Laat los wat je niet kan veranderen en ga verder met je leven. Dat is een uitspraak die zeker waar is, maar niet gemakkelijk is uit te voeren.
Het kan daarbij om van alles gaan. Je kan bijvoorbeeld kwaad zijn omdat je een baan bent verloren of juist verdrietig omdat je relatie is verbroken.
Denk ook aan kleine dingen zoals het weer, openingstijden van winkels of een trein die vertraging heeft. Allemaal dingen waar je nu niks meer aan kan doen, maar waar je je toch druk over maakt.
Zo lang het maar om iets gaat waar jij absoluut niks aan kan veranderen omdat het de beslissing van iets of iemand anders is geweest.
Dit is niet alleen heel erg zonde van je energie, maar ook zinloos. Jouw houding gaat namelijk niks veranderen aan de realiteit. Je hebt alleen jezelf er mee.
Kortom, je kan het dus maar beter los laten! In dit artikel vind je een aantal tips die je kunnen helpen om los te laten wat je niet kan veranderen.
1. Schrijf alles op en laat los wat je niet kan veranderen
Al je gedachten opschrijven is een goede manier om los te laten wat je niet kan veranderen. Schrijven geeft je namelijk de mogelijkheid om alles eens even goed op een rijtje te zetten.
Je wordt gedwongen om echt goed na te denken over dat wat je dwars zit en zo kom je er vaak precies achter wat je pijnpunt is.
Vooral voor mensen die hun emoties niet zo goed onder woorden kunnen brengen is schrijven een goed idee. Je hebt namelijk alle tijd van de wereld om naar de juiste woorden te zoeken.
Maak je geen zorgen om spelfouten, grammaticale constructies of dat het überhaupt ergens op slaat wat je schrijft. Je kan zelfs in meerdere talen door elkaar schrijven als dat is hoe jij het voelt.
In het begin kan je gewoon in het wilde weg schrijven. Wat je schrijft is voor jezelf, dus je hoeft er geen rekening mee te houden dat iemand het kan volgen.
Na een tijdje zal je vanzelf wat gestructureerder worden en een lopend verhaal schrijven. Dit is vaak ook het moment dat je er achter komt wat jou blokkeert.
Stel bijvoorbeeld dat je je laatste relatie niet los kan laten. In je schrijven kan je dan zien dat je het bijvoorbeeld hebt over hoe je nog zo veel dingen samen had willen doen.
Voor jou was de relatie nog niet klaar en daarom kan je het niet loslaten. Wat je nodig hebt is dus een bepaalde soort afsluiting. Pas dan kan je loslaten dat jullie niet meer samen zijn.
Dit is slechts een voorbeeld van iets dat vaker voorkomt. Je zal zien dat schrijven je in iedere situatie inzichten geeft die je zelf niet kan bedenken.
2. Maak gebruik van mindfullness
Mindfullness is niet voor iedereen, maar als jij iets wil loslaten wat je niet kan veranderen, raad ik het zeker aan. Het kan namelijk helpen om je negatieve gedachten te laten gaan.
Iets niet kunnen loslaten gaat namelijk vaak gepaard met een hele rits aan negatieve gedachten. Vaak ben je kwaad, verdrietig, teleurgesteld of gefrustreerd.
Voor mindfullness heb je helemaal geen uitgebreide cursus nodig. Het enige wat je hoeft te doen is zitten en jezelf een aantal vragen stellen.
Vraag jezelf wat je voelt. Wees je bewust van je gedachten, gevoelens en de sensaties in je lichaam. Het moeilijkste is nu dat je op een neutrale manier naar deze gevoelens moet kijken.
Je moet dus realiseren dat je boze gevoelens hebt, zonder echt boos te worden. Denk bij jezelf ‘Deze situatie roept bij mij boze gevoelens op’.
Nu is het belangrijk dat je je concentreert op je adem. Adem diep in. Adem langzaam uit. Zodra je voelt dat je emoties de overhand krijgen, ga je terug naar je adem.
Adem diep in. Adem langzaam uit. Ga zo door totdat je helemaal nergens meer aan denkt en je helemaal kalm bent. Laat je niet afleiden door jezelf.
In het begin voel je jezelf misschien wel een beetje zitten, maar na een paar keer zal je zien dat het echt helpt. Het is bijvoorbeeld ook helemaal niet nodig om hiervoor een aparte plek op te zoeken. Als je wil kan je dit gewoon in je bed of achter je bureau doen.
Geef niet op. Hoe vaker je deze oefening herhaalt, hoe beter hij uiteindelijk zal helpen. Je zal zo veel beter kunnen loslaten wat je niet kan veranderen.
3. Laat los wat je niet kan veranderen met een ceremonie
Voor sommige mensen is alles in je eigen hoofd oplossen gewoon niet genoeg, zij hebben meer nodig. Een ceremonie kan daarbij helpen.
Stel bijvoorbeeld dat je baalt dat je een baan bent verloren. Dan kan je er voor kiezen om letterlijk afscheid te nemen van deze periode in je leven.
Als je nog wat spullen hebt die aan je je aan je oude baan herinneren, kan je deze verbranden, weggeven of verkopen. Denk daarbij aan kleding die je op je werk droeg of spullen die je voor deze baan gebruikte.
Neem de tijd om deze spullen weg te doen. Alles snel in een zakje proppen en bij het grof vuil zetten zal je niet zo zeer helpen om los te laten wat je niet kan veranderen.
Pak ieder item even vast, laat je herinneringen aan je oude baan voorbij komen en neem afscheid. Dat klinkt misschien een beetje gek, maar het zal echt helpen.
Het is een manier om voor jezelf een soort van afsluiting te creëren die je tot nu toe miste. Aan de andere kant is het ook een manier waarbij je jezelf een nieuwe start gunt.
Door de spullen weg te doen geef je jezelf een startsein om opnieuw te beginnen. Je maakt aan jezelf duidelijk dat het tijd is voor een nieuwe start.
Je kan hierbij ook de hulp van een ander inschakelen. Naar een begrafenis ga je immers vaak ook niet alleen. Zorg ervoor dat je kan rekenen op de steun die je nodig denkt te hebben.
De extra persoon kan er ook voor zorgen dat je de spullen echt weggooit. Functioneren als een stok achter de deur als je je op het laatste moment toch nog bedenkt.
4. Maak de nodige aanpassingen in je leven
Soms moet je in je leven de nodige aanpassingen maken om te kunnen laten gaan wat je niet kan veranderen. Als jij het bijvoorbeeld niet kan loslaten dat je vriendschap over is, heeft het geen zin om in een huis vol met foto’s van die vriendin te blijven wonen.
Al die foto’s en eventuele andere spullen zullen je altijd aan haar bestaan blijven herinneren. Je kan pas loslaten wat je niet kan veranderen als je niet de hele tijd aan haar bestaan moet denken.
Foto’s en andere spullen verplaatsen of weggooien is maar een klein voorbeeld. Soms is het echt nodig om bepaalde patronen in je leven te verbreken.
Het is niet voor niets dat ze verslaafden altijd aanraden om na hun rehabilitatie ergens anders te gaan wonen. Zo lang je op dezelfde plek blijft, wordt je namelijk altijd geconfronteerd met dat wat je niet kan loslaten.
Daardoor kan het in sommige gevallen zelfs nodig zijn dat je zal verhuizen, van baan verandert of een andere hobby zoekt.
Dit klinkt misschien heel heftig, maar het kan zeker zijn voordelen hebben. Een frisse wind is goed voor alle aspecten van je leven.
Je begint aan een avontuur waar je anders nooit aan begonnen was, hoe groot of klein het ook is. Tijdens dit avontuur zal je nieuwe vrienden maken en veel meer ervaringen opdoen.
Dit maakt het veel makkelijker om los te laten wat je niet kan veranderen. In plaats van met negatieve, ben je juist met positieve dingen bezig.
Denk dus eens goed na over de dingen die ervoor zorgen dat jij moeite hebt met loslaten. Bedenk je welke patronen je moet doorbreken om verder te kunnen gaan.
5. Plaats je behoeftes boven je wensen en laat los wat je niet kan veranderen
Veel mensen vinden het moeilijk om een onderscheid te maken tussen dat wat ze nodig hebben en dat wat ze graag willen.
Als iets niet gaat zoals je wil, bijvoorbeeld een relatie, moet je goed nadenken over hoe belangrijk dat is. Trouw, eerlijkheid en vertrouwen zijn belangrijk in een relatie. Of iemand oninteressante hobby’s heeft of vaak te laat komt is minder belangrijk.
Geen relatie is perfect. Je partner zal altijd mindere kanten hebben die je niet kan veranderen. Daar kan je kwaad of gefrustreerd over worden, maar dat heeft totaal geen zin.
Maak daarom voor jezelf onderscheid tussen dat wat je nodig hebt en dat wat je graag wil. Als je niet kan veranderen wat je nodig hebt, is dat iets wat je relatie stuk kan maken.
Maar als je daarentegen iets wat je wil niet kan veranderen, zal dat alleen maar voor onnodige stress zorgen. Daarbij is het ook helemaal niet eerlijk om iemand zo te willen veranderen.
Stel je voor dat hij hetzelfde bij jou zou doen. Dat hij continu gefrustreerd is omdat hij alleen maar bezig is met jouw negatieve punten.
Neem daarom eens voor lief wat je wel hebt. Je hebt bijvoorbeeld een lieve, trouwe vriend die graag bij je is en alles voor je over heeft.
Laat los dat hij overal minstens tien minuten te laat is, nooit zijn spullen op orde heeft en vaak dingen vergeet. Dit zijn slechts kleine imperfecties die je niet kan veranderen.
6. Denk aan het grote plaatje
Kan je je nog herinneren dat je heel lang geleden heel gefrustreerd was over iets wat je niet kon veranderen? Besef je hoe weinig je daar op dit moment nog om geeft?
Dit is een tip die in veel situaties werkt, maar moeilijk is uit te voeren. Je moet namelijk denken aan het grote plaatje. Probeer je in te beelden hoe ontzettend betekenisloos deze hele situatie over een tijdje zal zijn.
Als voorbeeld noem ik altijd de eerste relatie die je ooit had. Toen deze over ging was je ontroostbaar en als je daar nu aan denkt, lach je erom.
Bedenk je dus altijd in dat het echt wel weer een keer goed komt. Dingen die nu een enorm drama lijken, zijn over een paar jaar alweer bijna vergeten.
Tijd heelt echt alle wonden. Bedenk je dat het maar beter is om je frustraties nu te laten gaan. Het alternatief is namelijk om er nog jaren mee rond te lopen.
Bespaar jezelf de energie, moeite en tijd die je steekt in het gefrustreerd zijn over iets wat je niet kan veranderen. Laat het gaan en focus jezelf op iets wat wel echt belangrijk is.
Het kan ook helpen om het hier met vrienden over te hebben. Vraag ze eens naar iets waar zij ooit nachten van wakker gelegen hebben omdat ze het niet konden laten gaan. Kijk of ze daar nu nog wel eens over nadenken.
Dit kan je helpen om jouw eigen probleem in perspectief te plaatsen. Je zal merken dat je eigen probleem ineens heel erg nietig lijkt.
7. Laat los wat je niet kan veranderen door te beseffen waar je geen controle over hebt
Als je niet kan loslaten wat je niet kan veranderen, moet je nadenken over dat waar je wel controle over hebt. Je hebt bijvoorbeeld wel controle over hoe je op iets reageert.
Nee hierbij als voorbeeld dat je niet kan loslaten dat iemand die dicht bij je stond is overleden. Dit is een verlies dat je je hele leven met je mee moet dragen.
De manier waarop je dit met je meedraagt, heeft veel invloed op hoe je leven eruit zal zien. Er zijn namelijk verschillende opties. Je kan je hele leven lang kwaad zijn dat deze persoon je is ontnomen.
Het is ook een optie om je hele leven lang verdrietig te zijn. Over dat je niet meer tijd met deze persoon hebt doorgebracht of niet alles hebt kunnen zeggen.
Deze negatieve manieren van reageren zullen in de loop van je leven voor veel ellende zorgen. Je wordt een bitter en haatdragend persoon.
Verander de manier waarop je reageert op deze situatie. Denk niet na over de tijd met die persoon die je verloren bent. Richt je in plaats daarvan op alle mooie momenten die jullie wel samen hadden.
Zo kan je dit verlies veel beter een plekje geven en loslaten wat er is gebeurd. Je negatieve emoties zullen er namelijk niet voor zorgen dat deze persoon weer uit de dood opstaat.
Wat er is gebeurd kan je niet veranderen. Je kan wel veranderen welke invloed het zal hebben op de rest van jouw leven!
8. Zoek naar de positieve kanten van verandering
Iets laten gaan betekent verandering en voor veel mensen is dat eng. Leer om de positieve kanten van een verandering in te zien. Zo kan je gemakkelijker laten gaan wat je niet kan veranderen.
Verandering is in het begin altijd moeilijk. Gun jezelf daarom de tijd om aan de nieuwe situatie te wennen. Als je bijvoorbeeld bent verhuisd, dan zal je niet op de eerste dag nieuwe vrienden maken.
Dat is niet erg. Probeer ook hier weer in het grote plaatje te denken. Dit is nu jouw toekomst en op een dag zal die veel beter zijn.
Probeer je erop te focussen dat deze verandering misschien wel veel beter is dan wat je eigenlijk in gedachten had. Daarbij zal je er ook achter komen dat je sterker bent dan je dacht. Het is voor jou nu duidelijk wat je doelen zijn en hoe je die wil bereiken.
Het feit dat je deze verandering kon accepteren, betekent dat jij alles aan kan. Misschien kom je er tijdens deze verandering zelfs wel achter wie je echte vrienden zijn.
9. Vergeef jezelf en anderen en laat los wat je niet kan veranderen
Soms kan je iets pas loslaten als je jezelf of iemand anders hebt vergeven. Als je het gevoel hebt dat jou iets is aangedaan, kan je pas verder als je met neutrale ogen naar deze persoon kan kijken.
Zo lang je wrok blijft koesteren, zal je namelijk nooit in staat zijn om iets los te laten. Dat betekent niet dat je nu opeens accepteert wat iemand je heeft aangedaan.
Stel dat je vriend is vreemdgegaan en jullie de relatie toch nog een kans willen geven. Je kan dat niet veranderen dat het ooit gebeurd is, dus moet je het loslaten.
Vergeving kan daarbij helpen. Dat betekent niet dat je goedkeurt wat hij heeft gedaan of het hele incident vergeten bent. Je laat als het ware de pijn los die hij veroorzaakt heeft.
Nadat je je vriend vergeven hebt, kunnen jullie het vreemdgaan loslaten en weer samen verder gaan. Het tegenovergestelde is ook waar. Zo lang je je vriend niet kunt vergeven, kan je het niet loslaten en verder gaan.
Vergeet ook niet dat vergeven iets is wat je binnen jezelf kan doen. Het is echt niet in iedere situatie nodig om je vergiffenis ook echt tegenover een persoon uit te spreken.
Vergeven is iets wat je doet voor jezelf. Je kan er dus ook voor kiezen om alleen tegen jezelf te zeggen dat je een persoon vergeven hebt.
10. Zoek (professionele) hulp
Als je er alleen echt niet uit komt en je te lang bezig blijft met dingen die je niet kunt veranderen, moet je hulp zoeken.
Soms is het echt fijn om de mening van een ander te horen. Zo weet je weer dat waar je zo mee zit in de ogen van een ander veel minder belangrijk is. Dat relativeert lekker.
Alleen in je eigen hoofd blijven zitten is heel gevaarlijk. Je blijft je eigen ideeën bevestigen en vaak maak je het ook alleen maar erger.
Voor je het weet kan je nergens anders meer aan denken. Je bent alleen nog maar bezig met dat wat je niet kan veranderen.
Avonden lang probeer je te zoeken naar manieren waarop je het toch kan veranderen. Doordat je er zo veel tijd in steekt, wordt het probleem ook steeds belangrijker.
Tot je op een bepaald moment nergens anders meer mee bezig kunt zijn. Je hebt dan echt een ander nodig om je op andere gedachten te brengen.
Praat met een vriendin of kies bij serieuze problemen voor professionele hulp. Begin ergens, je kan altijd nog verder gaan dan je gepland had.
11. Herhaal dat je je best hebt gedaan en laat los wat je niet kan veranderen
Veel mensen kunnen niet loslaten wat ze niet kunnen veranderen omdat ze denken dat ze de situatie hadden kunnen beïnvloeden. Ze denken dat ze beter hun best hadden kunnen doen.
Bij een verbroken relatie denkt iedereen altijd dat het nooit zo ver was gekomen als ze liever, leuker en attenter waren geweest.
Die baan had je kunnen houden als je harder had gewerkt en je vriendschap was nooit stuk gelopen als je meer tijd voor je vriendin had vrij gemaakt.
Soms is dat echt niet waar. Er zijn gewoon situaties waarin iets toch niet loopt zoals je wil, ondanks dat je je best hebt gedaan.
Nu is het aan jou om te accepteren dat je alles hebt gedaan wat in je macht lag. Helaas is het toch niet gelukt. Dat heeft niet altijd iets met je inspanningen te maken.
Leg je er bij neer dat je je best hebt gedaan. Er is echt helemaal niks wat je had kunnen doen om de uitkomst te veranderen.
Soms is zelfs het beste niet goed genoeg. Het universum heeft in jouw nadeel besloten en daar moet je mee leren leven.
Zeker als je een perfectionist bent, is het moeilijk om dat te accepteren. Toch heb je geen andere keuze! Leg je erbij neer en ga verder met je leven.