Skip to Content

15 Eigenschappen Die Laten Zien Dat Jij Een INFP Persoonlijkheid Hebt

15 Eigenschappen Die Laten Zien Dat Jij Een INFP Persoonlijkheid Hebt

Het INFP persoonlijkheidstype staat voor Introvert, Intuition, Feeling en Perceiving en wordt ook wel de bemiddelaar genoemd.

Mensen kunnen testen welk persoonlijkheidstype ze hebben door de Myers-Briggs Type Indicator test te doen, waarbij je je voorkeuren moet opgeven bij 88 verschillende stellingen.

De test is bedoeld om mensen inzicht te geven in hun persoonlijke ontwikkeling en het vergroten van het zelfbewustzijn. Wanneer je weet wat je persoonlijkheid is, kun je namelijk beter anticiperen hoe je gaat reageren in een bepaalde situatie.

Zo verbeter je op professioneel vlak, maar ook in liefdesrelaties en vriendschappen. Ook het zoeken van een baan op basis van je persoonlijkheidstype is veel gemakkelijker, want sommige personen matchen nu eenmaal echt niet met bepaalde banen, terwijl ze echt kunnen uitblinken in andere vakgebieden.

Een andere benaming voor de INFP persoonlijkheid is ook wel de bemiddelaar, waardoor een beroep in de hulpverlening of de creatieve sector juist heel geschikt is.

Banen waarbij je gebonden bent aan deadlines en targets zijn daarentegen weer helemaal niet voor jou weggelegd. Met de verkeerde baan kun je heel erg ongelukkig zijn, omdat je continu achter de feiten aan loopt en dingen doet die je helemaal niet leuk vindt.

Daarom hebben we op deze pagina een aantal belangrijke eigenschappen van een INFP persoonlijkheidstype voor je op een rijtje gezet. Zo kun jij jezelf ontdekken en in het leven de juiste keuzes maken!

Is INFP een zeldzaam persoonlijkheidstype?

15 Eigenschappen Die Laten Zien Dat Jij Een INFP Persoonlijkheid Hebt

Er wordt geschat dat ongeveer 4% van alle mensen op de wereld een INFP persoonlijkheid heeft. Hiermee is het de negende meest voorkomende van alle zestien, waardoor het niet bijzonder zeldzaam is.

Voor jou als INFP is dat een fijn gegeven, want de kans is groot dat je mensen zult vinden die hetzelfde zijn als jij.

Je zal merken als je de eigenschappen leest, dat veel hiervan ook toepasbaar zijn op jouw vrienden en de andere mensen die dicht bij je staan.

Dat is helemaal niet erg, de meeste persoonlijkheden zoeken altijd mensen van hun eigen type op, omdat zij elkaar nu eenmaal het beste begrijpen.

Enkele bekende INFP persoonlijkheden zijn:

  • William Shakespeare
  • John Lennon
  • Prinses Diana
  • Audrey Hepburn
  • Kurt Cobain
  • J.R.R. Tolkien

Dus zeker geen slecht gezelschap om je in te begeven!

1. Je maakt observaties

Je denkt over alles na en daarna denk je er nog een keer over na, maar dan beter. Zelfs in je dromen ben je nog bezig met alle dingen waar je over aan het nadenken was.

De hele dag zoemen er allerlei gedachten door je hoofd, maar je bent er niet oncomfortabel door. Wel kost het je veel tijd om al deze gedachten voldoende aandacht te geven.

Ook zie je dingen die andere mensen helemaal niet opvallen. Er is geen klein detail dat je ontgaat en daardoor raken sommige mensen soms je draad kwijt.

Zo kun je bijvoorbeeld weken later opeens beginnen over iets dat iemand ooit een keer heeft gezegd, terwijl voor de rest iedereen het al vergeten was.

Tegelijkertijd kun je ook dingen missen omdat je bezig bent met aan iets anders denken. Echt grote dingen gaan volledig aan je voorbij, omdat je met je hoofd ergens anders zit. Puur INFP gedrag!

2. Je doet veel aan zelfreflectie

De meeste mensen hebben er een ongelofelijke hekel aan, maar met een INFP persoonlijkheid ben jij dol op zelfreflectie.

Je kent jezelf door en door, voornamelijk omdat je de moeite hebt genomen om daar veel over na te denken. Dat is heel specifiek gedrag voor iemand met een INFP persoonlijkheid.

Hoe je reageert in een bepaalde situatie, waarom je je verdrietig voelt over bepaalde dingen, je weet het waarschijnlijk allemaal.

Voor jezelf probeer je dit vaak tastbaar te maken door het te benoemen en vergelijkingen te trekken. Zo kun je bijvoorbeeld in een groep zeggen: ”Nou ik lijk wel een kleuter die geen fatsoenlijke beslissing kan maken!”

Jij hebt altijd meteen door wat er aan de hand is en daar kunnen anderen best van staan te kijken. Soms heb je jezelf al veroordeeld voordat zij ook maar de tijd hadden om iets vervelends over je te denken.

3. Een INFP persoonlijkheid heeft veel compassie en empathie

Vrienden weten dat ze altijd bij jou terecht zullen kunnen als ze ergens mee zitten. Jij staat altijd meteen voor ze klaar met een schouder om op te huilen.

Dit staat eigenlijk lijnrecht tegenover de eerste twee punten. Hierdoor zou je namelijk denken dat INFP persoonlijkheden altijd alleen maar met zichzelf bezig zijn, maar niks is minder waar!

Het komt juist door de zelfkennis dat je ook de gave hebt om de emoties van anderen zo te doorgronden. Ergens vind je dit ook heel erg leuk, want door iets te leren over een ander, leer je natuurlijk ook weer wat over jezelf.

Je kunt het ook altijd goed vinden met mensen uit verschillende lagen van de samenleving. Voor jou is de binnenkant van een persoon belangrijk en je herkent altijd een stukje van jezelf in iemand.

Een bijkomend voordeel is dat je hierdoor ook altijd goed films kunt kijken, je leeft je namelijk gemakkelijk in in de hoofdpersonen. Of het nu gaat om een kostuumdrama of een film uit de toekomst, jij snapt het allemaal wel.

4. Je maakt je altijd zorgen over anderen

15 Eigenschappen Die Laten Zien Dat Jij Een INFP Persoonlijkheid Hebt

Jij bent de persoon die altijd aan iedereen zal vragen of het wel echt goed met ze gaat. Over alle mensen waar je van houdt maak je je continu zorgen.

Dit komt omdat je je heel goed kunt voorstellen met welke aspecten in het leven ze op dit moment moeite zouden kunnen hebben. Die ene vriendin die laatst ruzie had met haar vriend lijkt een beetje afgeleid en jij zit er meteen bovenop.

Wat wel irritant kan zijn, is dat je blijft vragen of het echt wel goed gaat met de ander. Ook wanneer iemand je ervan probeert te overtuigen dat er niks aan de hand is, blijf jij pushen.

Van binnen zegt je gevoel gewoon dat de ander liegt, omdat ze jou niet lastig willen vallen met hun problemen.

Doe je vrienden een plezier en neem soms gewoon van ze aan dat het echt goed met ze gaat. Na een tijdje zullen ze echt wel door hebben dat ze tegen jou niet te hoeven liegen en dan laten ze vanzelf hun ware aard zien.

5. Je neemt de pijn van anderen over

Soms zijn de emoties van een ander voor jou zo intenst, dat je ze overneemt. Je weet zelf ook wel dat de pijn van de ander er niet minder om wordt, maar je kunt er niks aan doen.

Je ligt er echt ‘s nachts wakker van als je net een vriendin hebt gesproken die met een gebroken hart verdrietig op de bank zit.

Het is belangrijk dat je begrijpt dat een ander daar ook niks aan heeft. Sterker nog, in sommige gevallen is het veel handiger als je juist een tegengestelde emotie kunt tonen.

Daarbij is het voor jezelf ook niet gezond om iedere keer de mentale lasten van een ander te dragen. Uiteindelijk zal dat je helemaal opbreken en dan heeft helemaal niemand meer iets aan je.

Als INFP moet je jezelf in bescherming zien te nemen en leren om jezelf op een gezonde manier af te sluiten voor de emotionele ballast van anderen. Dat kan even wat tijd en werk kosten, maar het zal je op de lange termijn veel ellende besparen.

6. Je bent een dromer

Anderen zullen je er vaak bij moeten roepen, want ook midden in een gesprek kun je zomaar afdwalen. Je brengt een groot deel van je tijd door in overdagdromenland en daar heb je geen problemen mee.

Bij anderen kan dit soms wel eens de indruk wekken dat je niet geïnteresseerd bent, maar je kunt er niks aan doen. Soms nemen de avonturen in je hoofd het gewoon over van die in het echte leven.

Door je levendige fantasie ben je een visionair, want je dagdromen zijn lang niet altijd voor niks. Je kunt zomaar ineens iets bedenken waarmee je de wereld gaat verbeteren.

Wanneer je even niet de kracht hebt om te dealen met dingen uit het echte leven, kun je heel gemakkelijk ontsnappen in je eigen hoofd.

Helaas is het dromen voor een INFP ook wel eens een belemmering. Als je bijvoorbeeld dagelijkse klusjes moet doen, zoals de afwas, kies je er al snel voor om dan maar lekker in je hoofd te verdwijnen.

7. Als INFP persoonlijkheid ben je je heel bewust van jezelf

Samen met de zelfkennis komt ook zelfbewustzijn, wat een eigenschap is die veel introverte persoonlijkheden hebben.

Zelfs wanneer je je volledig op je gemak voelt bij sommige mensen, kan je nog stil en teruggetrokken zijn. Dit is voor jou veiliger dan jezelf uitspreken en het risico lopen dat je daardoor met scheve ogen wordt aangekeken.

Bij anderen kan je soms een beetje ongemakkelijk overkomen, want het kan overduidelijk zijn dat je niet op je gemak bent. Niet alleen door wat je zegt, maar ook omdat je geen idee hebt hoe je jezelf een houding moet geven.

Natuurlijk is dit niet van toepassing op iedere situatie, er zijn ook zeker dingen waar je in excelleert. Wanneer je bijvoorbeeld kan praten over iets waar je zeker van weet dat je er een expert in bent, kun je uren doorgaan. Je omgeving merkt dan echt de verandering.

Probeer dus om af en toe gewoon een situatie op te zoeken waarin je je zo voelt. Dit geeft je weer voldoende zelfvertrouwen om de rest van een sociaal evenement door te komen.

8. Je bent niet goed in over koetjes en kalfjes praten

15 Eigenschappen Die Laten Zien Dat Jij Een INFP Persoonlijkheid Hebt

Met een INFP persoonlijkheid snap je echt niet waar andere mensen de behoefte en de capaciteit voor kleine gesprekjes vandaan halen.

Het is niet dat het je niet interesseert hoe het met de ander gaat, maar je vindt het gewoon zo moeilijk om daarbij niet door te vragen en het onderste uit de kan te halen.

Je wordt er heel ongemakkelijk van als je met iemand die je niet zo goed kent een gesprekje moet voeren. Dit uit zich in schuifelen met je voeten, heen en weer wiebelen en aan je lichaam of kleding frunniken.

Vaak wordt je verteld dat je echt veel te snel naar bijvoorbeeld hele persoonlijke dingen vraagt en daar schrikken anderen gemakkelijk van.

Hierdoor kan je wel eens proberen om feestjes en andere bijeenkomsten te vermijden en dat is jammer. Vaak heb je namelijk echt wel een leuke tijd, maar moet je gewoon even de drempel over.

9. INFP persoonlijkheden houden van mensen, maar ook van alleen zijn

Dit is een van de dingen die je vrienden het meest vervelend vinden aan je. Zo kun je bijvoorbeeld soms wel eens een week niks terugsturen als ze proberen om contact met je te maken.

Niet omdat je daar geen zin in hebt of omdat je boos bent, maar gewoon omdat het er even bij inschiet en je met jezelf bezig bent.

Aan de andere kant heb je aandacht van anderen juist heel erg nodig. Omgedraaid zou je het bijvoorbeeld helemaal niet begrijpen als iemand een week lang niet op je berichten reageert.

Het is helemaal niet erg om af en toe een beetje tijd voor jezelf te nemen, maar vergeet niet om er duidelijk over te communiceren.

Vooral de mensen die je nog niet zo goed kennen kunnen erg schrikken als je opeens volledig van de radar valt. Zij denken dan al snel dat er iets aan de hand is of dat ze iets verkeerd hebben gedaan.

10. Anderen denken soms dat je onvriendelijk bent

Door alle bovengenoemde eigenschappen kunnen vreemden nogal eens denken dat je niet vriendelijk bent. Ze zien jouw ingekeerde persoonlijkheid als een soort van arrogantie.

Dat is niet zo heel gek. Ga maar eens na hoe je het zelf zou vinden als iemand een ongemakkelijk eerste gesprek met je heeft of heel lang niet op je berichten reageert.

Het duurt bij jou ook best lang voordat het ijs gebroken is. Ook daardoor kunnen anderen het gevoel krijgen dat je niet geïnteresseerd bent.

Er zijn een aantal mensen die op dit moment al afhaken. In een kroeg zoekt iemand dan bijvoorbeeld gewoon iemand anders om mee te praten.

Pas wanneer mensen niet bij je weg kunnen, bijvoorbeeld nieuwe collega’s, zullen ze genoeg tijd krijgen om in te zien dat je eigenlijk een heel leuk persoon bent. Zit er niet mee dat de anderen jou die kans nooit gegeven hebben, dat is hun verlies.

11. INFP persoonlijkheden zijn dol op de natuur

Alleen zijn lukt voor jou soms alleen als je ook echt weg bent. Thuis wordt je te snel afgeleid door de dingen en mensen om je heen.

Het liefst ga je ergens heen waar er ook helemaal geen bereik is, zodat je zelfs op je telefoon niet te bereiken bent.

In de natuur wordt er ook niet te veel van je verwacht. Een boom zal nooit zomaar een gesprekje over het weer met je beginnen en dat vind je echt lekker.

Bij voorkeur ga je alleen de natuur in. Je hebt er geen behoefte aan om deze eenzaamheid met een ander te delen.

Soms kan het wel eens lastig zijn om aan iemand uit te leggen dat je dit echt nodig hebt. Zij blijven maar aanbieden om met je mee te gaan, omdat ze het zo zielig vinden dat je straks in je eentje door dat bos loopt. Doe jezelf een plezier en verzeker ze ervan dat je echt niemand nodig hebt, je ziet ze na je vakantie weer!

12. Je bent altijd op zoek naar avontuur

15 Eigenschappen Die Laten Zien Dat Jij Een INFP Persoonlijkheid Hebt

Soms zijn de avonturen in je hoofd gewoon even niet genoeg en heb je de behoefte aan iets echts. Routine is voor jou net zo belangrijk als ieder ander, maar het is essentieel voor je mentale gezondheid dat je zo af en toe ook eens uit je comfort zone stapt.

De avonturen waar jij als INFP naar op zoek bent, zijn meestal niet te vergelijken met die van anderen. Zo kies je bijvoorbeeld altijd gekke plekken voor je vakanties, waar anderen nog niet dood gevonden zouden willen worden.

Ook kan alles voor jou een avontuur zijn. Zo ga je op date met die ene man waarvan je eigenlijk al weet dat hij niks voor je is, puur om te kijken wat de uitkomst daarvan kan zijn.

Dingen die andere mensen avontuurlijk vinden, die betekenen voor jou weer niks. Een paleis ergens in een binnenstad heeft voor jou geen toegevoegde waarde.

Je kunt gemakkelijk naar Parijs gaan zonder de Eiffeltoren ook maar een blik waardig te gunnen, maar als jij toch wordt meegesleurd, beleef je een avontuur door bijvoorbeeld in de buurt een verborgen juweel te vinden.

13. Als INFP persoonlijkheid komen jouw principes altijd op de eerste plaats

Op het moment dat je een belangrijke beslissing moet maken, ga je altijd uit van wat goed voelt voor jou.

Zo kun je bijvoorbeeld een baan aangeboden krijgen in een sector waar je helemaal niet achter staat, maar waarbij je wel een flink salaris krijgt.

Een echte INFP zal dan altijd de baan afwijzen, omdat het belangrijker is om een baan te hebben die leuk is dan om veel geld te verdienen. Je zou niet met jezelf kunnen leven als je je ziel zo verkoopt.

Voor anderen is dit vaak heel moeilijk om te begrijpen, omdat het grootste gedeelte van de mensen een andere keuze zouden maken als ze in jouw schoenen zouden staan.

Je bent hierdoor moeilijk te pijlen, mensen kunnen nooit voorspellen wat je gaat doen en hoe je ergens op zal reageren. Vooral in liefdesrelaties kan dit nogal eens lastig zijn, omdat je zeker in het begin heel anders reageert dan je partner had verwacht.

14. Je wordt aangetrokken tot de kunsten

Veel mensen met een INFP persoonlijkheid zijn schrijvers en artiesten. Het maakt niet uit of het gaat om taal, kunst of iedere andere vorm van expressie, het zit in je.

Zo lang jij je creatieve geest erin kwijt kunt, heb je het waarschijnlijk al wel eens geprobeerd. Wat de uitkomst is, maakt je ook niet zo veel uit.

Het is niet je doel om de nieuwste hit in de top 40 te maken, je wil gewoon je gevoelens uiten in een muzieknummer. Hoe anderen daar over denken, zal je eerlijk gezegd een worst wezen.

Jouw kunst draait voornamelijk om je ideeën laten zien aan de wereld, niet om geld verdienen of andere commerciële doeleinden.

Zonder creatieve outlet zal je ongelukkig zijn en het gevoel hebben dat niks er meer toe doet. Dit merk je als je een tijdje down bent en opeens weer je pen of penseel oppakt, je komt dan weer helemaal tot leven.

15. Alles moet voor jou een betekenis hebben

Je kunt gewoon geen dingen doen waar je niet achter staat of geen zin in hebt. Alles wat je doet of zegt, moet een diepere betekenis of een doel hebben.

Zo kun je bijvoorbeeld wel een wandeling maken, maar dat is dan omdat je onderweg mooie dingen zal zien en je weer tot rust komt.

Soms hebben de mensen in je omgeving wel behoefte aan een gesprek wat gewoon nergens over gaat. Zij hebben niet altijd zin om op dinsdagmiddag bij de koffie alle problemen in de wereld op te lossen.

Dat kan voor wrijving zorgen, omdat het ook de illusie wekt dat je je beter voelt dan anderen. Anderen krijgen de indruk dat jij denkt dat zij minderwaardig aan je zijn, omdat ze zich ook inlaten met onderwerpen die niet zo zwaar zijn.

Probeer dus te werken aan je skills om ook betekenisloze dingen te doen. Dat zorgt niet alleen voor rust bij anderen, maar zeker ook bij jezelf.

PinFlight Image