Skip to Content

5 Manieren Waarop Ik De Betovering Van Een Narcist Brak

5 Manieren Waarop Ik De Betovering Van Een Narcist Brak

Ben jij ooit samen geweest met een narcist? Als dat zo is, weet u je helaas alles over hun kenmerken en de manier waarop ze werken. De betovering van een narcist is sterker dan wat dan ook.

Je weet dat elke narcist een manier heeft om je mee te sleuren in hun eindeloze cirkel van manipulatie en emotioneel misbruik.

En als je eenmaal in deze cirkel zit en als ze eenmaal zien dat ze macht over je hebben, is het moeilijk om eruit te komen. Om los te komen van narcistisch misbruik.

Het ding over narcisten is dat ze volkomen normaal, geruststellend en charmant lijken in de beginfase van het leren kennen ervan.

Ze zijn koel, kalm en beheerst en kunnen altijd goed overweg met woorden. Ook vlot, dapper en attent.

Ze zorgen er langzaam voor dat je minder op je hoede bent, je ziel blootlegt en ze volledig vertrouwt.

Net als je denkt dat ze niet verbazingwekkender kunnen zijn, onthullen ze hun ware zelf.

Narcisten zijn de gevaarlijkste wezens op aarde. Ze overtuigen je met leugens en manipulatie, alleen om je te beroven van je onafhankelijkheid en vertrouwen.

Narcisten kiezen hun slachtoffers zorgvuldig. Ze zijn doorgaans gericht op het vinden van mensen die aardig en redelijk overkomen. Die anderen graag willen behagen.

Ze hebben iemand nodig die niet gelooft dat mensen zonder duidelijke reden zo slecht en giftig kunnen zijn.

Ze hebben iemand nodig die gelooft dat er in iedereen iets goeds zit, want dat is de enige soort persoon die ze tot hun plezier kunnen misleiden.

De meeste mensen vinden het moeilijk om de betovering van hun narcist te herkennen, en er later uit te breken, en ik kan je vertellen… het is buitengewoon moeilijk.

Maar het betekent niet dat het onmogelijk is. En ik ben daar het levende bewijs van.

1. Je uit de betovering van een narcist halen: Onthechting

5 Manieren Waarop Ik De Betovering Van Een Narcist Brak

Een van de eerste dingen die ik moest doen als ik van plan was de betovering van een narcist te verbreken, was mezelf volledig van hem losmaken.

Natuurlijk moet je fysiek afstand nemen van deze persoon. Maar wat nog belangrijker is, is dat je jezelf mentaal en emotioneel van hem losmaakt.

Weggaan bij deze man betekende dat alle banden met hem werden verbroken en alle contact met hem werd verbroken. Het betekende dat ik de kracht moest vinden om alle mogelijke interacties met deze man en iedereen die met hem verbonden was te beëindigen.

Maar als het om psychologische onthechting ging, betekende het dat ik mezelf dwong niet aan hem te denken. Het betekende dat ik moest stoppen met het zoeken naar redenen voor wat hij mij had aangedaan.

Dat ik moest stoppen met het terugspoelen in mijn gedachten van alles wat er gebeurde en waarom de dingen liepen zoals ze gingen.

Ik ga niet liegen en zeggen dat het een gemakkelijke taak was. Het was iets buitengewoon uitdagends waar ik doorheen ging en ik moest mezelf zover krijgen dat ik echt ophield met zorgen te maken. Zodat ik niet meer aan hem en zijn daden kon denken.

Het verbreken van de betovering van een narcist hangt af van je vermogen om te accepteren dat je soms gewoon niet tot een einde kunt komen.

Je zult geen reden krijgen waarom je al die martelingen hebt moeten doorstaan. Je zult dat gewoon moeten omarmen en accepteren en verder moeten gaan, en je geest van hem moeten bevrijden.

Dat is wat ik deed en na verloop van tijd was het niet meer zo moeilijk als in het begin. Hij werd niets anders dan een verre herinnering waar ik nauwelijks meer aan dacht.

2. Woedebeheersing

Maar als je toestaat dat deze negatieve emoties je verteren, word je alleen maar net als de persoon voor wie je probeert weg te rennen.

Daarom wist ik dat ik een manier moest vinden om mijn woede te beheersen.

Ik besefte dat mijn narcist eigenlijk wilde dat ik gefrustreerd raakte, omdat dat een teken was dat ik de controle over mezelf aan het verliezen was. Waardoor hij automatisch macht over mij kreeg.

Dus telkens wanneer mijn narcist zijn best deed om bij mij te komen, deed ik mijn best om hem te laten zien dat hij mij niet lastig viel.

Narcisten rekenen erop dat je je verstand verliest en bezwijkt voor woede en frustratie.

Ze voeden zich met jouw crisis en streven ernaar deze te verlengen. Want dat geeft hen leven en reden om door te gaan met hun kwaadwillige inspanningen.

Maar als je jezelf op tijd tegenhoudt en beseft dat dit precies is wat hij wil, zul je het in jezelf ontdekken om niet aan de verleiding toe te geven. Je zal koel, kalm en beheerst blijven.

Het zal zo’n zoete wraak zijn, geloof me. Wanneer je narcist ziet dat hij niet langer dat enorme effect op je kan hebben, zal hij zich realiseren dat je niet langer in zijn ban bent.

En dit is waar je je eerste overwinning op hem behaalt.

3. Aanvaarding om uit de betovering van een narcist te komen

5 Manieren Waarop Ik De Betovering Van Een Narcist Brak

Een van de dingen die mij het meest hebben geholpen bij het verbreken van de betovering van mijn narcist, was hem accepteren zoals hij was.

En accepteren dat hij niet de man was die ik wilde of nodig had in mijn leven.

Na jarenlang geprobeerd te hebben deze man tot op de bodem uit te zoeken en de redenen achter zijn daden te begrijpen, accepteerde ik dat hij niet mysterieus was; hij was gewoon een eikel. En ik had er niets aan kunnen doen.

Ik stopte met proberen de goede kanten van deze man te ontdekken en eraan vast te houden. Ook stopte ik met het vinden van excuses voor hem en ik stopte met proberen zijn gedrag te rechtvaardigen.

Ik accepteerde dat hij nooit zou veranderen en dat ik hem niet kon redden, hoezeer ik dat ook probeerde. En het bracht mij bevrijding.

Velen van ons maken zich schuldig aan liegen tegen onszelf en het vinden van een overvloed aan excuses om ze in ons leven te houden.

Maar met welk doel? Hoe veel is te veel? Hoe lang blijf jij je rot voelen?

Als je jezelf dat afvraagt, besef je dat het nooit beter zal worden totdat je een limiet stelt aan de hoeveelheid die je dit blijft gebruiken.

Accepteer hem als de sociopaat die hij is en ren van hem weg. Dat is de enige manier om uit de betovering van een narcist te komen.

4. Vertrouwen op jezelf

Dus toen ik besloot dat het tijd was om bij deze man weg te lopen, moest ik mezelf weer leren vertrouwen.

In eerste instantie schreef ik gebeurtenissen en onze dialogen op, zodat hij later niet kon verdraaien en veranderen wat er werkelijk was gebeurd.

Een tijdlang bleef ik tegen mezelf zeggen dat ik niet gek was. Dat ik het me niet verbeeldde.

Ik moest mezelf ervan overtuigen dat ik wist hoe ik mezelf moest uiten; hij koos er gewoon bewust voor mijn woorden, daden en gevoelens verkeerd te interpreteren, zodat hij me gemakkelijker kon manipuleren.

En toen ik besefte dat ik de verstandige was en dat niets wat hij zei kon veranderen wat er feitelijk tussen ons gebeurde, kreeg ik mijn controle terug en zocht ik niet langer zijn goedkeuring en vroeg ik om zijn validatie.

Ik vertrouw op mezelf en mijn gezond verstand en hij kon dat niet langer in gevaar brengen. Dit is wat hem absoluut gek maakte.

Zonder controle en macht over jou zijn ze niets anders dan een onzeker omhulsel van een mens.

5. Onder de betovering van een narcist uit komen en de controle herwinnen

5 Manieren Waarop Ik De Betovering Van Een Narcist Brak

Daarom moest ik de controle over mijn leven terugkrijgen als ik deze manipulator wilde weggooien.

Ik wist dat ik hem moest laten zien dat ik de baas over mezelf was en dat hij er niets aan kon doen.

De waarheid is dat het lang heeft geduurd voordat ik echt de controle terugkreeg. Maar het punt was om hem te laten zien dat hij geen invloed meer op mij kon hebben.

Het ging erom hem te bewijzen dat hij geen enkele invloed meer op mij had.

Dat is precies de manier waarop je een narcist pijn kunt doen. Waardoor hij zijn interesse om je nog verder te misbruiken verliest. Dat is wat mijn narcist heeft weggejaagd.

Neem je leven weer in eigen hand en laat een manipulatieve narcist je manier van leven niet dicteren.

Laat hem je denkproces niet beheersen. Ontzeg hem de toegang tot je geest.

Jij bent een sterke, stoere vrouw die deze sociopaat kan wegjagen en zijn betovering kan verbreken.

Het enige wat je nodig hebt is een beetje doorzettingsvermogen en een goed ondersteuningssysteem.

Jaag die klootzak weg en laat hem nooit meer in je leven terugkomen.