Skip to Content

14 Signalen Dat Je Emotioneel Intelligent Bent

14 Signalen Dat Je Emotioneel Intelligent Bent

Emotionele intelligentie is een van de belangrijkste vaardigheden om succes te hebben in je privéleven of je carrière, maar deze wordt vaak over het hoofd gezien of er wordt niet over gesproken. 

Ben jij emotioneel intelligent? Zo kun je daarachter komen:

1. Je streeft er steeds naar om mensen te begrijpen.

14 Signalen Dat Je Emotioneel Intelligent Bent

Je ziet alles – de manier waarop iemand aarzelt voor het spreken, de manier waarop hun ogen glanzen als ze iemand zien van wie ze houden.

Je ziet vaak alles wat andere mensen over het hoofd lijken te zien en je zoekt begrip voor de logica en motivatie achter het menselijke gedrag.

Je wilt mensen in alle opzichten begrijpen omdat je op die manier inzicht en perspectief over je eigen leven krijgt. 

2. Je bent door en door nieuwsgierig over hoe andere mensen leven.

14 Signalen Dat Je Emotioneel Intelligent Bent

Je praat graag met mensen die uit verschillende culturen komen en verschillende achtergronden hebben, want je leert graag over hoe anderen leven en waar ze passie voor hebben.

Je houdt blijkbaar van willekeurige interacties met vreemden omdat je op zulke momenten het meeste over anderen te weten kan komen. 

3. Je bent zelfbewust over je tekortkomingen en sterke kanten.

Je weet dingen over jezelf die je geen ideale persoon maken en je bent je ook bewust van de dingen die je juist geweldig maken.

Je weet dat je de slechte gewoonte hebt om projecten tot het laatste moment uit te stellen of misschien weet je dat je soms slecht communiceert, maar aangezien je je hiervan bewust bent, probeer je actief aan deze vaardigheid te werken als het weer aan de orde komt.

14 Signalen Dat Je Emotioneel Intelligent Bent

Je weet ook hoe je uitblinkt en je verzint altijd manieren om die eigenschappen te verbeteren. 

4. Je legt de nadruk op het in het nu leven in plaats van in het verleden of in de toekomst.

Je gelooft niet dat in het verleden leven of naar de toekomst toeleven van waarde is in het heden.

Je zou liever zo diep en volledig mogelijk ervaren wat er op dit moment gebeurt dan de herinneringen van gisteren en de beloftes voor morgen te herbeleven.

Je hebt je verleden geaccepteerd en je weet dat je niet meer terug kunt, dat begrijp je net zo goed als dat je toekomst slechts een droom is die je graag zou willen beleven omdat het je hoop geeft, maar die je nog daadwerkelijk moet gaan meemaken.

14 Signalen Dat Je Emotioneel Intelligent Bent

5. Je probeert op een actieve manier je stemmingen te begrijpen en op te vrolijken als je een slecht humeur hebt.

Als je boos, verdrietig of jaloers wordt over iets, ben je je hier wel van bewust. Je ervaart emoties ter plekke en je vindt dat je probeert te begrijpen waarom je je nou echt zo voelt.

Je begrijp dat emoties de manier zijn waarop je lichaam je gedachtes verwerkt en daarom probeer je je gedachten bij te stellen voordat je emotioneel de kluts kwijtraakt. 

6. Je confronteert mensen wanneer er problemen ontstaan in plaats van dat je deze opkropt.

Als er een probleem ontstaat tussen jou en een ander persoon, zou je daar liever meteen korte metten mee maken dan er niks over zeggen en toelaten dat er langdurige problemen tussen jullie ontstaan. 

14 Signalen Dat Je Emotioneel Intelligent Bent

7. Je raakt gemotiveerd van binnenuit, niet door invloeden van buitenaf.

Je leeft voor jezelf en je eigen beweegredenen. Je luistert naar wat mensen zeggen – je leeftijdgenoten, vrienden, ouders, collega’s – maar uiteindelijk zul je een leven en prestaties zoeken op basis van wat jou motiveert. 

8. Je bent altijd bezig om je persoonlijk te ontwikkelen.

Je bent rusteloos als je leven stil komt te staan en daarom begin je te bedenken hoe je daar wat aan kunt veranderen.

Je begint je interesses, baan, vrienden en relaties te overwegen, en hoe je dingen anders zou kunnen doen om deze zaken te verbeteren.

14 Signalen Dat Je Emotioneel Intelligent Bent

9. Je luistert echt graag naar anderen en je helpt hen met hun problemen.

Je kunt mensen altijd een kalm gevoel en geaccepteerd gevoel geven als jij aanwezig bent. Als ze bij jou in de buurt zijn hebben ze het gevoel dat ze alles kunnen zeggen en dat je niet over hen zou oordelen voor wat ze gedaan hebben, maar in plaats daarvan luister je en geef je opbouwende kritiek.

Het hoeft van jou betreft niet van een kant te komen. Je geniet er echt van om een band met andere mensen te ontwikkelen, of het nou om je vrienden of familie gaat, of om willekeurige mensen die met je praten en je luistert naar wat zij momenteel doormaken.

10. Je voelt je empatisch verbonden met iedereen.

14 Signalen Dat Je Emotioneel Intelligent Bent

Wanneer mensen met je praten over de moeilijkheden waar ze momenteel mee kampen, kun je hun pijn vaak voelen en begrijpen, zelfs als je het zelf niet hebt ervaren.

Je kunt je voorstellen hoe het voor hen moet zijn en hoe dit obstakel de rest van hun leven beïnvloedt. 

11. Je bent een beetje een sociale kameleon.

Je verandert je gedrag op basis van met wie je omgaat. Dit houdt niet in dat je geen oprecht karakter hebt, maar dat je je bewust bent van het humeur van anderen en dat je jouw energieniveau overeen laat komen met dat van hen, zodat jullie op dezelfde golflengte zitten.

12. Je luistert naar je voorgevoel en je laat het je helpen wanneer je moeilijke beslissingen moet maken.

Je luistert naar je voorgevoel en je laat het je helpen wanneer je moeilijke beslissingen moet maken.

Zodra je voorgevoel een subtiele hint krijgt dat er iets niet klopt, weet je dat je moet luisteren naar wat je lichaam je vertelt en dat je de situatie eerst beter moet bekijken voordat je verdergaat. 

13. Je vindt het niet moeilijk om “nee bedankt” te zeggen als dat nodig is.

Hoe goed je de verlangens van andere mensen ook begrijpt en hoe graag je hen ook wilt helpen, je weet ook wat voor jou en jouw situatie beter is. Je bent niet bang voor de gevoelens van andere mensen en je kunt prima nee zeggen als dat nodig is. 

14. Je kunt mensen goed lezen.

Je hebt een aangeboren gevoel over mensen en je begrijpt wat ze willen of wat ze denken, zonder dat ze er eerst iets over hoeven zeggen. 

Door middel van sociale aanwijzingen en gedragingen kom je gewoon dingen te weten en weet je wanneer iemand je iets probeert te vertellen, zelfs als ze helemaal niks zeggen. 

14 Signalen Dat Je Emotioneel Intelligent Bent