Skip to Content

44 Zelfverzorgende Activiteiten Die Echt Je Leven Beter Zullen Maken

44 Zelfverzorgende Activiteiten Die Echt Je Leven Beter Zullen Maken

Zorg voor jezelf. Hieronder lees je meer dan 40 zelfverzorgende activiteiten om jezelf te verwennen met een geweldig leven:

1. Pak een grote vuilniszak en doe alles weg wat je niet gebruikt, wat niet meer past, wat pijnlijke herinneringen oproept of wat je hebt gekocht in de hoop dat het je een andere persoon zou maken.

2. Ontvolg iedereen die je het gevoel geeft dat je minder geïnspireerd, krachtig en gelukkig bent om te zijn wie je echt bent.

3. Plan geen foto’s meer en poseer niet meer, maar maak gewoon kiekjes op het moment dat er iets gebeurt. Als je leven hier niet interessant genoeg voor is, is je leven het probleem, niet je Instagram feed. 

4. Maak een spreadsheet en schrijf met de hand al je uitgaven per week op. Niets zal je zelfbewuster maken van je uitgavenpatroon of je helpen om verantwoordelijk te zijn.

5. Maak een doktersafspraak die je het meest angstig maakt. Kom opdagen. 

6. Download podcasts die je motiveren om er telkens naar te luisteren als je van en naar je werk gaat of wanneer je in de auto zit.

44 Zelfverzorgende Activiteiten Die Echt Je Leven Beter Zullen Maken

7. Verwijder de telefoonnummers en appjes van mensen die je niet herkent, met wie je al jaren niet gesproken hebt, die je altijd als eerste een bericht moet sturen of met wie je echt niet meer moet communiceren. Het zal bevrijdend zijn.

8. Check niet langer digitaal hoe het met vrienden gaat met wie je ruzie hebt gehad, exen of ieder ander die niet actief deel van je leven uitmaakt. Ze zullen slechts door blijven gaan zonder jou.

9. Verbeter je leven stapsgewijs. Probeer meer water te drinken. Ga naar de sportschool en sta 10 minuten op de loopband als dat het enige is wat je kunt volhouden. Ga 15 minuten eerder slapen dan normaal. Pas je langzamerhand aan aan nieuwe normen en bouw een momentum op. 

10. Ga naar een boekenwinkel of bibliotheek en kies een boek dat je interesseert. Lees niet meer om slim over te komen of om bij te benen wat er in de literaire wereld gaande is. Lees wat je interesseert. Dat zal je beter maken.

11. Als je wat tijd vrij moet nemen om alleen te zijn en alles op een rijtje te zetten, doe het dan gewoon en pest jezelf er niet mee. Mensen moeten hetzelfde blijven om in bepaalde sociale kringen te blijven passen en daarom zal alleen zijn je leven enorm veranderen.

44 Zelfverzorgende Activiteiten Die Echt Je Leven Beter Zullen Maken

12. Als je uit je huidige stad moet verhuizen omdat je een frisse start nodig hebt, plan dan strategisch de verhuizing die je omstandigheden zal verbeteren, maak jezelf niet bankroet door zo snel mogelijk alles te doen zonder dat je solide plannen hebt.

13. Als je je huidige baan op moet zeggen omdat het je welzijn aantast, schoon je cv dan op, begin aan extra projecten en probeer erachter te komen hoe je nieuwe pad eruitziet voordat je abrupt vertrekt en je moet worstelen om je huur te betalen.

14. De volgende keer dat iemand overduidelijk of passief onbeschoft tegen je is, erken het dan op een beleefde manier. Zeg dat hun woorden kwetsend zijn en dat je het niet waardeert. Als je niet leert om op een effectieve manier voor jezelf op te komen zullen dit soort momenten jarenlang aan je blijven vreten.

15. Was je lakens, haal een doek over de oppervlakken in je huis, maak eten voor jezelf en eet lekker thuis. Maak thuis zijn zo plezierig mogelijk.

16. Doe de afwas meteen als er een vieze vaat staat.

44 Zelfverzorgende Activiteiten Die Echt Je Leven Beter Zullen Maken

17. Plan iets, zelfs als je een weekend in je eentje naar het strand gaat. Zorg ervoor dat je er naar uit kunt kijken.

18. Maak alvast de avond ervoor je ontbijt en lunch, leg je outfit klaar en zorg dat je tas, telefoon en waterfles klaarstaan. Dit zal ervoor zorgen dat ochtenden veel soepeler verlopen.

19. De volgende keer dat je tegen iemand zegt dat je hen mist moet je concrete plannen maken om elkaar te zien en tijd voor hen vrijmaken in je rooster. Kom vaker je beloftes na dan dat je het alleen zegt.

20. Zeg niet wat je vreselijk vindt aan je leven, wat je graag zou willen hebben of wie je graag zou willen zijn. Praat over wat je wilt, waar je mee bezig bent en wie je bent.

21. Smeer je goed in, doe het veilig en open een spaarrekening.

22. Probeer niet langer alles te zijn. Je hoeft niet te koken als een chefkok, presteren als een CEO, de meest robuuste en interessante vriendengroep ooit hebben, foto’s nemen als een blogger en trainen als een triatleet. Kies een of twee dingen waar je goed in bent, geniet daarvan en doe je best om hier elke dag aan te werken.

44 Zelfverzorgende Activiteiten Die Echt Je Leven Beter Zullen Maken

23. Omarm het gewoon zijn. Zoveel angst ontstaat uit het idee dat gemiddeld zijn slecht is, terwijl we eigenlijk bijna allemaal (enkele uitzonderingen daargelaten) gewoon gemiddeld zijn en daar is niks mis mee. Een samenleving die blijft beweren dat de enige mensen die succesvol en waardig zijn degenen zijn die aan de top staan is erg ziek.

24. Neem het mantra over: “Ik ben bereid om een verandering te zien.” Bereid zijn om iets op een andere manier te bekijken is de eerste stap die de meesten niet eens zullen bereiken. Wees bereid om anders te zijn. Wees bereid om te groeien.

25. Let op bij wie je je hart lucht. Ga ervan uit dat de hele wereld weet wat je aan één iemand hebt verteld.

26. Maak meer tijd voor mensen vrij. Bel je zus op als je gaat shoppen. Vertel je moeder vaker dan nodig dat je van haar houdt. Je bent niet zo alleen als je zelf denkt.

27. Als er steeds een ongemakkelijk gevoel in je naar boven komt geef het dan een naam, neem er verantwoordelijkheid voor en ga tot actie over.

28. Lees de verhalen van mensen die soortgelijke situaties hebben meegemaakt en bestudeer hoe zij hieruit zijn gekomen.

44 Zelfverzorgende Activiteiten Die Echt Je Leven Beter Zullen Maken

29. Zie daten niet meer als een spelletje dat je alleen kunt winnen als je de beste, knapste en slimste bent. Zie het als een geweldige vriendschap die je verdient als je volledig en oprecht jezelf bent.

30. Bouw een professionele website of een online portfolio. 

31. Probeer een manier te verzinnen om geld te verdienen aan je favoriete hobby.

32. Maak een lijst met zorgen. Schrijf steeds je ergernissen op in plaats van dat je erover blijft piekeren. Het zal je helpen om het even los te laten en uiteindelijk kun je de lijst opnieuw nalezen om te kijken of er wel of niet iets was waar je echt je energie aan moest besteden.

33. Maak een wensenlijst. Telkens als je de drang voelt om geld uit te geven, een reis te boeken of zelfs weer wat willekeurigs op Bol.com te kopen, voeg het dan toe aan je wensenlijst. Kies aan het einde van de week of maand een aantal dingen uit. Het zal je zoveel geld schelen en het zal je helpen om je gevoel voor voldoening uit te stellen.

34. Kies wat gezonde, goedkope voedingsmiddelen en leer jezelf ook om die te bereiden.

44 Zelfverzorgende Activiteiten Die Echt Je Leven Beter Zullen Maken

35. Doe moeite om een ander te helpen. Doe vrijwilligerswerk, protesteer of pleit voor het welzijn van een ander. Hiermee zul je een plichtsbesef en zelfvertrouwen ontwikkelen.

36. Zorg dat je een plan de campagne hebt als je overweldigd wordt door je emoties. Je kunt een wandeling maken, even een rondje gaan rijden, een dutje doen, een vriend bellen, enzovoorts. In plaats van dat je je hulpeloos begint te voelen kun je je lijst erbij pakken.

37. Leer het waardevolle talent aan om te weten wanneer je je mond moet houden. Wanneer iemand iets zegt om je uit de tent te lokken betekent niet reageren niet dat je ermee instemt, het maakt je sterk.

38. Doe je best om wat nuchterder te worden. In plaats van dat je jezelf ervan probeert te overtuigen dat je de beste bent, moet je het zo brengen dat je waardig en capabel bent.

39. Maak een energie-overzicht van je dag. In plaats van dat je probeert om je uren bij te houden moet je je energie bijhouden. Besluit wat je moet doen als je bruist van de energie en besluit hoe je moet reageren als je erg weinig energie overhebt.

44 Zelfverzorgende Activiteiten Die Echt Je Leven Beter Zullen Maken

40. Doe niet meer mee aan ruzies (zowel online als persoonlijk) waarbij de ander gewoon gelijk wil hebben en niet op zoek is naar begrip.

41. Ga geen ruzies in je hoofd meer aan, zeker als de situatie verzonnen is of als het erg lang geleden is gebeurd.

42. Probeer nieuw voedsel, een ander filmgenre of luister naar een ander muziekgenre waar je normaal niet naar luistert.

43. Lees artikelen die je helpen om verder te gaan. Zoals deze: over een relatie heen komen.

44. Ga er niet meer vanuit dat het leven altijd over rozen zal gaan. In plaats van dat je op een manische manier probeert om jezelf altijd gelukkig te maken, probeer te accepteren dat je slechte dagen zal meemaken waarop moeilijke dingen te gebeuren staan, verdriet als je te maken krijgt met verlies en gemengde gevoelens als je het niet zeker weet. Dit is niet omdat je gebroken bent, het komt omdat je functioneert zoals je hoort te functioneren.

44 Zelfverzorgende Activiteiten Die Echt Je Leven Beter Zullen Maken