Skip to Content

5 Sluwe Tekenen Van Manipulatief Gedrag In Een Relatie

5 Sluwe Tekenen Van Manipulatief Gedrag In Een Relatie

We weten allemaal dat het leven zwaar is. En dat het veel betekent om iemand aan je zijde te hebben die je kan helpen de dag door te komen. Iemand hebben die je zal steunen. En die je gezelschap zal houden als alles goed gaat en als alles fout gaat.

Maar sommige mensen zijn gewoon niet voorbestemd om een relatie te hebben.

Sommige mensen zijn gewoon niet bedoeld om deel uit te maken van ons leven.

Ik heb het natuurlijk over giftige manipulatoren. Het ding met manipulatie gedrag is dat als je het niet op tijd door hebt, ze de neiging hebben om je levenslang te schaden. En geloof me, ze zijn moeilijk op te merken.

Ik ben eerder gemanipuleerd. En hoewel ik het voor mezelf heb gerechtvaardigd dat ik jong was, weet ik diep van binnen dat ik nooit een kans bij hen heb gehad. Ze waren gewoon te goed om hun spelletjes op te merken.

Dus om je te helpen, om iedereen te helpen die dit artikel leest. En om ten minste één persoon te redden van gemanipuleerd te worden zoals ik. Breng ik je de slinkse tekenen van manipulatief gedrag waar je in een relatie op moet letten.

Hoewel sommigen van hen onschuldig lijken, geloof me, in combinatie met andere tekenen in deze lijst, zijn het tijdbommen die wachten om af te gaan. En het enige slachtoffer zal jij zijn.

5 tekenen van manipulatief gedrag in een relatie

Nooit verantwoordelijkheid nemen voor zijn fouten

5 Sluwe Tekenen Van Manipulatief Gedrag In Een Relatie

Dit kan in het vroege begin van een relatie moeilijk op te merken zijn. Simpelweg omdat er in de wittebroodsweken-fase niet zoveel ruzies zijn. Maar het kan nog steeds gebeuren en de enige manier waarop je het kunt zien, is om te stoppen en echt naar je relatie te kijken.

Weet je nog de laatste keer dat hij zich verontschuldigde voor iets wat hij had gedaan (zoals toen hij je appjes negeerde? Of heeft hij een hoop loze beloften gedaan die hij nooit is nagekomen? Of probeerde hij je de schuld te geven voor iets wat hij had gedaan, zodat jij uiteindelijk degene was die zich moest verontschuldigen?

Deze is mij veel overkomen, omdat ik zo graag wilde dat mijn relatie zou slagen. Ik viel hals over kop voor die man. En alles wat hij zei of deed was op een gegeven moment zo vervormd voor me.

Als ik nu terugkijk, wil ik mezelf gewoon een klap geven omdat ik een idioot was, maar ik was jong en ik was verliefd. En ik ben dankzij hem en zijn spelletjes ook een groot deel van mijn geloof en onschuld verloren.

Jaloezie kan manipulatief gedrag veroorzaken

Jaloezie in kleine hoeveelheden kan als gezond voor een relatie worden beschouwd. Het vertelt je dat hij om je geeft en er is iets schattigs aan dat hij een beetje jaloers is.

Maar als die jaloezie uit de hand loopt, zoals hij die jou de schuld geeft dat je te beschikbaar bent voor anderen. En hij je thuis laat blijven, omdat hij zich op die manier veiliger voelt, dan word je gemanipuleerd.

Vaak zijn mensen die jaloers zijn echt onzeker, dus dan projecteren ze die onzekerheden op jou. Ze zien ontrouw waar geen ontrouw is. En ze zijn constant bang dat je vreemd zult gaan, omdat ze het gevoel hebben dat ze niet goed genoeg zijn.

Als je je zo voelt, dan is het normaal en gezond om er met je partner over te praten om te zien of er een manier is om ermee om te gaan.

Maar je partner manipuleren om thuis bij je te blijven en hen de hele tijd een schuldgevoel te geven dat ze een leven buiten de relatie hebben – dat is gewoon een teken van giftig manipulatief gedrag.

Hij houdt zich nooit aan zijn woord

5 Sluwe Tekenen Van Manipulatief Gedrag In Een Relatie

Ze zeggen dat lege woorden lege harten bevorderen. Als je constant geweldige dates, een geweldig leven en zoveel liefde wordt beloofd, maar je ervaart er niets van, dan begin je het gevoel te krijgen dat alle vreugde uit je wordt gezogen.

Je begint aan je waarde en je relatie te twijfelen. Echter niet op een manier waarop je aan hen zou moeten twijfelen.

Manipulators zullen zeggen wat ze moeten zeggen om je in de buurt te houden. En geloof me, ze weten precies de juiste woorden te zeggen.

Als je partner een heleboel lege beloften doet, maar deze nooit nakomt, dan word je gemanipuleerd om bij hem te blijven. In de liefde betekenen woorden niet zoveel als daden.

Vertel me niet hoeveel je van me houdt, laat het me zien. Laat me me geliefd voelen, in plaats van het alleen maar te beloven.

Een schuldgevoel geven en passief-agressief gedrag

5 Sluwe Tekenen Van Manipulatief Gedrag In Een Relatie

Iemand een schuldgevoel geven is in feite het ultieme hulpmiddel voor manipulatief gedrag. Het gebruikt in wezen je fouten uit het verleden om dingen van je gedaan te krijgen. Zelfs als je die fout onbewust of per ongeluk hebt gemaakt.

Misschien heb je hem een keer gekwetst (of heeft hij het zelfs verzonnen). En nu gebruikt hij dat incident als hij je om een gunst vraagt, om je je schuldig te laten voelen en je gemakkelijker te manipuleren.

Je doet iets wat je niet wilt doen, allemaal omdat je je schuldig voelt voor iets wat je in het verleden hebt gedaan. En iets waarvoor hij je naar verluidt heeft vergeven. Als je dit opmerkt, zet dan onmiddellijk de rem op je relatie.

En wat passief-agressief gedrag betreft, is het de meest onvolwassen techniek die manipulators gebruiken om iets van je te krijgen.

Hij is er niet in geïnteresseerd om openlijk over het probleem te praten en je te laten weten dat hij van streek is. In plaats daarvan zal hij achter je rug over je praten. Of een gootsteen vol vaat achterlaten om je te laten weten dat hij boos is.

Dit is niet alleen een teken van passief-agressief gedrag, maar ook een teken van een emotioneel onvolwassen man. En je moet zo snel mogelijk van hem weglopen!

Jou gebruiken om zijn ego te stimuleren is manipulatief gedrag

Terwijl mensen de hele tijd naar complimenten vissen, als ze manipulatief zijn terwijl ze het doen, dan is het een ENORME, rode vlag.

Hij zal vaak zeggen hoe hij denkt dat hij ontslagen zal worden, hoe slecht hij op het werk functioneert of hoe hij wat meer gewicht kan verliezen, omdat dat je hem zal verlaten voor iemand die er beter uitziet. En hij doet het alleen om complimenten van je te krijgen.

Je voelt je verplicht om hem een beter gevoel over zichzelf te geven. Eerlijk gezegd is dat als tegen een windmolen vechten. Je zult het steeds opnieuw moeten doen, totdat het je gek begint te maken.

En zijn onzekerheden aan je opdringen is iets wat hij zeker zal doen. Het is alsof hij je verbiedt om pindakaas te eten omdat hij allergisch is voor pinda’s. Of hij zal je vragen om niet meer met mannelijke vrienden om te gaan, omdat hij ooit is bedrogen.

Het lijkt misschien gek, maar zijn spelletjes en manipulaties zullen zo goed zijn dat je ze in het begin niet zult opmerken. En je ze onbewust zult gehoorzamen. Dat is precies waarom manipulators gevaarlijk zijn.

Ze ontdoen je van je zelfvertrouwen, je vrienden en gezond verstand, totdat er niets meer over is. Daarna vertrekken ze, op zoek naar hun volgende slachtoffer, omdat hun werk met jou gedaan is.

5 Sluwe Tekenen Van Manipulatief Gedrag In Een Relatie