Skip to Content

De Ultieme Gids Om Een Narcist Te Negeren (Herkenning En De Nasleep)

De Ultieme Gids Om Een Narcist Te Negeren (Herkenning En De Nasleep)

Om narcistisch gedrag te kunnen begrijpen, moet je zelf met een narcist te maken krijgen.

Je moet het zelf zien, anders zou je het niet geloven als iemand je zou vertellen wat ze kunnen doen of waarom zoveel van hun slachtoffers wanhopig behoefte hebben aan een gids om een narcist te negeren.

Mensen die lijden aan een narcistische persoonlijkheidsstoornis (NPS) zijn overdreven groots. Ze hebben een gebrek aan empathie voor andere mensen en ze hebben een onverzadigbare behoefte aan zelfbewondering.

Ze zijn er gewoon van overtuigd dat ze een speciale behandeling verdienen en dat ze in alles wat ze doen de beste zijn.

Deze kenmerken komen later in het leven aan de oppervlakte wanneer de persoon volwassenheid en seksuele volwassenheid bereikt en wanneer ze klaar zijn voor een relatie.

Het probleem doet zich in het begin niet voor, omdat een persoon die aan NPS lijdt met niemand iets hoeft te delen.

Eigenlijk moeten ze dat wel, maar alleen met familie en er is een groot verschil tussen familie en een relatie.

Als je een relatie hebt, dan moet je in staat zijn om compromissen te sluiten, je diepste geheimen en angsten met de persoon van wie je houdt te delen.

Een narcist kan dat niet. Een narcist is niet in staat om enige vorm van empathie en interesse in iemand anders dan zichzelf te tonen.

Deze mensen geloven dat ze op elke manier speciaal zijn en ze zoeken andere mensen waarvan ze denken dat ze op geen enkele manier speciaal zijn, zodat ze hun ego en eigenwaarde kunnen voeden, die onder de oppervlakte meestal erg laag is.

Ze kunnen niet tegen kritiek en ze hebben mensen nodig die hoog over ze denken.

Als je het tegenovergestelde doet, dan zal een narcist achter je aan komen, omdat je iets hebt beledigd dat hij het meest koestert – hijzelf.

Het beste voor jou zou zijn om nooit met een narcist te maken te krijgen, maar helaas hebben de meesten van ons dat geluk niet, dus zijn we op de bodem van de donkere put waarin hij ons heeft gezet aan het worstelen.

Voor het doel van je welzijn moet je leren hoe je een narcist kunt herkennen en hoe je ermee om kunt gaan: zijn tactiek, de nasleep van het overleven van narcistische mishandeling en tenslotte manieren om een narcist te negeren.

Herkennen en omgaan met een narcist

Meestal is het niet zo moeilijk om een narcist te herkennen, maar het echte probleem treedt op als je een gevaarlijke narcist ontmoet, degene in vermomming, degene die zich als een van de goede jongens voordoet totdat je hulpeloos verliefd wordt, en hij je in zijn web heeft gelokt, zonder je enige ruimte te geven om weg te lopen, je aan zijn genade bent overgeleverd en je helemaal alleen bent.

Het is altijd hetzelfde verhaal. In het begin is alles perfect.

Je voelt je zo gelukkig dat je eindelijk de man van je dromen hebt gescoord die van je houdt en die voor je naar het einde van de wereld zou gaan.

Je voelt je zelfs een beetje schuldig dat je geluk zo groot is. Maar dat duurt niet lang. Na enige tijd zie je zijn ware gezicht aan de oppervlakte verschijnen.

Je ziet dat alle maskers weg zijn.

De wittebroodsweken zijn voorbij en hij begint dingen te doen die je irriteren.

Hij probeert je te manipuleren en onder controle te houden, maar je geeft er niet zoveel betekenis aan, want we maken tenslotte allemaal fouten en niemand is perfect.

Dus verwerp je alle slechte dingen die er gebeuren. Eigenlijk hou je jezelf voor de gek.

Al snel bevind je je in een narcistische hel met absoluut geen enkele uitweg.

Zoals ik al zei, zijn niet alle narcisten hetzelfde. Sommige kun je direct herkennen, maar sommige, zoals de ‘gelukkige narcist’ kun je niet herkennen, tenzij je eerder met ze te maken hebt gehad.

Ze kunnen je voor de gek houden, omdat ze zo leuk zijn om mee om te gaan. Ze zijn charismatisch, hebben gevoel voor humor en zijn over het algemeen beminnelijk.

En tegen de tijd dat je je realiseert dat dit allemaal gewoon een hoop leugens is, hebben ze je verteerd en gevangen genomen.

Ze sluiten je op in je eigen lichaam, ze hersenspoelen je. Ze veranderen je in iets wat je nooit wilde zijn.

Dus, om te voorkomen dat dit met je gebeurt, lees deze waarschuwingssignalen zorgvuldig over hoe je een narcist kunt herkennen en hoe je met hem om kunt gaan.

Hij is de belangrijkste persoon voor hem

De Ultieme Gids Om Een Narcist Te Negeren (Herkenning En De Nasleep)

Hij praat alleen over zichzelf. Dit is zeker de beste manier om een narcist te herkennen. Doe gewoon een kleine test.

Als je met iemand uitgaat en iemand je benadert, als hij begint te praten, zeg in het begin dan niet veel.

En als hij het niet erg lijkt te vinden en bovendien alleen over zichzelf praat, dan ben je zeker op een geval van de ‘gelukkige narcist’ gestuit, die moeilijk te ontdekken is.

Hij zal nooit luisteren naar een woord dat je te zeggen hebt en als je denkt dat hij dat doet, laat je dan niet voor de gek houden. Hij is alleen op zoek naar zinnen waarvan je zegt dat hij over zichzelf moet blijven praten.

Wat te doen: Het is goed dat je de narcistische waarschuwing hebt gezien terwijl het nog niet te laat is.

Als je echt niet uit het gesprek kunt komen, laat hem dan gewoon zoveel praten als hij wil, daarom doet hij het in de eerste plaats (gewoon om zichzelf te horen praten) en doe alsof je luistert.

Terwijl je toch bezig bent, probeer dan een ontsnappingsplan te maken en ren bij de eerste kans die je krijgt als een gek weg en kijk niet meer achterom.

Hij is woedend als hij gekwetst is

We worden allemaal boos, maar niet waanzinnig boos. Dat is wat er met hem gebeurt en hij heeft er geen controle over.

Meestal worden ze alleen verdrietig als een van hun plannen niet slaagt, want zoals hierboven beschreven, hebben narcisten geen empathie voor anderen, dus kunnen ze de pijn van iemand anders niet zien of begrijpen.

Hij zal proberen om jou de schuld te geven van al zijn mislukkingen en hij zal er op de een of andere manier in slagen.

Wat te doen: Het eerste wat je moet doen is hem nooit in je hoofd laten komen.

Laat hem je niet schuldig voelen voor de dingen die je nooit hebt gedaan. Dat heet gaslighting en hij probeert het bij jou.

Hij probeert je in dingen te laten geloven die nooit gebeurd zijn. Hij probeert je te laten denken dat jij de gek bent, dus op een dag begin je hem volledig te vertrouwen, omdat je je eigen oordeel niet meer vertrouwt.

Het enige wat je in deze situatie kunt doen, is dreigen dat je gaat vertrekken en het echt doen.

Dat zal hem kwaad maken, omdat niemand het recht heeft om van hem weg te lopen aangezien hij zo belangrijk is, en dat heb je net gedaan.

Je moet gewoon de moed hebben om tegen deze mensen in opstand te komen en ze zullen je geen pijn kunnen doen.

Hij leeft nooit volgens de regels

Hij is te belangrijk voor regels. Hij heeft het gevoel dat regels niet op hem van toepassing zijn, omdat hij te goed is om vastgehouden te worden door iets wat iemand anders heeft geschreven of gezegd.

Hij voelt zich een man die volgens zijn eigen regels leeft. Hij zal het feit dat je volgens een soort van regels of morele codes leeft ook niet respecteren, en hij zal die regels alleen maar overtreden om je te laten zien dat het hem niet kan schelen wat je denkt dat goed is.

Wat te doen:Probeer dit zo snel mogelijk in te zien. Als hij de manier waarop je leeft en dingen die je belangrijk vindt niet respecteert, dan respecteert hij jou niet.

Verlaat hem zo snel als je kunt, want het zal vanaf dat moment alleen maar erger worden.

Hij probeert je onder controle te houden

Hij zal er zijn, altijd over je schouder kijkend en je manipuleren om dingen te doen die je niet wil doen, maar hij wil het wel.

Hij zal je leven controleren, met kleine dingen beginnend zoals het op het laatste moment annuleren van jullie afspraak, laat op komen dagen of afspreken waar hij wil en wanneer hij wil.

Hierdoor sta je met je rug tegen de muur en het maakt hem de leider van jullie relatie.

Later zal hij je onder controle houden door je te verbieden te zeggen wat je wilt.

Hij zal je in het midden van je gesprek onderbreken, omdat hij vindt dat wat hij te zeggen heeft belangrijker is dan wat jij wilde zeggen.

Wat te doen: Het enige wat je kunt doen, behalve hem verlaten, is alles negeren wat hij te zeggen heeft.

Doe wat je denkt dat juist is en laat je niet door hem onder controle houden.

Geef nooit toe aan voor zijn voorwaarden, want ze zijn altijd alleen in zijn voordeel en ten nadele van jou.

Hij zal waarschijnlijk gek worden, maar tegen die tijd, zou je al ver van hem vandaan moeten zijn.

Hij respecteert je grenzen niet

De Ultieme Gids Om Een Narcist Te Negeren (Herkenning En De Nasleep)

Hij denkt dat je grenzen niet belangrijk zijn en hij zal je steeds meer blijven pushen totdat hij je volledig vernietigt.

Hij zal je waarschijnlijk vragen om iets te doen waar je je niet prettig bij voelt en als je weigert, accepteert hij geen ‘nee’ als antwoord.

Ik bedoel, hij zal je vertellen dat het goed is, maar hij is al een kwaadaardig hersenspelletje aan het plannen om je te dwingen om het te doen en over je principes heen te lopen.

Wat te doen: Blijf gewoon sterk en trouw aan jezelf. Doe nooit dingen waarvan je denkt dat ze verkeerd zijn.

Zelfs als er al met je geest is geknoeid, ergens diep in je hart en ziel, weet je wat goed is en wat fout is. Hij kan dat niet van je afnemen.

Neem een standpunt in voor jezelf en vecht tot de laatste adem.

Nu je hebt gezien hoe je een narcist kunt herkennen en hoe je met hem om moet gaan, gaan we verder met het volgende gevaarlijke deel van het kennen van een narcist, manipulatie.

Tactieken die narcisten gebruiken om je te manipuleren

De beste die ze kunnen gebruiken is hoovering. Dit is een speciale tactiek die ze gebruiken nadat je hebt besloten dat je het hebt gehad met hun onzin, nadat je hebt besloten dat je niet meer emotioneel mishandeld wil worden.

Dit is hun sterkste wapen nadat je beseft hoeveel zelfliefde en eigenwaarde je in een relatie met een vermomde narcist hebt verloren.

Hoovering is een manipulatieve techniek om een persoon terug te zuigen in een gewelddadige relatie.

Meestal gebeurt het gedurende enige tijd zonder contact wanneer de misbruiker manipulaties gebruikt om de zwakke plekken van zijn slachtoffer te raken en hen terug naar de val te lokken.

Ze plaatsen verkeerde interpretaties in je gedachten en emoties

Laten we zeggen dat ze het vermogen hebben om je gedachten te lezen en dat is een echt iets, omdat door je gedachten en emoties te negeren, hij je het gevoel geeft dat jij de gek bent en dat heet ‘gedachten lezen’.

Ze zullen er van overtuigd zijn dat ze inderdaad je gedachten kunnen lezen en elke keer dat je iets te zeggen hebt, zullen ze je onderbreken en een conclusie trekken, omdat ze zeker weten dat ze weten wat je wilde zeggen.

Het komt nooit bij hen op dat ze het mis kunnen hebben, omdat ze het nooit mis hebben.

Als je probeert om voor jezelf een standpunt in te nemen en hen te confronteren, dan zullen ze de waarheid volledig ergens anders op laten lijken.

Ze veranderen van onderwerp

Wanneer je ze wilt confronteren over iets wat ze hebben gedaan, zullen ze het onderwerp vakkundig in iets volledig anders veranderen, alleen maar om de aandacht van hen af te krijgen.

Ze zullen dingen naar voren brengen die je twee jaar geleden verkeerd hebt gedaan en ze zullen ze in je gezicht gooien en zichzelf als slachtoffers laten lijken.

Ze zullen voor situaties als deze altijd wat achter de hand hebben.

Wanneer je iets verkeerds doet, zullen ze doen alsof het ze niet stoort om het je kwalijk te nemen wanneer het hen uitkomt.

Ze stalken je en willen je reputatie vernietigen

De Ultieme Gids Om Een Narcist Te Negeren (Herkenning En De Nasleep)

Ze zullen alles in het werk stellen om mensen ervan te overtuigen dat jij de giftige bent en dat je hen hebt vernietigd.

Ze zullen kwaad over je spreken en achter je rug over je praten, omdat hun uiteindelijke doel is om je achterom te laten kijken, zodat iedereen stopt met tegen je te praten en om ervoor te zorgen dat je nergens heen kunt als je weggaat.

Ze zullen de mensen die van je houden en die met je omgaan lastigvallen en ze zullen proberen hen valse dingen over je te vertellen. Dan zul je echt weten wie je echte vrienden zijn.

Ze zullen sarcasme en een neerbuigende toon tegen je gebruiken

En het belangrijkste doel daarvan is om je je minder waardig te laten voelen en je pijn te doen.

Het is één ding om samen te lachen, maar het is iets heel anders als hij dat sarcasme wil gebruiken om je te ondermijnen en je je slecht te laten voelen.

En als je er dan iets van zegt, dan ben je niet leuk en kun je niet tegen een grapje.

Het maakt niet uit dat die grappen zijn ontworpen met het doel je pijn te doen.

Een andere is tegen je praten alsof je een kind bent voor wie ze speciale woorden moeten kiezen en in vereenvoudigde bewoordingen moeten praten, zodat je het kunt begrijpen.

Hierdoor voel je je dom en ondergewaardeerd en dat is precies wat ze de hele tijd wilden.

Na een tijdje begin je aan jezelf te twijfelen, omdat je nooit gelijk lijkt te hebben over iets en dat zal ertoe leiden dat je helemaal niets zegt en dat is precies wat ze willen.

Ze zullen je gaslighten

Deze tactiek is de meest populaire onder de brede keuze van manipulaties. Ze gebruiken dit graag, omdat het simpel is.

Ze willen er zeker van zijn dat je nooit weggaat door je ervan te overtuigen dat je niet geschikt bent om alleen te leven. Ze willen je ervan verzekeren dat je niet zonder hen kunt leven.

Dit neemt ook je respect en zelfliefde weg, omdat door je in dingen te laten geloven die niet echt zijn, ze je aan je verstand en al het andere laten twijfelen.

Dit vermindert je niveaus van zelfrespect en zelfliefde en brengt je naar zijn niveau.

Uiteindelijk begin je de man te vertrouwen die je mishandelt, omdat je denkt dat je niet beter weet.

Ze zullen je bekritiseren en je onmogelijke taken geven om te vervullen

Dit is allemaal gepland om je onmogelijke taken te geven die je nooit kunt vervullen en daarom zul je je slecht voelen, omdat niets wat je probeert uitkomt en werkt.

Zelfs als je erin slaagt om iets te doen, dan zullen ze iets vinden wat er mis mee is en zullen ze je bekritiseren.

Het is extreem moeilijk om onverschillig te blijven voor iemands constante kritiek die niet constructief is, maar alleen is ontworpen om je pijn te doen.

Het doel van deze tactiek is om je het gevoel te geven dat je niet goed genoeg voor hem bent en dat je blij moet zijn dat je bij hem bent.

Zodra je de manipulaties hebt gezien die narcisten gebruiken om misbruik van je te maken, en je uiteindelijk vertrekt, moet je met de nasleep omgaan die je niet kunt vermijden.

De nasleep van narcistische mishandeling

1. Je moet je eigenwaarde terugwinnen

De Ultieme Gids Om Een Narcist Te Negeren (Herkenning En De Nasleep)

Het is in een miljoen stukken verpletterd die nu overal verspreid liggen en je moet ze vinden, weer in elkaar zetten en tegelijkertijd overleven. Nadat een narcist klaar met je is, voel je je verloren en alleen.

Je hebt geen waardigheid meer en je bent bang om te leven, bang dat zoiets weer zal gebeuren. Je moet niet opgeven.

Je moet doorgaan, want op een dag zal je genezen. Je leven is niet over.

2. Je bent kwetsbaar en bang

Je vertrouwde hem en hij maakte misbruik van je. Je zult proberen te verbergen dat je bang bent voor het leven.

Je gaat proberen te verbergen dat alles je raakt en alles je aan het huilen maakt.

Je gaat doen alsof er niets mis met je is, maar je ogen en de manier waarop je handelt zullen de waarheid vertellen.

Wees niet bang en verberg je kwetsbaarheid niet, want dat is op dit moment de echte jij.

Accepteer het en ga verder naar de volgende fase en probeer een nieuwe strijd te winnen. Dan zul jij ook de oorlog winnen.

3. Je houdt je ervaring geheim

Je zult niet in een goed humeur zijn. Je wilt niet lachen, omdat je wereld om je heen is ingestort. En je zult zwijgen over wat er met je gebeurd is.

Misschien is het omdat je bang bent dat anderen over je oordelen of je ‘Ik zei het toch’ vertellen.

Of misschien ben je bang dat het je weer zal overkomen, dus bouw je een emotionele muur om jezelf heen en besluit je om nooit meer je hoede te laten varen.

Je hebt besloten om nooit meer iemand in je hart te laten. Je hebt besloten dat je niemand van je laat houden.

4. Angst is het enige wat je weet

Je voelt je niet veilig in je eigen lichaam. Herinneringen aan hem achtervolgen je en dit maakt het elke keer dat je aan hem denkt moeilijker of zwaarder om te ademen.

Je bent bang dat je hem tegen gaat komen en hij je weer naar binnen zal lokken en je zal hersenspoelen zoals hij de eerste keer had gedaan. Je denkt dat je nooit meer normaal zult zijn.

5. Je twijfelt aan iedereen

De Ultieme Gids Om Een Narcist Te Negeren (Herkenning En De Nasleep)

Je denkt dat alle mensen op hem lijken. Je bent door hem bang dat er geen goede mensen meer zijn. Je hebt in doodsangst geleefd en dit heeft je veranderd.

Elke persoon die je ontmoet zie je door ogen die geleidelijk zijn gevormd vanaf het moment dat hij je emotioneel uitbuitte en je leegzoog totdat er niets meer over was.

6. Je verbergt je gevoelens

Je zult te bang zijn om te laten zien wat je echt voelt, omdat je bang bent dat er iemand zal komen en misbruik van je gevoelens zal maken, en je bent niet klaar voor een nieuwe romance.

God weet of je dat ooit zult zijn. Maar geef de hoop niet op. Niet alle mannen zijn zo en misschien komt er een dag dat je de persoon ontmoet die je vanaf het begin had moeten ontmoeten.

7. Je zult je de hele tijd verontschuldigen

Je was gewend om altijd de schuld op je te nemen. Je was gewend je voor de dingen te verontschuldigen die je wel en niet deed. Je deed dit omdat je moe was van de gevechten en kritiek.

Je was moe van zijn geschreeuw en dat hij je vertelde hoe incompetent je was, dus elke keer was het zoveel makkelijker om je excuses aan te bieden en te accepteren dat het toch jouw schuld was.

Maar het trieste is dat je na een tijdje echt begon te geloven dat het jouw schuld was.

Nu doe je hetzelfde. Maar nu hoef je je aan niemand te verontschuldigen.

8. Je zult jezelf haten

Je kunt niet in de spiegel kijken, want elke keer als je jezelf ziet, zie je alleen maar een vrouw die het leven zat is.

Dat ben jij niet. Hij heeft de echte jij weggehaald en hij heeft deze vermoeide vrouw die het leven zat is achtergelaten.

Daarom haat je jezelf – je hebt hem laten doen wat hij jou heeft aangedaan. Maar maak je geen zorgen, je zult de kracht vinden die je nodig hebt en die mooie vrouw zal terug komen. Wacht maar af.

Waarschijnlijk is de belangrijkste stap in dit narcistische verhaal de juiste manier weten om een narcist te negeren, hem niet in je hoofd te laten komen, hem elke macht te ontzeggen die hij misschien over jou denkt te hebben.

Een narcist negeren is de sleutel tot je overleving, want wat je hem ook aandoet wat hem niet bevalt, hij zal proberen wraak op je te nemen.

Het addertje onder het gras is dat je hem moet negeren zodat zijn plan mislukt en je er als een winnaar uit komt.

Manieren om een narcist te negeren

1. Negeren als middel om hen pijn te doen

De Ultieme Gids Om Een Narcist Te Negeren (Herkenning En De Nasleep)

Als een narcist klaar met je is, dan voel je je klote. Je wilt niet verder leven, omdat hij je ervan beroofd heeft.

Als dit je onder normale omstandigheden is overkomen, als iemand je op een normale manier pijn heeft gedaan, dan is je eerste reactie om wraak te willen.

Je wilt die persoon iets aandoen om hem te laten lijden zoals jij hebt geleden.

Maar zo gaat het niet met narcisten, want het is onmogelijk om een spelletje met hen te spelen.

Ze zullen het omdraaien en op de een of andere manier zul jij opnieuw gekwetst worden.

Als je echt wilt herstellen en hem pijn wilt doen, dan kun je het beste een narcist negeren.

Het niet geven van aandacht en betekenis is iets dat hem het meest zal kwetsen, maar je moet je genezingsproces starten terwijl je hem negeert.

Probeer er niet achter te komen of hij gekwetst is, omdat je doet alsof hij niet bestaat.

Door te controleren hoe het met hem gaat, zal hem alleen maar meer belang geven en hij zal zich krachtiger voelen. Sluit hem buiten en concentreer je op jezelf.

Dat zal hem vernietigen.

2. Geef ze niet de energie en voldoening

Ze zijn niet zoals normale mensen. Normale mensen geven zichzelf nieuwe energie met positieve dingen zoals liefde en vriendschap, maar narcisten voeden zichzelf met conflicten, ruzie en pijn.

Diep van binnen zijn ze niet tevreden met zichzelf. Ze hebben zeer lage meningen over zichzelf en daarom hebben ze deze alter ego’s (valse zelven) gebouwd om hun innerlijke (ware) zelf te verbergen.

Dus, als je hen de voldoening geeft en jezelf bij hun discussies en giftige gedachten betrekt, voed je alleen hun narcistische zielen.

Maar door een narcist te negeren, ontzeg je ze voedsel voor hun negatieve energie en sterven ze langzaam van binnenuit.

3. Negeer je crisis

Je denkt dat als je hem eenmaal hebt genegeerd en losgebroken bent dat je klaar bent. Maar helaas is dat niet waar en dat weet hij.

Hij weet dat hij je verslaafd heeft gemaakt aan hem. Hij weet dat je een dosis van hem nodig hebt, omdat hij als een drug voor je is geworden.

Dus, hij zal de juiste hoeveelheid tijd wachten zonder contact en je aanvallen wanneer je in een crisis terechtkomt – wanneer je aan jezelf twijfelt en aan je vermogen om zonder hem verder te leven.

Dit is waar veel andere vrouwen de mist in gaan. Ze komen bij de crisis en ze gaan terug, en hij heeft haar met open armen teruggenomen, zwerend dat hij zal veranderen.

Maar na een tijdje wordt alles weer zoals het was.

Negeer de behoefte dat je naar hem terug moet gaan. Negeer zijn leugens en beloftes dat hij zal veranderen, omdat hij dat nooit zal doen.

Het is gewoon een andere tactiek om je terug te lokken in een gewelddadige relatie.

Houd je kracht en negeer hem op de momenten dat het een kwestie van leven en dood voor je is en je zult hem ontwapenen zodat hij nooit meer terug wil komen.

4. Het belangrijkste is om van jezelf te houden

Dit is de grootste klap die je hem kunt geven. Als je trouw blijft aan jezelf en nooit twijfelt aan iets wat je doet, dan kan hij je niet aanraken.

Als je sterk bent en je niemand met je laat rotzooien, dan kunnen zijn hersenspelletjes je helemaal geen pijn doen.

Narcisten zijn hulpeloos wanneer hun slachtoffers hun ware zintuigen van zichzelf en hun zelfrespect terugkrijgen, omdat niets hen nu kan raken, en het liefdesverhaal tussen een narcist en zijn slachtoffer nu voor eens en altijd voorbij is.

PinFlight Image