Skip to Content

5 Tekenen Dat Je Een Egoprobleem Hebt (En Wat Er Aan Te Doen)

5 Tekenen Dat Je Een Egoprobleem Hebt (En Wat Er Aan Te Doen)

Als je het mij vraagt, dan is het ego een van de meest fragiele dingen in de wereld en tegelijkertijd een van de meest krachtige.

Als je het je laat beheersen, dan kan het tot enorme proporties groeien en zo je dagelijks leven en relaties met andere mensen verstoren.

Laten we voordat we de dingen ingewikkeld maken met een eenvoudige definitie van een ego beginnen: Een ego is iemands gevoel van eigenwaarde en eigenbelang.

Wat betekent het dan precies als je een ego probleem hebt? Het betekent dat je een te hoog gevoel van eigenwaarde en zelfbelang hebt. Laten we ego niet met zelfliefde verwarren.

Ik zeg niet dat je geen goede mening over jezelf en je vaardigheden moet hebben, maar het belangrijkste verschil tussen een egoprobleem en een gezond ego is het creëren van evenwicht.

Om je te helpen het beter te begrijpen, vind je hieronder een korte vergelijking van gezonde en ongezonde ego’ s + waarschuwingssignalen van egoproblemen, met inbegrip van oplossingen.

Gezond ego versus egoprobleem

5 Tekenen Dat Je Een Egoprobleem Hebt (En Wat Er Aan Te Doen)

Als je een gezond ego hebt, dan heb je een gezonde dosis zelfrespect en zelfbelang, wat je ruimte biedt voor verdere persoonlijke groei. Je hebt geen problemen met het accepteren van kritiek en je hoeft je niet in alle omstandigheden als een winnaar te voelen.

Als je een egoprobleem hebt, dan heb je moeite om flexibel te zijn, je kennis uit te breiden, en je kunt het niet helpen om jezelf voortdurend met anderen te vergelijken.

Klinkt dat bekend? Dan is het tijd om de volgende signalen te controleren die aangeven dat je een egoprobleem hebt. Je zult ook leren hoe je jezelf ervan kunt bevrijden.

5 waarschuwingssignalen dat je een egoprobleem hebt (+ oplossingen)

Je weet dat je een egoprobleem hebt als je kritiek verafschuwt, je je altijd als een winnaar moet voelen, of elke keer gelijk moet hebben (zelfs als je weet dat je dat niet bent). Hieronder vind je deze en andere signalen tot in detail uitgelegd en vergezeld van oplossingen:

1. Kritiek is je aartsvijand

5 Tekenen Dat Je Een Egoprobleem Hebt (En Wat Er Aan Te Doen)

Mensen met grote ego’ s kunnen niet tegen kritiek. Dit betekent dat wanneer iemand je opbouwende kritiek geeft, je het niet als iets productief ziet, maar eerder beledigend.

Er is nog een reden waarom je kritiek zou vermijden en dat is de pijn om andere mensen de waarheid te horen zeggen. Denk je dat naar anderen luisteren een directe aanval op je mogelijkheden en inspanning is? Denk dan nog maar eens na.

Het accepteren van advies en tips over hoe je dingen kunt verbeteren is de enige manier waarop je als een persoon kunt groeien. Laat dit beroemde citaat van Socrates je inspireren: “Ik weet dat ik intelligent ben, omdat ik weet dat ik niets weet.”

Oplossing:

  • Leer verantwoordelijkheid te nemen voor je acties.
  • Houd in gedachten dat niet iedereen je leuk gaat vinden en dat is oké.
  • Beoefen zelfbewustzijn.

Wees je bewust van je gebreken en kwaliteiten. Richt je niet alleen op het overdrijven van de positieve kanten van je persoonlijkheid of werk. Omarm het feit dat er zoveel dingen zijn die je van anderen kunt leren. Vergeet niet dat je ook geneigd bent om fouten te maken, net als de rest van ons perfect onvolmaakte mensen zijn.

2. Je kunt het niet helpen om jezelf voortdurend met anderen te vergelijken

5 Tekenen Dat Je Een Egoprobleem Hebt (En Wat Er Aan Te Doen)

Heb je altijd de neiging om jezelf met anderen te vergelijken? Laat ik het anders zeggen. Denk je altijd dat je beter bent dan anderen?

Dit kan je collega zijn die net gepromoveerd is, je vriend, buurman of iemand in je familie.

Als je denkt dat je betere dingen verdient dan anderen, omdat je betere vaardigheden hebt, knapper bent, of meer bekwaam bent dan zij, dan heb je een egoprobleem. Het is een van de tekenen dat je ego langzaam zijn tol eist op je mentale gezondheid en standpunten.

Het gras is groener syndroom is altijd een deel van ons leven geweest, maar het is aan jou om rationeel te kiezen in plaats van in wanen te denken.

Oplossing:

Focus op jezelf op een rationele en bescheiden manier. Als je je op dingen concentreert die in jouw leven gebeuren, dan heb je minder tijd om na te denken over wat anderen doen. Je hebt minder tijd om je leven met het leven van andere mensen te vergelijken of om jezelf met een mooiere vrouw of man te vergelijken.

De belangrijkste oplossing hier is om jezelf als je grootste tegenstander te zien in plaats van anderen. Je doel moet zijn om jezelf te verbeteren en jezelf niet met anderen te vergelijken.

3. De drang om je altijd een winnaar te voelen is sterk bij je

5 Tekenen Dat Je Een Egoprobleem Hebt (En Wat Er Aan Te Doen)

Noem me één persoon die graag in de liefde of in het leven verliest. Dat dacht ik al. Niemand geniet ervan om te verliezen, maar mensen met opgeblazen ego’ s brengen dit naar een heel ander niveau.

Ze zullen letterlijk alles doen om te winnen en anderen te bewijzen dat ze beter zijn dan hen. Dit omvat leugens, bedrieglijk gedrag en andere manipulatietactieken.

Als een egoïstische persoon denkt dat hij niet kan winnen, dan zullen ze vaak niet eens aan een bepaalde activiteit deelnemen, omdat ze het verliezen niet zouden overleven.

Op die manier denken is totaal onrealistisch, want hoe goed je ook in iets bent, er is iemand die er beter in is dan jij.

Oplossing:

Onthoud jezelf van het zoeken naar validatie en lof en focus je op het vieren van andere winnaars als je verliest. Werk aan het realiseren van je ware waarde en niet de waarde die je jezelf oplegt.

Wanneer je je waarde realiseert, dan zul je niet de drang voelen om je constant als een winnaar te voelen. Je zult je in balans en tevreden met jezelf voelen. En onthoud, je emoties beheersen betekent niet dat je ze moet vermijden.

4. Je voelt de behoefte om in elk gesprek dominant te zijn

5 Tekenen Dat Je Een Egoprobleem Hebt (En Wat Er Aan Te Doen)

Dit is het ding met mensen die grote ego’ s hebben: ze hebben moeite om andermans mening te waarderen, omdat ze alleen op superieur zijn aan anderen gericht zijn, oftewel dominant zijn in elk gesprek. Dit geldt ook voor social media.

Als jij hetzelfde doet, dan betekent het in feite dat je gelooft dat je slimmer bent dan anderen en alleen jouw mening geprezen moet worden.

Je hebt ook moeite met compromissen sluiten met anderen (of het nu om een romantische relatie of met collega’ s gaat), omdat je ervan overtuigd bent dat het op jouw manier moet gebeuren en anders niet.

Het spijt me dat ik het zo moet zeggen, maar dit heet egoïstisch zijn en het kan niets goeds brengen, noch voor jou, noch voor de mensen om je heen. Dit is zowel een kwestie van zelfrespect als het respecteren van andere mensen.

Oplossing:

Als je huidige momenten meestal uit momenten bestaan waarop je probeert om je zelfbeeld en gevoel van eigenwaarde aan anderen op te leggen, denk dan na over de redenen waarom je dat doet.

Laat anderen zich uiten en waarderen hun mening, zelfs als het niet met de jouwe overeenkomt. Op die manier ben je flexibeler en empathischer. Je zult jezelf toestaan om je perspectieven te verrijken en als een persoon te groeien.

Het tot rust brengen van het ego zal positief op je welzijn en relaties met anderen reflecteren.

5. Je voelt niet de behoefte om dankbaarheid en waardering uit te drukken

5 Tekenen Dat Je Een Egoprobleem Hebt (En Wat Er Aan Te Doen)

Waardeer je andermans inspanningen? Heb je ooit zin om “dank je” te zeggen voor de dingen die ze voor je doen?

Zo niet, dan weet je dat je ego je ervan weerhoudt dit te doen. Als je niet de behoefte voelt om dankbaarheid te uiten, dan betekent dat dat je het gevoel hebt dat anderen dingen voor je moeten doen omdat je, op een bepaalde manier, superieur aan hen bent.

Je hebt een overdreven hoog gevoel van eigenwaarde en dit voorkomt dat je andermans inspanningen erkent of dankbaar bent voor wat je hebt. Begrijp me niet verkeerd: een gezonde hoeveelheid zelfvertrouwen is heel hard nodig, maar het mag je gevoel van dankbaarheid niet verstoren.

Oplossing:

Ik raad een stapsgewijze aanpak aan. Allereerst moet je je op kleine dingen concentreren en stoppen met het minimaliseren van de tijd en moeite van andere mensen. Begrijp dat ieder van ons deel uitmaakt van een keten die het leven heet, en we verdienen het om geprezen en erkend te worden, omdat we even belangrijk zijn.

We hebben allemaal ons unieke doel en het ondersteunen van anderen op hun levenspad is waarlijk een goddelijk gebaar. Het belangrijkste principe om een gelukkiger en gemakkelijker leven te leiden is het openen van deuren voor grotere zegeningen, en dat doe je door dankbaarheid te uiten.

PinFlight Image