Skip to Content

5 Liefdestalen Die Aangeven Hoe Jij Je Liefde Uit In Een Relatie

5 Liefdestalen Die Aangeven Hoe Jij Je Liefde Uit In Een Relatie

Er zijn vijf liefdestalen die aangeven hoe jij je liefde uit in een relatie. Voor jou is het goed om te weten wat je liefdestaal is en wat je partner verwacht, zodat jullie je allebei gerespecteerd en geliefd kunnen voelen.

Om dit proces wat gemakkelijker te maken, heeft pastoor Gary Chapman in 1992 een boek geschreven waarin hij deze vijf liefdestalen beschrijft. Dit boek eindige hoog op de lijst met bestsellers van The New York Times.

Hij heeft deze gebaseerd op patronen die hij ontdekte in de koppels die hij tegenkwam in zijn praktijk. Daarbij zag hij dat veel stellen elkaar niet goed begrepen

Volgens zijn theorie heeft iedereen een primaire en een secundaire liefdestaal. Je kunt de taal van een ander begrijpen door de persoon goed te observeren.

Kijk daarbij naar de manier waarop iemand liefde uit, maar ook de dingen waarover iemand klaagt en de dingen waar iemand om vraagt.

De pastoor denkt namelijk dat mensen liefde uiten op de manier waarop ze die ook wensen te ontvangen. Zo ontstaat er bijvoorbeeld een conflict als een man denkt dat hij zijn liefde uit door iets voor de vrouw te doen, terwijl zij dat niet registreert.

Het feit dat hij de afwas heeft gedaan, is voor haar niet meer dan een vervulling van een huishoudelijke taak. Na een tijdje kan zij dan alsnog het gevoel krijgen dat haar man niet voldoende liefde laat zien.

Ondanks dat de man moeite doet om zijn gevoelens te uiten, wordt zijn liefdestaal niet begrepen. Op deze pagina kun je alles over liefdestalen lezen, zodat je situaties zoals hierboven kunt voorkomen.

1. Liefdestalen: Bevestigende woorden

5 Liefdestalen Die Aangeven Hoe Jij Je Liefde Uit In Een Relatie

Geen woorden maar daden is niet altijd waar. Als van alle liefdestalen de bevestigende woorden voor jou op nummer 1 staan, wil je juist dat een partner zijn liefde uit met wat hij zegt.

Van alle liefdestalen is dit gek genoeg de enige die ook echt om taal draait. Hierdoor denken veel mensen ook al snel dat het de makkelijkste is, maar niets is minder waar.

Zomaar iets liefs tegen iemand zeggen is makkelijker gezegd dan gedaan. Het is een van de dingen die je in een relatie het snelste vergeet, omdat het voor jou niet zo opvalt als je het niet doet.

Van complimenten tot aan bevestiging dat je het goed doet, je moet het gewoon van hem horen.

Ik hou van jou is het toverwoord voor mensen die bevestigende woorden nodig hebben.

Hierbij gaat het niet alleen om bevestigende woorden die ook echt uitgesproken worden. Sms’jes, e-mails en briefjes die in huis achtergelaten worden worden net zo erg gewaardeerd.

Vergeet niet dat personen met deze liefdestaal ook veel dieper gekwetst worden door beledigingen. Ze vergeten nooit dat je een keer iets gezegd hebt wat niet bevestigend was.

Het kan daarom wel eens moeilijk zijn om een gesprek aan te gaan, omdat je al snel bang bent om het verkeerde te zeggen.

Ook hangt er veel af van wat je niet zegt. Zodra je partner iets doet waar hij trots op is en jij zegt er niks van, kan dat heel zwaar vallen.

Daarbij kan het ook heel gemakkelijk zijn om met woorden een situatie op te lossen. Sorry zeggen kan soms echt genoeg zijn.

2. Samen tijd doorbrengen

In het Engels heet deze liefdestaal quality time, waarin je beter ziet dat het echt gaat om de kwaliteit van de tijd die je met elkaar doorbrengt.

Natuurlijk heeft iedere relatie er baat bij om af en toe wat tijd met elkaar door te brengen, maar voor mensen die deze liefdestaal hebben, is het extra belangrijk.

Maak in je drukke en hectische leven dus altijd tijd om eens goed met elkaar te zitten. Leg wanneer je samen bent je telefoon weg en zorg ervoor dat je nergens anders mee bezig bent.

Alleen dan kun je spreken van tijd die ook echt kwaliteit heeft. Vooral wanneer jullie al samenwonen is dit echt belangrijk.

Je doet dan wel veel samen, waardoor de nadruk niet ligt op de tijd maar op de kwaliteit ervan.

Om samen tijd door te brengen, hoef je niet per se binnen te blijven. Ga er ook eens samen op uit om iets leuks te doen.

Het gevoel dat jullie samen een connectie hebben is het meest belangrijk. Zonder deze bevestiging voelen ze zich leeg en eenzaam.

Je kunt het gevoel versterken door iets te doen wat je partner echt leuk vindt. Investeer je tijd in zijn hobby’s en je zal zien hoe goed dit ontvangen wordt.

Wanneer je een partner hebt die van alle liefdestalen voor samen tijd doorbrengen heeft gekozen, moet je er rekening mee houden dat dit je veel tijd zal kosten.

Maar als je die moeite doet, of wanneer iemand die moeite voor jou doet, weet je echt zeker dat het goed zit tussen jullie.

3. Liefdestalen: Cadeaus

Van alle liefdestalen wordt cadeaus het vaakst verkeerd begrepen. Van vrouwen die deze liefdestaal hebben wordt bijvoorbeeld gedacht dat ze golddiggers zijn die alleen maar op dure cadeaus uit zijn.

Gelukkig ligt het wel iets ingewikkelder dan dat. De geldwaarde van de cadeaus is namelijk niet het belangrijkste, maar de symbolische waarde wel.

Ze waarderen dat iemand aan ze heeft gedacht en de moeite heeft genomen om daar iets mee te doen. Het proces achter het cadeau is veel waardevoller dan het cadeau zelf.

Zo kunnen ze bijvoorbeeld heel blij zijn met iets heel kleins, de gever hoeft er niet eens voor betaald te hebben. Een klein voorbeeld is dat een man onderweg van zijn werk een bloemetje plukt en dit thuis aan zijn vrouw geeft.

Deze hele handeling kost heel weinig moeite en al helemaal geen geld, maar het wordt ontvangen als een ring van duizenden euro’s.

Dit geldt niet alleen voor een relatie, ook in vriendschappen vinden zij het leuk om iets te krijgen. Zij voelen dat hun waarde wordt weerspiegeld in de moeite die de ander doet.

Staat jouw partner altijd met cadeau’s op de stoep? Vergeet hij ook nooit een verjaardag, jubileum of andere speciale dag? Dan kan het dus heel goed zijn dat cadeaus geven zijn liefdestaal is.

Neem voor je vriend of die ene vriendin eens een kaartje mee. Dit zal erg worden gewaardeerd en het laat meer dan wat dan ook zien hoeveel liefde je in je hebt.

4. Dienstbaarheid

Mensen die dienstbaarheid als hun liefdestaal hebben, houden ervan als hun partner iets voor ze doet. In de meeste gevallen zijn dit hele kleine dingen, bijvoorbeeld in het huishouden.

Hier betekenen daden dus wel echt meer dan woorden. Zij hoeven geen lieve woordjes te horen, maar ze waarderen het wel als je even de boodschappen doet.

Help je partner om het dagelijks leven draaiende te houden en dan voldoe je precies aan alle wensen van de ander.

Denk niet dat dienstbaarheid ook betekent dat je minderwaardig bent aan je partner. Jullie zijn juist een powercouple die samen sterker zijn dan alleen.

Vooral wanneer je partner stress heeft wordt het extra gewaardeerd als je zo af en toe wat taken uit handen neemt.

Wanneer dienstbaarheid je liefdestaal is, kan dat clashen met iemand die juist heel zelfstandig is.

Sommige vrouwen hebben de drang om heel zelfstandig te zijn. Ze willen laten zien dat ze geen man nodig hebben.

Zodra je bij hun probeert om dienstbaar te zijn, denken zij dat je probeert om ze eronder te krijgen.

De verwachtingen van iemand die dienstbaarheid als liefdestaal heeft, liggen over het algemeen erg hoog.

Ze verwachten meer hulp dan de gemiddelde persoon, waardoor ze al snel op hun teentjes getrapt zijn als je niet meteen alles laat vallen om ze te helpen.

Mensen die het niet van nature in zich hebben om dienstbaar te zijn, kunnen dit moeilijk aanleren.

Het vervelende is dat mensen met deze liefdestaal ook niet altijd aangeven dat ze willen dat je ze helpt.

Pas wanneer je het uit eigen initiatief doet, wordt het echt gewaardeerd. Hierdoor lopen veel relaties tussen mensen met dienstbaarheid en anderen vaak stuk.

5. Liefdestalen: Aanrakingen

5 Liefdestalen Die Aangeven Hoe Jij Je Liefde Uit In Een Relatie

Elkaar fysiek aanraken als een van de liefdestalen is niet zo gemakkelijk als je misschien denkt. Het is lang niet altijd iets seksueels.

Er zijn veel verschillende manieren waarop je de liefde voor je partner kunt uiten via fysieke aanrakingen. Iedere aanraking kan even betekenisvol zijn.

Denk daarbij aan een korte aanraking van je hand in het openbaar, het kort aanraken van je gezicht of knuffel op het moment dat je dat echt nodig hebt.

Voor iedere relatie zijn er tal van manieren waarop je iemand met aanrakingen als liefdestaal tegemoet kunt komen. Denk vooral niet dat het betekent dat je continu aan elkaar moet zitten!

Er wordt beweerd dat mensen die aanrakingen hoog in hun liefdestalen hebben staan, gemakkelijker oxytocine aanmaken. Dit stofje zorgt ervoor dat je gelukkiger wordt en daarom wordt het ook wel het feel-good hormoon genoemd.

Aanrakingen kunnen intiem zijn, maar dat hoeft niet. Zoenen is natuurlijk een optie, maar gewoon elkaars handen vasthouden of zelfs alleen maar naast elkaar zitten kan ook werken.

Kietelen of een massage geven zijn manieren van aanraken waarbij er ook nog andere delen van je lichaam worden gestimuleerd.

Een aanraking is heel gemakkelijk in te passen in de dagelijkse bezigheden, je hoeft er amper tijd voor vrij te maken.

Sla eens een arm om je partner heen terwijl hij zijn tanden staat te poetsen of loop eens naar de andere kant van de kamer om je partner een kus op zijn wang te geven.

Het zijn de kleine dingen die het doen. Ze slaan een brug tussen jullie die jullie band vele malen sterker zal maken.

De liefdestalen-test

Natuurlijk wil je nu meteen weten wat jouw liefdestaal is. Waarschijnlijk heb je al een beetje een idee van wat de uitkomst zal zijn.

Na het lezen van de bovenstaande beschrijvingen van de liefdestalen heb je vast wel doorgehad welke jou het meeste aansprak.

Toch kan je jezelf nog verrassen. Je hebt namelijk altijd de neiging om te denken dat jouw liefdestaal is wat je zelf het meest sympathiek vindt.

De vragenlijsten zijn opgesteld voor romantische relaties, vriendschappen, familiebanden en werkrelaties. Na het voltooien van de test krijg je bij alle liefdestalen een percentage te zien dat aangeeft in hoeverre de liefdestaal op jou van toepassing is.

Ik kan dus altijd aanraden om de test te doen. Vraag ook eens aan de mensen om je heen wat ze denken dat jouw liefdestaal is.

Bij de test moet je kiezen tussen twee verschillende stelling. Een voorbeeld is dat je antwoord moet geven op de vraag: ‘Het betekent meer voor me wanneer…’, waarbij je kunt kiezen uit ‘Iemand waar ik van hou zijn arm om me heen slaat in het openbaar’ of ‘Iemand me verrast met een cadeau’.

Zo ontdek je een kant van jezelf waarvan je misschien niet wist dat je die had. Het is ook heel goed om te weten wat ander mensen denken.

Via deze weg vertellen ze jou stiekem hoe ze jouw liefde ervaren, of het nu op een romantisch of vriendschappelijk vlak is.

Jouw perfecte partner vinden op basis van de liefdestalen

Je denkt misschien dat twee mensen met dezelfde liefdestaal het beste bij elkaar passen en dat is vaak ook waar.

Iemand die het heel fijn vindt om de hele tijd aangeraakt te worden, past natuurlijk goed bij een ander persoon die ook dol is op aanrakingen.

Jullie kunnen de hele avond elkaars hand vasthouden en knuffelend in slaap vallen.

Maar als je al een relatie hebt met iemand die een hele andere liefdestaal heeft, hoef je die niet meteen aan de kant te zetten.

De kans is namelijk erg groot dat je al iemand in je leven hebt die er net even iets anders over denkt dan jij. Koppels die dezelfde liefdestalen delen komen echt bijna nooit voor. Volgens de statistieken zijn de kansen daarop erg klein.

Er zijn meer dan genoeg combinaties die ook werken. Zo lang jullie maar van elkaar weten wat jullie liefdestaal is, komt het allemaal goed.

Praat dus altijd over wat je van de ander verwacht. Het is helemaal niet erg om aan te geven wat je zelf nodig hebt.

Je kunt ook samen met je partner de test doen. Zo weet je meteen welke van de twee keuzes je partner prefereert.

De test is een perfecte gelegenheid om met je partner een gesprek aan te knopen over wat jullie behoeftes zijn.

Bevestigende woorden en samen tijd doorbrengen

Stellen met deze liefdestalen zullen het samen heel goed kunnen vinden. Ondanks dat het ene fysiek en de ander meer mentaal is, passen ze toch heel goed bij elkaar.

Het gaat erom hoe je de tijd die jullie samen doorbrengen invult. Gebruik de tijd om echt bij elkaar te zijn en dus niet met andere dingen.

Wat jullie bijvoorbeeld samen kunnen doen is uit eten gaan en daarbij laten jullie je telefoon thuis. Zo hebben jullie echt de tijd om een goed gesprek met elkaar te voeren.

Jullie voelen je allebei veilig, gewaardeerd en geliefd door de inspanningen. Veel mensen die bevestigende woorden als eerste liefdestaal hebben, scoren ook hoog op samen tijd doorbrengen.

In principe liggen de twee in elkaars verlengde. Kijk alleen wel uit dat je niet te ver gaat in je eigen voorkeur. Er is ook zo iets als te veel tijd met elkaar doorbrengen en woorden die te bevestigend zijn.

Cadeaus en dienstbaarheid

5 Liefdestalen Die Aangeven Hoe Jij Je Liefde Uit In Een Relatie

Dit koppel zal een leuke tijd hebben omdat ze er allebei van houden om te geven en te krijgen. Het maakt niet uit of er fysieke cadeaus worden uitgewisseld of dat het om handelingen gaat.

In ieder geval komt het erop neer dat jullie allebei graag iets aardigs doen voor de ander. Een dienstbare partner zal het bijvoorbeeld opvallen dat er iets in huis op is, bijvoorbeeld de tandpasta.

Hij zal het dan zonder overleg voor je meenemen, wat jij zal zien als een soort van onverwachts cadeau. In deze situatie zijn jullie allebei blij omdat jullie beide hebben gekregen waar jullie behoefte aan hebben.

Combineer de dienstbaarheid op een functionele manier met de cadeaus. Wees creatief en laat jullie liefdestalen samen zingen.

Vergeet alleen niet om af en toe dankjewel tegen je dienstbare partner te zeggen in een andere vorm dan een cadeau. Met een simpel dankjewel kom je vaak al een heel eind.

Liefdestalen: Fysieke aanrakingen en samen tijd doorbrengen

Je had het misschien al geraden, maar van alle liefdestalen is samen tijd doorbrengen degene die het beste bij de anderen past.

Op de momenten dat je samen tijd doorbrengt kun je namelijk altijd doen wat de ander graag doet.

Bij deze combinatie liggen jullie bijvoorbeeld lekker samen op de bank te knuffelen. Jij bent blij omdat jullie dicht bij elkaar zijn en hij is überhaupt gewoon blij om tijd met je door te brengen.

Laat ook hier de liefdestalen in harmonie samenleven. De fysieke aanrakingen moeten niet het enige zijn wat jullie samen doen.

Stellen die elkaar graag aanraken, vergeten soms om ook nog eens naar buiten te gaan en sociale dingen te doen.

De voordelen van liefdestalen voor je liefdesrelatie

Het is heel belangrijk dat je liefdestalen begrijpt, want het kan veel voordelen hebben voor je relatie. Wanneer jullie begrijpen wat elkaars liefdestaal is, kunnen jullie er nog beter voor elkaar zijn.

Daarbij kun je liefde geven op een manier waar de ander blij van wordt en tegelijkertijd liefde ontvangen op een manier die voor jou prettig is.

Problemen tussen jullie worden ook gemakkelijker opgelost. Ken je dat dat jullie ruzie hebben en maar niet begrijpen waarom?

Wanneer jullie de liefdestalen onder de knie hebben, is het gemakkelijker om de oorzaak van irritaties te vinden. Je begrijpt niet alleen de ander beter, maar ook jezelf.

Waarschijnlijk zullen jullie ook beter in staat zijn om oplossingen te vinden voor jullie problemen. Ook kunnen problemen in de toekomst gemakkelijker uit de weg worden gegaan.

Zodra je begrijpt waar de ander zich aan ergert en wat de ander nodig heeft, kun je triggers herkennen en vermijden.

Daarbij zorgt het voor een diepere connectie met elkaar. Jullie communicatie zal veel beter worden.

De diepe en emotionele band die jullie hebben wordt alleen maar sterker. Je begrijpt elkaar beter dan ooit.

Jullie doen er dus echt goed aan om het samen over jullie liefdestalen te hebben.

Nadelen van liefdestalen

Zodra je weet wat je liefdestaal is, kan dat ook een aantal gevaren in zich hebben. Zo kun je bijvoorbeeld te veel focussen op dat ene ding en daardoor vergeten dat er ook nog andere manieren zijn om je partner te plezieren.

Je loopt al snel in de val waarbij je alleen nog maar bezig bent met je partner aanraken of juist complimenten geven. Vergeet niet dat een relatie ook een gezonde balans is tussen de verschillende liefdestalen. Er is er altijd een het meest belangrijk, maar de rest mag niet vergeten worden.

Er kan ook sprake zijn van manipulatie door middel van de liefdestalen. Zo kun je bijvoorbeeld het geven van cadeaus gebruiken om van iemand te krijgen wat je zelf wil.

Liefdestalen houden ook geen rekening met specifieke situaties of emoties. Soms wil iemand gewoon met rust gelaten worden en niet worden overladen met cadeaus.

Kijk altijd eerst naar de situatie voordat je actie onderneemt. Iemand die een vervelende situatie op werk heeft gehad, heeft bevestigende woorden nodig of juist een knuffel.

Tot slot kan het ook gebeuren dat jullie te veel waarde gaan hechten aan de liefdestalen. Jullie komen er bijvoorbeeld achter dat jullie talen niet overeenkomen en besluiten daarom uit elkaar te gaan.

In sommige gevallen is dit helemaal niet nodig, vertrouw daarin altijd op jullie eigen gevoel en de goede eigenschappen van de ander. De liefdestalen kunnen een hele handige richtlijn zijn, maar ze mogen nooit een dealbreaker zijn!

PinFlight Image