Skip to Content

5 Belangrijke Verschillen Tussen Een Beschermend Vriendje En Een Controlerend Vriendje

5 Belangrijke Verschillen Tussen Een Beschermend Vriendje En Een Controlerend Vriendje

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen een beschermend vriendje en een controlerend vriendje? Als je denkt dat je een beschermend vriendje hebt, dan wil je daar misschien nog eens over nadenken. Is hij beschermend of is hij eigenlijk heel controlerend? Er is vaak een dunne lijn tussen de twee.

We hebben de neiging om deze twee termen te verwarren, simpelweg omdat diezelfde man je zal manipuleren om te geloven dat hij niets verkeerds doet.

Je merkt al een tijdje dat zijn gedrag raar is. Je kunt er je vinger niet op leggen, maar op de een of andere manier komt het altijd terug op wat hij ‘bescherming‘ noemt. Maar een beschermende man zou zich niet zo gedragen. Of wel?

Daarom moeten jij en veel andere vrouwen begrijpen dat er een duidelijk verschil tussen beschermend en controlerend gedrag is.

Het hebben van een controlerend vriendje is extreem giftig voor je geestelijke gezondheid, omdat hij, om zijn regels te handhaven, extreem manipulatief zal zijn. Zo’n man is heel giftig voor je en je verdient het zeker niet om bij iemand te zijn die je zo behandelt.

5 verschillen tussen een beschermend en een controlerend vriendje

Dus is hij echt gewoon de knappe beschermende man die je altijd al hebt gewild of probeert hij je onder controle te houden?

Hij is beschermend (en niet controlerend) als…

1. Zijn regels voor jullie beiden gelden

5 Belangrijke Verschillen Tussen Een Beschermend Vriendje En Een Controlerend Vriendje

Een man is zeker niet alleen beschermend over je als zijn regels alleen op jou van toepassing zijn.

Als jij niet met de mensen uit mag gaan die je wilt, en hij kan zien wie hij wil. Als hij zonder jouw toestemming je telefoon pakt en er zijn gang mee gaat en jij zijn telefoon helemaal niet mag aanraken.

Dit soort dingen zou met een beschermend vriendje nooit gebeuren. Hij zou je vragen stellen als hij ergens nieuwsgierig naar was, maar hij zou je privacy niet op die manier schenden.

Tegelijkertijd zou alleen een controlerend vriendje regels stellen waar hij zich niet aan hoeft te houden. Waarom zou hij zich aan zijn eigen regels houden als ze erop gericht waren om jou in het gareel te houden?

Dit is een van de belangrijkste verschillen die je meteen zult zien. Denk maar aan alle regels die hij voor jou stelt en of hij met twee maten meet.

Een beschermend vriendje zou je dat nooit aandoen. Hij zou dingen met je bespreken en er zou een compromis zijn en er zou absoluut niet met twee maten gemeten worden.

Als hij je telefoon wil aanraken, dan moet hij bereid zijn om jou die van hem ook te geven.

2. Een beschermend vriendje probeert je niet zonder reden bij je vrienden weg te houden

Ben je een beschermende vriendin? Zo ja, dan moet je weten hoe je je gedraagt als je beschermend bent. Je wilt je angsten rationaliseren en hem de punten laten begrijpen die je maakt.

Als je vriend een goede vriendin heeft, dan vertel je het hem als ze met hem flirt en dan probeer je het hem zo goed mogelijk uit te leggen. Maar het is zijn eigen beslissing of hij er wel of niet met haar over wil praten.

Een controlerende man zal aan de andere kant zichzelf niet eens uitleggen. Hij laat je gewoon je vrienden niet zien. Als je wel gaat, dan maakt hij een scène of blijft hij daardoor dagenlang passief-agressief.

Hij zal alles doen om je ervan te overtuigen dat ze niet goed voor je zijn en zijn redenen slaan nergens op. Als je hier met hem over probeert te praten, dan zegt hij dat hij gewoon beschermend naar je is.

Dit heeft niets met bescherming te maken. Om eerlijk te zijn, is dit regelrecht controlerend gedrag. Je kunt dit zeker weten, omdat jij je je niet zo zou gedragen.

Dit is een heel groot verschil tussen een controlerend vriendje en een beschermend vriendje. Een beschermend vriendje zou je nooit alleen vanwege zijn onzekerheden uit de buurt van je vrienden proberen te houden. Hij zou het je gewoon vertellen als hij denkt dat iemand je kwaad probeert te doen, maar jij zou het laatste woord hebben.

3. Hij kan omgaan met het feit dat je zonder hem plezier hebt

5 Belangrijke Verschillen Tussen Een Beschermend Vriendje En Een Controlerend Vriendje

Geloof je echt dat een beschermend vriendje er een groot probleem van zou maken dat je plezier hebt als hij er niet bij is? Hij zou dat eerder aanmoedigen, zolang je maar veilig bent.

Aan de andere kant zou een controlerend vriendje niet met zichzelf kunnen leven.

Hij zou je een rot gevoel geven als je iets zonder hem zou ervaren (vooral iets leuks). Hij is zo onzeker en egocentrisch dat hij niet kan bevatten waarom je iets zonder hem zou doen.

Een beschermend vriendje zou je aanmoedigen om te gaan doen wat je leuk vindt, zolang je hem maar appt om er zeker van te zijn dat het goed met je gaat. Hij zou je waarschijnlijk bellen en vragen hoe het gaat, maar hij zou blij voor je zijn.

Iemand die controlerend is, zal je manipuleren om te geloven dat plezier maken zonder hem echt verraad is.

Welke van deze klinkt meer als je vriendje?

4. De complimenten van een beschermend vriendje zijn niet dubbelzinnig

Wat zegt hij als hij je complimenteert?

Zegt hij iets als, “Schat, je bent absoluut prachtig! Die jurk laat je met vertrouwen stralen.” Of zegt hij, “Die jurk leek in de winkel langer. Je vindt het zeker leuk om met je lichaam te pronken, nietwaar?”

Het eerste voorbeeld is een beschermend, veilig vriendje dat ervoor zorgt dat je je goed in je vel voelt. De tweede is een dubbelzinnig compliment dat je alleen maar een slecht gevoel over jezelf geeft.

Heb je het gevoel dat je iets aan jezelf moet veranderen als hij je een compliment geeft? Vooral als het gaat om hoeveel huid je laat zien.

Als hij altijd iets zegt waardoor je je achteraf vreselijk voelt, dan is het geen compliment. Hij denkt misschien van wel, maar dat is het niet.

Welke van deze klinkt meer als je vriendje? Want als het niet als een compliment aanvoelde, dan was het dat waarschijnlijk ook niet.

5. Als je voor jezelf opkomt, dan kan hij het aan

Dit is waarschijnlijk het grootste verschil tussen een vriendje dat beschermend is en iemand die ronduit controlerend is.

Je beschermende vriendje kan soms een gevoelige snaar raken, maar hij zal het beseffen als hij die grens overschrijdt. Hij zal weten dat hij iets verkeerd heeft gedaan en dat hij ook aan zichzelf moet werken.

Een beschermend vriendje zal zelfs trots op je zijn dat je voor jezelf opkomt, zelfs als het bij hem is. Hij kan het aan als je zijn mening niet deelt en hij zal zich zelfs verontschuldigen als dat nodig is.

Een controlerend vriendje is een heel ander verhaal. Hij zal erg passief-agressief worden of misschien zelfs gaan huilen. Hij zal zich in dit verhaal als het slachtoffer voordoen en jou er als de slechterik uit laten zien.

Controlerende mannen doen dit omdat ze niet weten hoe ze je anders kunnen verzachten en ervoor kunnen zorgen dat je medelijden met ze krijgt. Hij zal zich beter voelen als je medelijden met hem hebt dan als je boos op hem bent.

Dus hij zal je emotioneel manipuleren om te geloven dat hij gekwetst is, zodat je zult zeggen dat het goed is en hem niet opnieuw zult ondervragen. Uiteindelijk is hij het slachtoffer en niet jij, toch? Nou, dat is tenminste wat hij wil dat je voelt.

De zin “Ik probeer je alleen maar te beschermen” zal in dit soort gesprekken met een controlerende man de constante zijn.

Welk type man klinkt je bekend in de oren? Als je ziet dat hij eigenlijk niet zo goed voor je is als je dacht, dan weet je wat je moet doen.