Skip to Content

Wat Betekent Het Als Je Over Iemand Droomt? Een Lijst Veelvoorkomende Dromen En Hun Betekenissen

Wat Betekent Het Als Je Over Iemand Droomt? Een Lijst Veelvoorkomende Dromen En Hun Betekenissen

We dromen allemaal wel eens. Het komt daarbij vaak voor dat we over andere mensen dromen, bekend of onbekend. Soms is het onze ex-partner, in andere gevallen een collega of overleden overgrootoma. Soms is het zelfs een persoon die je totaal niet bekend voorkomt. Maar wat betekent het als je over iemand droomt?

Soms kun je wakker schrikken uit een droom die net iets té echt leek. Het kan je van slag maken. Onze dromen weerspiegelen onze gevoelens, onze zorgen en emoties. Je kunt ze zien als metaforen voor dingen die we in ons dagelijks leven meemaken, of waar we aan denken. Dromen kunnen plezierig zijn, maar soms ook verwarrend of angstaanjagend. En soms kunnen we er helemaal niks van maken.

Uit studies is gebleken dat als je overdag veel nadenkt over iets of iemand, of dat doet vlak voor je naar bed gaat, de kans groot is dat je hierover ook zult dromen.

Over wie heb jij wel eens gedroomd? Was het soms iemand die niet meer leeft, of een persoon van wie je veel houdt? Wat voor gevoel gaven die dromen je? En wat betekent het als je over iemand droomt? Hieronder lees je alles over de meest voorkomende dromen.

Dromen over een familielid

Wat Betekent Het Als Je Over Iemand Droomt

Het gebeurt vaak dat mensen dromen over hun familieleden. Soms droom je over een familielid omdat je die persoon simpelweg al lang niet hebt gezien. Maar het zien van een familielid in je dromen kan ook een weerspiegeling van je eigen karakter betekenen.

Moeders dromen vaak over hun kinderen. Deze dromen weerspiegelen in dit geval vaak de liefde die ze voelen voor hun kinderen. 

Als jij een vrouw bent en over je moeder droomt, kan dat betekenen dat jij een bepaald aspect van jezelf beter zou moeten onderzoeken. Het kan refereren naar wijsheid of iets wat te maken heeft met autoriteit.

Praat je in je droom met je moeder of een ander familielid, dan kan dat betekenen dat je een probleem hebt en dat je op zoek bent naar hulp.

Dromen over een vriend(in)

Wat betekent het als je over iemand droomt? Waar sommige mensen hun dromen amper kunnen herinneren, zijn er anderen die hun dromen kunnen navertellen alsof het echt is gebeurd. Deze laatste groep weet nog precies over wie ze hebben gedroomd, en ‘waar’ deze droom plaatsvond.

Droom je over je vriend(in), dan is er iets aan zijn/haar persoonlijkheid wat je tot nu toe hebt geprobeerd te vermijden. De droom betekent dat je er nu wel klaar voor bent om de eigenschappen van die vriend(in) te accepteren. Als jij droomt over een vroegere vriend(in) kan dat zeggen dat je verlangt naar je kindertijd, want toen had je niets om je druk over te maken.

Dromen over een crush

Wat betekent het als je over iemand droomt? We dromen allemaal wel eens over iemand in wie we op één of andere manier geïnteresseerd zijn. Zo’n droom kan verschillende vormen aannemen.

Zo kun je bijvoorbeeld dromen dat jouw crush jou ook leuk vindt, of juist dat hij/zij verliefd is op een ander. Je kunt dromen over zoenen met je crush, of dat je crush een ander kust.

Als je zowat iedere nacht droomt over hoe verliefd je wel niet bent op je crush, betekent dit dat je vaak aan deze persoon denkt, of dat je hem/haar bijna elke dag ziet. Het kan ook betekenen dat je deze persoon graag zou willen vertellen wat je voor hem/haar voelt.

In het geval je hebt gedroomd dat je crush jou heeft afgewezen of een ander heeft, kan dat te maken hebben met je angsten en onzekerheden. Wellicht weet je niet zeker of je crush jou ook leuk vindt.

Droom jij dat jij en je crush kussen? Dan kan dat een weerspiegeling zijn van je verwachtingen. Dit betekent dat je optimistisch bent over de situatie en er erg op hoopt dat hij/zij jou ook leuk vindt.

Als jij droomt over jouw crush, wil dat trouwens niet zeggen dat hij/zij ook aan jou denkt.

Dromen over je partner

Het gebeurt vaak; dromen over iemand van wie je houdt, in dit geval je partner. Het is een teken van hoeveel we om deze persoon geven. Als je droomt dat je gelukkig bent met je huidige partner, is dat natuurlijk fijn. De kans is dan groot dat in je ‘echte’ leven je liefde voor hem/haar ook groot is.

Echter, droom je dat je met je partner ruzie maakt, dan kan dat weerspiegelen dat je in het echte leven wat problemen hebt met elkaar. Misschien is het een teken dat je je relatie weer even moet analyseren en onderzoeken wat er beter kan.

Droom jij dat je huidige partner met een ander gaat? Dan kan dat betekenen dat de passie tussen jou en je partner aan het verdwijnen is. Dit hoeft natuurlijk niet altijd zo te zijn. Als alles gewoon goed zit tussen jullie, dan is er geen reden tot zorgen.

Dromen over fysiek intiem zijn iemand

Als je droomt dat je op fysiek gebied intiem bent met iemand, hebben we het vaak over ‘natte dromen’. Echter hoeft zo’n droom niet meteen te betekenen dat je ook daadwerkelijk fysieke intiem wil zijn met de persoon in kwestie.

Soms droom je bijvoorbeeld dat je intiem bent met een collega, simpelweg omdat je iedere dag met hem /haar op kantoor zit. Het hoeft dus niet meteen te betekenen dat je je ook echt aangetrokken voelt tot je collega. 

Natuurlijk kun je ook dromen dat je intiem bent met een persoon die je wel echt leuk vindt. Het kan dan betekenen dat je verlangt om bij die persoon te zijn.

Dromen over je baas

Wat betekent het als je over iemand droomt, bijvoorbeeld je baas? Oei, misschien heb jij ook wel eens gedroomd over je baas. Hoe voelde dat voor jou? Dromen over je baas kan een weerspiegeling zijn van een hoog zelfvertrouwen en jouw autoritaire kant. Daarnaast kan het betekenen dat je een beetje geobsedeerd bent door je baan. In andere gevallen kan het erop wijzen dat je je beperkt voelt.

Droom jij dat je bang bent voor je baas, dan kan het zijn dat jij angst hebt voor autoriteit. Misschien is er een specifiek persoon in je leven die de macht over jou heeft en bepaalt wat je wel of niet moet doen.

Als jij droomt dat je intiem bent met je baas, weerspiegelt dat vaak een bepaalde behoefte om autoriteit te hebben.

Dromen over je baas kan er ook op wijzen dat je de relatie met hem of haar nog eens moet onderzoeken om te begrijpen wat je droom zou kunnen betekenen.

Dromen over iemand uit je verleden

Wat Betekent Het Als Je Over Iemand Droomt

We worden allemaal wel eens wakker met een verward gevoel door een droom. Je hebt bijvoorbeeld over iemand gedroomd die je al jaren niet hebt gezien of gesproken. Wat betekent dat? Dat je weer contact wil leggen met deze ene persoon? Of zit er een andere betekenis achter?

Soms kan het een beetje gek zijn om te dromen over iemand van vroeger. De betekenis hierachter is dat die persoon misschien een grote invloed heeft gehad op je leven. Dit kan zowel positief als negatief zijn geweest. 

Vooral als het iemand is die je al tientallen jaren niet hebt gezien, kan zo’n droom vreemd aanvoelen. Probeer voor een volgende keer eens te onthouden wat deze ene persoon jou probeert te vertellen. Misschien kan hij/zij jou helpen om bepaalde dingen beter te begrijpen, of kan de persoon je een belangrijke les leren over de toekomst.

Reflecteer maar maak je geen zorgen

Als er in je dromen iemand voorkomt die je al een hele lange tijd niet hebt gezien of gesproken, kan dat soms leiden tot verwarring. Je kunt best schrikken van een dergelijke droom. Vooral als het contact met de persoon in kwestie op negatieve wijze is beëindigd. Maar in veel gevallen hoef je je geen zorgen te maken.

Eigen wensen

Dat je iemand uit je verleden ‘tegenkomt’ in je droom, kan te maken hebben met je eigen emoties en verlangens. De persoon kan een weerspiegeling zijn van een verwaarloosd aspect van jezelf dat je weer zou willen opzoeken. Het kan helpen om de tijd te nemen om na te denken over die persoon en je nogmaals zijn/haar fijne eigenschappen te herinneren. De eigenschappen die bij jou opkomen, kunnen karaktereigenschappen zijn waar je bij jezelf behoefte aan hebt. Dat jij droomt over iemand uit je verleden, hoeft dus niet altijd te betekenen dat je hem of haar mist.

Het voelt misschien nog veel gekker als je over iemand uit je verleden droomt die je in feite niet eens goed kent. Geen ex of beste vriendin van vroeger, maar eerder een willekeurig persoon uit je verleden. De verklaring hiervoor is nogmaals hetzelfde: ga nog eens na welke karaktertrekken je je nog kunt herinneren van deze persoon, en gebruik deze informatie vervolgens om een positieve verandering door te voeren in je eigen leven.

Weerspiegeling van je persoonlijkheid

Niet iedereen heeft ‘zin’ of vindt het belangrijk om een betekenis achter hun dromen te zoeken. Maar volgens Lauri Loewenberg, een droomanalist, kunnen dromen wel echt iets over je gemoedstoestand zeggen. De dingen of mensen die je tegenkomt in je dromen, staan vaak voor een aspect van jezelf, of voor iets dat een bepaalde invloed op jou heeft.

Wat betekent het als je over iemand droomt? Als jij onlangs over iemand uit het verleden hebt gedroomd, dan geeft Loewenberg als uitleg dat dat een deel van je persoonlijkheid weerspiegelt. Een bepaalde eigenschap van die persoon kan dan iets waar jij nu mee te maken hebt weerspiegelen.

Een voorbeeld: je droomde over dat verlegen kindje dat vroeger bij jou op school zat. Dan kan dat erop wijzen dat je misschien ergens niet open over bent, wat je eigenlijk wel graag zou willen openbaren.

Gevoelens

Wat betekent het als je over iemand droomt uit het verleden? Het kan zijn dat je overdag maar blijft nadenken over die oude bekende die in je droom voorkwam. 

Als jij over een oude kennis hebt gedroomd, of misschien over een klasgenootje van vroeger, of een ex, dan heeft dat verder weinig te maken met hoe die persoon nu, in de volwassenheid is. De reden waarom ze tevoorschijn komen in je droom, is omdat er op het moment iets in je leven speelt dat je moet aanpakken. Uit veel onderzoeken is gebleken dat je droombewustzijn in veel opzichten overeenkomt met je wakkere bewustzijn. 

Loewenberg adviseert ook om te kijken naar het gedrag van die persoon in je droom. Dit kan namelijk in verband worden gebracht met hoe jij je in je dagelijkse leven gedraagt. De oude bekende laat je jouw gedrag zien vanuit een ander perspectief, wat ervoor zou moeten zorgen dat je jezelf beter begrijpt.

Contact opnemen?

Een dergelijke droom betekent overigens niet dat je onderbewuste je wil vertellen dat je de relatie met die persoon weer op moet pakken. Dus dat die persoon in je droom opduikt, hoeft niet per se te betekenen dat die persoon ook in je huidige leven belangrijk zou moeten zijn. Het gaat dus eerder om een weerspiegeling van je eigen persoonlijkheid.

Dromen over iemand die je niet mag

Een droom hebben over iemand die je niet mag, kan soms onaangenaam zijn. Waarom dromen we soms over mensen die we niet mogen? Nou, als je er nog eens over nadenkt, kunnen mensen die we niet leuk vinden ons toch onbewust veel bezig houden. Wellicht spookt die persoon rond in je hoofd, waardoor hij of zij ook al snel in je dromen terecht komt. Het is niet gek of ongewoon, dus maak je vooral geen zorgen. 

Dromen over de dood van iemand die nog leeft

Droom jij dat een persoon – die in de realiteit nog leeft – in jouw droom is gestorven? Gek genoeg kan dat dan iets positiefs betekenen. Er wordt geloofd dat je door deze droom het leven van de desbetreffende persoon met een aantal jaren hebt verlengd. Klinkt wel een beetje gek natuurlijk. Of jij deze theorie wil geloven, is aan jou.

Als jij droomt dat een geliefde plotseling sterft, kan dat ook jouw angst weerspiegelen om deze persoon te verliezen. Daarnaast kan het betekenen dat jij je zorgen maakt over je eigen toekomst. Je angsten en zorgen worden dan via deze droom geuit. 

Dromen over iemand die al overleden is

Wat Betekent Het Als Je Over Iemand Droomt

Wat betekent het als je over iemand droomt die al overleden is? Voordat je een dergelijke droom gaat interpreteren, is het handig om te weten dat dit een waarschuwing kan zijn. De betekenis van zo’n droom kan zowel positief als negatief zijn. Dromen over overleden mensen zijn vaak een weerspiegeling van onze eigen schuldgevoelens die we hebben tegenover deze mensen of anders het verdriet dat we voelen door het verlies.

Als je droomt over een overleden familielid en in je droom met hem/haar aan het praten bent, kan het je enigszins helpen om ‘vrede’ te hebben met de situatie en kan het je bovendien motiveren om iets positiefs te doen. Je gaat een fase tegemoet waarin je in vrede en harmonie zult leven.

In het geval je droomt dat een overleden vriend(in) bij je op bezoek komt, kan dat betekenen dat de problemen die je met haar/had opgelost zijn. Probeer een volgende keer goed te luisteren naar de persoon in je droom, want hij/zij kan soms met belangrijk advies komen.

Er bestaan diverse spirituele theorieën die aangeven dat overledenen tevoorschijn komen in de dromen van hun naasten, om hen de reden van hun dood duidelijk te maken. Stel dat een naaste vermoord is en de moordenaar tot op heden niet is gevonden, kan de overleden persoon jou in je droom vertellen wie het is geweest. Het kan even schrikken zijn, maar onthoud dat dit niet het effect is wat de overleden persoon hiermee wilde bereiken.

Dromen over een beroemdheid

Wat betekent het als je over iemand droomt die beroemd is? Het gebeurt best vaak: mensen die dromen over één of andere beroemdheid. Het kan zijn dat de droom jouw wens reflecteert om net zoals deze persoon te willen zijn. Meestal dromen we over beroemde mensen die ons inspireren, of waar we tegenop kijken.

Maar dromen over een beroemdheid kan ook een andere betekenis hebben. Soms helpen dit soort dromen ons om te herstellen van een tegenvaller. Het dromen over een beroemdheid zal over het algemeen positieve gevoelens bij ons opwekken en ons hoop geven dat alles goed komt. 

Dromen over een seriemoordenaar

Als jij ooit een droom hebt gehad over een seriemoordenaar, zul je vast weten hoe angstaanjagend dat kan zijn. Sommige mensen worden er midden in de nacht zwetend wakker van. Maak je er verder geen zorgen over: dromen over een moordenaar heeft over het algemeen geen negatieve betekenis.

Als jij droomt dat een moordenaar achter je aanzit, kan dat erop wijzen dat jij iets hebt wat anderen niet hebben. Misschien ben jij uiterst slim, aantrekkelijk of succesvol. Probeer daar eens over na te denken, en zo erachter te komen wat deze droom voor jou kan betekenen.

Dromen dat jij iemand hebt vermoord

Ben jij in je droom degene die een ander van het leven heeft beroofd? Dan kan het zijn dat je de persoon in kwestie niet mag. De persoon die je in je droom vermoord, is vaak iemand in het echte leven die je om bepaalde redenen niet uit kunt staan.

Wat betekent het als je over iemand droomt? Conclusie

Wat betekent het als je over iemand droomt? In dit artikel heb je gelezen over een aantal dromen die veel voor schijnen te komen. We dromen vaak over personen die we in ons dagelijkse leven nu eenmaal veel zien, of over mensen waar we overdag meerdere keren aan denken. Maar we hebben ook wel eens dromen over mensen die we eigenlijk helemaal niet goed kennen.

Onze dromen kunnen een aantal zaken symboliseren die te maken hebben met je huidige leven of situatie. Vaak is het niet zo belangrijk over wie je dan droomt, maar eerder wat er precies gebeurt in je droom en je gevoelens daarbij.

Dromen bieden een perspectief

Onze dromen kunnen soms erg realistisch en levendig zijn, en kunnen ze ons helpen om bepaalde situaties vanuit een ander perspectief te zijn. Onze dromen zijn daarmee vaak weerspiegelingen van wat er in ons echte leven gaande is. 

Over het algemeen dromen we het vaakst over onze familieleden, vrienden of iemand die overleden is. Alle mensen die in ons leven komen, hebben een bepaalde invloed op ons, zelfs als we ons daar niet van bewust zijn. Als we dromen over iemand uit het verleden, kan dat komen omdat die persoon een bepaalde invloed hebben gehad op een bepaald moment in ons leven. Dit kan natuurlijk een positieve invloed zijn geweest, of anders een negatieve invloed. Of ze weerspiegelen een deel van onze persoonlijkheid.

Mocht jij steeds over dezelfde persoon dromen, dan is de kans groot dat jij vaak aan deze persoon denkt. Of het betekent dat de relatie die je met deze persoon hebt niet zo duidelijk is, of dat je een probleem hebt met hem/haar. 

Als je weer eens hebt gedroomd, probeer je dan te herinneren wat er gebeurde in je droom en geef het vervolgens een betekenis. Na het lezen van dit artikel zal het wellicht makkelijker voor je worden om de dromen die je hebt gehad te interpreteren. Details kunnen soms essentieel zijn als je de ware betekenis achter een droom wil kunnen achterhalen!