Skip to Content

Vroege Tekenen Van Een Controlerende Man – 13 Rode Vlaggen Om Op Te Letten

Vroege Tekenen Van Een Controlerende Man – 13 Rode Vlaggen Om Op Te Letten

Ben je ooit door een man gemanipuleerd wiens enige doel was om zijn behoeften te bevredigen en de jouwe te negeren? Waarschijnlijk is dat zo en nu vraag je je af of er vroege tekenen van een controlerende man zijn.

Je denkt waarschijnlijk aan hoe je die rode vlaggen niet hebt kunnen zien. Hoe kon je zo dom zijn om in de leugens van deze man te geloven?

Eerlijk gezegd, omdat vrouwen de neiging hebben om empathischer te zijn dan mannen, missen ze vaak die vroege tekenen van een controlerende man. Ze worden verblind door liefde en herkennen de tekenen niet dat een man controleproblemen heeft.

Alle manipulatieve mensen, inclusief die man met wie je uitging, verbergen hun ware aard heel vakkundig totdat ze onder je huid kruipen. Ze jagen op je en slepen je in een giftige relatie met hen – een relatie waaraan je niet gemakkelijk kunt ontsnappen.

Ik begrijp dat je enige wens is om een man te vinden die er voor je zal zijn wanneer je hem nodig hebt. Iemand die zijn bedoelingen of gevoelens niet voor je verbergt.

De huidige datingscene is echter erg chaotisch en onevenwichtig.

Veel mannen richten hun aandacht op het krijgen van wat ze willen van een vrouw en verlaten haar dan. Ze geven meestal meer om kwantiteit dan om kwaliteit.

Om dat te krijgen, bedriegen ze je met hun zielige leugens. Ze spelen hersenspelletjes die je dwingen om te denken dat ware liefde niet eens bestaat.

Maar je hebt het mis – het bestaat, je moet gewoon geduld hebben en naar de eerste tekenen van een controlerende partner uitkijken om te voorkomen dat je opnieuw gekwetst wordt.

Vroege tekenen van een controlerende man

Een controlerende relatie hebben kan zeker diepe emotionele littekens op je achterlaten. Je weet nooit waar je aan toe bent als je besluit om een romantische relatie te beginnen met iemand die een controlerend persoon blijkt te zijn.

Je emoties en behoeften worden door de ander totaal verwaarloosd en je voelt je alleen, ook al ben je toegewijd aan hen. Daarom heb ik besloten om een lijst te maken van deze 13 vroege tekenen van een controlerende man om je te helpen je hart tegen die vreselijke mannen te beschermen die nooit van je zullen houden zoals je verdient om bemind te worden.

1. Hij isoleert je van iedereen

Vroege Tekenen Van Een Controlerende Man - 13 Rode Vlaggen Om Op Te Letten

Een van de meest voorkomende tekenen van controlerend gedrag is wanneer je partner je van iedereen probeert te isoleren. Een manipulatief vriendje zal elke truc gebruiken om je te dwingen de banden met iedereen om je heen te verbreken.

In het begin denk je misschien dat hij dat doet, omdat hij zoveel van je houdt en dat hij je alleen voor zichzelf wil, maar hij heeft eigenlijk een geheime agenda.

Misschien voel je je zelfs gevleid dat hij zoveel tijd met je probeert door te brengen, maar het is eigenlijk gemakkelijker voor hem om je onder controle te houden als je de hele tijd bij hem in de buurt bent.

Zijn doel is om je van je vrienden en familieleden te isoleren, zodat zij geen enkele invloed op je hebben.

Misschien zegt hij dat hij de mensen die dicht bij je staan niet mag en eerlijk gezegd, hij hoeft ze niet leuk te vinden, maar hij moet ze wel respecteren.

Naarmate de tijd verstrijkt, zullen zijn leugens en bedrog ook jou gaan beïnvloeden. Na een tijdje zul je merken hoe je uit elkaar groeit van je dierbaren en dat je niet zoveel tijd met hen doorbrengt als vroeger.

Hij kan je ook verbieden om met een bepaalde vriendin uit te gaan, omdat hij denkt dat die een slechte invloed op je heeft.

Elke keer dat je een kopje koffie met haar drinkt, wordt hij depressief of boos en belt hij je midden in je gesprek met de mededeling dat je zo snel mogelijk naar huis moet om hem ergens mee te helpen.

Hij doet dit omdat hij je wil hersenspoelen om te geloven wat hij wil en als je niemand hebt om mee te praten, betekent dat dat niemand zal proberen om je van hem af te nemen.

Hoe meer hij je voor zichzelf heeft, hoe moeilijker het bovendien voor je zal zijn om hem te verlaten.

Uiteindelijk heb je niemand om naar toe te gaan of om advies te vragen. Je wordt volledig afhankelijk van één man, wat nooit zou mogen gebeuren.

2. Hij is jaloers op je ex-vriendjes

Een van de eerste waarschuwingssignalen van een controlerend vriendje is wanneer hij niet alleen geobsedeerd is door je mannelijke vrienden, maar ook door je ex-vriendjes.

Een man als deze heeft het moeilijk om te accepteren dat je een leven had voordat je hem ontmoette.

Hij is jaloers op al je vorige ex-vriendjes en relaties. Kortom, hij is een controlefreak die graag elk detail wil weten van alles wat je voor hem hebt gedaan.

Vanwege zijn lage zelfrespect en zelfvertrouwen, leeft hij in een staat van constante paranoia dat je zou kunnen proberen om terug te gaan naar een van je exen en dat hij voor jou niets meer is dan een rebound.

Hij eist dat je hem alles vertelt wat je in de relaties voor hem hebt gedaan.

Zelfs als je hem vertelt dat een bepaalde man gewoon een vriend is en niets meer, gelooft hij je niet en denkt hij dat hij een van je exen is.

Hij vergelijkt zichzelf constant met hen, omdat hij vertrouwensproblemen heeft en het moeilijk vindt om te geloven dat je echt een relatie met hem hebt.

Hij is een vermomde narcist die constant bevestiging zoekt. Hij gebruikt schuldgevoelens als een manier om je te dwingen om hem te bewijzen dat hij de enige voor jou is en dat geen van je exen iets voor je betekende.

En als je met een van hen op goede voet probeert te blijven of ze op social media blijft volgen, dan zal hij je snel van vreemdgaan beschuldigen.

3. Hij zegt dat je hem niet genoeg aandacht geeft

Vroege Tekenen Van Een Controlerende Man - 13 Rode Vlaggen Om Op Te Letten

Wanneer je een romantische relatie met iemand begint, dan is het volkomen natuurlijk om zoveel mogelijk tijd met die persoon door te brengen. Ze worden de focus van je leven en je geeft hen alle aandacht.

Dit is in een nieuwe relatie heel normaal om te gebeuren. Maar zodra deze verliefdheidsfase voorbij is en het keer op keer gebeurt, dan realiseer je je dat je op weg bent naar een giftige relatie.

Zelfs als je met heel je hart van je partner houdt, word je je ervan bewust dat jullie twee afzonderlijke individuen zijn die hun eigen leven moeten hebben.

Even afstand nemen en wat tijd met je vriendinnen doorbrengen, betekent niet noodzakelijk dat je niet meer van elkaar houdt.

Toch gaat het niet zo als je een controlerende relatie hebt.

Een van de eerste tekenen van een controlerende man is wanneer hij constant tegen je zeurt dat zijn emoties worden verwaarloosd en hoe hij zich alleen voelt elke keer dat je iets met iemand anders doet.

In het begin kan hij zich als deze zielige, droevige man gedragen van wie je niet genoeg houdt. Na een tijdje zul je je realiseren dat dit allemaal deel uitmaakt van zijn plan om je in een vicieuze cirkel te trekken en je van iedereen te isoleren.

Hij is een meester-manipulator die al weet wat hij moet zeggen en wat hij moet doen om je in zijn val te lokken. Hij rekent erop dat je steeds meer mensen uit je leven laat vallen, zodat hij het middelpunt van je aandacht kan worden.

Hij vernietigt opzettelijk al je uitjes met familie en vrienden, evenals interesses en hobby’s die hem niet omvatten.

Hij is zich ervan bewust dat de volgende keer dat iemand je ergens uitnodigt, je nee zult zeggen omdat je je schuldig zou voelen als je het zou accepteren en hem zou achterlaten.

4. Hij is charmant vasthoudend

Het kan heel vleiend zijn als een man zijn uiterste best doet om zomaar een duur cadeau voor je te kopen of iets voor je uit een menu voorstelt.

Maar als je nee zegt tegen zijn suggestie en hij wordt behoorlijk volhardend en zegt dat hij weet wat het beste voor je is, dan heb je met een controlerende man te maken.

Deze man kan je een ‘charmant’ achterbaks compliment geven over je outfit als je uitgaat met je vriendinnen of dingen zeggen als, “Vind je niet dat je rok te kort is?” of, “Ik denk dat dat shirt naar mijn smaak een beetje te veel onthult.”

En zelfs als hij dat shirt leuk vond toen jullie elkaar voor het eerst ontmoetten, nu hij met de dreiging wordt geconfronteerd dat andere mannen het ook leuk zullen vinden, denkt hij dat hij het recht heeft om de manier waarop je je kleedt te beïnvloeden.

Als je dit teken herkent, dan moet je hem zeker onmiddellijk verlaten en maken dat je wegkomt.

5. Hij denkt dat hij altijd gelijk heeft

Vroege Tekenen Van Een Controlerende Man - 13 Rode Vlaggen Om Op Te Letten

Als je je afvraagt of je partner de baas is, let dan op hoe vaak hij zegt dat je gelijk hebt.

Zie je, een manipulatieve man zal niet alleen genoegen nemen met het beheersen van je leven, lichaam of acties. Hij zal ook zijn best doen om je emoties en gedachten onder controle te houden.

Zo’n man zal altijd zeggen dat hij gelijk heeft en jij ongelijk. Hij wil dat je het met hem eens bent over alles wat hij zegt.

Door dit te doen, hersenspoelt hij je door te denken dat hij de slimste persoon ter wereld is. Wat er ook gebeurt, hij weet altijd wat hij doet en verwacht dat je met je hoofd knikt en hem gehoorzaamt.

Hij geeft je niet de vrijheid om je eigen mening te hebben. Hij beschouwt jou als zijn eigendom, dus waarom zou hij je überhaupt je mening laten uiten?

Bovendien wil hij dat je zijn morele waarden volgt en zijn houding aanneemt, omdat hij denkt dat je niet voor jezelf kunt zorgen.

6. Hij dwingt je om dingen aan jezelf te veranderen

Een man die oprecht met heel zijn hart van je houdt, zal je accepteren zoals je bent, met al je gebreken en onvolkomenheden. Hij zal aan je zijde blijven, zelfs tijdens slechte periodes en hij zal je niet verlaten, wat er ook gebeurt.

Maar het belangrijkste is dat wanneer een man echt van je houdt, hij je op geen enkele manier dwingt om te veranderen. Hij wordt de wind onder je vleugels en inspireert je om elke nieuwe dag een beter mens te worden.

Hij zal nooit proberen om je te transformeren om aan zijn normen te voldoen. Hij beschouwt jou tenslotte niet als zijn project, maar eerder als een levensgezel met wie hij oud zal worden.

Aan de andere kant betekent een ongezonde relatie met een controlerende man dat hij er alles aan zal doen om je te veranderen. Hij accepteert gewoon niet dat er delen van je persoonlijkheid zijn die hem storen.

Misschien houdt hij niet van de manier waarop je in bepaalde situaties reageert of de manier waarop je je kleedt. Als hij volhardend wordt in het proberen om je te veranderen, dan kun je er zeker van zijn dat je te maken hebt met een manipulatief, controlerend persoon.

7. Hij geeft jou overal de schuld van

Vroege Tekenen Van Een Controlerende Man - 13 Rode Vlaggen Om Op Te Letten

Een van de eerste tekenen van een controlerend vriendje is wanneer hij met je geweten probeert te spelen en de schuld op jou afschuift voor al het slechte dat er in jullie relatie gebeurt.

Een man als deze kan uitstekend doen alsof hij het slachtoffer is en jij niet. Hij weet hoe hij met je mentale gezondheid moet spelen, omdat hij erg goed is in het lezen van mensen.

Hij zal zijn fouten niet toegeven en slaagt er op de een of andere manier altijd in om de rollen om te draaien. Hij zal zeggen dat je hem hebt uitgelokt om je slecht te behandelen of dat hij wraak nam voor iets dat je maanden geleden hebt gezegd of gedaan.

Vanuit zijn oogpunt is het altijd jouw schuld en niet de zijne. Er is geen scenario waarin hij zijn deel van de verantwoordelijkheid op zich neemt en jij vrij bent van schuld.

Uiteindelijk zal hij je dwingen om je voor dingen te verontschuldigen die je niet hebt gedaan en moet je om zijn vergiffenis smeken.

8. Hij is erg onzeker

Controlefreaks en giftige mensen hebben één ding gemeen: ze zijn allemaal onzeker over zichzelf.

Dit is een van de eerste tekenen van een controlerende man. Zelfs als ze aan de oppervlakte zelfverzekerd of vol van zichzelf lijken, worstelen ze diep van binnen om dat beeld levend te houden en niemand hun ware gezicht te laten zien.

De eerste keer dat je hem ontmoette, dacht je waarschijnlijk dat hij de echte deal was en een alfamannetje. Maar na verloop van tijd zul je je bewust worden van de lelijke waarheid dat hij erg onzeker is over zichzelf.

En het punt is, hoe meer tijd je samen doorbrengt, hoe meer hij zijn diepgewortelde problemen met zijn eigenwaarde op jou zal projecteren. Je ziet het misschien niet, omdat hij een masker draagt, maar je partner is door jou geïntimideerd.

Hij weet dat je zoveel beter bent dan hij en dat hij je niet verdient. In plaats van zichzelf te veranderen en eraan te werken om een beter mens te worden, doet hij iets heel anders.

Onthoud dat hij je nodig heeft om je minderwaardig te voelen en de enige manier waarop hij dat zal bereiken, is door je naar zijn niveau te slepen. En dat is precies wat hij doet.

Hij doet er alles aan om je zelfvertrouwen te vernietigen en je het gevoel te geven dat je waardeloos bent. Hij is doodsbang dat je het met hem uitmaakt, dus om je aan zijn zijde te houden, wil hij je in een onzekere vrouw veranderen.

9. Hij twijfelt de hele tijd aan je loyaliteit

Vroege Tekenen Van Een Controlerende Man - 13 Rode Vlaggen Om Op Te Letten

De meeste vrouwen zullen je vertellen dat een beetje jaloezie geen kwaad kan. In feite is het volkomen normaal om een beetje jaloers te zijn in de vroege stadia van een romantische relatie.

Het is het bewijs dat je om je partner geeft of dat je van hem houdt met alles wat je hebt. Maar er is een enorm verschil tussen gezonde en bezitterige jaloezie.

Als je te maken hebt met een meester-manipulator, dan zal hij de laatste gebruiken als een hulpmiddel om je onder zijn controle te houden. Een man als deze is niet alleen jaloers, maar hij zal de hele tijd je loyaliteit in twijfel trekken.

Wanneer een man dicht bij je komt, of dat nu een collega is of je beste vriend, dan zal hij je onmiddellijk beschuldigen van vreemdgaan, zelfs als je niets verkeerd hebt gedaan.

In het begin zie je dit misschien als vleiend of beschermend, maar na een tijdje wordt het een echt probleem.

Er is ook een mogelijkheid dat hij je volgt om er zeker van te zijn dat je niets verdachts achter zijn rug om doet, aangezien hij er zeker van is dat je hem voor een andere man zal verlaten.

Dit is een duidelijk teken dat hij geen vertrouwen in je heeft en dat je volgens hem bij hem weg zal gaan.

10. Hij bekritiseert je constant

Een van de eerste tekenen van een controlerende man is wanneer hij je constant bekritiseert.

Een man wiens bedoelingen puur en oprecht zijn, zal je aanspreken op je daden en je vertellen wanneer je iets verkeerd hebt gedaan.

Bovendien zal hij je ertoe aanzetten om een beter mens te worden door je de harde waarheid rechtstreeks in je gezicht te vertellen.

Maar een gezonde relatie hebben, betekent niet dat je partner elke beweging of elk woord van je bekritiseert. Als hij dat doet, dan doet hij niets nuttigs om je te helpen om jezelf op een goede manier te verbeteren.

Deze man steekt al zijn energie om je naar beneden te halen. Uiteindelijk zul je je door hem bedreigd voelen als hij over elk klein ding dat je doet vervelende opmerkingen maakt.

Hij zal je bijvoorbeeld vertellen dat je niet genoeg verdient of dat je niet moedig genoeg bent. En dat doet hij allemaal met opzet.

Het is duidelijk dat zijn doel is om je een slecht gevoel over jezelf te geven. Hij wil dat je denkt dat je het niet beter kunt doen dan hij.

11. Hij is gewelddadig

Vroege Tekenen Van Een Controlerende Man - 13 Rode Vlaggen Om Op Te Letten

Gewoonlijk heeft een manipulatieve man de neiging om een gewelddadige partner te worden. Hoewel ik daarmee niet strikt bedoel dat hij fysiek gewelddadig is, aangezien er verschillende vormen van mishandeling zijn, zoals psychologisch en emotioneel.

Als je een gewelddadige relatie hebt, dan kun dat veel littekens achterlaten. Het kan lang duren voordat ze genezen zijn.

Een man die zwak en onzeker over zichzelf is, zal zijn toevlucht nemen tot praktijken van mishandeling om zijn ego een boost te geven en jou je minderwaardig te laten voelen. Een manier waarop hij dat kan bereiken, is door je te gaslighten.

Hij is emotioneel niet volwassen, dus hij kan niet zien hoeveel pijn zijn woorden en daden je doen. Telkens als je hem ermee probeert te confronteren, zal hij zeggen dat het jouw schuld is en dat jij hem ertoe hebt aangezet.

Onthoud dat een controlerende man geen rationeel mens is. Hij is een vermomde manipulator wiens acties echte gevolgen kunnen hebben voor je geestelijke gezondheid.

Je zult niet zo gemakkelijk bij hem weg kunnen komen, omdat hij zijn best zal doen om je aan zijn zijde te houden.

12. Hij geeft je geen privacy

Ook al worden jij en je vriend partners als je een romantische relatie begint, dat betekent niet dat je je privacy hoeft op te geven. Je kunt tegelijkertijd een perfect gezonde relatie hebben en je eigen leven.

Maar als je partner je geen vrije tijd geeft en rondsnuffelt, omdat hij je niet vertrouwt, nou, dat is een van de eerste tekenen van een controlerende man.

Zo iemand wordt heel boos als je geheimen voor hem achterhoudt, ook als het hem niets aangaat.

Hij verwacht dat je hem alles over iedereen vertelt. Het maakt niet uit of het om je beste vriendin of om je vader en moeder gaat.

Hij is er ook stellig van overtuigd dat je 24/7 in de gaten moet worden gehouden, omdat hij je niet vertrouwt. Hij vindt niet dat partners behoefte moeten hebben aan persoonlijke ruimte of tijd.

Een controlerend vriendje geeft je geen privacy. Hij denkt dat als je hem om wat ruimte vraagt, je dat doet om hem te verlaten.

13. Zijn liefde is voorwaardelijk

Vroege Tekenen Van Een Controlerende Man - 13 Rode Vlaggen Om Op Te Letten

Ook al is ware liefde onvoorwaardelijk, deze man gelooft daar niet in.

Hij doet niet alsof hij van je houdt als je niet perfect bent en hij kan je niet accepteren met je gebreken. Daarom probeert hij je te veranderen om aan zijn normen te voldoen.

Maar op het moment dat je tegen hem zegt dat hij iets aan zichzelf moet veranderen, dan wordt hij meteen kil en afstandelijk.

En als je ergens doorheen gaat of je down voelt, dan is hij nergens te bekennen, omdat hij niet weet hoe hij erop moet reageren.

Echte liefde zou niet zo moeten voelen. Je partner mag je nooit expliciet verbieden om iets te dragen of je van je vrienden en familie isoleren.

Maar dat is precies wat deze man met je zal doen. En als je weerstand probeert te bieden, dan zal hij niet meer van je houden.

PinFlight Image