Skip to Content

3 Grenzen Die Ieder Hoogsensitief Persoon Moet Aangeven

3 Grenzen Die Ieder Hoogsensitief Persoon Moet Aangeven

Je hebt het waarschijnlijk zwaar gehad als je als hoogsensitief persoon op deze wereld kwam. Meelevende en empathische mensen hebben de neiging om het meest gekwetst te worden. Hun zorgzame karakter en behoefte om anderen te plezieren kan hen in veel problemen brengen.

Ik weet hoe het is om degene te zijn die altijd aan het kortste eind trekt. Wat er ook gebeurt, je zult altijd in tranen eindigen. Soms kan een hoogsensitief persoon zijn tol eisen.

Je wilt wel, maar weet gewoon niet hoe je je emoties onder controle moet houden. Dit is iets dat veel sterker is dan jij en hoe hard je ook probeert om er tegen te vechten, je kunt niet winnen.

Daarom is het het beste om jezelf gewoon te accepteren voor wie je bent. Dit is echter soms makkelijker gezegd dan gedaan. Dus, wat gebeurt er als jezelf zijn in wezen je leven beïnvloedt?

Ik weet zeker dat er momenten waren waarop je wenste dat je het tegenovergestelde was of dat het je helemaal niets kon schelen. Ik ben er ook zeker van dat er gebeurtenissen in je leven zijn geweest waarin hooggevoelig zijn je nergens toe bracht of de zaken misschien zelfs erger maakte.

Toch hoef je niet helemaal te veranderen. Misschien hoef je de zaken alleen maar vanuit een ander perspectief te bekijken.

Het wordt tijd dat je grenzen stelt, voor jezelf en voor anderen. Dit zal je enorm helpen om erachter te komen wanneer het oké is om je gevoelens los te laten en wanneer je ze zou moeten kunnen beheersen.

Helaas kun je als hooggevoelig persoon niet veel doen. Je kunt niet zomaar voorkomen dat je emoties bestaan! Hoewel dat in sommige situaties geweldig zou zijn, nietwaar?

Grenzen die je als hoogsenstief persoon moet stellen

3 Grenzen Die Ieder Hoogsensitief Persoon Moet Aangeven

Dit kan een moeilijke taak zijn, omdat het absoluut iets nieuws voor je is. Je bent gewoon niet gewend om nee te zeggen tegen mensen of om dingen op de gemakkelijke manier te doen. Misschien worstel je een beetje op deze reis van jou.

Als je echter eenmaal ziet hoe grenzen jou en je levensstijl positief kunnen beïnvloeden, zul je jezelf dankbaar zijn dat je de juiste beslissing hebt genomen. Een hooggevoelig persoon zijn kan uitputtend en vermoeiend zijn, dus het is tijd dat je een pauze neemt.

1. Je mag nee zeggen

Als hoogsensitief persoon zit je altijd vast tussen het vervullen van de behoeften van andere mensen en het bevredigen van die van jezelf. Je vindt het moeilijk om ‘nee’ te zeggen tegen mensen, want laten we het toegeven, je wilt het iedereen naar de zin maken.

Als iemand die bang is voor harde kritiek, of voor welke vorm van kritiek dan ook, heb je de neiging om de behoeften en gevoelens van anderen op de eerste plaats te zetten. Je weet dat het is zoals je bent, medelevend en empathisch.

Dit kan echter terugkomen in je nadeel. Als je jezelf op de laatste plaats blijft stellen, zul je al snel merken dat je jezelf volledig verwaarloost. Dit kan erg zwaar zijn voor je mentale gezondheid.

Daarom is een van de eerste en essentiële grenzen die je moet stellen deze. Als je geen ‘nee’ kunt zeggen tegen mensen, zullen ze al snel over je heen lopen. En wat gebeurt er als diezelfde mensen nooit een gunst terugkrijgen?

Je probeert aardig te zijn voor anderen, terwijl ze niet dezelfde hoeveelheid aandacht aan jou besteden. Als hoogsensitief persoon kan dit een negatieve invloed op je hebben.

Daarom is deze stap cruciaal en kan hij je helpen je angst te verlichten. De enige tegen wie je nooit ‘nee’ mag zeggen, ben je zelf. Jij bent tenslotte degene die er altijd zal zijn in tijden van nood.

2. Stop als hoogsensitief persoon met het oplossen van andermans problemen

Geef het toe of niet, dit is een van je giftige eigenschappen. Je wilt altijd proberen de problemen van anderen op te lossen, zelfs als je er zelf een hebt. Daarom stel je altijd je behoeften op de laatste plaats.

Het probleem is dat je je constant verplicht voelt om te helpen en waar mogelijk in te springen. Je wilt iedereen een handje helpen, ook als ze er niet om vragen. Deze drang is sterker dan jij omdat je zo’n gevoelig persoon bent.

Probeer de volgende keer dat iemand je om hulp vraagt, in plaats van meteen te gehoorzamen, te zeggen: “Ik zou je heel graag willen helpen, maar mijn bord is nu vol.” Ik weet dat je bang bent dat je uiteindelijk onbeleefd gaat klinken, dus dit zou heel goed moeten werken.

Als je nog steeds niet overtuigd bent en de stem in je hoofd zegt dat je meteen in de actie moet springen, probeer dan een andere aanpak. Het is prima om te zeggen: “Ik heb het nu druk”, of zelfs “Ik zal proberen je later te helpen als ik meer tijd over heb.”

Je moet anderen altijd rustig laten weten dat je iets anders te doen hebt dat belangrijker is dan je op hun problemen te concentreren. Daarom zul je je op je gemak voelen wetende dat je zoveel mogelijk hebt geholpen en hebt aangeboden om het soms later te doen.

Dit zal je helpen om je beter te fixeren op je eigen problemen en klusjes. Voel je vrij om jezelf, je tijd en je wil te waarderen zoals je verdient. De behoeften van anderen zijn op geen enkele manier groter en belangrijker dan die van jou.

3. Zet je prioriteiten op een rij als je een hoogsensitief persoon bent

3 Grenzen Die Ieder Hoogsensitief Persoon Moet Aangeven

Zeg me na: “Ik ben belangrijk, ik ben belangrijk, ik ben belangrijk!” Voor een hooggevoelig persoon kan dit een heel goede, dagelijkse oefening zijn. Het klinkt misschien gek voor je, maar het kan je helpen om een ​​aantal cruciale dingen te realiseren.

Je voelt je bijvoorbeeld de hele week niet goed omdat iemand anders maar door bleef gaan over iets dat hem de laatste tijd van streek maakte. Als iemand die geen ‘nee’ kan zeggen tegen anderen, luisterde mensen die zeuren over hun problemen.

Begrijp me niet verkeerd, het is geen slechte zaak dat je er voor je vriend was toen je hard nodig was. Het is echter helemaal verkeerd als je je verplicht voelde om naar hen te luisteren terwijl je je mentaal misschien in een veel slechtere situatie bevond.

Vooral als die vriend iemand is die af en toe bij je langskomt. Of zelfs op je werkplek, en je overstelpt met hun problemen, zonder zelfs maar te vragen hoe het met je gaat. Dit is het type persoon dat gewoon zijn emotionele bagage op je wil laten vallen.

Maar als hoogsensitief persoon draag je dit humeurige gevoel overal met je mee, zelfs de hele week. Voel je daarom niet verplicht om te luisteren naar andere mensen die klagen als je al veel op je bord hebt.

Je mag nee zeggen, weet je nog? Stel je prioriteiten op een rij. Weet wat je het meest nodig hebt en wilt. Maar het allerbelangrijkste: wees je eigen prioriteit en zet jezelf nooit, nooit op de laatste plaats.