Skip to Content

Het ENFP Persoonlijkheidstype: Belangrijke Kenmerken, Sterke En Zwakke Punten

Het ENFP Persoonlijkheidstype: Belangrijke Kenmerken, Sterke En Zwakke Punten

Mensen die het ENFP persoonlijkheidstype hebben, worden ook wel ‘Campagnevoerders’, ‘Inspirators’ of ‘Kampioenen’ genoemd. We kunnen ze omschrijven als charmant, energiek en onafhankelijk. Ze vormen graag sociale en emotionele banden met anderen en ze houden van creativiteit en vrijheid. ENFP’ers zijn gezellig en maken het anderen graag naar de zin. Ze zijn het meest optimistisch van alle MBTI persoonlijkheidstypes.

ENFP: Extroverted iNtuition Feeling and Perceiving

ENFP’ers zijn enthousiast en fantasierijk. Volgens hen zit het leven vol mogelijkheden. Voor iedere tegenslag waar ze mee te maken krijgen, vinden ze een oplossing. Wat hierbij helpt, is hun spontaniteit en flexibiliteit; ze zijn erg goed in improviseren. Plannen is niet zo hun ding, ze reageren liever spontaan. Ze houden ervan andere mensen te complimenteren, maar vinden het ook fijn om zelf complimentjes te krijgen.

 • Extroverted: ENFP’ers zijn energiek, expressief en gericht op het nemen van actie. Ze brengen graag tijd door met anderen.
 • iNtuition: ze focussen zich op originele en fantasierijke informatie. Ze besteden meer aandacht aan ideeën en concepten dan feiten en details.
 • Feeling: ze laten zich leiden door hun gevoelens. 
 • Perceiving: ENFP’ers hebben een spontane en flexibele manier van leven, waarbij ze proberen alle opties open te houden. 

ENFP in een notendop

Het ENFP Persoonlijkheidstype Belangrijke kenmerken, sterke en zwakke punten & meer

ENFP’ers zijn charmant en geven veel om anderen. Ze houden ervan om andere mensen te inspireren en zijn enorm enthousiast. ENFP’ers geloven dat uit iedere situatie mogelijkheden kunnen ontstaan. 

Anderen voelen zich vaak aangetrokken tot ENFP’ers. Dat komt omdat ze de mensen die ze ontmoeten vaak snel door hebben, waardoor ze op dezelfde golflengte kunnen gaan zitten. Dit maakt interacties vervolgens een stuk gemakkelijker. Anderen zijn vaak van mening dat ENFP’ers inspirerend en gepassioneerd zijn.

Diversiteit is voor ENFP’ers belangrijk. Daarom hebben ze graag verschillende soorten vrienden en uiteenlopende interesses.

ENFP’ers hebben met hun charisma, ijver en creativiteit de juiste ingrediënten om ware leiders zijn. Ze hebben een hekel aan routine en zijn liever gefocust op de toekomst. Mensen met het ENFP persoonlijkheidstype houden bovendien van flexibiliteit en spontaniteit.

Ook hebben ENFP’ers vaak prachtige ideeën, maar ze zijn net zo goed in het uitstellen van belangrijke taken. Als gevolg behalen ze niet altijd hun doelen.

Ten slotte kunnen ze erg snel afgeleid zijn, bijvoorbeeld wanneer ze aan saaie taken werken.

Hoe zeldzaam is het ENFP Persoonlijkheidstype?

ENFP is een middelmatig vaak voorkomend persoonlijkheidstype, en is het op vier na meest voorkomende persoonlijkheidstype bij vrouwen. 

ENFP’s vindt je terug bij:

 • 8% van de algemene bevolking
 • 10% van de vrouwen
 • 6% van de mannen

Sterke en zwakke punten

De sterke eigenschappen

 • Enthousiast: Wanneer iets hen inspireert, willen ENFP’ers dit maar al te graag delen met iedereen die bereid is om te luisteren. En ze zijn trouwens net zo enthousiast om de ideeën van anderen te horen – zelfs als die anders zijn.
 • Goedaardig: De Campagnevoerder is hartelijk en toegankelijk, met een altruïstische geest. Ze proberen met vrijwel iedereen overweg te kunnen, en hebben vaak een grote kring vrienden en kennissen.
 • Nieuwsgierig: Campagnevoerders kunnen bijna alles fascinerend vinden. Ze zijn ook niet bang om uit hun comfortzone te stappen op zoek naar nieuwe ideeën en avonturen.
 • Uitstekende communicators: Campagnevoerders hebben misschien veel te vertellen, maar ze kunnen ook goed luisteren. Dit geeft hen het vermogen om positieve gesprekken te voeren met vrijwel iedereen – zelfs met mensen die niet bijzonder sociaal of sympathiek zijn.
 • Waarnemend: Geen mens is voor dit persoonlijkheidstype onbelangrijk. Ze zijn erg goed in het oppikken van stemmingen en behoeften van anderen en zijn  daarnaast ontzettend zorgzaam.
 • Vreugdevol: Campagnevoerders houden van diepe, betekenisvolle gesprekken, maar ze kunnen ook juist heel spontaan en luchthartig zijn. ENFP’ers weten precies hoe ze kunnen genieten van het hier en nu – daarnaast houden ze ervan hun vreugde met anderen te delen.

Wat zijn de zwakke punten van de Campagnevoerders?

 • Ongeorganiseerd: Campagnevoerders zijn enthousiast, maar zijn ook goed in het vermijden van vervelende taken. Wanneer ze vervolgens het gevoel hebben dat ze niet georganiseerd zijn, kan dat stress opleveren.
 • People-pleasers: de meeste mensen met dit persoonlijkheidstype voelen zich ongemakkelijk bij de gedachte dat mensen hen misschien niet leuk of aardig vinden. Om de vrede te behouden, accepteren ze het soms dat andere mensen hen onjuist behandelen. 
 • Rusteloos: Door hun positieve houding, zien Campagnevoerders er zelden ontevreden uit. Maar omdat ze zo idealistisch zijn, hebben ze soms het gevoel dat belangrijke aspecten in hun leven niet goed genoeg zijn. Dit kan werk zijn, maar ook hun thuisleven of relaties.
 • Overdreven meegaand: Campagnevoerders voelen zich geroepen om anderen op te beuren, en zullen altijd helpen wanneer dat nodig is. Daarmee kunnen zelfs de meest energieke Campagnevoerders overbelast raken, waardoor ze hun eigen verantwoordelijkheden soms niet na kunnen komen.
 • Ongeconcentreerd: ENFP’ers zijn op hun best wanneer ze aan de slag gaan met een nieuw project, en dan vooral als ze daarvoor moeten samenwerken met anderen. Maar omdat ze zoveel interesses hebben, kan het moeilijk zijn voor Campagnevoerders om gedisciplineerd te blijven en hun lange termijn doelen voor ogen te houden.
 • Overdreven optimistisch: Omdat ze alles door een roze bril zien, kunnen ze soms naïeve maar goedbedoelde beslissingen maken. Daarbij vinden ze het vaak moeilijk om de harde waarheid te accepteren en deze vervolgens te delen met anderen.

ENFP’ers en vriendschappen

Het ENFP Persoonlijkheidstype Belangrijke kenmerken, sterke en zwakke punten & meer

Als jij een ENFP’er als vriend(in) hebt, mag jij jezelf gelukkig prijzen. Ze zijn vaak vrolijk en zullen je altijd steunen. Ook zijn ze altijd wel in de stemming om een diepe, emotionele discussie te voeren over van alles en nog wat.

Ze zijn gul en hebben veel te bieden, maar kunnen soms wantrouwig zijn en het gevoel hebben dat zij meer om hun vrienden geven dan andersom. Dit kan ervoor zorgen dat ze zich af en toe (meer dan) een beetje eenzaam voelen.

ENFP’ers zien vriendschappen als mogelijkheden om de wereld, of het universum, door andere ogen te zien.

Een fijne vriend(in)

Ze kunnen van de meest ‘gewone’ situaties een speciale gelegenheid maken. ENFP’ers koesteren hun vrienden, en tijd doorbrengen met vrienden is voor dit persoonlijkheidstype eigenlijk altijd een speciale gelegenheid.

Andere mensen met een extraverte persoonlijkheid voelen zich vaak aangetrokken tot ENFP’ers. Maar omdat ze zo warm en eerlijk zijn, kunnen ze zelfs bevriend raken met mensen die juist verlegen zijn. ENFP’ers zullen ervoor zorgen dat de wat stille vrienden zich ook geaccepteerd en begrepen voelen.

Overdreven behulpzaam

Campagnevoerders doen er alles aan om zorgzaam en behulpzaam te zijn. Maar dit leidt er soms toe dat ze – door zoveel tijd te besteden aan hun vrienden – hun eigen behoeften negeren. Dit kan tot problemen leiden in vriendschappen.

Empatisch

Omdat ENFP’ers zo empathisch zijn, kunnen ze goed aan de behoeften van hun vrienden voldoen. Wanneer mensen met dit persoonlijkheidstype in staat zijn om een balans te vinden in het helpen van anderen maar ook aan hun eigen behoeften te voldoen, kan dat tot aangename vriendschappen leiden.

Romantische relaties

ENFP’ers geven veel om liefde. Ze zijn warm, gepassioneerd en openhartig. Ze zien romantische relaties als een mogelijkheid om samen de wereld te ontdekken, maar ook om op het diepste niveau contact te maken.

Omdat ze verlangen naar iemand om hun leven mee te delen, kunnen single ENFP’ers zich soms wat leeg voelen.

Toegewijde partners

Als ze eenmaal iemand leuk vinden, gaan ze er helemaal voor. ENFP’ers worden snel verliefd en zullen hun nieuwe geliefde veel affectie tonen.

Verder richten ENFP’ers zich zelden op problemen. Ze zullen zich eerder bezighouden met de mooie momenten van een relatie waarbij ze steeds naar (nieuwe) manieren zoeken om hun toewijding te bewijzen.

Maar niet iedereen is hetzelfde. Sommige mensen hebben nu eenmaal wat meer persoonlijke ruimte nodig. Als het enthousiasme van de ENFP’er niet overeenkomt met dat van zijn/haar partner, kunnen ze zich soms onzeker voelen, of zelfs ‘needy’.

E wanneer de vlammen langzaamaan dimmen – wat overigens normaal is in een langdurige relatie – kunnen Campagnevoerders soms het gevoel krijgen dat ze misschien toch niet zo goed bij hun partner passen.

Spontaniteit vs stabiliteit

Ze verlangen ernaar om hun partners op alle vlakken te leren kennen en hen te nemen zoals ze zijn, maar dit verlangen ze ook andersom.

Campagnevoerders zijn geneigd zich soms energieker voelen in de vroegere fases van een relatie. Langdurige relaties vereisen niet alleen twee mensen die graag in elkaars gezelschap te leven; ook dienen praktische taken te worden verdeeld. Dit soort zaken komen erg onromantisch over op de ENFP’er. 

Maar als het hen lukt om zich aan hun verantwoordelijkheden te houden en de relatie soepel te laten verlopen, kan de relatie goed werken. Over het algemeen kunnen de meeste Campagnevoerders een manier vinden om hun spontane natuur te balanceren met de stabiliteit die hoort bij een langdurige relatie.

ENFP’ers kunnen hun liefdespartner inspireren om het beste uit zichzelf te halen. Omdat ENFP’ers er alles aan doen om relaties soepel en aangenaam te laten verlopen, voelen ze zich schuldig als dat niet lukt.

Ouderschap

Het ENFP Persoonlijkheidstype Belangrijke kenmerken, sterke en zwakke punten & meer

Als ouders zijn ENFP’ers erop gericht om hun gevoel van inspiratie met hun kinderen te delen. Ze vinden het prachtig om te zien dat hun kinderen nieuwsgierig zijn over de wereld waarin ze leven.

Ze motiveren hun kinderen om zichzelf te uiten en creatief te zijn. ENFP’ers zien graag dat hun kinderen hun unieke passies en interesses koesteren. Ze willen dat hun kinderen zich geaccepteerd en waardig voelen, gewoon zoals ze zijn.

Streng maar liefdevol

Campagnevoerders als ouders hebben wel eens moeite om regels te handhaven. Ze zijn vaak bang dat – als ze te streng zijn – dat een negatieve invloed heeft op de band tussen hen en hun kinderen. Gelukkig leren ze vaak dat een zekere mate van structuur hun kinderen juist erg kan helpen om te groeien. Wanneer ze dit eenmaal doorhebben, kunnen ze regels maken die streng, maar tegelijkertijd liefdevol zijn.

Ouders zullen er ook altijd voor zorgen dat hun kinderen altijd bij hen terecht kunnen voor problemen. Zo wordt er een veilige plek gecreëerd waar kinderen – zonder veroordeeld te worden – zich op hun gemak voelen om over hun gevoelens te praten.

Begrijpen de behoeften van hun kinderen

Campagneleiders zijn erg ondersteunend en geven hun kinderen veel liefde. Op het moment dat ENFP’ers als kinderen tieners worden, neigen ze op een natuurlijke manier naar het ontwikkelen van onafhankelijkheid. 

ENFP ouders vinden het prettig om te weten dat hun kinderen onafhankelijk aan het worden zijn, maar tegelijkertijd hebben ze soms het gevoel dat hun kinderen hen zich een beetje van zich af duwen. Dat kan pijnlijk zijn. Ze zullen het gedrag van hun kinderen (onterecht) persoonlijk opvatten.

Gelukkig kunnen ouders met het ENFP persoonlijkheidstype goed begrijpen wat de behoeften zijn van hun kinderen terwijl ze opgroeien. Ze weten precies wat ze moeten doen in iedere levensfase. Het mooie hieraan is dat het kinderen kan helpen om een sterk gevoel van eigenwaarde te ontwikkelen, om zo zelfvertrouwen op te bouwen terwijl ze de wijde wereld ontdekken. Hierbij kunnen ze niet alleen op zichzelf rekenen, maar ook op hun ENFP ouder(s).

Carriere

ENFP’ers zitten vaak boordevol ideeën. Ze hebben uiteenlopende interesses en hobby’s, waardoor het soms moeilijk is om overal tijd voor te maken. Het kan ook een beetje overweldigend zijn voor dit persoonlijkheidstype om een carrière te kiezen. Ze kunnen namelijk het gevoel hebben verschillende richtingen in te worden getrokken. Het goede nieuws is dat dit persoonlijkheidstype – dankzij hun creativiteit – in zowat ieder beroep succesvol kan worden.

De ENFP’er gelooft dat alles mogelijk is en weet goed in te spelen op veranderingen. Ze zijn bovendien goed in netwerken en kunnen daarom plannen goed verkopen. Echter is het stellen van prioriteiten niets voor de ENFP’er; dat laten ze het liefst aan anderen over. Bovendien is de Campagnevoerder geen fan van regels en structuur. 

Positieve impact

ENFP’ers zijn in staat om de wereld om hen heen te verbeteren, en dus ook hun werkplek. Als ze de juiste mentaliteit hebben, kunnen ze plezier beleven in bijna iedere baan.


Toch zijn ze het gelukkigst in banen waarbij ze het gevoel hebben dat het werk dat ze doen in lijn is met hun kernwaarden. Daarnaast moeten ze gebruik kunnen maken van hun talenten en mensen kunnen helpen. Verder moet er ruimte zijn voor creativiteit. Dit is de reden waarom Campagnevoerders vaak te vinden zijn in nonprofits, de hulpverlening, het onderwijs, publieke relaties en entertainment. Maar ook wetenschappelijke of technische velden waar ze een positieve impact kunnen hebben – denk aan de gezondheidszorg – vinden ENFP’ers vaak interessant.

Creativiteit is een must


Een monotone baan waarbij de taken iedere dag hetzelfde zijn, is voor de ENFP’er demotiverend. Ze hebben behoefte aan creativiteit, en het verkennen van nieuwe ideeën. 
Omdat ze zo enthousiast zijn en empathisch, kunnen ze iedere werkdag iets nieuws leren en de wereld verbeteren. 
Naast creativiteit moet ook teamwork een belangrijke plek innemen. Campagnevoerders vinden het aangenaam om met anderen samen te werken, en om hen te begeleiden. 

Gewoonten op de werkvloer

ENFP werknemers

Het ENFP Persoonlijkheidstype Belangrijke kenmerken, sterke en zwakke punten & meer

Ze vinden altijd een manier om de werkvloer aangenamer te maken en creatiever. De ideale werkplek voor een ENFP’er is waar hij/zij de tijd en vrijheid krijgt om nieuwe ideeën te verkennen. Nog beter is als ze dit kunnen doen samen met mensen die net zo enthousiast zijn als henzelf.

ENFP’ers zien hun collega’s als gelijken. Ze willen graag een goede indruk maken op hun baas, maar ook op hun collega’s.

ENFP’ers staan bekend als goede luisteraars en het in beschouwing nemen van de opinies en ideeën van anderen.

Het enige probleem van dit persoonlijkheidstype is dat ze problemen ervaren met het managen van hun tijd. Ze geven erom om goed werk te leveren, maar het liefst doen ze alles op hun eigen tempo en eigen manier.

Het gebeurt vaak dat ze met een nieuw project beginnen voordat ze een eerder project afmaken. Ze vinden het soms namelijk moeilijk om gemotiveerd te blijven. Afwisseling en uitdaging is belangrijk.

ENFP collega’s

Hoe functioneren ENFP’ers als collega? Ze zien hun collega’s niet alleen als ‘collega’s’, maar ook als vrienden. Ze zijn oprecht geïnteresseerd in het leren kennen van hun collega’s. Mensen kunnen altijd op hun ENFP collega’s rekenen, ook wanneer ze even niet lekker in hun vel zitten.

ENFP’s zullen overigens nooit een collega omlaag halen om er zelf beter uit te komen. In plaats daarvan geven ze erkenning waar het gepast is en zullen ze collega’s complimenteren als ze hun werk goed doen. 

Wat ENFP’ers zo speciaal maakt, is dat ze hun populariteit kunnen omvormen in natuurlijk leiderschap, waarbij ze hun collega’s inspireren om samen te werken om hun doelen te bereiken.

ENFP managers

ENFP’ers functioneren ook erg goed als managers. Managers met dit persoonlijkheidstype zorgen voor echte connecties met hun werknemers en geven graag het goede voorbeeld. Ze zullen hun werknemers daarnaast nooit respectloos behandelen. 

Echter, wanneer er geen precieze uitleg of opdrachten worden gegeven, kunnen werknemers het gevoel krijgen dat ze maar de gedachten moeten lezen van hun ENFP manager. Soms zijn strikte deadlines nu eenmaal nodig om bepaalde projecten af te kunnen ronden. 

Gelukkig hebben managers met dit persoonlijkheidstype genoeg inzicht in wat hun teams nodig hebben, zoals structuur. Ze zijn in staat om hun communicatieve vaardigheden en empathie te gebruiken om zelfs de meest moeilijke situaties op een vriendelijke (en eerlijke) manier op te lossen. 

ENFP managers zullen wel erg veel moeite hebben met het ontslaan van werknemers. Zelfs wanneer het terecht is.

Hoe kun je het beste omgaan met ENFP’ers?

Vriendschappen

ENFP’s maken leuke vriendschappen en hebben vaak een grote vriendenkring. Ze kunnen andere mensen goed aanvoelen en weten daarmee in te spelen op hun emoties. 

Hoe kun je jouw ENFP vrienden helpen? Door hen emotionele steun te bieden, wat hen vervolgens zal helpen om hun doelen te bereiken.

Relaties

Zoals eerder beschreven zijn ENFP’ers dus gepassioneerd en enthousiast in romantische relaties. Maar langdurige relaties kunnen soms een probleem zijn. Als jouw partner een ENFP’er is, is het belangrijk om nieuwe manieren te vinden die voor wat meer opwinding in de relatie zorgen.

Ouders en kinderen

Het ENFP Persoonlijkheidstype Belangrijke kenmerken, sterke en zwakke punten & meer

Omdat ENFP’ers een hekel hebben aan routine, kunnen kinderen van een ENFP ouder hun vader of moeder soms zien als inconsistent. Maar gelukkig hebben kinderen en ENFP ouders over het algemeen een sterke en liefdevolle relaties met elkaar.

Ouders van ENFP kinderen zullen de energie van hun kinderen soms overweldigend vinden, maar ze dienen naar manieren zoeken om de kinderen te helpen hun creativiteit te verkennen. Dit in combinatie met het geven van richtlijnen en stellen van regels zal zorgen voor een aangename relatie.

Bekende ENFP’ers

ENFP’ers die je wellicht kent:

 • Ellen DeGeneres, Amerikaanse komiek, tv-presentatrice, actrice, schrijfster en producer
 • Robin Williams, voormalig Amerikaans acteur en komiek
 • Sandra Bullock, Amerikaanse actrice en producer
 • Will Smith, Amerikaans acteur en rapper
 • Oscar Wilde, voormalig schrijver, dichter en estheet van Ierse afkomst 
 • Che Guevara, voormalig Argentijns marxistisch revolutionair en Cubaans guerrillaleider
 • Fidel Castro, voormalig leider van Cuba, revolutionair en commandant
 • Gwen Stefani, Amerikaanse zangeres, rapper, songwriter, mode-ontwerpster en actrice 

Conclusie

Misschien heb je tijdens het lezen van dit artikel meerdere keren tegen jezelf gemompeld: “Wow, dit klinkt erg herkenbaar,” of “Eindelijk, iemand die me begrijpt!” 

Weinig persoonlijkheidstypen zijn zo creatief en charismatisch als de Campagnevoerders (ENFP’ers). Ze staan bekend om hun idealisme en enthousiasme, en blinken daarmee uit in het omgaan met onverwachte uitdagingen en het opvrolijken van het leven van de mensen om hen heen.

ENFP’ers houden ervan om in contact te staan met anderen, en krijgen graag inzichten wat de mensen om hen heen drijft. Ze geloven dat ieder mens het waard is om zijn of haar emoties en ideeën te uiten.

Toch kunnen ENFP’ers op bepaalde gebieden in hun leven vastlopen. Denk aan bijvoorbeeld het opbouwen van relaties, het kiezen van een carrière of het waarmaken van hun dromen. 

De waarheid is: je bent niet alleen. Voor welke uitdagingen je ook staat, onthoud dat andere Campagnevoerders hier ook mee te maken hebben gehad, en deze uiteindelijk hebben overwonnen!

PinFlight Image