Skip to Content

5 Cruciale Verschillen Tussen Een Narcist En Een Sociopaat

5 Cruciale Verschillen Tussen Een Narcist En Een Sociopaat

Als je ooit de pech hebt gehad om met een narcist of een sociopaat om te gaan, dan weet je heel goed hoe schadelijk hun aanwezigheid in iemands leven kan zijn.

Je weet wat ze hun slachtoffers aan kunnen doen en hoe gevaarlijk ze eigenlijk zijn.

Wat veel mensen echter niet weten, is dat hoewel ze tal van vergelijkbare persoonlijkheidskenmerken hebben, een sociopaat zijn of een narcist zijn eigenlijk niet hetzelfde is.

En hier zijn hun 5 belangrijkste verschillen.

1. Narcistische persoonlijkheidsstoornis versus antisociale persoonlijkheidsstoornis

5 Cruciale Verschillen Tussen Een Narcist En Een Sociopaat

Om te beginnen moet je het verschil weten tussen een narcistische persoonlijkheidsstoornis, die kenmerkend is voor narcisten, en een antisociale persoonlijkheidsstoornis, waar sociopaten last van hebben.

Een narcistische persoonlijkheidsstoornis is een psychische stoornis die je een verwrongen gevoel van eigendunk geeft – het doet je denken dat alles om jou draait en je doet constant alsof je boven alle anderen staat.

Wat echter een geval van extreem hoog vertrouwen lijkt te zijn, is eigenlijk een stel gemaskeerde onzekerheden.

Narcisten hebben constante goedkeuring nodig en liegen gewoon tegen zichzelf en iedereen dat hun zelfrespect niet laag is.

Aan de andere kant is een antisociale persoonlijkheidsstoornis een psychische stoornis waarbij een persoon geen idee heeft van goed of fout, noch toont die persoon enige empathie of mededogen.

Deze mensen hebben geen hoog moreel besef en ze volgen zelden sociale normen.

2. Sociopaten zijn gevaarlijker

5 Cruciale Verschillen Tussen Een Narcist En Een Sociopaat

Hoewel het slachtoffer zijn van een narcist je geestelijke gezondheid ernstig kan schaden, onuitwisbare littekens op je hart en ziel achter kan laten en je onherstelbaar kan beschadigen, is het omgaan met een sociopaat veel gevaarlijker.

Sociopaten hebben geen scrupules en ze aarzelen niet om wat dan ook te doen dat hen zal helpen om hun doelen te bereiken – ondanks de gevolgen die hun acties op anderen kunnen hebben.

Sociopaten zijn ook meestal fysiek beledigend jegens hun slachtoffers, die zowel mensen als dieren kunnen omvatten.

Het komt niet zelden voor dat ze een strafblad hebben en sociaal onaanvaardbaar gedrag vertonen.

3. Narcisten zijn egocentrisch, terwijl sociopaten meer in hun slachtoffers geïnteresseerd zijn

5 Cruciale Verschillen Tussen Een Narcist En Een Sociopaat

Een van de cruciale verschillen tussen deze twee typen is hun aanvankelijke gedrag ten opzichte van hun slachtoffers.

Terwijl narcisten zich altijd zorgen maken over zichzelf en manieren om bewondering en goedkeuring te krijgen, zullen sociopaten zich meer op hun slachtoffers concentreren.

Het hebben van een relatie met een narcist betekent dat alles om hen draait – ze moeten altijd worden geprezen en ze verwachten dat je het altijd met hen eens bent.

Bij een sociopaat draait het aan de andere kant allemaal om jou – ze doen hun best om je persoonlijkheid te doorgronden.

Wanneer je een sociopaat voor het eerst leert kennen, lijken het onbaatzuchtige mensen die altijd naar je zullen luisteren en die het niet erg vinden om jouw behoeften voor die van henzelf te stellen.

Dit is echter allemaal een onderdeel van hun techniek en een manier om beter van je te kunnen profiteren.

4. Sociopaten faken emoties terwijl narcisten ze echt voelen

5 Cruciale Verschillen Tussen Een Narcist En Een Sociopaat

Een ander belangrijk verschil tussen narcisten en sociopaten houdt verband met hun emoties – de manier waarop ze die voelen en vooral de manier waarop ze die aan de rest van de wereld laten zien.

Hoewel een sociopaat de volledige controle over hun emoties heeft en ze op elk moment kan faken, is dat iets waar een narcist zelden toe in staat is.

In plaats daarvan voelen narcisten echt woede en boosheid wanneer iets niet naar hun zin gaat en wanneer hun ego gekwetst wordt.

Sociopaten voelen niets ten volle en ze kunnen elke emotie faken die voor hun uiteindelijke doel geschikt is.

5. Hun manipulatieve technieken zijn niet hetzelfde

5 Cruciale Verschillen Tussen Een Narcist En Een Sociopaat

Zowel narcisten als sociopaten manipuleren hun slachtoffers om te geven en te doen wat ze willen. Ze doen dit echter op totaal verschillende manieren.

Narcisten manipuleren hun slachtoffers met behulp van negatieve emoties: bedreigingen, woede en ruzies.

Ze hebben de gewoonte om hun slachtoffers rechtstreeks te beledigen en neer te halen met als doel om hun zelfvertrouwen en zelfbeeld volledig te vernietigen.

Narcisten zullen niet aarzelen om je in het bijzijn van anderen te vernederen en ze zullen er alles aan doen om je een slecht gevoel over jezelf te geven, omdat ze denken dat dit de enige manier is om hun gebroken ego te genezen.

Aan de andere kant gebruiken sociopaten positieve emoties om bij je in de buurt te komen.

Ze spelen met je door complimenten te gebruiken en vinden het niet erg om je ervan te overtuigen dat je boven hen staat.

In het begin zal een sociopaat je het gevoel geven dat je belangrijk, gewild en geliefd bent, wat het later alleen maar gemakkelijker voor hem maakt om je hart te verpletteren.

PinFlight Image