Skip to Content

5 Subtiele Manieren Waarop Je Je Partner Niet Erkent

5 Subtiele Manieren Waarop Je Je Partner Niet Erkent

Heb je hier ooit eerder over nagedacht? Is het misschien zo dat je onbedoeld je partner niet erkent? Ik heb met mijn vriendinnen gesproken, en we zijn allemaal schuldig aan een aantal van deze dingen. Zou het kunnen dat jij soms ook degene bent die zijn behoeften verwaarloosd?

Het heeft geen zin uit te leggen wat niet erkennen is, omdat je er waarschijnlijk bekend mee bent. Er zijn vast wel momenten geweest dat iemand je onderschatte en stellig geloofde dat je niet iets kon doen vanwege het een of ander.

Zelfs je beste vrienden en familieleden hebben tenminste één keer je behoeften verwaarloosd zonder het te beseffen. Je partner heeft je waarschijnlijk een paar keer afgekapt toen je aan het kletsen was over die favoriete tv-serie van je.

Maar ben je hem soms subtiel aan het onderschatten? Hier zijn enkele manieren waarop je dat zou kunnen doen.

5 manieren waarop je je partner niet erkent

1. Je zwijgt hem dood

Vind maar één vrouw die dit niet één keer in haar relatie heeft gedaan. Als je partner iets heeft gezegd dat je niet leuk vindt, of als hij een activiteit heeft voorgesteld waaraan je liever niet deelneemt, geef dan toe dat je stil bent gebleven totdat hij reageerde of van gedachten veranderde.

Misschien vertelde hij je dat hij een weekendje weg zou gaan met zijn vrienden en heb je daarna niets meer gezegd, omdat je al iets in gedachten had. Lees dat nog eens, ‘in gedachten’. Hoe kon hij dat nou weten? Je ‘straft’ hem voor het niet doen van iets wat je van plan was te doen.

En dan vragen we ons af hoe het kan dat mannen ons niet begrijpen…

Er zijn veel ‘redenen’ waarom je je man dood zou kunnen zwijgen, maar als je het gewoon doet omdat je weet dat hij de dingen daarna op jouw manier zal doen, stop er dan mee. Dat is een vorm van manipulatie en je relatie zal extreem giftig worden.

2. Je erkent je partner niet door zijn pijn en emoties te minimaliseren

Hoe vaak heb je hem afgewimpeld door iets te zeggen als “Kom op, het is niet zo erg”, “Je zou je niet gekwetst moeten voelen”, of “Het had erger gekund, je hoefde tenminste niet…”? Voel je je nu schuldig?

Ik neem aan dat je de beste bedoelingen had en je probeerde om hem te troosten, maar zo werkt het niet. Als je zijn pijn en emoties minimaliseert en hem zelfs vertelt dat hij misschien overdrijft, dan erken je je partner niet.

We moeten allemaal gehoord worden en als je dit doet, dan duw je hem een beetje weg. Hij zal zich niet meer op z’n gemak voelen en afstand nemen. Luister naar wat hij te zeggen heeft en erken zijn gevoelens volledig.

Ik bedoel, hoe vervelend vind jij het als iemand zegt dat je niet moet huilen, of je probeert te overtuigen dat je je nergens zorgen over hoeft te maken? Yep, dit is hetzelfde.

3. Je oordeelt over hem

Bekritiseer je hem voor een aantal keuzes die hij heeft gemaakt en oordeel je over zijn beslissingen? Vind jij het leuk als iemand je vertelt dat je van een mug een olifant maakt? Natuurlijk niet, dus als je merkt dat je dit je partner aandoet, probeer jezelf dan te stoppen.

Je kunt nooit helemaal weten waarom hij besloot om dingen op een bepaalde manier te doen. Ook al praat je over alles, sommige dingen zijn niet in woorden te vatten, dus misschien kan hij zich niet goed uitdrukken.

Dit is ook een van de subtiele manieren waarop je je partner niet erkent. Je laat hem namelijk geloven dat hij niet in staat is om een goed oordeel te vellen. Je beïnvloedt direct zijn zelfvertrouwen, wat fataal kan zijn als het al op een wankele grond staat.

4. Je gebruikt een afwijzende lichaamstaal of toon

Ik weet dat een aantal van ons sarcasme koninginnen zijn, terwijl anderen stiekem graag met hun ogen rollen als iemand iets stoms zegt, maar doe dat je man niet aan. Er zijn momenten waarop sarcasme gewoon te veel is en met je ogen rollen absoluut niet nodig is.

Als je grapjes maakt over iets dat echt belangrijk is voor je partner, of als je niet geïnteresseerd klinkt in zijn dag, dan erken je hem niet – heel erg. Sommige dingen worden als ongepast beschouwd, ongeacht hoe lang jullie samen zijn of hoe close jullie zijn.

Als hij bijvoorbeeld iets belangrijks deelt dat gebeurd is en je slaat je armen over elkaar, leunend op het deurkozijn, denk je dan dat je een super-geïnteresseerde vibe uitstraalt? Nee, schat. Het is precies het tegenovergestelde.

5. Je haast zijn genezingsproces

Een ander ding dat je onbewust zou kunnen doen is zijn genezingsproces overhaasten. Wat wil ik hiermee zeggen? Laten we zeggen dat zijn hond een maand geleden is overleden en je partner nog steeds rouwt. Wat doe je er dan aan?

Als je eerste gedachte was “Dat is te lang” of “Zijn rouwproces moet niet zo lang duren, het is maar een hond”, dan erken je hem niet. Je probeert zijn genezingsproces te versnellen en je laat hem niet door alle stadia ervan gaan.

Ik weet dat je soms denkt dat sommige mensen overdrijven en te veel tijd nemen om te genezen, maar we zijn allemaal anders. Dat betekent dat wat genoeg tijd voor jou is om het feit te accepteren dat je je baan hebt verloren, niet hetzelfde zal zijn voor je partner en je dat moet respecteren.

We zijn anders en die verschillen zijn precies wat ons naar elkaar toe trekt. Je hebt geen knop waarop je je emoties aan en uit kunt zetten, en je geliefde heeft dat ook niet.

Uiteindelijk wil ik je vertellen dat je aandacht moet besteden aan je partner en de manier waarop je je tegenover hem gedraagt. Misschien doen de dingen die je niet belangrijk vindt hem meer pijn dan hij wil toegeven.

Wees dus bedachtzaam en empathisch. Denk na voordat je spreekt en met je ogen rolt. Behandel hem zoals jij behandeld wilt worden en praat veel met hem. Communicatie is de sleutel tot elke gezonde relatie. Je moet in staat zijn om met degene van wie je houdt openlijk te praten, en vice versa.