinden en jou ook met rust laten.

Er zijn natuurlijk een aantal manieren waarop je met zo’n situatie kunt omgaan. Je kan jezelf tegenover iedereen verdedigen en de waarheid vertellen.

Dit zal emotioneel heel zwaar worden, omdat narcisten heel goed anderen kunnen manipuleren. Met hun soepele praatjes hebben ze iedereen zo in hun zak zitten.

Het is daarom beter om het in het begin over je heen te laten komen. Ga er niet keihard tegenin, maar vertel de anderen rustig jouw kant van het verhaal.

Vroeg of laat valt een narcist toch altijd door de mand en dan zal iedereen zien dat jij al die tijd gelijk had. Dat heeft tijd nodig en in sommige gevallen kan het best lang duren.

Probeer toch om je energie hier niet aan te verspillen. Het feit dat jij alles tegenspreekt, motiveert de narcist alleen maar meer om nog meer nare verhalen over jou te verspreiden.

Houd de eer aan jezelf en ga met opgeheven hoofd verder.

6. Je wordt pas losgelaten als je je waarde verliest

9 X Wanneer Laat Een Narcist Je Los

Onthoud dat een narcist jou ooit alleen in zijn leven heeft toegelaten omdat je iets voor hem kon betekenen. Dat kan zijn omdat je nodig bent voor de connecties die je hebt, de goedkeuring die je geeft of iets anders dat jou waardevol maakt.

Zodra je je relatie met een narcist wil verbreken, moet je op zoek gaan naar dat wat jou waardevol maakt. Pas als dat niet meer speelt, laat een narcist je los.

Stel bijvoorbeeld dat jij de juiste connecties hebt om hem verder te helpen in zijn werkzaamheden. Bijvoorbeeld omdat je goede vrienden bent met zijn leidinggevende.

Dan kan je ervoor kiezen om hem te laten zien dat die connectie niet meer beschikbaar is. Dat kan zijn omdat jij geen vriendschap meer hebt met die persoon of omdat deze heeft aangegeven dat hij niet langer bereid is om de narcist te helpen.

Je kan ook waardevol zijn voor een narcist omdat je bijvoorbeeld helpt met de financiën. Stop daar dan meteen mee. Vergeet ook niet dat er ook meerdere dingen kunnen zijn die jou waardevol maken.

Hoe dan ook moet je zo duidelijk mogelijk aantonen dat je gewoonweg niet meer nuttig bent. Een narcist is namelijk nooit emotioneel aan je gehecht.

Hij zal niet aan je blijven vasthouden aan iemand waar hij niks aan heeft. Zodra je geen toegevoegde waarde meer hebt, laat een narcist je los.

Denk er eens over na om anderen hierin te betrekken. Als het bijvoorbeeld echt zo is dat een narcist bij je blijft omdat jij goede connecties hebt, spreek er dan eens met hen over.

Misschien zijn zij wel bereid om het spelletje mee te spelen en te doen alsof jullie ruzie hebben.

7. Zodra het niet meer hoeft, laat een narcist je los

9 X Wanneer Laat Een Narcist Je Los

Bij sommige narcisten is het goed om een spelletje te spelen. Je kan ervoor zorgen dat hij de macht behoudt, door te doen alsof je van gedachten bent veranderd.

Doe eerst alsof je bij hem weggaat, maar doe daarna alsof je je toch bedacht hebt. Geef het een paar weken de tijd. Precies genoeg om hem het idee te geven dat je er echt goed over hebt nagedacht.

Daarna moet je hem het idee geven dat je hem toch weer terug in je leven wil. In het begin zal dit hem natuurlijk van zijn stuk brengen. Later zal hij zich bedenken dat hij helemaal geen behoefte heeft aan zo’n wispelturig persoon in zijn leven.

Narcisten hebben iemand nodig waar ze op kunnen bouwen. Iemand die niet twijfelt aan hun liefde voor hen. Met deze actie heb jij net bewezen dat je niet te vertrouwen bent en daarom zal je al snel de deur gewezen worden.

Let op dat dit wel een risicovolle oplossing is. Het is natuurlijk geen garantie dat een narcist er zo over zal denken. Misschien wordt je wel weer met open armen ontvangen.

Als dat het geval is moet je deze actie gewoon blijven herhalen. Blijf weg gaan en terug komen. Er zal een moment komen waarop hij zich realiseert dat je nutteloos bent. Pas dan laat een narcist je los.

Wat wel zeker is, is dat dit proces tijd nodig heeft. In het ergste geval blijf je maanden lang weg gaan en weer terug komen.

Daar staat tegenover dat deze methode wel erg effectief is. Voor de narcist is het namelijk ook een emotionele uitputtingsslag die hij niet graag wil blijven herhalen.

Voor deze aanpak moet je bij jezelf echt het onderste uit de kan halen en alles geven.

8. Als je het niet meer verwacht, wordt je opeens losgelaten

9 X Wanneer Laat Een Narcist Je Los

Je zit er al maanden op te wachten en eigenlijk heb je de hoop al opgegeven. Opeens laat een narcist je los. Dit is echt het allerlaatste wat je had verwacht.

Soms is er echt niks anders dat je kan doen behalve wachten. Wachten tot hij het vanzelf opgeeft. Tot hij niet meer belt, niet meer langs komt en ook je vrienden en familie met rust laat.

Een narcist is namelijk iemand met meerdere kanten. Aan de ene kant is hij bezig om jou ervan te overtuigen om terug te komen, maar aan de andere kant is hij ook met een back-up plan bezig.

Er gebeuren dus veel dingen waar je helemaal geen weet van hebt. Misschien laat een narcist je los omdat hij eindelijk iemand anders heeft gevonden of omdat hij nu anders over je denkt dan eerst.

Je weet het niet en dat is helemaal niet erg. Wees blij dat het eindelijk zo ver is gekomen. Het heeft totaal geen zin om hier verder onderzoek naar te doen.

Vraag hem dus niet wat er opeens anders is. Trek je nog verder terug en zoek het contact niet op. Zodra je je weer in zijn leven gaat mengen, kan het alleen maar fout gaan.

Als je geluk hebt hoor je ooit op een dag via iemand anders wat er precies met hem gebeurd is. Maar je moet er ook rekening mee houden dat er een grote kans is dat je er nooit achter zal komen. Accepteer dat en leg je er gewoon bij neer.

Wees je nieuwsgierigheid de baas. Zie het maar zo, als er een inbreker in je huis is die zonder wat mee te nemen vanzelf weer vertrekt, ga je die ook niet achterna om te vragen waarom hij dat gedaan heeft!

9. Wanneer laat een narcist je los? Misschien wel nooit

9 X Wanneer Laat Een Narcist Je Los

Tot slot moet je er rekening mee houden dat een narcist je misschien wel nooit helemaal los zal laten. Daarmee bedoel ik niet dat hij je voor altijd zal blijven stalken, maar het kan wel gebeuren dat hij met regelmaat terug in je leven zal komen.

Wanneer het je moeder is die je hebt losgelaten, kan het zijn dat ze eens in de zoveel jaar toch weer opduikt. Ze zoekt telefonisch contact, ze staat opeens voor je deur of je hoort via via dat ze naar je heeft gevraagd.

In dit geval moet je er gewoon mee leren leven. Deze narcist laat je nooit helemaal los. Jullie zullen voor altijd op een bepaalde manier met elkaar verbonden blijven.

Leer om ermee om te gaan, sommige dingen kun je nu eenmaal niet veranderen. Laat het geen grote invloed hebben op je leven. Bedenk voor jezelf hoe je rustig kan blijven in deze situaties.

Ga bijvoorbeeld sporten, winkelen, op vakantie of iets anders doen dat je heel leuk vindt. Probeer je gedachten op een ander spoor te brengen en leid jezelf af.

Onthoud dat ook dit contact maar weer tijdelijk is als jij op de juiste manier reageert. Je hebt zelf in de hand of je een narcist terug laat komen in je leven.

Jij hebt de controle, niemand anders. Als jij niet wil dat een narcist zich terug worstelt in je hoofd, moet je zelf duidelijke grenzen aangeven. Nee is nee, wat er ook gebeurt.

Hiervoor moet je heel sterk in je schoenen staan en dat heeft altijd even de tijd nodig. Gun jezelf deze tijd en bouw je kracht op vanaf nul.

PinFlight Image