Skip to Content

19 Dingen Die Laten Zien Dat Je Een INFJ Persoonlijkheid Hebt

19 Dingen Die Laten Zien Dat Je Een INFJ Persoonlijkheid Hebt

Een groot deel van de mensen die de titel van deze post lezen zullen denken, een INFJ persoonlijkheid, wat is dat? En de andere mensen zullen meteen weten dat zij een INFJ persoonlijkheid hebben.

Voor iedereen die nog twijfelt, zullen we in dit artikel uiteenzetten wat een INFJ persoonlijkheid inhoudt, wat de bijzondere kenmerken van deze persoonlijkheid zijn en hoe je deze kan herkennen.

Wat is een INFJ persoonlijkheid?

Om te beginnen is het goed om eens te kijken naar waar de afkorting INFJ precies voor staat. Het is een Engelse term die wordt gevormd door de volgende woorden:

  • Introverted (introvert)
  • Intuitive (intuïtief)
  • Feeling (voelend)
  • Judging (veroordelend)

Het is een van de 16 persoonlijkheidstypen zoals die zijn gedefinieerd door de Myers-Briggs Type Indicator. Dit is een inventaris van verschillende persoonstypen. Het wordt door psychologen wereldwijd gebruikt om aan te geven wat voor persoonlijkheid iemand heeft.

De test heeft als doel om mensen meer inzicht te geven in zichzelf, waardoor ze ook betere keuzes kunnen maken. Als jij van jezelf weet dat je een INFJ persoonlijkheid hebt, kun je het beste kiezen voor een baan die bij deze persoonlijkheid past.

Als je de test wil doen, moet je 88 vragen met twee verschillende antwoordopties beantwoorden.

Iemand met een INFJ persoonlijkheid wordt ook wel gezien als de advocaat of de idealist. Er wordt gezegd dat mensen met dit persoonlijkheidstype zich vaak niet begrepen voelen en dat komt waarschijnlijk omdat dit type het minste voorkomt. Gemiddeld hebben slechts tussen de 1% en 3% van de mensen een INFJ persoonlijkheid.

Voor mensen die zelf geen INFJ persoonlijkheid hebben, worden persoonlijkheden vaak gezien als tegenstrijdig. Wil je weten of jij zo’n persoonlijkheid hebt? Kijk dan eens of je jezelf kunt vinden in deze signalen.

1. Je hebt het idee dat je anders bent dan de mensen om je heen

19 Dingen Die Laten Zien Dat Je Een INFJ Persoonlijkheid hebt

Ook mensen met een INFJ persoonlijkheid kunnen omringd worden door vrienden, maar toch het idee hebben dat ze anders zijn dan anderen.

Vaak speelt dit gevoel al vanaf een jonge leeftijd, waardoor ze hebben geleerd om zich wat anders te gedragen. INFJ persoonlijkheden zullen het gedrag van de mensen in hun omgeving kopieëren, zodat ze het gevoel krijgen dat ze meer geaccepteerd zullen worden. Voor hun gevoel horen ze er gewoon niet bij.

Het is namelijk geen fijn gevoel om niet te worden geaccepteerd door een groep. Mensen met een INFJ persoonlijkheid in het bijzonder hebben het echt nodig om geaccepteerd te worden en daardoor kunnen ze zich soms in rare bochten wringen.

2. Een INFJ persoonlijkheid wil altijd weten wat er nu ECHT aan de hand is

Als jij aan iemand vraagt hoe het gaat, wil je eigenlijk niks horen over welke dingen ze in het weekend hebben gedaan of waar hun volgende vakantie heen gaat.

Het liefste wil je tot op de bodem uitzoeken hoe het met iemand gaat en de dingen zien die voor anderen verborgen blijven.

Iemand met een INFJ persoonlijkheid is de eerste die het door heeft als iemand zich anders voordoet. De echte gevoelens en emoties moeten boven water komen, anders is een gesprek nutteloos.

Dat kan soms bij anderen licht agressief overkomen. Je graaft namelijk ook door als er helemaal niks bijzonders aan de hand is. Sommige mensen zullen dat als vervelend ervaren.

3. Je hebt overal een planning voor

Je hebt geen planning in de vorm van een uitgetypt schema, maar je vind het zeker wel fijn als je weet wat je te wachten staat.

Bij een feestje wil je weten wie er allemaal komt, zodat je je instelling daarop kunt aanpassen. Dit zorgt ervoor dat er zeker een hoop persoonlijkheden zijn waar je mee botst.

Niet iedereen is zo georganiseerd als jij, sommige mensen kijken wel waar het schip strand. Zij vinden jouw planning te overdreven en eigenlijk ook irritant.

In het bijzonder in een relatie kan dit een echt struikelblok worden. Bij ieder tripje naar de supermarkt wil jij al weten wat precies het plan is, terwijl je partner gewoon even rustig boodschappen wil doen.

Voor je relaties met anderen kan het dus goed zijn om hierin wat flexibeler te worden, omdat je zo een hoop irritaties kunt voorkomen.

4. Een INFJ persoonlijkheid heeft last van noodswings

De ene keer ben je super sociaal, terwijl je op een ander moment juist heel verlegen, stil en teruggetrokken bent. Hoe jij je in een bepaalde situatie gedraagt, is altijd afhankelijk van heel veel verschillende factoren.

Sterker nog, je weet zelf ook niet zo goed wat je moet verwachten. De ene keer wordt je wakker en heb je er zin in, de andere keer kan je iedereen wel schieten.

Let op dat dit alleen geldt voor je persoonlijke leven. Op je werk kan je altijd dezelfde indrukken maken. Als je als gastvrouw in een restaurant werkt, zullen je gasten nooit doorhebben dat jij een slechtere dag hebt.

Thuis moet je partner daarentegen met een hele andere persoon dealen en dat kan ook weer tot frustraties leiden. Ook met jezelf zit je vaak in de knoop, het liefste zou je een wat meer stabielere stemming hebben, dat maakt het ook gemakkelijker om dingen vooruit te plannen.

5. Je gaat op een bijzondere manier met problemen om

19 Dingen Die Laten Zien Dat Je Een INFJ Persoonlijkheid hebt

Je vrienden komen met hun problemen graag bij jou. Ze weten namelijk dat jij nooit zal oordelen of een slecht advies zal geven.

Het eerste wat je doet is proberen om zo veel mogelijk inzicht in de situatie te krijgen. Vragen stellen is voor jou een hele belangrijke methode om het onderste uit de kan te halen.

Samen met de ander zal je tot het punt komen waarop jullie op een hele andere manier naar het probleem kunnen kijken. Dat is soms nog waardevoller dan wanneer je een advies geeft waar iemand niet echt iets mee kan.

Een andere manier waarop je een probleem aanpakt is door de ander een vergelijkbaar verhaal te vertellen. Dat kan iets zijn dat jou zelf is overkomen, maar ook een verhaal van een bekende of uit een boek of film.

De ander voorschrijven wat hij precies moet doen is niet iets wat bij een INFJ persoonlijkheid past en daarom waarderen vrienden je zo.

6. Er zit een limiet aan de introversie van een INFJ persoonlijkheid

Tegenwoordig weet iedereen wel of hij een introvert of juist een extravert persoon is. Bij iemand met en INFJ persoonlijkheid is die grens echter nog heel vaak.

Als INFJ persoonlijkheid kan je namelijk de ene dag ongelofelijk genieten van je tijd alleen, maar dat kan ook zomaar over zijn.

Je wil dan weer gewoon tijd doorbrengen met de mensen die voor jou het meest dierbaar zijn. Het is dus niet zo dat je in je eentje naar een volle club gaat, je zoekt juist de mensen op bij wie je je veilig voelt.

Omgaan met een groep onbekenden kan voor jou nog steeds een energiezuiger zijn, maar van de mensen die je dierbaar zijn, krijg je juist energie.

7. Je kunt mensen uit je leven bannen

Denk eens bij jezelf na, hoeveel mensen zijn er die je uit je leven verbannen hebt? Hoeveel exen die je op alle mogelijke manieren hebt geblokkeerd? Hoeveel vriendinnen met wie je al jaren geen woord meer wisselt?

Als dat er een aantal zijn, is de kans groot dat je een INFJ persoonlijkheid hebt. De reden dat je dit doet, is omdat je bang bent dat ze je nog een keer zullen kwetsen.

Tegen de buitenwereld zeg je dat je het doet omdat je niks meer met deze personen te maken wil hebben. Het is een gemakkelijke manier om van iemand af te komen. Het zorgt er zelfs voor dat jouw persoonlijke leed tot een minimum beperkt kan worden.

Helaas zal er altijd een dag komen waarop je wordt geforceerd om nog eens goed na te denken over de relatie die je met deze personen had. Misschien is het tijd om de deur weer eens voor ze te openen.

8. Iemand met een INFJ persoonlijkheid zal het anderen altijd naar de zin proberen te maken

Het geluk en plezier van de ander staat voor jou altijd op de eerste plaats. Voor de mensen waar je echt om geeft, ben je bereid om heel erg ver te gaan.

Daar staat tegenover dat je jezelf wegcijfert en soms vergeet wat je zelf nodig hebt. Dit klinkt als een nobele eigenschap, maar in de realiteit is dit natuurlijk niet oké.

Je kunt anderen pas gelukkig maken als je zelf gelukkig bent en daar gaat het bij jou ook vaak mis. De relaties die je hebt kunnen zo scheef lopen, dat jij er uiteindelijk gebroken uitkomt.

Vooral in liefdesrelaties zal je zo veel van jezelf geven, zonder dat je er altijd iets voor terug krijgt. Die relaties gaan uiteindelijk over en jij blijft als een lege huls achter.

Om verder in het leven gelukkig te kunnen worden, is het belangrijk dat je deze eigenschap iets meer laat varen. Je zit hiermee alleen je eigen geluk in de weg.

9. Je bent erg empatisch

19 Dingen Die Laten Zien Dat Je Een INFJ Persoonlijkheid hebt

Als iemand met een INFJ persoonlijkheid sta je erom bekend dat je erg empatisch bent. Je kunt je heel goed inleven in een ander en daardoor precies geven wat de ander nodig heeft.

Diep vanbinnen denk je te weten wat de ander nodig heeft en daarbij zit je vaak dichter in de buurt dan anderen. In jouw vriendenkring wordt deze eigenschap erg gewaardeerd.

Bij jou voelen mensen zich gehoord en begrepen. Daarbij hebben ze ook niet het idee dat je interesse toont omdat het moet of omdat je er zelf beter van wordt. Je empathie is onbaatzuchtig en dat is een eigenschap die maar heel weinig mensen hebben.

10. Iemand met een INFJ persoonlijkheid is erg doelmatig

Het is voor jou erg belangrijk dat je een groter doel hebt in je leven. Alles wat je doet, moet je als beste doen. Een normaal baantje van negen tot vijf is voor jou echt niet weggelegd.

Verdienen is hierbij niet je grootste motivatie. Wat je wil is dat je een verschil maakt. Een verschil voor jezelf, voor de wereld om je heen en voor het hele vakgebied.

Je hebt een duidelijk plan voor hoe je op die gewenste plek gaat komen en je bent bereid om daar alles voor te doen. Moet je verhuizen voor een betere baan? Jouw koffers zijn al gepakt.

Voor andere mensen is deze drive soms moeilijk te begrijpen. Zij zien niet in waarom je zo veel moeite doet om iets te bereiken wat in hun ogen zo weinig toegevoegde waarde heeft.

Laat je vooral niet door ze afleiden. Geloof in je eigen doelen en jaag na wat voor jou belangrijk is. Zo lang je daar achter staat, komt het allemaal wel goed.

11. Zelfverbetering is voor jou een doorlopend project

Tot op het irritante af ben je altijd bezig met jezelf te verbeteren. Een mislukte relatie? Voor jou een levensles. Gewoon even naar de sportschool gaan? Nee, meteen je hele leven omgooien en veel gezonder worden.

Voor jou bestaat het leven uit mini-games. Iedere keer als je een nieuw level hebt behaald, ga je over op iets anders. Het liefst kijk je hoe ver je je eigen grenzen kunt rekken.

Een maand geen alcohol drinken, stoppen met vlees eten, je schermtijd op je telefoon verminderen, voor jou zijn het allemaal spellen waarbij je test hoe ver je zelf kunt gaan.

Op ieder moment in je leven ben je wel met zo’n spel bezig. Bedenk je maar eens, wat is dat ene ding waar je op dit moment zo op gefixeerd bent?

12. Iemand met een INFJ persoonlijkheid beschermt zichzelf

Voor jou is kritiek onverdraaglijk en daarom zal je altijd proberen om jezelf daar tegen te beschermen. Je blijft er altijd voor zorgen dat iedereen in je omgeving tevreden is, zodat je er niet mee hoeft te dealen als je iets verkeerd hebt gedaan.

Liever overwerk je jezelf drie slagen in de ronde, dan dat je van iemand moet horen dat je iets niet goed hebt gedaan.

En het werkt. Er zijn maar weinig momenten in je leven waarvan je je kan herinneren dat iemand ook echt teleurgesteld in je was.

Maar stel jezelf ook de vraag of dat je echt gelukkig heeft gemaakt.

13. Je hebt klasse en stijl

19 Dingen Die Laten Zien Dat Je Een INFJ Persoonlijkheid hebt

Ook als je het vanuit huis niet hebt meekregen, wordt je heel erg aangetrokken tot alles wat mooi is. Voor jou is het geen probleem om een klap geld uit te geven aan die nieuwe designer tas.

Overvloed is daarbij niet aan je besteed. Je investeert liever in die paar mooie dingen dan in een kast vol met fast fashion.

In de mensen om je heen kun je dit ook waarderen. Op het gebied van mannen ben je eerder aangetrokken tot types die er verzorgd uitzien.

Dit heeft niks te maken met geld, maar met klasse. Ook met een een kleiner budget kun jij er namelijk voor zorgen dat je er altijd uitziet om door een ringetje te halen.

Zelfs in je trainingsbroek op de bank zie je er nog beter uit dan de gemiddelde vrouw op straat.

14. Iemand met een INFJ persoonlijkheid is gevoelig

Wanneer jij een ruimte binnenkomt, weet je meteen wat er aan de hand is. Je voelt aan of er ruimte is voor een grapje of dat er juist een serieus gesprek gevoerd moet worden.

In sociale context is dit voor anderen heel prettig, je zit namelijk nooit in de weg. Deze eigenschap komt vooral van pas bij sollicitatiegesprekken en eerste dates.

Anderen zijn altijd verrast door hoe snel je dingen oppakt en hoe gemakkelijk een gesprek kan verlopen. Hierdoor trek je zelf graag naar mensen die wat kalmer zijn.

Op die manier voorkom je dat je te vaak met hun negatieve energie moet dealen.

15. Je verbergt je ware emoties

Pas als je dronken bent komen je ware emoties naar boven. Je bent zo bang om gekwetst te worden en je wil zo graag dat iedereen het naar zijn zin heeft, dat je er soms voor kiest om je eigen emoties te verbergen.

Hierdoor heb je ook moeite om je eigen emoties onder woorden te brengen. Je bent niet gewend om erover te praten, waardoor je nu moeite hebt om erover te praten.

Dit kan nog wel eens in de weg zitten als je in een liefdesrelatie terechtkomt. Hierin weet je namelijk niet hoe je je emoties voor de ander moet verwoorden, waardoor het niet altijd duidelijk is of je ook echt emoties hebt.

Ondanks dat je deze emoties heel duidelijk voelt, kan het op de ander overkomen alsof het je allemaal niet zo veel doet.

16. Met een INFJ persoonlijkheid ben je altijd aan het leren

Je hebt waarschijnlijk de meeste studies gedaan van iedereen in je vriendengroep en er liggen altijd meerdere boeken op je nachtkastje.

Als iemand met een INFJ persoonlijkheid ben je er namelijk dol op om te leren. Je wil iets weten over astrologie, psychologie, economie, geneeskunde en spiritualiteit.

Voor jou is het geweldig als je een gesprek hebt met iemand waar je ook daadwerkelijk wat van opsteekt. Het meest aantrekkelijke in een man vind je ook als hij heel intelligent is en veel kennis heeft over een specifiek onderwerp.

Zelf kun je inmiddels ook op een aardig niveau meepraten met de mensen om je heen. Het maakt niet uit wat hun interesseveld is, er is altijd wel iets waar jij een leuk gesprek over kunt voeren.

17. Triviale dingen interesseren je niet zo

19 Dingen Die Laten Zien Dat Je Een INFJ Persoonlijkheid hebt

Zo lang je je kunt herinneren heb je nooit interesse gehad in roddels of bekende Nederlanders. Natuurlijk weet je tot op een bepaalde hoogte wel wat er aan de hand is, maar je zal er nooit zelf naar op zoek gaan.

Liever denk je aan dingen die wat moeilijker te verklaren zijn, of aan dingen die voor jou praktische en toegevoegde waarde hebben.

Voor je vrienden kan dit wel eens irritant zijn, zij willen namelijk wel eens zonder doel een gesprek hebben over dingen die niet zo belangrijk zijn.

Het is namelijk erg vermoeiend om altijd maar diepgaande gesprekken te hebben. Houd daar in het vervolg dus een klein beetje meer rekening mee!

18. Voor jou is niks onmogelijk

Soms vertel je wel eens aan een buitenstaander over je leven en dan merk je dat deze persoon echt onder de indruk is. ‘Huh doe je dat echt allemaal? Hoe krijg je dat voor elkaar dan?’

Op het moment dat andere mensen net hun ontbijt achter de kiezen hebben, heb jij al een hele waslijst aan dingen gedaan.

Ook als de rest van de wereld zich klaarmaakt om naar bed te gaan, ben jij nog bezig met het uitvoeren van je eigen plannen.

Hoe je dat doet is eigenlijk heel simpel. In de eerste plaats houd je je niet echt bezig met dingen die niet belangrijk zijn, waardoor je veel tijd bespaart.

Daarbij werk je kei en keihard. Op het moment dat andere mensen opgeven, ben jij pas net begonnen. Werkdagen van meer dan tien uur zijn voor jou meer de regel dan uitzondering.

Dat klinkt misschien onverstandig, maar dit is wel de manier waarop jij ervoor zorgt dat je nooit tekort komt.

19. Als INFJ persoonlijkheid ben je een voorbeeld voor velen

Je hoort vaak dat anderen je zo inspirerend vinden. Het lijkt wel alsof je altijd precies doet wat jij wil en alsof je altijd het juiste advies hebt voor een ander.

Zelfs de mensen die heel dicht bij je staan, zullen je zien als een bron van inspiratie. Op het moment dat zij aan zichzelf twijfelen of op het punt staan om op te geven, ben jij degene de ze er toch weer uit trekt.

Dat is niet iets waar je om hebt gevraagd. Ook als je niet actief bij dit proces betrokken bent, kan het wel erg vermoeiend zijn.

Voor jou betekent het eigenlijk alleen maar dat er nog meer ruimte is om anderen teleur te stellen. Probeer dus om van tijd tot tijd aan je omgeving duidelijk te maken dat het allemaal echt niet zo perfect is als het lijkt.

PinFlight Image