Skip to Content

De 5 Liefdestalen Van Een Narcist – Het Is Niet Zo Onschuldig, Geloof Me

De 5 Liefdestalen Van Een Narcist – Het Is Niet Zo Onschuldig, Geloof Me

Iedereen in deze wereld heeft een liefdestaal die hij verkiest. Hetzij woorden van bevestiging, daden van dienstbaarheid, het geven van geschenken en het ontvangen van geschenken, qualitytime, of fysieke aanraking.

Iets over de 5 liefdestalen leren kan zeer nuttig zijn en een geweldige manier om je partner op een dieper niveau te leren kennen. En een beter begrip te krijgen van de manier waarop hij liefde uitdrukt.

De vraag rijst echter: zijn deze 5 liefdestalen hetzelfde in het geval van een narcist? We weten dat ze graag regels buigen om het zichzelf ten goede te laten komen.

Het is dus logisch om aan te nemen dat ze deze talen met een heel ander accent spreken. Laten we dat eens uitzoeken.

5 liefdestalen van een narcist

1. Woorden van bevestiging

In elke gezonde relatie, wanneer iemands liefdestaal woorden van bevestiging zijn, dan gebruiken ze het om hun partner te prijzen en genegenheid te tonen.

Voor hen zijn woorden van bevestiging een manier om te laten zien hoeveel ze van hun partner houden, eren, waarderen en om hen geven.

Een goed voorbeeld van woorden van bevestiging zijn zinnen als, “Ik waardeer het wanneer je dit en dat hebt gedaan.”, “Ik ben zo trots op je.”, “Bedankt voor…”, “Je ziet er geweldig uit vandaag.”, “Je inspireert me elke dag.” en ga zo maar door.

Voor een narcist zijn woorden van bevestiging niet zo oprecht en ze komen met een egoïstisch motief. Een narcist gebruikt deze liefdestaal om zijn ‘slachtoffer’ verslaafd aan hem te maken en hem meer tijd en moeite in hun relatie te laten investeren.

De favoriete techniek van een narcist isliefdesbombardementen. Deze vinden meestal in de beginfase van een relatie plaats wanneer hij zijn partner probeert te verleiden. Of na een ruzie die ze hadden toen hij zijn partner weer aan hem wilde binden.

Hij heeft een manier met woorden. En hij weet precies wat hij moet zeggen om iemands vertrouwen en liefde te ‘kopen’. Maar zodra hij krijgt wat hij wil, dan nemen woorden van degradatie de leiding.

Een narcist probeert vervolgens om zijn partner zich minder te laten voelen; hij doet pietluttig, generaliseert, bekritiseert en beschuldigt zijn partner van verschillende dingen met de bedoeling hen onder controle te houden en hen te laten geloven dat ze niet beter verdienen.

2. Daden van dienstbaarheid

Als het gaat om daden van dienstbaarheid, heeft deze liefdestaal te maken met alle manieren waarop je iemands leven gemakkelijker kunt maken door iemand van nut te zijn. Door iets voor iemand te doen, laat je zien dat je diep van die persoon houdt en om die persoon geeft.

Daden van dienstbaarheid zijn in een gezonde relatie bijvoorbeeld het stofzuigen van het huis voordat je partner thuiskomt, het vullen van de benzinetank, het maken van ontbijt en koffie voordat hij naar zijn werk, enzovoort.

Een narcist zal alleen in die fase van liefdesbombardementen iets voor je doen. Als dat eenmaal achter de rug is, dan is het jouw beurt om hem te dienen.

Met een narcistische partner moet je alles doen. Koken, schoonmaken, de afwas doen, de rekeningen betalen – en toch heb je altijd het gevoel dat je niet genoeg bent.

Een narcist kan nooit tevreden zijn; je moet gewoon alles geven totdat je helemaal uitgeput bent en je onwaardig voelt. Dat is wanneer hij gedijt!

En zelfs als hij iets voor je doet, komt zijn daad van dienstbaarheid met een prijs. Hij gebruikt zijn vrijgevigheid als zijn favoriete argument. “Na alles wat ik voor je heb gedaan” is zijn favoriete antwoord, wat alleen maar bewijst dat hij toch niet zo genereus is.

3. Geschenken geven en ontvangen

Wanneer je deze liefdestaal spreekt, dan is een goed doordacht geschenk een sleutel tot je hart. Je houdt van zowel het geven als het ontvangen van geschenken, en je bent er helemaal niet materialistisch in. Je geeft de voorkeur aan handgemaakte en sentimentele geschenken boven chique en duurdere.

Omdat een narcist gelooft dat alles om hem draait, vindt hij het natuurlijk leuk om geschenken te ontvangen.

Vergeet echter niet dat hij niet van elk soort geschenk houdt. Een handgeschreven gedicht zou voor hem helaas niet genoeg zijn.

Een narcist hunkert naar dure dingen. Hij heeft externe en materialistische dingen nodig om zijn gevoel van eigenwaarde te vergroten. En hij is extreem moeilijk te behagen.

Hij geeft zijn partner natuurlijk ook cadeautjes, maar meestal in de beginfase van hun relatie om hen voor zich te winnen. Maar net als bij daden van dienstbaarheid, komt het geven van geschenken voor een narcist met een prijs.

Hij heeft de neiging om voor zijn partner een duur geschenk te kopen en het als een manier te gebruiken om hen te beheersen. Het is alsof zijn partner hem op een bepaalde manier moet terugbetalen, maar daar nooit helemaal in slaagt.

4. Qualitytime

Als het gaat om qualitytime, dan gaat dit allemaal over tijd doorbrengen met je geliefde en echt aanwezig zijn. Deze liefdestaal vereist iemands onverdeelde aandacht, waardoor hij zich speciaal, gewaardeerd en geliefd voelt.

Qualitytime met je partner kan inhouden dat je thuisblijft en tv-kijkt, een nieuw restaurant uitprobeert, een wandeling maakt, een picknick plant, naar de bioscoop gaat, enzovoort.

Qualitytime met een narcist is natuurlijk op zijn best tijdens de fase van liefdesbombardementen. Hij neemt zijn partner mee op chique dinerdates in dure restaurants om hen zich speciaal te laten voelen en aan hem te binden.

Maar zodra de wittebroodsweken voorbij zijn, begint een narcist qualitytime met zijn partner te saboteren.

Hij beschuldigt hen van dingen die nooit zijn gebeurd, probeert voortdurend een ruzie uit te lokken en veroorzaakt over het algemeen chaos uit het niets, waardoor zijn partner zijn slaap en gezond verstand wordt ontnomen.

Hij heeft ook de neiging om het succes van zijn partner uit jaloezie te saboteren door zijn prestatie naar beneden te trekken en de schijnwerpers op zijn pijn, irritatie en ontevredenheid te richten.

5. De liefdestalen van een narcist en fysieke aanraking

Deze liefdestaal gaat over tastbare verbinding. Handen vasthouden, knuffelen, kussen, de nek van je partner aanraken en met zijn haar spelen zijn allemaal geweldige manieren om de taal van fysieke aanraking te spreken.

We hebben al gezien dat narcisten in extremen functioneren. Fysieke aanraking is dus geen uitzondering.

Tijdens de beginfase van een relatie zal een narcist erg aanhankelijk en zachtaardig tegenover zijn partner zijn. Maar zodra hun relatie zich ontvouwt, wordt hij extreem egoïstisch en kwaadaardig.

Aan zijn fysieke behoeften moet te allen tijde worden voldaan, wat er ook gebeurt. Zijn partner moet al zijn fantasieën vervullen. En als ze dat niet doen, dan zullen ze de narcistische woede op hun huid voelen.

Een narcist kan ook fysieke aanraking van zijn partner achterhouden als een manier om hen te beheersen en “hen een lesje te leren”.

Voor hem is fysieke aanraking een monopolie van macht en recht, en zijn manier om zijn dominantie te doen gelden.