Skip to Content

7 Vrouwelijke Archetypen En Hoe Ze Te Identificeren

7 Vrouwelijke Archetypen En Hoe Ze Te Identificeren

Heb je ooit van de 7 vrouwelijke archetypen gehoord? Wist je dat je in een van deze categorieën valt?

Archetypen worden door veel mensen in deze wereld onderzocht, vooral in onze westerse wereld. De eerste persoon die met dit concept kwam was Karl Gustav Jung, maar het is belangrijk om te vermelden dat hij niet met de 7 vrouwelijke archetypen kwam.

Jungiaanse analisten proberen ze voortdurend te begrijpen. Vandaag de dag zijn er veel psychologie scholen die proberen om dit onderwerp te onderzoeken en iedereen lijkt een andere benadering van dit onderwerp te hebben.

Op dit punt kunnen we zeggen dat mensen vooraf geconditioneerd zijn om op het collectieve onbewuste te reageren. Dit betekent dat we in bepaalde categorieën vallen zonder dat we ons er bewust van zijn.

De 7 vrouwelijke archetypen

Met dat gezegd hebbende, weet jij welk archetype je bent? Het begrijpen van de 7 vrouwelijke archetypen zal je helpen om je ware kracht te belichamen, dus let goed op.

1. De moeder

7 Vrouwelijke Archetypen En Hoe Ze Te Identificeren

De eerste van de 7 vrouwelijke archetypen is de Moeder, ook wel bekend als de verzorger. Ze ziet de behoeften van anderen als belangrijker dan haar eigen behoeften en dat is precies hoe ze zich gedraagt.

Zij is de persoon die onvoorwaardelijk liefheeft en de persoon die altijd zelfgemaakte maaltijden meeneemt naar een picknick. Ze heeft een tas gevuld met de nodige spullen voor een avondje uit en ze zorgt ervoor dat elke vrouw van je vriendengroep veilig thuiskomt.

Soms is dit niet zo’n goede eigenschap. Zoals je je kunt voorstellen, kan geven zonder iets terug te verwachten gemakkelijk erg giftig worden als je niet voorzichtig bent. Dat is wat er vaak met de Moeder gebeurt.

Niet iedereen weet haar en haar inspanningen te waarderen. Andere mensen vinden haar vanzelfsprekend en ze beantwoorden haar inspanningen niet.

2. De maagd

Ze belichaamt zuiverheid, gevoeligheid en empathie. Ze is introvert en ze is zich altijd bewust van andere mensen en hun emoties.

We noemen haar de Maagd.

Als we het over dit vrouwelijke archetype hebben, kunnen we vol vertrouwen zeggen dat ze nog geen vrouw is geworden. Haar kinderlijke houding maakt van haar een zeer dromerige, maar passieve vrouw. Ze dagdroomt constant over het perfecte leven, maar ze doet niets om daar te komen.

Vaker wel dan niet, is ze afhankelijk van andere mensen om beslissingen voor haar te nemen. Ze is niet in staat om alleen te leven, omdat ze iemand nodig heeft om haar te redden en voor haar te zorgen.

Het beste voorbeeld dat ik voor je heb, is Sneeuwwitje.

Zoals je kunt zien, zijn er veel positieve en negatieve kanten aan elk van de 7 vrouwelijke archetypen, maar niemand van ons is perfect en dat is hoe je naar vrouwen moet kijken.

3. De minnares

7 Vrouwelijke Archetypen En Hoe Ze Te Identificeren

De speelse en verleidelijke minnares is het type vrouw dat volledig in harmonie is met haar lichaam. Ze houdt van liefde en fysieke intimiteit is de beste manier voor haar om haar emoties te uiten. Dat wil niet zeggen dat het het enige belangrijke voor haar is, maar dat ze het in deze omgeving goed doet.

Ze houdt ervan om te weten dat mannen aan haar voeten liggen. Als mannen haar onweerstaanbaar en buitenaards vinden, voelt ze zich alsof ze op de top van de wereld staat. Het verhoogt haar zelfvertrouwen!

De slechte kant hiervan is dat veel vrouwen die in dit vrouwelijke archetype vallen erg geagiteerd raken als ze ooit worden afgewezen. Ze kunnen het niet aan, omdat het betekent dat de man haar niet goed genoeg vindt, wat onaanvaardbaar is.

Dan kan ze erg hatelijk en gemeen worden. Hopelijk krijg je nooit de donkere kant van een Sirene te zien.

4. De jageres

Er is maar één woord om dit vrouwelijke archetype te beschrijven: onafhankelijk! Ze is een vrouw die altijd alleen is, ze houdt ervan om de wereld te verkennen en ze zal nooit onder de verwachtingen van anderen vallen.

Ze hecht meer waarde aan haar vrijheid dan aan wat dan ook. De Jageres moest hard werken om de vrouw te worden die ze nu is, zodat ze niemand in haar leven toelaat zonder te weten dat haar hart veilig is.

Waarom? Nou, omdat ze extreem emotioneel niet beschikbaar is. Je zult haar waarschijnlijk nooit zien huilen of zelfs maar enige vorm van kwetsbaarheid uiten, omdat ze gelooft dat het niets meer dan een teken van zwakte is.

Ze wil niet dat mensen geloven dat ze zwakheden heeft. Dat is ook de reden waarom ze zo hard probeert om zo lang mogelijk single te blijven – een relatie hebben betekent dat ze zich voor iemand moet openstellen.

Ze ziet de wereld liever alleen dan verliefd te worden om iemand haar vrijheid af te laten nemen.

5. De koningin

7 Vrouwelijke Archetypen En Hoe Ze Te Identificeren

Als de ware voorstelling van een leider, is de Koningin een van de 7 vrouwelijke archetypen. Ze is cruciaal voor dit gesprek, omdat ze het natuurlijke zelfvertrouwen en leiderschap van een vrouw vertegenwoordigt.

Niet iedereen kan een koningin zijn, want om er een te zijn moet je om mensen geven en altijd klaar staan om moeilijke beslissingen te nemen.

Als je onder dit archetype valt, ben je waarschijnlijk extreem extravert en hou je meer van je vrienden dan van wat dan ook. Ze wenden zich altijd tot jou voor advies en je bent niet verlegen om toe te geven dat ze voor begeleiding naar jou kijken.

Er is echter een nadeel aan dit archetype (zoals aan alle van hen). De Koningin voelt zich niet op haar gemak zonder een koning aan haar zijde te hebben. Ze voelt zich zonder man onvolledig, omdat ze traditie heel erg waardeert.

De Koningin gelooft dat ze een man nodig heeft om haar te helpen een gelukkiger en meer vervuld leven te leiden. Ze is zich er niet echt van bewust dat haar kracht meer dan genoeg is om een heel koninkrijk in haar eentje te leiden.

6. De mystieke

Ken je die spirituele vriendin van je die je altijd een beetje te raar vond? Ze is waarschijnlijk een Mysticus. Of misschien luister je graag naar je intuïtie en breng je al je tijd in de natuur door met kristallen in plaats van bij het luide stadsfeest.

Hoe dan ook, de Mystieke is een van de 7 vrouwelijke archetypen die we niet over het hoofd kunnen zien. Ze draagt een oude ziel in haar lichaam en haar voorouders hebben vandaag een enorme impact op haar.

Het enige probleem met haar is dat ze volledig overtuigd is van haar vermogen om dingen te voorspellen die mensen niet serieus nemen. Iedereen denkt dat ze een beetje te raar is zodat ze niet naar haar luisteren en ze haar meestal negeren.

Maar ze weet wie ze is. Ze is introspectief en ze is zich bewust van al haar tekortkomingen, omdat haar goddelijke vrouwelijke energie volledig op haar werkelijkheid is afgestemd.

7. De wijze

7 Vrouwelijke Archetypen En Hoe Ze Te Identificeren

Herinner je je de autoriteit die Miranda Priestly had in de film “The Devil Wears Prada”? Zij was de belichaming van discipline en kennis. Hoewel ze een beetje gemeen was, weet iedereen dat ze aan de top stond, omdat ze daar haar plek verdient.

De Wijze, ook bekend als de Wijze vrouw, is de vrouw wiens intelligentie zo groot is dat mensen zich tot haar wenden voor advies.

Het belangrijkste verschil tussen haar en de Moeder is echter dat het haar niet kan schelen of ze met haar meningen je gevoelens kwetst. Ze gelooft dat de wrede waarheid altijd beter is dan een zielig schouderklopje.

Ze begrijpt niet hoe anderen kunnen dagdromen en hoe ze hun leven kunnen romantiseren, omdat ze alleen in realisme gelooft. Idealisme is voor haar niets meer dan tijdverspilling.

Daarom heeft ze niet veel vrienden en lijkt ze extreem introvert. Haar kennis is verbazingwekkend, maar haar emotionele intelligentie bestaat niet.

PinFlight Image